środa, 26 października 2016

Kurczak w aksamitnym ziołowo - warzywnym sosie, podany z puszystą babką ziemniaczaną i jarzynką z pieczonych buraczków. Nie tylko na rodzinny, niedzielny obiad!
























Ostatnimi czasy, kulinarnie przetransportowaliśmy się do Chiń, aby posmakować chińskich smaków i aromatów. Na tę drogę oczywiście jeszcze wrócimy, ale przed nami okres świąteczny, czas rodzinnych spotkań, więc kulinarnie musimy powrócić na rodzime podwórko.
Na rodzinny obiad najlepiej sprawdzają się dania, a w zasadzie składniki, które każdy lubi. Nie muszą to być jednak dania sztampowe, przewidywalne. Wcale nie musi to być schabowy z ziemniakami i surówką z kapusty. Czy może to być pieczony kurczak w aksamitnym ziołowo - warzywnym sosie, podany z ziemniaczaną puszystą babką i pieczonymi ziemniaczkami? Składniki każdemu znane? Znane. Smaki przewidywalne? Już nie do końca.
Co jest niewątpliwą zaletą tego dania? To że każdy jego składnik możecie przygotować nawet dzień wcześniej. Babka ziemniaczana pokrojona w plastry, muśnięta oliwą i odgrzana w piekarniku z funkcją grilla smakuje jeszcze lepiej niż na świeżo. Jarzynce z  pieczonych buraków, czy kurczakowi w sosie, odgrzanie także służy, bo smaki jeszcze bardziej się ze sobą mieszają.
Na 1 listopada, kiedy cały dzień jesteśmy w rozjazdach, i wracamy do domu zmarznięci i głodni, sprawdzi się idealnie. 
Polecam ;)

Kaloryczność:
Porcja obiadowa ma ok. 600 kcal 




Składniki na obiad dla 4 osób:
Kurczak:
* 4 udka kurczaka
* jedna biała część pora
* 2 marchewki
* 2 pietruszki
* liście selera
* sól
* łyżka majeranku
* łyżeczka tymianku
* świeży koperek
* świeżo zmielony czarny pieprz
* woda
* 50 ml śmietany kremówki  
1. Udka nacieramy solą, majerankiem i tymiankiem. Odstawiamy do lodówki na godzinę.
2. Zamarynowane mięso wkładamy do naczynia do zapiekania. Obkładamy pokrojoną w talarki marchewką i pietruszką, oraz liśćmi selera i białą częścią pora. Zalewamy wodą, tak aby udka wystawały ponad poziom wody na ok. centymetr. Naczynie przykrywamy pokrywką! - to ważne, i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na 1,5 godziny.
3. Upieczone udka, liście selera oraz białą część pora wyjmujemy z naczynia. Do pozostałego na dnie sosu dodajemy śmietanę i świeży koperek. Mieszamy.
UWAGA! Sosu nie jest dużo i tak ma być. Proszę nie rozcieńczać go dodając wody. Sos jest elementem smakowym dania. Nie służy do polania babki.


Babka ziemniaczana:
* 600 gramów ziemniaków
* 4 jajka
* mała cebula
* łyżka oleju rzepakowego
* czubata łyżka majeranku
* pół szklanki mąki orkiszowej
* łyżeczka soli
* pół łyżeczki pieprzu



1. Ziemniaki ścieramy na drobnej tarce. Ja to robię w maszynce.
2. Na oliwie rumienimy pokrojoną drobniutko cebulę.
3. Startą masę ziemniaczaną miksujemy z roztrzepanymi jajkami, mąką, cebulą, majerankiem, solą i pieprzem.
4. Formy do pieczenia wykładamy papierem do wypieków. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na 80 minut.

Jarzynka z pieczonych buraków:
* 4 średnie buraki
* sól
* łyżka octu balsamicznego 

1. Buraki zawijamy w papier do pieczenia. Wkładamy do piekarnika nagrzanego do 200 stopni na godzinę.
2. Wystudzone buraki obieramy ze skóry. Ścieramy na grubej tarce, mieszamy z octem balsamicznym, doprawimy do smaku solą. Można dodać drobno posiekaną cebulkę.


