piątek, 21 października 2016

Moja wersja kurczaka Gong Bao, czyli moje ulubione danie kuchni chińskiej po lekkim tuningu


Kurczak Gong Bao to danie kuchni azjatyckiej, a konkretnie syczuańskiej. To jedna z najbardziej popularnych kuchni regionalnych w Chinach charakteryzującej się dużą ilością czosnku, cebuli, imbiru, papryczki chili, kolendry, anyżu, fermentowanej czarnej fasoli (douchi), oraz syczuańskiego pieprzu. Syczuańskie potrawy łączą w sobie wiele smaków, są pikantne i wyraziste. Jedną z najpopularniejszych jest kurczak Gong Bao. Przyrządza się go w bardzo prosty sposób. Zamarynowanego, pokrojonego w małą kosteczkę kurczaka przesmaża się z orzeszkami ziemnymi i ostrymi przyprawami.
Uwielbiam to danie, ale postanowiłam zrobić je w nieco innej, mojej wersji. Całkowicie pominęłam nadającą piekielnej ostrości papryczkę chili i mocne smażenie orzechów. W oryginale są orzeszki ziemne, ja użyłam nerkowców, które przesmażyłam delikatnie tylko po to, aby skruszały i nie straciły cennych wartości. Zostawiłam szczypiorek, cebulę i czosnek, natomiast świeży imbir zastąpiłam marynowanym z zalewy. W takiej wersji oprócz ostrości, nadaje przyjemnej słodyczy.
Mój dodatek do tego dania to grzybki mun które uwielbiam. Pasują tu idealnie.
Jeśli lubicie kuchnię azjatycką i kulinarne eksperymenty polecam Wam tę potrawę. Jest przepyszna i jestem pewna, że nie raz zagości na waszym stole.    


Kaloryczność:
Porcja dla jednej osoby ma ok. 230 kcal (bez ryżu, makaronu)

Składniki na obiad dla 4 osób:
* 400 gramów fileta z kurczaka
* ząbek czosnku 
* czubata łyżka marynowanego imbiru 
* średnia cebula
* 60 gramów orzechów nerkowca
* szczypiorek
* 2 łyżki oleju rzepakowego
* garść grzybów mun

Sos:
* łyżka mąki ziemniaczanej
* łyżka ksylitolu lub cukru trzcinowego
* 4 łyżki sosu sojowego

Marynata:
* 4 łyżki sosu sojowego
* 2 łyżki octu ryżowego
* 2 łyżki wody 


1. Kurczaka kroimy w kosteczkę o grubości 1,5 x 1,5 cm. Zalewamy wymieszanymi składnikami marynaty. Odstawiamy do lodówki na minimum godzinę. 
 2. Grzyby mun zalewamy wrzątkiem do zakrycia. Przykrywamy naczynie, odstawiamy na ok. 5 minut. Orzechy krótko podprażamy na suchej patelni. Mają skruszeć, ale nie zrumienić się.  
2. W woku lub wysokiej patelni rozgrzewamy olej. Wrzucamy pokrojoną w piórka cebulę i czosnek. Smażymy aż cebula się zeszkli i dodajemy kurczaka razem z marynatą. Smażymy aż zmieni kolor. Dodajemy posiekany imbir i wymieszane składniki marynaty. Gotujemy ok. minuty, aż sos zgęstnieje. Jeśli okaże się za gęsty, dolewamy wody. Całość mieszamy z grzybami mun i szczypiorkiem.  Podajemy z makaronem ryżowym, sojowym lub ryżem jaśminowym.  
























92 komentarze:

  1. Gosiu jak zwykle zaskakujesz! Jesteś po prostu genialna!!!
    Mam małe pytanko, czy Ty dajesz swoim dzieciom do szkoły do picia np. herbatki przygotowane w domu? Jeśli tak to proszę podpowiedz jakiej butelki do tego używasz? Tak, żeby nadawała się do ciepłego napoju. Pozdrawiam, Dorota

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Mam takie małe termosiki, takie butelki termiczne. Daje tam owocowe herbaty. Córka ostatnio zakochała się też w korzennych, takich z cynamonem.

      Usuń
    2. Gosiu,
      a jakiej firmy jeśli możesz polecić herbate owocową?
      Bo ja szukam takiej, która byłaby dobra w smaku ale też "dobra" w składzie :)

      Usuń
    3. Małgosiu napisz proszę jakiej firmy kupujesz herbatki owocowe?

      Usuń
    4. Ja kupuję te na wagę. Jak jesteś z W-wy to w Promenadzie na Gocławiu na prawo od Almy za Grycanem jest sklep z kawą i herbata na wagę. Świetne produkty i genialny Pan sprzedawca.

