poniedziałek, 28 listopada 2016

10 naszych polskich zimowych superfoods, które powinniśmy jeść o tej porze roku, aby nie chorować!




Zima nie jest łatwą porą roku. Jest wietrznie, wilgotno i mroźno. Po prostu zimno. Do tego wkoło pełno zakatarzonych i kaszlących, bo umówmy się, bardzo dużo osób bojąc się pójścia na L4 chodzi do pracy z niewyleczoną infekcją.
Jak wzmocnić organizm, aby nie dać się kaszlącym i zagilanym i zwyczajnie ustrzec się infekcji?
Przed nami święta i infekcja w tym okresie byłaby sporą przeszkodą. Dziś mam dla Was dziesięć naszych polskich superfoods które genialnie wzmacniają odporność oraz walczą z bakteriami i wirusami. Sprawdzą się jako profilaktyka, oraz w trakcie infekcji.

Natka pietruszki

To bogactwo witaminy C, A, żelaza, wapnia, potasu, magnezu, cynku, kwasu foliowego i chlorofilu.
Chlorofil:
  • oczyszcza organizm z toksyn, 
  • sprzyja produkcji czerwonych krwinek, zapewniając optymalne dotlenienie, 
  • neutralizuje wolne rodniki,
  • oczyszcza przewód pokarmowy z niestrawionych resztek i poprawia perystaltykę jelit, 
  • pozytywnie wpływa na funkcjonowanie serca i neutralizuje kwasy w mięśniach,  
  • działa przeciwzapalne, przeciwwirusowo, przeciwbakteryjnie,
  • oczyszcza, poprawiając obraz krwi, 
  • reguluje poziom cukru we krwi, 
  • wzmacnia naczynia, także limfatyczne, leczy żylaki, 
Ponadto dzięki zawartości olejków eterycznych i potasu natka pietruszki działa moczopędnie, dzięki czemu  zrzuca nadmiar wody z organizmu, oczyszcza, detoksykuje, zapobiega powstawaniu kamieni nerkowych i kruszy te już istniejące. Bogactwo błonnika poprawia trawienie, a magnezu, żelaza i wapnia pozytywnie wpływa na układ krwionośny i nerwowy.
Polecam natkę jako dodatek/posypkę do każdego obiadu. Świetnie się sprawdzi także jako dodatek do koktajlu oraz posypka do kanapki. Świeżą można kupić na każdym bazarku, mrożona zachowuje pełnię wartości odżywczych. 



Miód 

Wiele osób postrzega miód jako substancję słodzącą zastępując nim przemysłowy biały cukier czy naturalne słodziki takie jak ksylitol czy erytrol. To dobrze, ale warto wiedzieć, że dobrej jakości, naturalny miód ma działanie antybiotyczne oraz, że traci swoje właściwości w temperaturze powyżej 40 stopni Celsjusza, więc dodawanie go do herbaty jako słodzik w jest czystą profanacją. Działanie miodu jest ściśle związane z jego jakością. Pamiętajcie że każdy miód krystalizuje się w ciągu 3 miesięcy. Wyjątek stanowi miód akacjowy, który krystalizuzje się około roku. Jeśli kupiliście miód, i w ciągu 3 miesięcy nie skrystalizował się, a nie jest miodem akacjowym, to sprzedano Wam trefny towar. Mam znajomego pszczelarza z Mazur, od którego kupuję miód od lat. Każdy się krystalizuje. Dobrym testem na jakość miodu jest zalanie łyżeczki miodu połową szklanki wody i odstawienie na noc. Jeśli rano nie rozpuści się, a na dnie powstanie nierozpuszczalna mazia to znaczy, że miód jest oszukany. 
Na czym polega sekret antybiotycznego działania miodu? Na sposobie "produkcji". Otóż pszczoła zbierając naktar częściowo go połyka nasycając enzymami pochodzącymi z jej gruczołów gardzielowych. Te enzymy to działające bakteriobójczo i bakteriostatycznie apidycyna i inhibina (nadtlenek wodoru) oraz lizozym, czyli białko kationowe rozkładające peptydoglikan ścian komórkowych bakterii. Działanie lizozymu polega na rozrywaniu wiązań glikozydowych pomiędzy cząsteczkami kwasu acetylomuraminowego (NAM) i acetyloglukozaminą (NAG), czyli w skrócie na rozerwaniu ścian komórek bakterii. 
Ponadto miód zawiera wzmacniającą ściany naczyń rutynę, potas, wapń, żelazo, witaminy z grupy B, witaminę A i C.
Uwaga! 
Miód dodany do zimnej wody i odstany przez minimum 10 godzin wykazuje działanie antybiotyczne kilkukrotnie silniejsze niż miód zjedzony prosto ze słoiczka. Aby w pełni wykorzystać bakteriobójczą petardę jaką jest miód, łyżeczkę miodu zalej na noc połową szklanki wody. Rano wymieszaj i dodaj do tego sok wyciśnięty z połowy cytryny, lub całej limonki. Wypij od razu, na czczo. 