116 komentarzy:

  1. Na pewno zrobię na 1 listopada właśnie 🙂

    OdpowiedzUsuń
  2. Wygląda obłędnie :)
    Ewa

    OdpowiedzUsuń
  3. cześć, mam pytanie co do zakwasu na chleb bezglutenowy. Czy powinien jakoś pracować? zmieniać swoją strukturę? mój kompletnie się nie zmienia. Jak wymieszałam pierwszego dnia, tak samo wyglądał następnego, po dodaniu kolejnej porcji mąki i wody też nic. Czy coś z tego będzie? może ktoś ma ten sam problem?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Powinien rosnąć. A trzymasz w ciepłym miejscu?

      Usuń
    2. Ja trzymam w piekarniku. Podgrzeje go chwilkę żeby było ciepło i wkładam chlebek na ok 10 h. Potem rano 180 stopni z termoobiegiem na 1 h i zawsze wychodzi

      Usuń
    3. powiem ze swojego doświadczenia że mi też nigdy nie chciał wyjść zakwas b/g. W końcu spróbowałam, po raz kolejny, ale nasz ruszył się dopiero na 3 dzień i... w słoiku, owinięty w ściereczkę, w małym kartoniku spał z nami w sypialni na półce gdzie nie byłoby nawet mowy o przeciągu - i w końcu się udał. Przy cyklicznym wietrzeniu sypialni szedł na chwilę do łazienki, gdzie jest najcieplej :)

      Usuń
  4. A u mnie to będzie sobotni obiadek :)
    Wygląda smakowicie.
    Dzis też mam obiadek z twojego przepisu, filety z kurczaka w sosie pieczarkowym.

    OdpowiedzUsuń
  5. Zapisuję do zrobienia :)

    OdpowiedzUsuń
  6. Małgosiu kochana jem według poniższego schematu
    śniadanie o godz siódmej, płatki owsiane z ziarnami lub kasza jaglana, przekąska o jedenastej przeważnie koktajl z twoich przepisów,lunch w pracy o czternastej, sałatka w różnej postaci i obiad w domu o siedemnastej,zupa krem, kasza + chude mięso + surówka , wieczorem czasami coś przegryzę, codziennie ćwiczę na orbitreku, jaki może być powód że nie mogę schudnąć- poradz proszę

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Aby znaleźć przyczynę trzeba by przeanalizować BTW z ostatnich minimum 3 dni sposobu w jaki się odżywiasz. Warto też wykonać badanie TSH aby zobaczyć jak pracuje tarczyca i oczywiście sprawdzić czy nie jesz za mało i czy tym sposobem nie spowolniłaś metabolizmu.
      Ja mam dużo takich pacjentek które ułożyły sobie sposób odżywiania albo były na niskokalorycznych dietach i wydawało im się że mało jedzą, ćwiczą, więc powinny chudnąć. A tak się nie dzieje. I po otrzymaniu diety ode mnie marudzą że kaloryczność większa, że utyją i nagle się okazuje że po miesiącu waga idzie w dół.

      Usuń
    2. przelicz kaloryczność,może jesz za mało

      Usuń
  7. Gosiu pisałaś że swoją tarczyce ustabilizowalas dieta. Czy teraz jesteś również na tabletkach?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Nie jestem na tabletkach. Mam tarczycę ustabilizowaną wyłacznie dietą. Nie biorę żadnych ani euthyroxu, ani letroxu.

      Usuń
    2. Mam nadzieje ze dzięki twojej diecie tez do tego dojdę:)

      Usuń
    3. Gosiu a czy przy Hashimoto też jest szansa na to że dzięki diecie nie będę musiała brać żadnych tabletek ?

      Usuń
    4. A podczas procesu stabilizowania tarczycy dietą spożywałaś gluten i nabiał?

      Usuń
    5. Tak. Poczytaj opinie moich pacjentów. Zamieszam je regularnie na moim profilu facebookowym.

      Usuń
    6. Tak. I gluten i nabiał ale w małych ilościach.