      Usuń
    5. Gosiu, a gdzie takie butelki termiczne można kupić? Byłabym wdzięczna za jakiś namiar.

      Usuń
    6. A ja mam pytanie odnośnie tych termosików lub kubków termicznych. Szukam jakiegoś dobrego, z ktorego nie będzie się n9c wylewać, jeśli niechcacy przewróci się w torebce. Niestety, nie znoszę trzymać w ręce. Polecacie cos?

      Usuń
    7. Ja mam malutki termos (330 ml)z firmy DUKA, co prawda kosztuje wiecej niz w zwyklym AGD ale nic sie nie wylewa i kawa/herbata wciaz goraca nawet po 12 h. Polecam :)

      Usuń
    8. Kubki ze Starbucksa sprawdzają się świetnie, nic się nie wylewa.

      Usuń
  2. Wiem ze ziemnych niedoczynnosc tarczycy nie moze, a nerkowca moga byc?

    OdpowiedzUsuń
  3. Uwielbiam kuchnię chińską. Robię często podobną potrawę, ale dodaję jeszcze kiełki fasoli. Fajnie chrupią :-)

    OdpowiedzUsuń
  4. Mięso, grzyby, orzechy ... Mało tu kalorii, a na oko sporo białka i dobry tłuszcz. I w moich smakach. Zrobię:)

    OdpowiedzUsuń
  5. Ja bym nie pomijala tez pieprzu syczuanskiego, ma fenomenalny smak i dodaje super aromatu. Spróbuj :)
    A mogłabyś podać ile w oryginale dodaje się fermentowanej fasoli i w którym momencie? Bo mam zapas ale niewiele przepisów z jej dodatkiem.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ja pieprz pomijam z uwagi na dzieci. Fasoli dodaj pół szklanki pod usmażeniu kurczaka.

      Usuń
    2. Dzięki. Akurat coś azjatyckiego za mną chodziło tylko jeszcze nie wiedziałam co, a jak tylko zobaczyłam zdjęcie to od razu wiedziałam, że to będzie to danie :)

      Usuń
  6. Małgosiu, a jak polecasz oliwę z oliwek ?
    Ewa

    OdpowiedzUsuń
  7. Gosiu czy cukrzyķ 2 moźe pić barszcz czerwony taki niezabielany nurtuje mnie to pytanie od dawna i w końcu zdobyłam się na odwagę by go zadaç
    Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
  8. Małgosiu, ja nie w temacie. Proszę poradź czym najlepiej wyleczyć zajady u dziecka?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Stosowałam, ale po odstawieniu pojawiają się ponownie. Właściwie to mam wrażenie jakby tylko na chwilę ginęły :-( Żelazo, wit b12, ferrytyna są w normie. Co zatem może być przyczyną?

      Usuń
    2. To ogólnie brak witamin, głównie z grupy B a w szczególności B2.

      Usuń
    3. Dziękuję za odpowiedź :) pozdrawiam

      Usuń
    4. Polecam pomadkę brzozową z betuliną Sylveco mi bardzo pomogła i nie mam nawrotów.Stosuję ją cały czas ,wcześniej żadne maści, witaminy i kremy mi nie pomagały.

      Usuń
    5. Zajady to też często drożkakowe zakażenie. Potrzeba maść, np . Pimafucort 1x dz, jest fajna szminka w aptece Candi.

      Usuń
  9. Fajny przepis na pożywne danie dla rodziny. Gratuluje pomysłu i pozdrawiam serdecznie :)

    OdpowiedzUsuń
  10. Malgosiu, a jakie grzyby mun kupujesz? Suszone, mrożone? Możesz polecić jakąś marke?

    OdpowiedzUsuń
  11. Małgosiu chcę zrobic zdrowe batony musi z twojego przepisu no i szukam dobrych bakali, wszędzie czytam żeby nie brać konserwowanych siarczanem E220 E202, a czy E200 jest dopuszczalne? Może mogłabyc polecic jakąś firmę na dobre bakalie. Ania

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Trzeba kupować niesiarkowane, ekologiczne.

      Usuń
    2. Bakalie d'Or z Biedry :) Są bez siarki.

      Gosiu, odstawiam nabiał (trądzik) a co myślisz o jajkach ??

      Klaudia.

      Usuń
    3. Gosia często powtarza, że jajka to nie nabiał.

      Usuń
  12. A kiedy dodać to czili i kolendre? Bo były w opisie

    OdpowiedzUsuń
  13. Małgosiu, mam problemy z cerą, od kilku dni biorę w pierwszej połowie dnia spirulinę (ok. połowy maksymalnej dawki), wieczorem kapsułki z czarnuszką i mam więcej wyprysków, czy spirulina lub czarnuszka mogą być przyczyną?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Cera się oczyszcza i tak może być. Pijesz duzo?

