piątek, 30 września 2016

Mleko! Ile prawdy jest w stawianych mu zarzutach? Pić, czy jednak nie? Kiedy ograniczać?



Długo nie podchodziłam do tego tematu ponieważ nie chciałam wkładać kija w mrowisko. W sieci trwa nieustający spór pomiędzy zwolennikami i przeciwnikami mleka. Nie lubię konfliktów i gdy dwóch się bije, ja nie korzystam, ja wychodzę. Nadzwyczaj cenię sobie spokój i harmonię. Ale pytana byłam tyle razy, że w końcu postanowiłam zabrać głos. Znacie mnie i wiecie że na pierwszym miejscu zawsze stawiam zdrowy rozsądek i logikę. Nie inaczej jest i w tym przypadku.
Chciałabym podkreślić, że jest to moje prywatne zdanie i macie prawo się z nim nie zgadzać. 

Jak wiecie, na przestrzeni lat raz coś było polecane, raz negowane. Raz było zdrowe, raz nie. Raz masło było super, raz margaryna. Parę lat spokoju i znów wszystko odwraca się do góry nogami. Takich przykładów można wymieniać wiele, bo co chwila publikowane są nowe badania, które też nie do końca są przeprowadzane właściwie.
Jeśli przeprowadzamy badanie na temat wpływu np. czerwonego mięsa na zdrowie, to inne wyniki osiągniemy jeśli poddana badaniu grupa będzie jadła co chce, a inne jeśli założymy ile dana osoba ma zjeść warzyw, ile owoców, ile zdrowych tłuszczów i jaką ilość tego czerwonego mięsa procentowo do ilości produktów alkalizujących. Ja też mogę przeprowadzić badanie w którym grupa osób będzie jadła 500 gramów kaszy gryczanej codziennie. Po pewnym czasie ogłoszę, że kasza jest niezdrowa, bo badana grupa nabawiła się niedoborów tych składników odżywczych, które w kaszy nie występują. Dodatkowo organizmy się zakwasiły, więc grozi im osteoporoza i zagłada przez fityniany. Czy to daje mi podstawy sądzić że dany produkt, w tym wypadku kasza jest zła? Absolutnie nie. Identyczne wyniki osiągniemy np. jedząc tylko jajka.
Żywienie człowieka polega na różnorodności. Jeśli czegoś jest za dużo, to zawsze będzie niezdrowo.
To samo dotyczy mleka. UWAGA! Pisząc o mleku, mam na myśli także nabiał.
Nie przemawiają do mnie argumenty jakoby mleko wypłukiwało wapń z kości i prowadziło do osteoporozy.
Do osteoporozy prowadzi dieta zakwaszająca, ponieważ aby rozcieńczyć i wydalić kwasy, organizm pobiera wapń z kości. Mleko i nabiał działają zakwaszająco, to prawda. Ale zakwaszająco działają też zboża, jaja, mięso czy orzechy. Też zaprowadzą do osteoporozy? No tak, jeśli stosujemy niezdrową, mono dietę bez właściwej ilości warzyw i owoców. O bilansie kwasowo - zasadowym pisałam już na blogu - czytaj TU.
Jeśli będę jadła owsiankę na śniadanie, do pracy wezmę jogurt czy deserek owocowy, na obiad zjem mięso z ziemniakami i jakimś warzywem, na podwieczorek znów serek bo szybko i pod ręką, a na kolację kanapki z masłem, wędliną i pomidorem, to po przeliczeniu wszystkiego okaże się że produktów zakwaszających jest za dużo w stosunku do warzyw i owoców które odkwaszają. Wtedy przy stosowaniu takiej diety długotrwale owszem, doprowadzę się do osteoporozy.
Jesteśmy wygodniccy. Łatwiej jest otworzyć gotowy serek czy twarożek, niż zrobić sałatkę warzywną czy owocową. Polacy generalnie źle komponują swoje diety, a kluczem jest właściwa proporcja produktów odkwaszających do zakwaszających. To recepta na zdrowie.
Nie ma badań, które w jednoznaczny, miarodajny i rzetelny sposób potwierdziłyby szkodliwość mleka u ogólnie zdrowych ludzi. Mówimy oczywiście o dobrze zbilansowanej, zdrowej diecie. Nie o sytuacji w której jemy nabiał ponad miarę.
Zanim odniosę się do niektórych argumentów przeciw piciu mleka, chciałabym spojrzeć do tyłu.
Według badań archeologicznych mleko pojawiło się w diecie człowieka 10 tysięcy lat temu. Najpierw było to mleko kozy, potem krowy. Zawsze było synonimem luksusu. Nawet w Starym Testamencie ziemia obiecana jawiła się jako kraina "mlekiem i miodem płynąca". Skoro mleko przyczynia się do destrukcji człowieka, jakim cudem dożyliśmy do roku 2016? Przecież nasi przodkowie nie żywili się tak dziś modną żywnością funkcjonalną.



Co mówią przeciwnicy ?

Przeciwnicy mleka twierdzą że:
  •  jest w nim z mało węglowodanów. Mleko kobiece zawiera dwa razy więcej węgli, co dowodzi że dla człowieka taka proporcja jest lepsza. Dla mnie to żaden argument bo akurat w diecie przeciętnego Polaka węglowodanów jest za dużo. Mamy z czego czerpać węglowodany, nie musimy z mleka.  

  • nadmiar wapnia obciąża nerki co prowadzi do powstawiania kamieni. Taki sam efekt da nadmiar białka. I znów wracamy do ilości. Do bilansu kwasowo - zasadowego. Pisałam o tym powyżej.

  • człowiek nie ma czterech żołądków jak krowa, nie może więc pić mleka  - nie ma to ja chwytliwy slogan. Tyle że krowa w tych czterech żołądkach nie trawi mleka, a celulozę z trawy. Czy zatem weganie którzy jedzą dużo zieleniny powinni zaprzestać tego typu żywienia z uwagi na znaczne ubytki w ilości żołądków?

  • dorosły człowiek nie trawi mleka. Takiego generalizowania nie lubię i nie chodzi tu tylko o mleko, ale o wszystko. Kto nie trawi, ten nie trawi. Do trawienia (rozkładu) laktozy czyli cukru mlecznego, bo to on jest winowajcą, potrzebujemy enzymu o nazwie laktaza. Laktaza pojawia się już u 8 tygodniowego płodu i z tym enzymem przychodzimy na świat. Owszem, możemy go nie mieć i wtedy mówimy o wrodzonej nietolerancji laktozy, ale taka sytuacja zdarza się bardzo rzadko. Większość dzieci trawi laktozę. Dlaczego zatem jako dorośli mamy z tym problem? Przyczyną są uszkodzone kosmki jelitowe do których dochodzi np. podczas przewlekłych antybiotykoterapii, przeróżnych infekcji wirusowych i bakteryjnych, przewlekłego stosowania leków, żywienia pełnego konserwantów, barwników, sztucznych dodatków etc. przerostu Candidy Albicand itp. Kosmki uszkadza też Caliakia czy choroba Crohna. To nie jest tak, że człowiek nie trawi laktozy fizjologicznie. Nie trawi bo coś do tego doprowadza. Mówimy wtedy o wtórnej nietolerancji laktozy. Nie jest to stan na zawsze. Kosmki jelitowe potrafią się regenerować. Czas jaki potrzebują zależny jest od stopnia uszkodzeń. Zazwyczaj po 6 miesiącach można zrobić próbę. Laktaza zaniknie także jeśli przestaniemy pić mleko w długim okresie czasu. Mając nietolerancję laktozy możemy spożywać produkty mlecznej fermentacji.