      Usuń
  8. Chciałabym zamówić dietę a jak wysyłam formularz na Twojego maila to automatyczna odpowiedz ze mail nie dotarl

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Sprawdź czy nie zrobiłaś pomyłki w adresie. Przyszły dziś i wczoraj formularze na skrzynkę więc ze skrzynką wszystko w porządku.

      Usuń
    2. Małgosiu,
      Jakie kurczaki kupujesz?,tyle się teraz mówi,że kurczaki nie są zdrowe,czy nie obawiasz się karmić nimi swoją rodzinę.?Powiem szczerze boję się dać dziecku mięso z kurczaka.

      Usuń
    3. Ja kupuję z Zagrody Łąckiej, ekologiczne z certyfikatem. Ufam tym certyfikatom i tej firmie.

      Usuń
    4. Mam te kurczaki tuż pod nosem-pierwszy raz słyszę o tej firmie! Zerknęłam w ofertę,ale niestety ceny powalające:(

      Usuń
    5. Płacisz za jakość. Za to że kurczak jest karmiony zdrowo i biega cztery razy dłużej niż taki fermowy. I nie żyje w stłoczeniu, nie dostaje antybiotyków etc.

      Usuń
    6. Lepiej wcale nie jeść mięsa niż jeść z przemysłowej hodowli.Poczytaj trochę na ten temat, a zobaczysz z czego wynika niska cena mięsa w sklepach. Mięso powinno kosztować więcej, bo jego wyprodukowanie pochłania więcej środków niż produkcja roślin. Jesteśmy przyzwyczajeni do taniego mięsa, ale niestety idzie za tym niska jakość, duża zawartość antybiotyków i hormonów, no i fatalne warunki dla zwierząt hodowlanych (to pewnie najmniej istotny argument dla mięsożerców).

      Usuń
  9. Oj Małgosiu bez Ciebie ani rusz!!!!!
    To danie z pewnością zagości na naszym stole w przyszły wtorek:)
    Mam do Ciebie pytanie: słyszałam o cudownym wpływie na nasz organizm picia drożdży ( rozcieńczone z wodą)
    1. Jakie jest Twoje zdanie na ten temat?
    2. Czy one mogą szkodzić osobie z n.t i hashi?
    3. Jestem na diecie od Ciebie czy trzeba by było jakoś wliczyć w bilans kalorii?
    4. I jeszcze pytanko , bo bardzo chciałabym ten obiadek z dzisiejszego postu schrupać z moją rodzinką , w dniu w którym wymienię go na obiad z diety mój dietowy ma niecałe 500kal , ten z "grzechem" :) więcej czy w związku z tym poobcinać trochę kalorii z pozostałych posiłków aby bilans się zgadzał? Czy pozostawić tak jak jest a więcej poćwiczyć?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Jeśli jesteś na mojej diecie to napisz do mnie na skrzynkę kontaktową bo muszę wiedzieć o kogo chodzi.

      Usuń
  10. Czy można to danie udusić? Niestety nie mam piekarnika. :/

    OdpowiedzUsuń
  11. super przepis.gosiu poradz byłam na głupiej diecie 1000 kal i dzieki twoim jadłospisom zwiekszałam sobie kal tyg o 100 kal jak radziłas i o dziwo w koncu zaczełam chudnac i tu brawa dla ciebie.doszłam do 1500 kal jem tak juz ze 4 mies i waga mi sie zatrzymała co robic? moze zamało i organizm odkłada albo sie juz sie przyzwyczaił co robic by waga ruszyła twoja stała czytelniczka

    OdpowiedzUsuń
  12. Pani Małgosiu, niespełna rok temu miałam badania tarczycy, wszystko było w porzadku. Zaczęłam brać leki antykoncepcyjne ponad miesiąc temu i TSH mam powyżej normy, ciagle mi zimno, nie mam na nic siły. Czy po odłożeniu leków antykoncepcyjnych jest szansa na unormowanie poziomu TSH ? Według Pani powinnam odłożyć antykoncepcję ? Proszę o odpowiedz, jestem przerażona. Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Tabletki antykoncepcyjne podbijają TSH zwłaszcza jeśli są na bazie estrogenów. TSH wzrasta bo min. zatrzymuje się woda. I teraz dieta tarczycowa stosowana w takim przypadku musi tę wodę zrzucać. Dodatkowo trzeba zredukować ilość węglowodanów i zadbać o prawidłową ilość warzyw i kwasów omega 3.
      Ja bym póki co nie rezygnowała z antykoncepcji ale zbiła TSH dietą.