      Usuń
    2. Tak, zawsze piję min. 1,5 l dziennie...

      Usuń
  14. Gosiu, przy hormonalnych sprawach radzisz totalnie odstawić cukier. W przepisie podajesz ksylitol / cukier trzcinowy. Czy ksylitol w tym układzie można? Jeśli nie, to cokolwiek można? Czy jak odwyk od cukru, to w 100%?
    (tak samo z syropem klonowym - czy mogę zrobić Twoją domową granolę z syropem? Czy jeśli "odstawiłam cukier" to syropu też nie mogę?)
    Pozdrawiam :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ksylitol, erytrol, syrop klonowy, z agawy, tak ale małe ilości. Ale słodycze i cukier biały odstawiamy.

      Usuń
    2. Bardzo dziękuję za odpowiedź! :)

      Usuń
  15. Gosiu, a imbir marynowany to może być ten różowy?

    OdpowiedzUsuń
  16. Gosiu czyn Ty i Twoja rodzina się suplementuje, jest tyke informacji na każdym kroku co warto łykać itd ze się kompletnie pogubilam. Dziękuję

    OdpowiedzUsuń
  17. Małgosiu czy cukrzyk typ 2 może jeść kasze mannę i czy to dzisiejsze danie też?

    OdpowiedzUsuń
  18. Gosiu upieklam dzis pierwszy raz chlebek na zakwasie wg Twojego przepisu i wyszedl SUPER -dziekuje zavprzepis. Mam pytanie-ile max zakwas odlozony moze lezec w lodowce? I czy z tych 4lyzek pieke potem 1 chleb tak?

    OdpowiedzUsuń
  19. Gosiu, czy możesz zdradzić gdzie tak na co dzień kupujesz filety z kurczaka, takie np. do tego dania?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ja kupuję ekologicznego pochodzącego z Zagrody Łąckiej.

      Usuń
  20. Właśnie skończyłam jeść to pyszne danie, talerz wylizany, reszta czeka na męża jak wróci z pracy - ciekawa jestem jego reakcji. Ponieważ uwielbiam kuchnię azjatycką, zmobilizowałaś mnie do wyjścia z domu po brakujące produkty. Danie wzbogaciłam pieprzem syczuańskim i papryczką chili u nas w domu lubimy ostre smaki. Ta chińszczyzna zagości u nas w domu na stałe :) Dzięki za ten przepis !!!

    OdpowiedzUsuń
  21. Wygląda pysznie, ale nawet nie próbuję robić. Chyba zbyt skomplikowane:)

    OdpowiedzUsuń
  22. Super przepis😊 ale mam pytanko czy miała Pani okazję pić herbaty Yogi Tea? Podobno pochodzą z ekologicznych upraw i mają dużo zdrowych składników?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. A co w nich jest takiego specjalnego? Zwykłe mieszanki ziół z dużą ilością lukrecji (w większości), za które płaci się kosmiczną cenę jak na herbatki.

      Usuń
  23. Malgosiu powiedz mi prosze jak mam uaktualnic formularz poniewaz od jego wyslania nastapily pewne zmiany a dzis lub jutro chce zaplacic za diete.
    Nie wiem czy takie pysznosci bede miala na twojej diecie wiec w ten weekend robie,puki jeszcze nie dietkuje 😉

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. To pisz do mnie na skrzynkę kontaktową. Wszystko ustalimy.

      Usuń
  24. Gosiu myslisz ze czerwony, swedzacy i dosc duzy place w okolicach podbrzusza to moze byc grzybica? Pod wplywem drapania jakby puchlo i twardnialo. Aktualnie przewedrowalo w kolejne miejsce nieopodal. Myslisz ze nie obejdzie sie bez wizyty u dermatologa?

    OdpowiedzUsuń
  25. Małgosiu genialny przepis, Bardzo dziękuje, Jesteś aniołem naszych kubków smakowych i nie tylko !! Jesteś genialna, kiedy tego wszystkiego dokonujesz, to jest niemożliwe.buziaki dla Ciebie.Elżbieta

    OdpowiedzUsuń
  26. Małgosiu mam do Ciebie małe pytanie robiłam badanie glukozy na czczo i wyszło mi 99.1, wiem że jest to górna granica normy ale czy mam się czym martwić czy nie ma potrzeby? (mam 16 lat)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Musisz uważać na to co jesz i bacznie przyjrzeć się ilości i jakości węglowodanów jakie spożywasz.

      Usuń
  27. Gosiu, czy w związku ze zmiana piramidy żywienia zmienił się tez stosunek BTW?Bo spotkałam się z informacja ze węglowodanów nie powinno być więcej niż 40% a zawsze było ok.60%. Ja stosuje zasadę 15%B 30%T i 55%W ale tak ogólnie, od wielu lat i ćwiczę kilka razy w tyg.Czy powinnam coś zmienić przez tą nową piramide?