Mleko na NIE!

Są sytuacje w których nie spożywamy ani mleka, ani mlecznych przetworów.
Jedną z takich sytuacji jest alergia na białka mleka krowiego. Wiele osób myli nietolerancję laktozy która jest mlecznym cukrem, z nietolerancją białek mleka krowiego. To dwie różne dolegliwości.
Jeśli mamy nietolerancję na białka mleka, musimy odstawić wszystkie produkty pochodzenia mlecznego, także mleko bawole, owcze czy kozie, za wyjątkiem masła klarowanego.
Mleko odstawiamy także przy wielu schorzeniach np. hiperandrogenizmie, AZS, boreliozie, łuszczycy, trądziku czy innych chorobach skóry. Przy candydozie wolno nam jeść jedynie jogurty.
Są także choroby przy których ograniczamy nabiał np. PCOS, niedoczynnośc tarczycy, zaburzenia hormonalne, cukrzyca, insulinooporność. 

Jeśli jesteśmy w pełni zdrowi, możemy bez obaw spożywać nabiał. 
Pamiętajmy jednak o właściwych ilościach i bilansie kwasowo - zasadowym. Nabiał jest insulinogenny i śluzotwórczy dlatego odpowiednie zbilansowanie go jest kwestią kluczową.

172 komentarze:

  1. Najbardziej Cie szanuje Gosiu za ZDROWY ROZSADEK :)
    pozdrawiam serdecznie.
    PS. Po miesiącu Twojej diety -4kg i super dobre samopoczucie :)
    Dziekuje.

    OdpowiedzUsuń
  2. Małgosiu-bardzo dziękuję za rzeczowy i rzetelny artykuł- zdrowy rozsądek przede wszystkim ;) A tak na marginesie-kiedy możemy się spodziewać książki :)?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Fantastycznie- już się nie mogę doczekać :)

      Usuń
    2. Będzie książka? To ja już czekam w kolejce! Napisz coś więcej, bo umrę z ciekawości. Jakoś mi to info umknęło :(

      Usuń
    3. Czy to będą przepisy, czy ogólny poradnik o zdrowiu?

      Usuń
    4. Twoja książka będzie doskonałym prezentem dla mojej mamy, też już nie mogę się doczekać :)

      Usuń
    5. Nie mogę się doczekać twojej książki, jest szansa że do końca roku będzie?
      Zapragnę jej na prezent :) pozdrawiam :D

      Usuń
    6. To będzie bestseller 2017 ! :)

      Usuń
    7. Jakimi produktami przy niedoczynnosci i chorobach hormonalnych zastępować produkty mleczne typu jogurt naturalny do owsianki,mleko np do kawy itp

      Usuń
    8. Ja też sie deklaruję ze kupię:)

      Usuń
  3. a co z antybiotykami w mleku ?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Piszę z perspektywy zootechnika, który popracował trochę w swoim zawodzie i wywodzi się z rodziny z rolniczymi (mleczarskimi) korzeniami. Jeśli chodzi o antybiotyki w mleku - tym bym się nie martwiła. Rolnicy są kontrolowani wyrywkowo przez mleczarnie (niespodziewanie, nawet 2 razy w miesiącu) na obecność antybiotyków w mleku. Dodatkowo KAŻDA partia mleka dostarczana samochodem-cysterną do mleczarni jest pod tym kątem sprawdzana przed przepompowaniem do zbiorników. Jest to bardzo restrykcyjnie przestrzegane, ponieważ z jednej strony jest to podstawa do obniżenia ceny dla rolnika, a z drugiej jakakolwiek obecność antybiotyków zakłóciłaby rozwój specjalnych szczepów bakterii dodawanych (po pasteryzacji) w celu wyprodukowania serów, jogurtów czy kefirów.
      W przypadku mięsa nie jest już tak różowo – teoretycznie weterynarze kontrolują wszystkie partie mięsa, ale cóż…Powiem tylko ogólnie, że w naszym kraju korupcja się szerzy.

      Usuń
  4. Małgosiu jak zawsze super wpis!!! Chciałam jeszcze dopytać które mleko wg Ciebie jest lepsze UHT w kartonie czy tzw.świeże z butelki i dlaczego.ponoć Uht ma tyle samo wartości co woda.No i jaki procent tłuszczu jest najlepszy dla przeciętnej osoby dorosłej a jaki dla kilkuletniego dziecka? Pozdrawiam serdeczne

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Zdecydowanie świeże. Szukajmy takiego. Są w szklanych butelkach, owszem dużo droższe ale warto.
      Dla dorosłych 2%, dla dzieci pełnotłuste.

      Usuń
  5. Zabrzmi banalnie ale ...super blog,świetna robota.
    p.s w kolejce p dietę ☺

    OdpowiedzUsuń
  6. Dziękuję bardzo Małgosiu za Twoje artykuły, jestem stałą czytelniczką i czekam na każdy nowy post.
    Chciałabym dopytać jeszcze o jedną rzecz. Co z osobami na redukcji - czy na ten czas warto zamienić mleko krowie na mleko roślinne ? Rozumiem, że generalnie uznajesz mleko krowie za zdrowe, ale czy w szczególnym dla organizmu czasie odchudzania warto je odstawić i traktować jak coś od wielkiego dzwonu, a na codzień raczyć się mniej tłustym mlekiem roślinnym, np owsianym? Z góry dziękuję za Twoją odpowiedź.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Warto samo mleko zamienić na roślinne, a zostawić nabiał.

      Usuń
  7. Witaj Małgosiu, Mam pytania nie związane z tematem. Czy jest możliwości ułozenia diety indywidualnej dla matki karmiącej. Jestem w 36 tygodniu ciąży. Bardzo bym chciała karmic, jesc zdrowo i przy okazji pozbyc się kg a przytyłam 18. Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
  8. Skądś to znam. Sama swego czasu z powodu lenistwa sięgałam po serek lub jogurt. A teraz robię sałatki owocowe lub warzywne. Mój leń odszedł wraz ze stratą kg.
    A co do uczuleń, to moja mama ma nietolerancje laktozy. Nie może pić mleka z kartonu bo zaczyna kaszleć,natomiast nic jej się nie dzieje jak wypije mleko od krowy, a najbardziej smakuje jej mleko kwaśne, które można kroić nożem :)
    Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
  9. Małgosiu uwielbiam Cię za twój rozsądek i brak radykalizmu , super! jak się cieszę że Cię znalazłam :) Ewelina

    OdpowiedzUsuń
  10. Jak zwykle rzeczowo i na temat. Przyjemnie przeczytać taki artykuł.