      Usuń
  13. świetny przepis :). Można wszystko razem wstawić do piekarnika :)
    tylko podpowiedz proszę, czy na wyższym poziomie wstawić zapiekankę czy kurczaka? Czy może to jest bez znaczenia ?

    OdpowiedzUsuń
  14. nikt u mnie nie przepada za udkami, raczej jemy tylko filety. Myślisz, że się nadadzą? Skróciłabym tylko czas pieczenia i zrobiłabym 4 filety.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Nie uda się ponieważ filety pieczemy krócej i sos się nie zredukuje. To musisz zrobić inaczej. Całego, podwójnego fileta przekrój na pół. Każdą połówkę obsmaż po 4 minuty z każdej strony na klarowanym maśle. Zawiń w papier do pieczenia, odstaw i przykryj czymś aby ciepło nie uciekało.
      Warzywa zeszklij na klarowanym maśle, podlej 250 ml wody, uduś. Zaklep śmietaną. Do sosu włóż kurczaka. Duś 10 minut.

      Usuń
    2. Dzięki wielkie. Tak zrobię

      Usuń
  15. Jaką pojemność ma Twoje naczynie żaroodporne?własnie takiego dużego szukam

    OdpowiedzUsuń
  16. Małgosiu kochana odnośnie komentarza z godz 09:47, jem przeważnie 1500 kalorii, mam 40 lat, ważę 57 kg, wzrost 164, chciałabym ważyć 54-55 kg. z tarczycą mam wszystko w porządku , a przeważnie jem według twoich przepisów w weekendy nieco więcej. Dziękuję za odpowiedz

    OdpowiedzUsuń
  17. Małgosiu czy w tym daniu podsmażałaś krótko mięso na maśle klarowanym?
    Apetyczne, mniam...

    OdpowiedzUsuń
  18. Aaaa i jeszcze zapomnialam napisac ze dzisiejszy przepis to mistrzostwo swiata☺Gosiu jestes The Best😊

    OdpowiedzUsuń
  19. Oj, strasznie fajny blog. Tyle tu rozmaitości u Ciebie. Fascynuje mnie, że ludzie tak pięknie dzielą się tym co dobre. Pozdrawiam ciepło Ania :-)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Bardzo dziękuję za miłe słowo. Cieszę się że do mnie trafiłaś ;)

      Usuń
  20. Małgosiu czy udka najpierw obsmażałaś bo tak wyglądają na zdjęciu, czy to po prostu efekt marynowania?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Nie obsmażałam. To z marynaty - ja marynowałam dość długo.

      Usuń
  21. Super pomysł z tym niedzielnym obiadem, wygląda bardzo smacznie :) Rosołu i schabowego mam już naprawdę dość!

    OdpowiedzUsuń
  22. Gosiu, czy do glutka z siemienia lnianego mogę dodawać sodę oczyszczoną? Chcę zastąpić czymś syrop przepisany na refluks, którego głównym składnikiem jest właśnie soda. Jeśli to połączenie jest ok, to ile powinnam jej dodawać?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Osobiście jestem przeciwna sodzie więc nie doradzę.

      Usuń
    2. Czy mogłabyś napisać dlaczego nie dla sody?

      Usuń
    3. Małgosiu, proszę Cię powiedz mi co myślisz o gorzkich pestkach moreli ??
      Kilka dni temu dowiedzieliśmy się, że mój Kochany Tata ma raka płuc... Kazałam mu jeść codziennie duże ilości tych pestek, tyle że mielimy je.
      Małgosiu co o tym myślisz ? :(

      Usuń
    4. Koleżanko z refluksem masz nie dokwaszony żołądek. Zrób tak jak ja robię rano po wstaniu min. 15 min przed pierswszym posiłkiem wypij 1/4 szklanki wody z octem jabłkowy 2 Łyżki i pij przez słomkę. Zapomnisz co to refluks. A syrop z sodą jeszcze bardziej ci zmienijsza ilość kwasu żoładkowego i to nie jest dobrze bo białko ci sie nie będzie trawiło dobrze.