Kasza jaglana

Działa odkwaszająco, odśluzowująco, przeciwwirusowo i przeciwzapalnie. Doskonale sprawdzi się zimą, kiedy jesteśmy szczególnie narażeni na przeziębienia i różnego typu infekcje.
Kasza jaglana powstaje z prosa. Ze wszystkich kasz ma najwięcej witamin z grupy B, żelaza i miedzi. Zawiera także dużo nazywanej witaminą młodości witaminy E, pozytywnie wpływającej na pamięć i koncentrację lecytyny oraz genialnie działającej na skórę, włosy, paznokcie oraz zapobiegającej odwapnianiu kości krzemionki.
PS: Aby kasza jaglana nie była gorzka, należy wsypać ją do wrzątku a następnie odsączyć i przelać zimną wodą.



Siemię lniane

Ziarenka siemienia lnianego działają przeciwzapalnie i antyoksydacyjnie. Zawierają od 40 do 45 % wielonienasyconych kwasów tłuszczowych (Omega 3 i Omega 6), oraz bardzo dużo witaminy E. 
Oprócz tego zawierają: 
  • działający regenerująco na skórę, leczący stany zapalne i problemy z cerą cynk.
  • uczestniczące  w tworzeniu czerwonych krwinek kwas foliowy i żelazo.
  • uspokajający, kojący, wspomagający koncentrację i cały układ nerwowy magnez.  
  • wspomagającą koncentrację i pamięć, normalizującą poziom cholesterolu we krwi i zapobiegającą osadzaniu się płytek cholesterolowych na ściankach naczyń lecytynę. 
  • zarówno rozpuszczalny jaki i nierozpuszczalny w wodzie błonnik (ciężko znaleźć produkt mający obie frakcje błonnika). Błonnik reguluję przemianę materii, pomaga w stabilizacji poziomu cukru we krwi, zapewnia prawidłową pracę jelit i żołądka, usuwa z organizmu toksyny
Dla nas kobiet kluczową informacją jeśli chodzi o len są zawarte w nim lignany. 
Nasiona lnu mają ich najwięcej ze wszystkich znanych roślin, występujących na naszej planecie. 
To naturalne fitoestrogeny (związki roślinne w budowie i działaniu podobne do estrogenów). Regulują poziom hormonów kobiecych zarówno hamując nadmierną aktywność jak i uzupełniając niedobory. Zmniejszają tym samym ryzyko zachorowania na nowotwory hormonozależne, czyli piersi i  jajników. Fitoestrogeny regulują zaburzenia cyklu miesiączkowego. U Pań w okresie menopauzy łagodzą niekorzystne objawy, a Panom chronią prostatę przed zmianami nowotworowymi.