    OdpowiedzUsuń
  11. Co to znaczy, że mleko jest śluzotwórcze? Skąd się ten śluz bierze? Jaka reakcja chemiczna zachodzi? I co zaśluzowuje?
    Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Mnie też to interesuje.

      Usuń
    2. Ze stanu zapalnego.

      Usuń
    3. Mnie również ;)

      Usuń
  12. Małgosiu czy mleko uht jest nic nie warte?? Takie z kartonu??

    OdpowiedzUsuń
  13. Super artykuł, jak zwykle :)
    Fajne w twoim blogu jest to, że nie ma uogólnień, tylko patrzysz z dwóch stron, widzisz wady i zalety. Nie ma produktu idealnego dla wszystkich, tak samo to, co szkodzi jednemu, dla drugiego będzie ok.
    A na fali ogólnego boomu często o tym zapominamy i odsądzamy od czci i wiary to, co rok wcześniej miało być remedium na wszelkie choroby tego świata.

    OdpowiedzUsuń
  14. Jak miło czytać mądre wypowiedzi :-)
    Ps. dlaczego przy trądziku, PCOS i problemach z tarczycą odstawiamy mleko i ograniczamy nabiał?

    OdpowiedzUsuń
  15. Super artykuł, racjonalne podejście do tematu. A co teorią, że nabiał zatrzymuje wodę w organizmie i na redukcji trzeba z niego zrezygnować? Taką opinię słyszałam od kilku osób na redukcji prowadzonych przez dietetyków, ale nikt nie podał racjonalnych argumentów.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Nie zatrzymuje wody, ale zakwasza więc redukujemy ilość.

      Usuń
    2. Dziękuję za odpowiedź. Też tak myślałam :) Jedynym podanym powodem było to zatrzymywanie wody, ale trudno mi było w to uwierzyć.

      Usuń
  16. Uwielbiam pani bloga i czerpie garściami powoli zmieniając domowe nawyki.😀 Mam małe pytanko;-) u mojej 2-miesięcznej córki zdiagnozowano nietolerancje laktozy. Jestem na diecie bez nabiału i wyniki sie poprawiły. Jednak po wypiciu mleka bez laktozy ponownie pojawila sie wysypka. Czy to może być nietolerancja białka z mleka? I po jakim czasie można spróbować sprowokować reakcję? Pozdrawiam :-) :-)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. A czy testy były robione w kierunku laktozy czy bialek mleka?

      Usuń
  17. Ogólnie "jestem na tak", choć sama mleko stosuję tylko do kawy, bo źle się po nim czuję. Ale z tym, że krowa daje mleko cały czas to się chyba mylisz Gosiu. To, że krowa jest dojna wywołane jest laktacją, krowa musi być zacielana co jakiś czas, żeby dawała mleko... Karmi cielaka, potem jest ciągle dojona, a jak już z czasem tego mleka jest mniej to znów musi być zacielona. Nie znam się na krowach, ale ja ze wsi jestem :-) i słyszałam to kilka razy. Podpytam jeszcze dziadka przy najbliższej okazji.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Oczywiście, że masz racje. Krowa to ssak. Daje mleko dla swojego dziecka.

      Usuń
    2. Cały weekend upłynął mi na krowim temacie :-P informacje od dziadka, który chodował krowy, od taty, w którego domu rodzinnym były krowy i od znajomej, która jeszcze niedawno miała spore gospodarstwo, łącznie z krowami: wszyscy twierdzą zgodnie, że krowa MUSI być cielna żeby dawała mleko, nie ma innej możliwości. Potem laktacja jest sztucznie podtrzymywana przez dojenie. Notabene, krowa, która nigdy nie była cielna nie jest nazywana krową, tylko jałówką.

      Usuń
  18. Małgosiu, czytałam wiele o mleku, ale tu dostałam rzetelną wiedzę w pigułce. Mam jednak pytanie o kazeinę. U mojego 3-letniego dziecka w testach z krwi wyszło, że nie jest uczulone na mleko krowie, jednak IgE ma 147. Sprawdziłam, że po podaniu mleka UHT kaszel nie występuje, jednak po podaniu mleka świeżego kaszel się pojawia. Czy to wynik tego, że dziecko jest uczulone na kazeinę, a w procesie któremu poddawane jest mleko UHT kazeina jest "eliminowana"? Niestety od lekarzy dostaję różne informacje:(

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Jeśli w testach nie wyszło mleko, należy dopatrywać się po prostu indywidualnej reakcji.

      Usuń
  19. Witaj Małgosiu!
    Napisałaś że w odstawiamy mleko i nabiał przy wielu schorzeniach np. hiperandrogenizmie, boreliozie, AZS, łuszczycy, trądziku i innych chorobach skóry. Czy są przeprowadzone na to jakieś badania czy to są Twoje przemyślenia i obserwacje. Na jakiej podstawie i dlaczego te osoby maja odstawić nabiał i dlaczego im szkodzi?
    pozdrawiam
    Olga

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Są badania oparte na obserwacji pacjentów, medycyna wypracowała mnóstwo metod. Ale je mam też swoje doświadczenia bo z pacjentami pracuję od 3 lat i widzę co się sprawdza i daje efekty a co nie.

      Usuń
  20. Ja mam już dość czytania o tym, jak bardzo mięso jest złe, jak to gluten wyniszcza człowieka od środka, owies jest całkowicie zakazany bo to przecież też skarbnica glutenu, a jajka to już w ogóle "miesiączka kury" i jak to można jeść. Człowiek się naczyta takich artykułów i pojawia się coraz częstsza ortoreksja. Ludzie niestety wierzą temu co jest napisane w gazetach i w internecie.
    Znaleźć osobę taką jak Ty, która robi kawał dobrej roboty naprawdę trudno znaleźć ;) Kawał dobrej roboty!

    OdpowiedzUsuń
  21. Chcialabym wzmocnic odpornosc (m.in.) po infekcji i antybiotykoterapii. Kupilam probiotyki i chcialam zaczac kuracje, a tu zonk, bo one zawieraja mleko :-( Mam nietolerancje na bialko mleka krowiego. Czyli te probiotyki odpadaja calkowicie, tak?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Kiszonki naturalne jesc -przede wszystlim.

      Usuń
    2. Mozesz kupic probiotyki w plynie. Np. Joy Day. Nie zawieraja laktozy. No i kiszonki.

      Usuń
  22. Super artykuł, musze go pokazać mojej cioci, która twierdzi, że mleko to biała śmierć i strasznie marudzi jak widzi że daje produkty mleczne mojej córce.
    I takie pytanie: moja córka ma 11 miesięcy i od maja nie pije juz mlęka modyfikowanego bo nie chciala, wiec zaczelam jej dawać produkty mleczne: jodurt naturalny, kocha maslanke, mleko kozie i krowie. Właśnie kilka osób z mojego otoczenia twierdzi ze robie duży błąd, ponieważ takie małe dziecko nie powinno nic mlecznego jeść? Czy robie źle? Dodam, że od czerwca jestem na twoich jadlospisach i schudłam juz 16 kg. Mój mąż zakochał się w twoich jadlospisach, a szczególnie w wypiekach i zgubił juz 11kg. Nasza córka w zasadzie je już wszystko z nami, nic jej nie ma, żadnych problemów. Czy ja dobrze robie? Proszę o pomoc bo trochę już zglupialam od tych wszystkich rad. Aha, moja córka uwielbia glutka z siemia, mogę jej czasu dawać? Dziękuję za SUPER BLOGA I TWÓJ ROZSĄDEK

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Córce malutkiej jak skończy rok podawaj produkty mlecznej fermentacji czyli jogurt, kefir. Mleko np. w naleśniku czy placuszkach ale nie tak do picia. Za bardzo obciąży jej nerki.