      Usuń
    5. A co z piciem drożdży jesteś za , któraś z dziewczyn wcześniej pisała

      Usuń
    6. A czemu jesteś przeciwna ?

      Usuń
    7. Soda działa bardzo drażniąco na błonę śluzową żołądka. Przyczynia się do powstanie nadżerek a w dalszej konsekwencji do wrzodów.

      Usuń
  23. Gosiu, jaki tytuł nosi Twoja książka? i czy jest już w sprzedaży?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Tytułu nie zdradzę. Książka pojawi się lada chwila.

      Usuń
  24. Gosiu mogłabys rozwiac moje watpliwosci jezeli do posiłku została np godz a burzczy mi w brzuchu to powinnam cos zjesc czy lepiej poczekac do obiadu?czy organizm wchodzi wtedy w faze głodowa i pozniej ten obiad sobie odłozy?to samo jezeli mineło 3 godz od kolacji i kłade sie spac a jestem troszke głodna to tez wchodze w faze głodowa?mogłabys odp bo zapewne wiele osob tak ma i taz by chciały wiedziec pozdarawiam Cie

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Warto odczekać, ale jeśli się nie da to polecam soki warzywne lub warzywa do chrupania.

      Usuń
  25. ja mam pytanie jak rozpoznać że suszone owoce nie są siarkowane? powinna być jakaś informacja na opakowaniu?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Tak. Jest informacja na opakowaniu że produkt jest konserwowany tlenkiem siarki.

      Usuń
  26. Gosiu, od długiego czasu bardzo źle się czuję, od zawsze mam problem z nadwagą. Dodam też, że od kilku lat jestem w stresującej sytuacji. Zrobiłam badania TSH i FT4, bo tak mi pani laborantka doradziła.
    TSH 2,4595
    FT4 0,89

    Czy powinnam udać się do endokrynologa ?
    Bardzo proszę o odpowiedź, pozdrawiam serdecznie.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Powinnaś wykonać jeszcze poziom D3. Problemy z samopoczuciem bardzo często wynikają właśnie z za niskiego poziomu witaminy D3. TSH masz zawyżone i jeżeli w badaniu wyjdzie Ci niski poziom D3 to najprawdopodobniej po suplementacji TSH spadnie.

      Usuń
    2. Zrobię tak jak piszesz. Bardzo dziękuję za odpowiedź :)

      Usuń
  27. Gosiu, mogłabyś mi doradzić jakąś smaczną sałatkę na rodzinna uroczystość gdzie będe miała kilku chorych gości... chodzi mi o taka do wędlin czy innych mięsnych dodatków. To dla cukrzyków na insulinie.Kompletnie nie wiem co im przygotować bo tylu rzeczy nie mogą jeść, nie znam się na tym kompletnie co im może zaszkodzić...

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. najlepsza bedzie taka z mieszanki sałat z fetą,pestkami dyni, pieczoną papryka i winegretem

      Usuń
  28. Jeszcze nigdy nie piekłam takiej babki, więc muszę spróbować :-)
    z takiego przepisu smażę placki ziemniaczane - z racji kaloryczności robię je rzadko - to są z serii smaczne ale kaloryczne i nie zdrowe.