Aronia

Dzięki sile flawonoidów aronia działa antyoksydacyjnie, przeciwbakteryjnie, przeciwwirusowo i przeciwgrzybiczo. Zawiera także szereg składników, które czynią ją zimową królową.   
Co to za składniki? 
  • Rutyna działa antyoksydacyjnie. Wzmacnia i zmniejsza przepuszczalność naczyń włosowatych. To niezwykle istotne przy wszelkich przeziębieniach (rutyna jest składnikiem wielu leków na przeziębienie), stłuczeniach, siniakach, pajączkach czy żylakach. Ponadto poprawia elastyczność ścian naczyń krwionośnych (kluczowe przy podwyższonym poziomie cholesterolu, nadciśnieniu i początkach miażdżycy, kiedy to choroba powoduje stwardnienie naczyń) i zmniejsza toksyczne działanie utlenionego cholesterolu. 
  • Kwercetyna oprócz działania antyoksydacyjnego działa także przeciwalergicznie i przeciwzapalnie poprzez hamowanie uwalniania histaminy oraz enzymów uczestniczących w produkcji prostaglandyn i leukotrienów. 
  • Katechiny działają antyoksydacyjnie i przeciwzapalnie poprzez hamowanie ekspresji genów cytokin prozapalnych oraz syntezę białek adhezyjnych. Hamują peroksydacjię lipidów, obniżają ciśnienie krwi oraz działają przeciwzakrzepowo poprzez hamowanie agregacji płytek krwi. 
  • Antocyjany i Leukocyjany działają antyoksydacyjnie i przeciwwirusowo. 
  • Witamina P działa przeciwobrzękowo, przeciwwrzodowo, przeciwbakteryjnie, przeciwwirusowo i przeciwgrzybiczo. Poprawia przepływ krwi w naczyniach wieńcowych i obniża ciśnienie. Ponadto zwiększa przyswajanie witaminy C oraz zapobiega krwawieniom, wylewom i pęknięciom naczynek. 
  • Witamina B2 wraz z witaminą A odpowiada za kondycję oczu. Oprócz tego wspiera układ nerwowy i immunologiczny. Poprzez stymulację wzrostu komórek pomaga w leczeniu ran i uszkodzeń skóry. 
  • Witamina C i E. I tu muszę wspomnieć o kolagenie, głównym białku tkanki łącznej, który nie będzie mocny bez obecności witaminy C. Kolagen jest białkiem o nietypowym składzie aminokwasów. Dwa z nich, hydroksyprolina i hydroksylizyna do syntezy potrzebują obecności witaminy C. Zmarszczki, przebarwienia, bóle stawów, strzykanie w kościach, słabe paznokcie, sucha skóra, cellulit, wypadanie włosów. To wszystko efekt słabego kolagenu.  Natomiast witamina E, to witamina młodości i płodności. Odpowiada za wygląd skóry, podnosi odporność, łagodzi zmęczenie, wpływa na wydolność mięśni oraz podnosi żywotność plemników. Jest stosowana w leczeniu bezpłodności u panów.
Aronia to także bogactwo cennego dla zdrowia  kwasu foliowego, wapnia, żelaza, miedzi, manganu, jodu i boru.



Kiszona kapusta
To kopalnią witaminy C, wapnia, żelaza, potasu, magnezu, witamin z grupy B, witaminy E, K oraz bakterii probiotycznych które podczas procesu fermentacji dodatkowo wytwarzają kwas askorbinowy. To dlatego w kapuście kiszonej jest więcej witaminy C niż w tej surowej. Kiszona kapusta to naturalny, fantastyczny lek na odporność.
Bakterie probiotyczne fantastycznie działają na jelita, a sok z kiszonej kapusty genialnie je oczyszcza. 


Czosnek 

Ma mnóstwo witamin i soli mineralnych, ale na szczególną uwagę zasługuje działanie przeciwbakteryjne, przeciwwirusowe i przeciwgrzybicze czosnku. To naturalny antybiotyk. Działa rozgrzewająco, napotnie, oczyszczająco i obniża gorączkę. Polecam go w trakcie infekcji, ale w szczególności profilaktycznie jako dodatek do potraw. 


Śledzie
 
No cóż. Nie jest to produkt, który spożywamy często. Niektórzy jedzą śledzie głównie w święta, a szkoda. Mój dziadek mawiał, że dawniej każda rodzina miała na zimę beczkę kiszonej kapusty i beczkę śledzi.
Śledzie są źródłem działających przeciwzapalnie kwasów Omega 3, oraz witaminy A, E, D, B12 i B6.


Kiszone ogórki

To kolejne po kiszonej kapuście genialne źródło bakterii probiotycznych. Probiotyki wspomagają rozrost dobrych bakterii w jelitach, a te poprawiają odporność i zwalczają patogeny. Kiszone ogórki to także źródło witamin z grupy B, witaminy C, A, K, oraz błonnika. Zimą kiedy bogactwo warzyw i owoców jest mocno ograniczone, stanowią doskonałą alternatywę dla rzodkiewki, pomidora czy świeżego ogórka. 



Kiełki

Roślina podczas kiełkowania ma więcej witamin i minerałów niż kiedykolwiek później w swoim roślinnym życiu, dlatego zimą warto wzbogacić swoją dietę o kiełki. W szybki i prosty sposób możecie je wyhodować w domu. Optymalna temperatura do kiełkowania to 18-21 stopni. Zanim jednak umieścimy ziarna w kiełkownicy, należy je porządnie przepłukać i zalać wodą w ilości dwa razy większej niż objętość ziaren. Następnie odstawić na całą noc, aby napęczniały. Rano nasionka należy przepłukać i umieścić w kiełkownicy. Kiełkownicę stawiamy w jasnym, lecz nienasłonecznionym miejscu. Kiełki postawione w pełnym słońcu będą gorzkie.
Należy pilnować aby nasionka były cały czas wilgotne. Nie mogą jednak stać w wodzie. Każdego dnia należy umyć pojemnik i przepłukać nasionka, aby nie zgniły. Uważajcie jednak na te już kiełkujące, aby ich nie uszkodzić. Kiełki są gotowe do zjedzenia po średnio 5-7 dniach.