      Usuń
    2. A od kiedy dziecko może pić mleko? Przecież mówi się, że dzieciom pełnotłuste... I czy jak dziecko poniżej 3 lat nie chce pić modyfikowanego, to podawać zwykłe, czy nie i nic nie traci?

      Usuń
    3. czyste mleko powyżej 3 lat, ale produkty mlecznej fermentacji można od roku i mleko jako dodatek np.w maleśniku

      Usuń
    4. Dziękuję. Czy to znaczy, że kasza gotowana na zwykłym mleku (jaglana czy płatki ryżowe) też odpada?

      Usuń
    5. Są mamy które dają i nic się nie dzieje. Ja nie dawałam do 3 roku życia.

      Usuń
    6. Ale przecież jak dziecko nie będzie piło przez 1,5 roku mleka (załóżmy, że do 18 miesiąca pije pierś), to zaniknie u niego ten enzym trawiący laktozę i już nie będzie mogło pić mleka po 3 r.ż., czyż nie?
      To znaczy, że trzeba przekonać je do modyfikowanego?
      A jak z mlekami roślinnymi? Wczoraj chciałam w takim razie kupić jakieś np. owsiane, żeby na ciepło prze kąpielą dać (takie przyzwyczajenie, że pije ciepłe mleczko przed kąpielą), a na wszystkich było napisane, że nieodpowiednie dla niemowlaków...
      Dziękuję za odpowiedzi, cenię to na Pani stronie :)

      Usuń
  23. Małgosiu, mogłabyś jeszcze napisać coś na temat diety w newralgicznych momentach życia kobiety? Mam tu na myśli dojrzewanie, ciążę i na czym mi najbardziej zależy - przekwitanie, czyli wtedy kiedy hormony nam najbardziej szaleją. Wyczytałam gdzieś, że zbyt dużo nabiału (dieta Dukana) w czasie menopauzy może doprowadzić do powstawania nowotworów..?

    OdpowiedzUsuń
  24. Czy mleko uht ma jakieś wartości??

    OdpowiedzUsuń
  25. Małgosiu, przepraszam, że pod tym wpisem, ale czy przeciery pomidorowe z dodatkiem cebuli i czosnku trzeba pasteryzować? Zawsze robiłam, ale wiem, że Ty nie pasteryzujesz konfitur i soku z aronii (ja już też nie), ale nie wiem czy w przypadku pomidorów jest tak samo. Słoiki są zaciągnięte, jak to moja babcia mawia. Będę wdzięczna za odpowiedź. Podrawiam. Karolina

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Wystarczy jak wlejesz do słoika, zakręcisz, postawisz na nakrętce na noc. Słoik się zamknie.

      Usuń
  26. Pani Małgosiu dlaczego przy boreliozie nie można pić mleka?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Przy boreliozie stosujemy dietę przeciwzapalną i alkalizującą. Eliminujemy mleko z uwagi na działanie androgenne i śluzotwórcze co ma znaczenie w chorobach bakteryjnych i wirusowych.

      Usuń
  27. Małgosiu kiedy ( w jakim wieku) twoim zdaniem warto zrezygnować z mleka modyfikowanego i zacząć podawać dziecku mleko krowie? Synka karmiłam krótko później przyszedł czas mm. Teraz skończył rok.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Do picie po ukończeniu 3 roku życia. Po skończeniu roku można jogurty czyli produkty mlecznej fermentacji i mleko w niedużej ilości do potraw np. w formie naleśnika.

      Usuń
  28. Witam Małgosiu,jak zawsze rzeczowo i na temat. W związku z przeczytanym tematem podpowiedz proszę czy jeżeli jem na śniadanie owsiankę z mlekiem i do tego szklankę koktajlu owocowo-warzywnego, na drugie śniadanie kanapki z wędliną lub rybą i do tego sporo świeżych warzyw (papryka, ogórek, rzodkiewki, pomidorki) potem porcja owoców z łyżką jogurtu, na obiad zwykle jakaś kasza czy ryż, mięso lub ryba i warzywa często gotowane, a na kolację twarożek - to nie za dużo tego nabiału?

    OdpowiedzUsuń
  29. Borelioza to bakteria a nie wirus

    OdpowiedzUsuń
  30. W każdy poniedziałek, środę i piątek od razu z rana wchodzę na Pani bloga przeczytać nowy interesujący wpis! Jest Pani super! :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Mam to samo! Jestem pozytywnie uzależniona :)

      Usuń
  31. Małgosiu nic nie wspomniałaś o obecnej obróbce tego mleka - homogenizowane, pasteryzowane w wysokiej temperaturze..., na co zwrcać uwagę przy zakupie, które lepsze.. W mleku od krowy są hormony, a obróbka i odtłuszczanie mleka powoduje, że są one nie bez znaczenia dla organizmu człowieka.

    OdpowiedzUsuń
  32. Droga Malgosiu, takie szybkie pytanie i bardzo bym prosila o odpowiedz, czy TSH 3.42 u kobiety w wieku 32 lata to zly wynik? Dziekuje

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Małgosiu błagam powiedz czy to dobry wynik: (wg lekarza idealny a ja szukam przyczyn mojego fatalnego samopoczucia ): TSH 2.20, FT3 5.10, FTP 15.28

      Usuń
    2. TSH masz ciut za wysokie ale ja bym jeszcze zbadała poziom witaminy D3? Miałaś badany?
      Jeśli wyjdzie Ci w okolicach 25-ciu to masz odpowiedź.

      Usuń
    3. Nie ,nie badalam poziomu D3 ale od ok 2 miesięcy suplementu ją. Sprawdzę to i dziękuję za odpowiedź

      Usuń
  33. Witam.
    Naprawdę z mleka człowiek przyswaja wapń? Czy jest to tylko z mleka naturalnego, czy również z mleka UTH?
    Na studiach robiliśmy badania na fizjologii. Wyraźnie nas nauczyli że człowiek nie jest w stanie przyswoić wapń z mleka krowiego. Nie pamiętam tylko na podstawie jakiego mleka były to eksperymenty. Szczerze mówiąc trochę zgłupiałam :/
    Pozdrawiam serdecznie.

    OdpowiedzUsuń
  34. A co jeśli ktoś ma osteoporozę, niedoczynnść tarczycy i hiperandrogenizm?