    Małgosiu mam jeszcze jedno pytanie, ograniczam słodycze - coraz lepiej mi to idzie, ale największą ochotę na słodkie mam jak zjem normalny posiłek. to w sumie jest nie logiczne, bo brzuch jest pełny a organizm domaga się czegoś słodkiego. czy może źle komponuję posiłki? jak temu zaradzić?

    pozdrawiam serdecznie :-)

    OdpowiedzUsuń
  29. witam wyszło mi 1234 kal pomnozyłam przez 1.4 bo cwicze 6 dni w tyg wychodzi 1727.6 do ilu obnizyc kal rzeby schudnac 2,3 kg

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. moge liczyc na odp z góry dziekuje

      Usuń
  30. Gosiu, chciałam Ci podziękować! Dzięki Twoim wskazówkom moja cera się bardzo poprawiła 🙂 Okazało się że mam nadwrażliwość na kazeinę więc wyeliminowałam nabiał. Dodatkowo cukier, kupne słodycze, białe pieczywo, napoje gazowane. Ograniczyłam mięso. Za to dużo warzyw i owoców. Moja cera pięknieje 🙂 Dziękuje, że dzielisz się swoją wiedzą!

    OdpowiedzUsuń
  31. Gosiu mam pyt.z innego tematu. Jestem w 12 tyg.ciąży. Przy okazji badań krwi (są dobre) zbadałam poziom Wit.D- wynik 7,89 ng/ml. Na razie nie biorę żadnych wit. oprócz kwasu foliowego. Czy powinnam suplementowac d i w jakiej ilości?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. O tak. Koniecznie i biegiem z tym do lekarza bo położysz gospodarkę wapniową i dziecko pociągnie Ci kości i zęby.

      Usuń
    2. Dziękuję serdecznie😊

      Usuń
  32. Małgosiu kochana bardzo proszę o pomoc, okazało się że mój mąż ma boreliozę. Przez 2 tygodnie będzie miał wlewy z biotraksonu doradź proszę jak dietę powinien stosować co włączyć co zdecydowanie wyeliminować, z góry bardzo dziękuję.Pozdrawiam
    P.S. Bardzo dziękuję Ci za ten blog, codziennie od niego zaczynam dzień. Cudownie że są takie osoby jak Ty.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Wyeliminujcie nabiał, gluten cukier, rafinowane produkty. Dużo warzyw, tłuszczów roślinnych w niezmienionej formie, dużo błonnika który stanowi podłoże do rozwoju bakterii acidofilnych.

      Usuń
  33. Małgosiu czy mleko kokosowe można dłużej przechowywać? albo mrozić? na kartoniku jest spożyć w ciągu 2 dni , a często w przepisie jest np po łyżce, więc szkoda wyrzucić, tym bardziej że nie jest tanie...

    OdpowiedzUsuń
  34. Małgosiu , dziś cały dzień leze , jestem slaba mam ogromne mdłości i nie mam ochoty nic jeść. Boli mnie brzuch w okolicy żołądka . Czy to może być zatrucie pokarmowe ? Powinnam udać się do lekarza ?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Przyczyn może być wiele. Warto wybrać się do lekarza.

      Usuń
  35. Co sądzisz o daktylach? warto jesć?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Są słodkie więc trzeba uważać, ale mają też dużo błonnika. warto np. dodawać do koktajli jako słód.

      Usuń
  36. Gosiu, nie mam anemii, ale rewelacyjnie wysokiego zelaza tez nie. W takim razie ile razy w tygodniu moge pic czystek? Uwielbiam go:)

    OdpowiedzUsuń
  37. Gosiu czy mozna wykonac z krwi badanie na candida,bo dzwoniłam do laboratorium i pow.Pani,ze rzadko wychodzi?i czy mozna wykonac na NFZ i jaki lekarz moze dac skierowanie?

    OdpowiedzUsuń
  38. Małgosiu moze moglabys mi poradzic co robic? Od kilku dni rano bola mnie stawy i kosci, dopoki sie nie rozruszam z trudem przychodzi mi jakikolwiek ruch. Mam hashimoto, 28 lat. Ciezko mi sie tez wstaje, rano jestem bardzo spiaca bez apetytu a wieczorem bym jadla i jadla. Myslisz ze codzienne cwiczenia moga mi pomoc? Dziekuje :)

    OdpowiedzUsuń
  39. Gosiu, wiadomo coś o terminie pojawienia się Twojej książki?

    OdpowiedzUsuń
  40. Gosiu, a jaką mąką można zastąpić pszenną? Jestem bezglutenowa.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. np. w tej babce możesz zastąpić płatkami jaglanymi.