Kiełki zimą stanowią genialne źródło:
  • chlorofilu nazywanego żywą krwią roślin. To oczyszczająca petarda i pisałam Wam o nim na samym początku, przy okazji natki pietruszki.
  • magnezu i witamin z grupy B, które pozytywnie wpływają na układ nerwowy, mięśniowy i krwionośny.
  • witaminy C, E, selenu i flawonoidów. To antyoksydanty chroniące nas przed szkodliwym działaniem wolnych rodników. 
  • witaminy D, K, wapnia potasu i błonnika.

145 komentarzy:

  1. Gosiu, mam do Ciebie pytanie z troszkę innej beczki, a mianowicie. Jestem w 5 miesiącu ciąży i zauważyłam że zaczęły mi się robić pajączki na nodze, kiedyś, w którymś komentarzu polecałaś krem z kasztanowcem ( chyba że się mylę), czy mogłabyś przypomnieć jego nazwę? A także mam pytanie co oprócz kaszy gryczanej mogę jeść na aby wzmocnić naczynka i pozbyć się tych pajączków?
    Ania

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Nie polecałam konkretnej nazwy. Tych kremów jest mnóstwo, ale kup w aptece i z jak największą ilością wyciągu z kasztanów. Ogranicz sól do minimum, staraj się jak najwięcej wypoczywać z nogami wysoko, czyli siedząc przed tv, połóż nogi na stoliku i podłóż sobie dwie poduszki pod stopy. Jedz dużo kaszy jaglanek, zielonych warzyw, naci i zdrowych tłuszczy n zimno czyli oliwa, awokado, orzechy

      Usuń
    2. Gosiu, a czy to możliwe że zaczęły mi tak pękać od ogórków kiszonych? Wybacz jak to głupie pytanie, bo ostatnio pochłaniam je słoikami...

      Usuń
    3. a mogę się Ciebie zapytać od czego wg. Ciebie mogło mi się tak zrobić? martwię się, bo przy pierwszej ciąży tak nie miałam..jem sporo warzyw i owoców,pije bardzo dużo wody...

      Usuń
    4. To są zaburzenia krążenia. Od czego? W ciąży, przy zmianach hormonalnych bardzo często się tak dzieje.

      Usuń
    5. dziękuję bardzo Gosiu za pomoc :) zawsze mogę na Ciebie liczyć:) serdecznie pozdrawiam i trzymaj się cieplutko :)
      Ania

      Usuń
  2. Małgosiu, a czy przy PCO można jeśc siemię?

    OdpowiedzUsuń
  3. Małgosiu, czy śledzie w każdej postaci są zdrowe??? Takie solone matiasy, rolmopsy czy tylko pieczone, smazone???

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Surowe. Najlepsze są matiasy, ale trzeba je wymoczyć przez noc w wodzie aby oddały sól.

      Usuń
    2. Super, uwielbiam matiasy solone....W smietanie, rolmopsy w różnych konfuguracjach:))

      Usuń
    3. Gosiu, a w jakiej wersji polecasz matiasy dla kobiet w ciąży? Surowych nie powinno się jeść niestety :(

      Usuń
    4. hmmm, całą noc moczyć? A gdy będa leżały w wodzie słonej to dobrze?
      Przecież w nocy nie zmieniamy tej wody. Nie nasiąkną solą??

      Usuń
    5. Spróbuj a zobaczysz różnicę w smaku śledzia prosto z beczki a tego wymoczonego. Ja zawsze moczę i w mojej rodzinie moczyło się od lat.

      Usuń
    6. Małgosiu, dziekuję Ci bardzo. Zdradzisz w jakiej postaci jecie te śledzie?

      Usuń
    7. Zamarynowane z cebulką i zalane olejem. Postoją 2-3 dni i są super.

      Usuń
  4. Gosiu czy znasz jakis dobry sposob na zapalenie pecherza ?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Sok z żurawiny. Żurawina daje świetne efekty w leczeniu wszelkich infekcji dróg moczowych.

      Usuń
    2. Na zapalenie pęcherza mojej rodzinie pomaga od lat wywar z korzenia pietruszki.

      Usuń
    3. jak się robi ten wywar?