    OdpowiedzUsuń
  35. Małgosiu, mam pytanie odnośnie spozywania nabiału i glutenu w chorobie Hashimoto. Wczoraj podczas badania USG tarczycy wyszło, że mam początkową fazę AZT. Jestem w 9 tyg. ciąży. Czy w zwiazku z tym powinnam odstawić całkowicie gluten i nabiał? Będę bardzo wdzięczna za odpowiedź. Pozdrawiam serdecznie:)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Nie musisz jeśli nie masz nietolerancji. Ale mocno ogranicz.

      Usuń
  36. Jeśli mam AZS to nie mogę w ogóle spożywać produktów mlecznych? Nawet maślanki czy kefirów?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Wykluczasz na ok. 8 tygodni ale na pewno do ustąpienia objawów. Po wyciszeniu skory można jeść nabiał raz na 4 dni i z obserwacjo moich pacjentów wynika że przy takiej częstotliwości nie ma reakcji.

      Usuń
  37. Kochana Gosiu, mam pytanie w innym temacie. Odebrałam dzis wyniki, i TSH mam 1.7, a ft3 4.00 (norma 4.2). Czy mam sie martwić, ze z czasem skoczy to w gore? Robiłam badania na tarczyce w kwietniu i TSH było 2.32. Nie traktuj mnie jako kobiety ktora ma "schizy" ale choruje tez na crohna i bardzo nie chciałabym kolejnej choroby :( dlatego pytam czy to powód do kontroli i zmartwień. Robiłam tez anty TPO i anty TG i wszystko w normie (dolne widełki)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. TSH masz teraz ładne. Obniżył się. Nie zamartwiaj się. Kontroluj je co pół roku.

      Usuń
  38. Jeszcze odnośnie glukozy, jesli mam jej za mało troche (norma od 70, ja mam 63) to o czym to świadczy? To cos złego? Zawsze miałam idealnie po środku a teraz pierwszy raz odkąd sie badam, jest za mało

    OdpowiedzUsuń
  39. Małgosiu. Przez 3 miesiące piłam praktycznie codziennie mleko "prosto od krowy" (z automatu, w Czechach takie są) i miałam dużo wyprysków na brodzie i okolicach. Wróciłam do Polski, nie miałam dostępu już do takiego mleka i krostki zniknęły. Nadal jem jogurty, mleka raczej unikam, bo mam wrażenie, że jednak coś tam mi wyskakuje po wypiciu. Czy to możliwe, że mam nietolerancję na białka mleka?

    OdpowiedzUsuń
  40. Gosiu czy mąka gryczana jest tak samo wartościowa jak owsiana? Czy na redukcji równie dobrze można jej używać?

    OdpowiedzUsuń
  41. Małgosiu ile jajek tygodniowo mogę podawać trzylatkowi? Czy jajka w potrawach np. naleśniku też się wlicza? Dziękuję

    OdpowiedzUsuń
  42. Czy przy trądziku powinno się odstawić mleko, czy też np ser, twarozki, masło i produkty fermentowane jak kefir, jogurt?

    OdpowiedzUsuń
  43. Małgosiu,a czy to prawda że przy Astmie,również nie można pić mleka i dlaczego?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Odstawiamy mleko i nabiał przy astmie z uwagi na działanie śluzotwórcze.

      Usuń
  44. Witam, mój 4letni syn nie chce pić żadnych płynnych rzeczy na odporność (sok z aronii, woda z miodem i cytryną). Czy zamiast tego mogę podawać mu w tabletkach np. rutinoscorbin lub rutynę z wit c? W jakich ilościach?

    OdpowiedzUsuń
  45. Malgosiu, bardzo Ci dziekuję za ten artykuł.

    Moja młodsza córka (8 lat) własnie zaczęła się skarżyć, że po zupie mlecznej boli ją brzuch, więc chwilowo daje jej owsianki na mleku roślinnym, ale może faktycznie spróbuję z tym mlekiem z butelki. Może po prostu UHT jej nie pasuje, bo mleko generalnie lubi. No i muszę znaleźć jakiś sposób, żeby polubiła jogurt naturalny, bo teraz to najbardziej lubi słodkie serki, mimo że batalię toczę od kilku lat.

    OdpowiedzUsuń
  46. Malgosiu, a jak czesto mozna pic czystek, kiedy ma sie czasem niedobor zelaza?

    OdpowiedzUsuń
  47. Czy rezultatem odstawienia mleka na rzecz sojowego ( okolo roku temu) i jedzenia malej ilosci jogurtow moga byc strzelające kości? Moj partner tak strasznie ''strzela'' przy chodzeniu ze pierwszą rzeczą jaką planujemy zrobić będąc na urlopie w PL to isc do lekarza ortopedy i zapytac o to. Wydaje mi się że to niewlaściwa dieta choc staramy sie jesc zdrowo, ale nie wiem czego moze w niej brakowac. Moze jakas podpowiedz? Z gory dziękuję

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Zbadajcie poziom wapnia. Najprawdopodobniej dieta nie obfitujew inne źródła wapnia i jest niski poziom wit. D.

      Usuń
  48. Przy zaburzeniach hormonalnych (wtórny brak miesiączki) ograniczamy nabiał - ile razy można jeść i w jakiej ilości?

    OdpowiedzUsuń
  49. O jakim mleku jest mowa w artykule? Surowym od krowy która je trawę? Bo takie ze sklepu często pochodzi od krowy eksploatowanej do granic możliwości, która często trawy nawet nie widziała, karmiona jest paszą i w takim mleku chyba nie można mówić o żadnych witaminach, tym bardziej że zabija je pasteryzacja. Mleko surowe i pasteryzowane to dwie różne bajki.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. To samo mnie nurtuje. Czy mowa tu o mleku, nazwijmy je od rolnika = niepoddanemu pasteryzacji, czy też o mleku pasteryzowanym z krótszym terminem ważności? UHT chyba nie ma co nazywać mlekiem. Czytałam kiedyś kilka artykułów o szkodliwości mleka pasteryzowanego...

      Usuń
    2. Mowa o mleku, 100% mleku. Nie o dziwacznych przeróbkach mleko podobnych kartonowych.

      Usuń
  50. Mleko krowie ma pH zasadowe, nie kwasotwórcze (mleko krowie ma pH 6,5 - 6,6), więc nie zakwasza organizmu. Po za tym nie da się tak szybko zakwasić organizmu, bo nasz organizm ma mechanizmy, które broni się przed nadmiarem produkcji kwasów. Po za tym artykuł jest świetny.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Z tego co wiem to pH 6,5-6,6 jest lekko kwaśne (7 to pH obojetne):)

      Usuń
  51. Wydaje mi się, że kluczem (oprócz ilości) jest jakość. Nasi przodkowie pili mleko i spożywali jego przetwory od zwierząt, które miały dostęp do słońca i naturalnego pożywienia. Takie mleko ze sklepu jest moim zdaniem trujące nie przez jakieś śluzy, laktozy i zakwaszające właściwości a przez to, że pochodzi od chorych krów faszerowanych chemią i najgorszym rodzajem pasz GMO.

    OdpowiedzUsuń
  52. Mam pytanie. Kupiłam w aptece sok z pokrzywy. O jakich porach dnia i jak dużo mam go pić. Serdeczne dzięki za odpowiedź.