      Usuń
  41. Gosiu czy takie wyniki są ok? Tsh 1.191 ft3 5.53
    Ft4 12.44
    Anty tpo 1.50
    Anty tg <0.9

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. ktoś coś wie może na ten temat?

      Usuń
  42. Małgosiu chciała bym dopytać : co może być powodem tego że raz wynik tsh jest poniżej 2 a raz powyżej? troszkę to dziwne ..

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. To normalne i może wynikać z fazy cyklu w jakiej robisz badania.

      Usuń
    2. ojej to mnie uspokoiłaś! Dużo czytałam , również u Ciebie na blogu, że tsh musi być poniżej 2. Słyszałam tez że tsh powyżej 2 jest zagrożeniem w razie ciąży . Kiedy najlepiej badać tsh aby było miarodajne? Czyli jeżeli badanie jest ok 20/21 dnia cyklu a tsh jest powyżej 2 to jest w pożądku?

      Usuń
    3. Małgosiu, czy w tej sytuacji muszę pomyśleć o diecie na obniżenie tsh? czy jest to w porzdku?

      Usuń
    4. U Ciebie sprawdzi się dieta regulująca metabolizm. Uspokojony organizm który nauczy się trawić, nie odkładać, układ hormonalny będzie sobie spokojnie pracował i to powinno pomóc.

      Usuń
  43. Nie do tematu ale z prośbą o posty na temat:
    1. Jakie warzywa i owoce jeść zimą, kiedy wiadomo ze większość ze szklarni i z importu... ��
    2. Mogłabyś napisać coś o 'diecie' matki karmiącej? Teraz wszystkie położne i nawet WHO twierdzą że takiej nie ma, z drugiej strony co chwilę trafiam na produkty o których piszą w internecie ze należy skonsultować z lekarzem. Nawet na etykiecie soku z pokrzywy mam tak napisane. Nie chcę szkodzić maleństwu a sama już nie wiem co jest ok.

    Widziałam tu wiele komentarzy od karmiących więc może warto? ��

    Pozdrawiam! BRAWO za tak rzeczowego i zdroworozsądkowego bloga!

    OdpowiedzUsuń
  44. Gosiu, z Twojego bloga korzystam od stycznia. schudlam 7kg i jest mi z tym wspaniale :) Teraz jestem w 13 tyg ciazy i moje odzywianie jest godne pozalowania. od warzyw i owocow mnie odrzuca. MAm po nich zgage i jest mi niedobrze i wymiotuje jak po wiekszosci rzeczy. nie wiem co jesc zeby czuc sie lepiej :( Imbir nie dziala. Blagam o rady :(

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Jedz warzywa i owoce ale w lżejszej formie. Gotowane na parze, w formie zup, musów, leczo.
      Np. Pieczona papryka z cukinią + trochę fety do tego i płatki migdałowe. Lub mus z jabłek i gruszek z cynamonem. Są smaczne ale nie spowodują zgagi, wzdęć czy kłopotów trawiennych.

      Usuń
  45. a można użyć octu jabłkowego?

    OdpowiedzUsuń
  46. Małgosiu "udka nacieramy solą... itd" napisz proszę, czy wcześniej płuczesz je pod wodą? Pytam, ponieważ spotkałam się z teorią, że kurczaka nie powinno się myć przed przyrządzeniem. Nie mogę się do tego przekonać. Zawsze każde mięso ( w tym drób przede wszystkim) płuczę przed przyrządzeniem.Co o tym sądzisz?

    OdpowiedzUsuń
  47. Małgosiu czy można do babki ziemniaczanej dać zamiast zwykłej maki np mąkę gryczaną? Uwielbiam babkę z twojego przepisu ale ograniczam spożywanie mąki pszennej (chodzi o gluten). Pozdrawiam Cię serdecznie, jestem wierną fanką twojego bloga od 2 lat :) Agnieszka

    OdpowiedzUsuń
  48. Małgosiu, a czym zastąpić śmietankę (unikam nabiału), mleko kokosowe? czy po prostu woda?

    OdpowiedzUsuń