    OdpowiedzUsuń
  28. A ja mam pytanie który syrop jest lepszy (zdrowszy) z agawy czy kolonowy ? Oczywiście pamiętając, że oba to cukry nie należy z nimi przesadzać.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. To że syrop z agawy jest zdrowy to jedna wielka ściema, bliżej mu do syropu glukozowo-fruktoz niż do świetnej "bio cukrowej" alternatywy. :) pozdrawiam -Dorota

      Usuń
  29. Małgosiu, jeśli moja córka po wstaniu bierze euthyrox i przez pół h nie może nic jeść to kiedy powinna pić wodę z odstanym miodem. Rano nie mamy za dużo czasu przed szkołą

    OdpowiedzUsuń
  30. Wygląda super, szkoda, że nie jem mięsa. Myślisz, że z tofu będzie smaczne?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Poczekaj kochana. W przyszłym tygodniu będzie w wersji wegańskiej ;)

      Usuń
  31. Gosiu, czy przy ŁZS muszę całkowicie zrezygnować z sosu sojowego? Jest dla mnie idealny do marynat, ale soja jest mi nie wskazana ... czy pod każdą postacią? Tofu też?

    OdpowiedzUsuń
  32. Fajny przepis, szkoda że opis niedopracowany, musiałam troche improwizować w kuchni (na przykład nie ma wzmianki o tym, kiedy dodać orzechy), ale koniec konców sie udalo i wyszło pyszne. Szkoda że dopiero teraz doczytałam o chilli, uwielbiamy ostre smaki ^^

    OdpowiedzUsuń
  33. Witaj🙂Malgosiu czy moge zamienic ocet ryzowy na np.ocet jablkowy?Nigdy nie uzywalam octu ryzowego i nie wiem czy on,w smaku bardzo sie rozni od pozostalych?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Oj nie. Ryżowy ma zupełnie inny smak. Jest słodki. Jabłkowy jest cierpki.

      Usuń
  34. Czyrak -czy dietą mozna sie ich pozbyć?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Moje doświadczenie w tym problemie plus informacje i dieta od Gosi.
      Sama dieta nie wyleczy (jeśli masz dużo i mocno - potrzebny antybiotyk). Ale dieta BARDZO. BARDZO wspomoże proces leczenia i profilaktykę. Ja od 10 m-cy nie miałam ani jednego. a walczyłam z tym dziadostwem dobrych kilka lat.

      Usuń
  35. Witam mam wielką prośbę pracuję w systemie zmianowym. Jak sobie poradzić i co jeść na nocnej zmianie.Gratuluję tak fajnego bloga. Pozdrawiam.

    OdpowiedzUsuń
  36. Czy młody jęczmień można stosować gdy nie ma się miesiączki?

    OdpowiedzUsuń
  37. Gosiu, mam pytanie. Czy jak robię wieczór wcześniej taki koktajl (kefir, banan,gruszka, płatki owsiane/pestki) to traci on wiele ze swojej wartości (zjadam go dnia następnego w pracy). Dziękuję za podpowiedź. ps bardzo mnie inspirujesz ;)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Tak ponieważ utleniają się wartości. Lepiej zrobić go rano, wtedy 4 godziny w schłodzonym kubku termicznym spokojnie wytrzyma.

      Usuń
  38. Mega przepis! Razem z mężem nie mogliśmy się powstrzymać, żeby nie zjeść tego dania na kolację, zamiast obiadu do pracy na kolejny dzień. Nigdy wcześniej czegoś takiego nie jedliśmy! Prosimy o więcej azjatyckich dań, bo jak się okazuję Twoje tuningi są świetne i nie wymagają zakupu miliona różnych dziwnych składników. Pozdrawiam serdecznie!:)

    OdpowiedzUsuń
  39. Przepyszne danie! Zrobiłam wczoraj na obiad i zajadaliśmy się z mężem :) Danie lekkie i bardzo smaczne we. męża który lubi dobrze zjeść - rzadko udaje mi się zrobić obiad który spełnia te 2 kryteria ;) tak jak Agnieszka w komentarzu powyżej - prosimy o więcej egzotycznych dań!! :)

    OdpowiedzUsuń
  40. W którym momencie dodac mąkę ziemniaczaną i cukier?

    OdpowiedzUsuń
  41. A czy będzie smakowo pasowało dodać pędy bambusa?

    OdpowiedzUsuń
  42. Jakie grzyby mun będą się bardziej nadawać? suszone, czy takie ze słoika, jak np firmy rolnik?

    OdpowiedzUsuń