    OdpowiedzUsuń
  53. Pani Małgosiu, pytanie z trochę innej beczki. Czy przez pierwsze trzy miesiące korzystania z jadłospisów, kiedy odzwyczajamy się od słodyczy, można jeść gorzką czekoladę?

    OdpowiedzUsuń
  54. Gosiu, w produktach mlecznych staram się unikać w składzie mleka w proszku. Ostatnio na niektórych kupowanych przeze mnie produktach w składzie pojawiły się białka mleka, których wcześniej nie było. Czy jest to tylko informacja dla alergików czy kolejny zagęszczacz pod ładną nazwą?

    OdpowiedzUsuń
  55. Gosiu, badanie gastroskopii stwierdzilo u mnie dyspesje. Jednoznacznie nie stwierdzono u mnie alergii na nabial jednak i po jego spożyciu i po glutenie odczuwam straszny bol brzucha. Czy masz jakieś porady ?

    OdpowiedzUsuń
  56. Witam Pani Małgosiu. Dziękuję za wpis. Chciałam dopytać czy przy łuszczycy i niedoczynnosci tarczycy powinnam całkiem wyeliminowac mleko i mleczne przetwory?

    OdpowiedzUsuń
  57. Małgosiu, czy może być nietolerancja na wszystkie zboża oprócz żyta ? Jeśli tak
    to rozumiem, że nie jest to nietolerancja na gluten - już nic nie rozumiem......proszę wytłumacz

    OdpowiedzUsuń
  58. Witaj Gosiu,od dawna sledze twoj blog i bardzo mi sie podoba. Co do mleka to slyszalam glownie opinie, ze czlowiek dorosly nie trawi laktozy. Ale nie do konca bylam przekonana.
    Chcialabym cie zapytac czy spotkalas sie gdzies z opinia na temat buorezonansu? Moi rodzice wyslali mnie na takie badanie, kiedy nagle zaczelam miec silne stany lekowe. Po ok 1,5 roku polecili mi takie badanie. Wyszlo na nim m.in. ze mam borelioze w zaawansowanym stadium i wirusa ukladu nerwowego i stad moje problemy. Lekarz, ktory sie tym zajmuje zalecil terapie pradami i diete rozdzielna a takze calakowite odstawienie cukrow i nabialu. Ja natomiast nie wiem co o tym sadzic. Ciezko jest mi sie trzymac tej diety, o ile z cukrami nie mam problemu to nabial juz ciezko mi przychodxi. z tego co pamietam ty jestes chyba przeciwniczka rozdzielania w posilku bialek i weglowodanow.

    Moze moglabys mi doradzic czy to w ogole ma sens? Jestem troche skolowana, bo slysze i czytam rozne opinie.
    Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
  59. Gosiu, zrobiłam badania ogólne i w związku z wypadaniem włosów. Dodam, że odżywiam się zdrowo, bez słodyczy i nabiału. Z tych niepokojących to TSH to 2,34 i cholesterol 138 (poniżej granicy), glukoza 108,w morfologii WBC 2,5 (poniżej granicy), LYM 58,2%, GRA 35%. Czy mam sie martwić?

    OdpowiedzUsuń
  60. Witaj Małgosiu,mam pytanie, co dawać dziecku na śniadanie do picia? Mój 8 letni syn chętnie pije wodę, ale teraz kiedy jest zimno to chętnie podałabym mu ciepłe mleko lub herbatę z cytryną. Jak myślisz czy to byłoby zdrowe ? Czy codzienne picie mleka nie zaszkodzi ? A może coś innego ?

    OdpowiedzUsuń
  61. Gosiu a ja mam rozpisana diete przez trenera w ktorej jest 300 weglowodanow w kazdym posilku 125 g bialka i 87 g tluszczu
    Czy to znaczy ze narobie sobie probremoz zdrowotnych jedzac w kazdym posikku produkty zborzowe ryz kasze ziemniaki chleb i tyle miesa?

    OdpowiedzUsuń
  62. Gosiu pomóż co może być przyczyna wysypu pryszczy(a raczej takich podskornych grudek)na szyi?

    OdpowiedzUsuń
  63. Małgosiu proszę o ocenę wyników badań czy sa dobre,bo w mojej przychodni nawet nie ma dobrego lekarza zeby sie kogo doradzic...
    TSH 4,030,FT33,51,FT4 15,84
    Cholesterol całkowity -178,Triglicerydy -38,HDL -99,LDL -71.
    Mam 32lata i szukam przyczyny gdyz mam ciagle tradzik...

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Nie jestem Gosią ale napiszę to co wiadomo z jej bloga - TSH nie powinno przekraczać 2.

      Usuń
    2. biegiem do endokrynologa

      Usuń
    3. też szybko bigłabym do endokrynologa. u mnie własnie niedawno okazało się że mam Hashimoto i jestem załamana ponieważ z mężem staramy się o drugą ciążę. dodatkowo wszędzie piszą, że trzeba zrezygnować z glutenu, z nabiału i wielu jeszcze innych rzeczy - kompletnie nie wiem co o tym myśleć.

      Usuń
    4. zbadaj sobie jeszcze prolaktyne , hormony testosteron, andostrendion

      Usuń
    5. Anonimowa z 14:45, ja też mam niedoczynność i hashimoto i stosuję jadłospisy od Gosi od roku. Obecnie jestem w 4 mies.:) W jadłospisach mam i jogurty naturalne i chleb itd. kluczowe są proporcje. Trzymam kciuki.

      Usuń
    6. Witam, choruję na Hashimoto i niedoczynność od dawna. Też się zamartwiałam, że z dzidziusia nic nie wyjdzie.Zaszłam w ciążę bez problemu, tzn problemem nie było TSH czy coś z tych rzeczy, ale gigantyczny niedobor wit D, trzeba było unormować też prolaktynę. Leczenie trwało pół roku i pojawiły się dwie kreski na teście :) I przyznam szczerze, że dopiero zaczynam żyć w zgodzie ze swoim ciałem, tzn pilnuję tego co jem czyli tego co wolno przy tych chorobach.
      Pozdrawiam, Kasia

      Usuń
  64. Gosiu co moze byc przyczyna, a zaznaczam ze to juz trwa kilka lat co rano budze sie gesta wydzielina w gardle?moze to byc spowodowane od nieżytu nosa?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Podłączam sie do pytania Gosiu. Moze jakaś wskazówka?

      Usuń
    2. Przyczyn może być wiele. Sprawdź czynie masz nietolerancji na nabiał.

      Usuń
  65. kochanaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaa a nie napisałaś że mleko te w kartonach uht z data przydatności do 2-3 lat niewiele ma wspólnego z mlekiem nawet sprzed 20 lat,ze jak kupuje juz ktoś to niech wybiera mleko świeze w szklanej butelce a nie uht .... ze krowy nie jedza już trawy jak kiedys u mojej babci tylko pasze modyfikowane .... i trawy czesto nie widziały a w tym kryje się moc.... dobrego mleka z małych gospodarstw pozdrwiam

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ja piszę o produkcie jako takim jakim jest mleko i nabiał. To skąd pochodzi to oddzielny i szeroki temat. Tak samo jak to skąd pochodzi mięso, jaja, pomidory czy kasza jaglana.

      Usuń
    2. Tylko, że mleko mleku nie równe. Czy źródła, na których bazujesz pisząc artykuły na pewno opisują mleko uht? Tak samo mięso i jajka. Rośliny to inna kwestia ponieważ nie akumulują takiej ilości chemikaliów, jedynie pestycydy i herbicydy.

      Usuń
    3. Ja piszę o mleku, naturalnym, nie o mleku UHT!!!

      Usuń
  66. A co z pokrzywą , bardzo proszę o odpowiedź.

    OdpowiedzUsuń
  67. ja słyszałam, że dorosła osoba nie ma w ogóle zapotrzebowania na mleko

    OdpowiedzUsuń
  68. Właśnie na taki artukul czekałam. Ostatnio bardzo zaczęłam interesować się nietolerancjami pokarmowym i miedzy innymi dużo o mleku czytałam. Tez jestem na tak i tez wychodzę z założenia, że to, co nie szkodziło naszym przodkom a wręcz było uważane za synonim luksusu, nie okaże się nagle po latach czymś niestrawnym i wręcz złym.
    Czy można się spodziewać u Pani na blogu artykułu w jaki sposób mleko źle wpływa na choroby skórne? Bądź czy moglabym uzyskać informację jakie źródła wskazują ze tak jest. Bardzo zaciekawiła mnie ta kwestia.
    Serdecznie pozdrawiam.

    OdpowiedzUsuń
  69. Gosiu, często mówi się, że odstawienie mleka działa dobrze na osoby ze skłonnością do trądziku. Napisałaś o tym powyżej, czy mogłabyś podpowiedzieć dlaczego tak jest? Sama nie mam idealnej cery (19 lat) i już nie wiem co wolno jeść, a czego nie.

    OdpowiedzUsuń
  70. Świetny post, całkowicie się zgadzam!
    Małgosiu mam pytanie, czy to możliwe, że po produktach zdrowych jak warzywa czy kasze, strasznie mam wzdety brzuch, boli mnie i kluje, natomiast jeśli jem pieczywo, bułki itp lub słodycze to wszystko jest ok? Może juz tak się przyzwyczaiłam do przetworzone żywności ?:/

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Tak i ma to związek z ilością błonnika. Twoje jelita nie są po prostu przyzwyczajone do dużej ilości błonnika. To mija ale potrzebne są ok. 2-3 tygodnie czasem.

      Usuń
  71. Co pani sądzi o patelniach teflonowych? Zastanawiam się nad zakupem tefal just bo jest niedroga i dostępna stacjonarnie. Właśnie rozpoczynam studia i szukam czegoś w rozsądnej cenie :) pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Decydując się na zakup patelni teflonowej kupuj taką z prawdziwym teflonem. Te z powłoką tzw. nieprzywierającą będą się łuszczyć. Tefal to dobra firma, ja mam patelnię z oryginalnym teflonem która ma 12 lat i absolutnie nic się z nią nie dzieje. Nic nie odpada, nic się nie łuszczy.

      Usuń
  72. Gosiu, mam 22 lata, waga 49 kg, 160 cm wzrostu. Chciałabym schudnąć do około 44/45 kg, w takiej wadze czuję się najlepiej. Jednak przy badaniu składu ciała wyszło mi 13% tłuszczu (miesiączki mam jak w zegarku, co do dnia na czas,wiec nie wiem co o tym sadzić). Ile zaproponowalabys mi kcal? Czy moge w ogole chudnąc mając tak mały % tłuszczu?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Minimalna ilość tłuszczu dla kobiet to 12% więc jesteś na granicy. Nie ma mowy o odchudzaniu przy tak niskim poziomie tłuszczu. Już masz problemy z miesiączką. Miałam takie pacjentki jak Ty i zawsze działamy tak że pracujemy najpierw nad miesiączką i podniesieniem masy tłuszczowej a dopiero po ok. 2-3 naturalnych cyklach z normalna miesiączką możemy mówić o mądrym odchudzaniu.

      Usuń
    2. Właśnie nie ma problemów z miesiączką ;)

      Usuń
  73. Gosiu, ale ja od ponad roku mam bardzo regularny okres, w ogole wydaje mi się, że wagę mam odpowiednia do wzrostu (choc ja czuje sie zle w niej) więc skad taki niski poziom tłuszczu?

    OdpowiedzUsuń
  74. Pomocy! Okazało się, że muszę odstawić mleko i cały nabiał - masło zastąpię pesto, ale czym mam zastąpić mleko do kawy i śmietanę, którą zabielam zupy (np. pomidorową, barszczyk ukraiński, czy ogórkową)?? I czy rzeczywiście nawet takie niewielkie ilości nabiału, jak wspomniane mleko w kawie, czy śmietana w zupie mogą popsuć efekt przy dostawieniu całej reszty nabiału?

    OdpowiedzUsuń
  75. Droga pani Małgosiu,
    do jakiej ilości mleka i produktów mlecznych w ciągu dnia/ tygodnia trzeba się ograniczyć przy Hashimoto i niedoczynności tarczycy? żaden lekarz nigdy nie powiedział mi, że powinnam na to uważać.
    Kasik

    OdpowiedzUsuń
  76. Witaj Gosiu , czy przy zaburzeniu Hiperandrogenizmu, Pco i hiperinsulemii można jadac rosliny strączkowe jak groch, cieciorka gotowane ? Jeśli tak jak często ?

    W teście pokarmowym wyszlo mi na czerwona lecytyna Jakie produkty musze unikac ? Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
  77. Proszę zerknąć do Campbella. Nie małe badania :)po ich przeczytaniu nikt o zdrowych zmyslach nie wypije mleka

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Czytałam wszystkie książki profesora Campbella i mimo tego jestem za rozsądnymi ilościami i właściwymi proporcjami do produktów alkalizujących. To ma znaczenie, ogromne.
      Kluczowe jest też pochodzenie produktów które spożywamy.

      Usuń
  78. Małgosiu, przeprasza, że pytam jeszcze raz o to samo, ale bardzo zależy mi na odpowiedzi - czy w przypadku, gdy lekarz kazał mi odstawić mleko i nabiał, nawet śladowe jego ilości, jak mała kawa z mlekiem od czasu do czasu, czy miseczka zupy zabielonej śmietaną mogą zepsuć efekt płynący z odstawienia nabiału? Jeśli tak, to czym zastąpić nabiał w w/w sytuacjach?? Z góry dziękuję za odpowiedź.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. To zależy z jakiego powodu masz odstawić.
      Jeśli z powodu nietolerancji na białka mleka to trzeba odstawić każdy nabiał i mleko.
      Jeśli z powodów skórnych to przez 8 tygodni wszystko. Po tym czasie kawa się obroni.

      Usuń
    2. A czym polecasz zastapić śmietanę np. w pomidorowej, czy barszczu ukraińskim? I czy do kawy nadaje się mleko kokosowe lub sojowe?

      Usuń
    3. Podbijam. Czym zastąpić przetwory mleczne, żeby nie nabawić się niedoboru wapnia?

      Usuń
  79. Kupiłam ostatnio suszone morele (żeby czymś zaspokoić głód na słodkie) i w składzie czytam: regulator kwasowości (kwas jabłkowy), substancje konserwujące (dwutlenek siarki, sorbinian potasu)- czy to w ogóle ma sens jeść? Jeśli nie, to jakie i gdzie kupować suszone owoce??

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Kupuj te ciemne morele, suszone na słońcu. Jeśli jednak kupujesz siarkowane wymocz je w ciepłej wodzie i porządnie przepłucz przed spożyciem.

      Usuń
  80. Naprawdę cieszę się, że znalazłam dzisiaj ten wpis :) kilka dni temu byłam z synem - ma 4 lata -u lekarza, który stanowczo odradzał podawanie dziecku mleka, P.Dr. tłumaczyła, że jest to przyczyną chorób górnych dróg oddechowych, odwapnienia kości i wielu innych. Po takim wykładzie przestałam dawać mleczko, mimo że syn często o nie prosił, ale zaczęłam szukać informacji na ten temat bo wydaje mi się że jest też tak trochę, że mamy po prostu ochotę na to co organizmowi potrzebne. Dziękuje za ten wpis, rozwiał wszystkie moje wątpliwości.

    OdpowiedzUsuń
  81. Witam Pani Małgosiu! Znalazłam tego bloga dziś i już jestem po kilku godzinnej lekturze! Mój problem jest następujący:przyjmuje tabletki antykoncepcyjne, odkąd je biorę nie zaobserwowałam żadnych problemów z moją skórą, aż do wyjazdu i zamieszkania za granicą... Początkowo zaczęły się chrostki na czole.. Przewertowalam internet w poszukiwaniu odpowiedzi.. Z racji tego iż jem tu-w Niemczech inne produkty niż w kraju nadal na wyeliminowanie mleka. Tak też zrobiłam i stan skóry się poprawił. Podczas 2 tyg w Polsce skóra była idealna, nawet pijąc mleko. Po powrocie wróciłam do mleka tylko raz dziennie do kawy... I tu zaczęły się schody.. Krostki co róż nowe na brodzie.. Wyczytałam iż mogę mieć problemy z hormonami, ponieważ wypryski w tym miejscu często o tym świadczą. Tylko nie mam pojęcia czy to przez to mleko, czy inny produkt taka reakcja czy to rzeczywiście gospodarka hormonalna i jedzenie nie ma nic do rzeczy. Zaznaczę raz jeszcze ze przed wyjazdem nie miałam takich problemów. Postanowiłam teraz wykluczyć mleko i zaobserwować reakcje organizmu.. Czytając ten post i trochę artykułów o mleku, doszłam do wniosku że mam jeszcze inne objawy tj. przelewanie w brzuchu, gazy, luźne spółce. Im zdrowiej jem tym więcej gazów! Chcę prowadzić też siemię lniane do jadłospisu, w związku z tymi hormonami.... Nie wiem już co mam robić. Spotkała się Pani może już z takim problemem? Zaznaczę że wizytę u lekarza ginekologa będę miała dopiero za miesiąc i zapytam odnośnie badań hormonów...

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Z uwagi na pozostałe objawy koniecznie zrób testy na nietolerancje pokarmowe.

      Usuń
    2. Ja tez po przeprowadzce do Niemiec miałam pełno wyprysków na twarzy i dekoldzie. Byłam z tym u dermatologa i zlecił mi badania na nirtolerancje, nie wyszło nic. Po rozmowie z koleżankami w pracy już wiem co to bylo: woda. W Niemczech jest inna woda, nie wiem co ma w sobie innego, ale u mnie to było to. Teraz po kilku latach mam problem w druga strone, jak jadę do Polski to mnie wystpie.

      Usuń
  82. Odpowiedzi
    1. Kazeina jest białkiem. Jeśli nie mamy na nią nietolerancji, nie szkodzi.

      Usuń
  83. Z tego co mi powiedziała lekarka mojej córki, która zajmuje się zaburzeniami metabolicznymi gospodarki wapniowo fosforowej to mleko nie zakwasza, ale alkalizuje

    OdpowiedzUsuń
  84. Gosiu jakis czas temu zrobilam corce (9lat) test na nietoleracje (ten do zrobienia w domu ktory polecalas)I wyszla nietolerancja na mleko,czy to znaczy ze na bialka mleka?zmienilam na kozie mleko I jogurt ale poprawy nie widac (luszczyca) teraz juz rozumiem dlaczego.W takim razie czym zastapic produkty mleczne aby nie brakowalo wapnia?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Tak. Na białka mleka i odstawić należy wszystek nabiał zwierzęcy. Koi, owczy, krowi, bawoli.

      Usuń
  85. Witaj Małgosiu, co z piciem mleka i nabiałem przy hiperprolaktynemii? Co z dietą przy tym schorzeniu? Byłoby super gdybyś napisała jak to ugryźć:)

    OdpowiedzUsuń
  86. Piszę z konta męża ;). Mówiono mi od dziecka, że mam skazę białkową. Pół życia u dematologów. Suche placki na ramionach, buzi (liszajowate) i egzema na palcach u rąk. Podobno AZS.5 lat temu robiłam, test na IgE m.in. na mleko krowie. Nic nie wyszło. Wynik: 0. W jaki sposób sprawdziś, czy mam uczeulnie na białko krowie? Czy ten test bada alergię na laktozę czy białko? Jestem mamą karmiącą. Maluch ma 4 miesiące. Zauważyłąm u Niego takie suche placki na brzuszku. Czy możliwe jest, że syn ma skazę? AZS? Po mnie? Czy mam odstawić mleko i produkty mleczne jeśli karmię piersią? Czy to przenika do mleka mamy? Proszę o odp. Dziękuję :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Zrób testy na laktozę i białka mleka krowiego, ale możesz nie mieć żadnej nietolerancji a mieć reakcje.Dlatego obserwacja reakcji organizmu jest taka ważna.

      Usuń
    2. Ok, dziękuję. Czyli to jest jeszcze bardziej skomplikowane niż myślałam ... Skoro można mieć objawy, a w wynikach nic nie wyjdzie ..:(. A jak zrobić badania? Oba można zkrwi? Czymś się różnią? Można zrobić w dowolnym punkcie pobrań?

      Usuń
  87. Choć raz potwierdziło sie to czemu hołduje od wielu lat bez względu na mody żywieniowe, że nic lepszego jak zdrowy rozsądek przy stole również człowiek nie wymyśli. Jeśli tylko jest się zdrowym należy próbowac smakować i zajadac się tym co nam najbardziej odpowiada.

    OdpowiedzUsuń
  88. Dlaczego mleko nie jest wskazane przy łuszczycy?

    OdpowiedzUsuń
  89. Ja mam łuszczyce skóry głowy i refluks przełykowo - żołądkowy. Więc mogę jeść czy nie jeść nabiał itp?

    OdpowiedzUsuń