      Usuń
    4. Polecam na siadówke zz Kory dębu. Mi najlepiej pomaga a do tego witamina C i żurawiną. Nasiadówka daje najszybciel ulge jak już masz stan krytyczny z wizytą w toalecie

      Usuń
    5. Wywar z korzenia pietruszki: pół kilograma pietruszki obieram i kroję na plasterki, zalewam litrem wody i gotuję pół godziny. Piję po pół szklanki co godzinę. Jakby nie pomogło, to następnego dnia powtarzam manewr. Ale jeszcze nigdy nie miałam takiej potrzeby.

      Usuń
    6. Fitolizyna z apteki Herbapolu oraz butelka wody z wyciśniętą całą cytryną pijemy jak najwięcej na raz mimo ze kwaśne. Do tego gorący termofor między nogi. Mi to pomaga w dwie godziny jestem jak nowa a z zapaleniem pęcherza walczę bardzo często od 12 lat. Żurawina jak najbardziej profilaktycznie.

      Usuń
  5. Po prostu super !!!! Wiedza podana w pigułce jest łatwiej przyswajalna 😁. Dziękuję.

    OdpowiedzUsuń
  6. Gosiu, wiem ze gotowana marchewka ma wysokie IG. Z czym ją połączyć by ładunek glikemiczny był korzystny?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Przede wszystkim nie gotuj marchewki w wodzie a na parze lub upiecz. Wtedy zawarta w niej skrobia nie jest przetwarzana do glukozy, a przechodzi jak błonnik. To skrobia oporna - pisałam o tym na blogu.

      Usuń
    2. Suorwe warzywa, otręby, oleje roślinne, pestki dyni, słonecznika, orzechy obniżają IG.

      Usuń
    3. Dziekuję:))
      Czyli jak w piekarniku, w żaroodpornym naczyniu zrobię piersi z marchewką z mrożonki będzie ok?? Tak upiekę....

      Usuń
    4. Bardzo Ci Gosienko dziekuję:))**

      Usuń
  7. Super podsumowanie wcześniejszych artykułów na temat pojedynczych ,,superfoods"
    Mam pytanie odnośnie czosnku. Zauważyłam, że po zjedzeniu nawet niewielkiej ilości czuję się strasznie. Jest mi słabo i niedobrze. Dodam, że mam niskie ciśnienie, a podobno czosnek go obniża.
    W czym może tkwić przyczyna? Byłabym wdzięczna za odpowiedź :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Tak, czosnek obniża ciśnienie, więc jeśli masz naturalnie niskie to powinnaś uważać z czosnkiem.

      Usuń
    2. Dziękuję

      Usuń
  8. Gosiu, wspaniały post - dzięki Tobie jesteśmy zawsze na bieżąco :) czy Twoim zdaniem śniadanie w stylu: 40 g. płatków owsianych zalanych mlekiem migdałowym,do tego 100 g mali + jabłko zmiksowane i zjedzone na śniadanie to dobry pomysł ? na drugie śniadanie jem teraz pomarańcze z kiwi + otręby. taką mam zajawkę na owoce że zastanawiam się czy to nie za dużo w ciągu dnia? ps. kiedy ruszy twoja nowa strona?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Tak.
      Nad stroną cały czas pracują informatycy, a pracy jest dużo bo jest na niej ponad 700 postów.

      Usuń
    2. Doprecyzowujac, za dużo owoców spożywam w ciągu dnia?

      Usuń
  9. Czy siemię lniane można jeść w postaci nasion czy należy je zmielić?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Warto zmielić, ale można też całe ziarna dodać do czegoś.

      Usuń
    2. Super, dziękuję za informację :)

      Usuń
    3. Jeśli chodzi o siemię lniane to nie potrafię oddzielić tego kisielku od ziarenek, kupiłam więc młynek do mielenia, czy po zalaniu zmielonych ziarenek pije tylko wodę czy wszystko czyli zmielone ziarenka też?

      Usuń
    4. Baardzo dziękuję za odpowiedź, jesteś kopalnią wiedzy.

      Usuń
  10. Witaj Małgosiu.Wysłałam do Ciebie 16 grudnia formularz, kiedy mogę spodziewać się wyceny? Zapomniałam dodać w formularzu, że mam HP, czy jednocześnie możesz ułożyć dietę odchudzającą i po kątem bakterii, jeśli tak , to czy jest konieczność leczenia antybiotykiem? Czy pomoże sama dieta ponieważ ostatnio dość często występują u mnie wzdęcia, ból brzucha, kłucie z prawej strony i to przeważnie po posiłku, nie wiem co robić, czy czekać na dietę , czy brać antybiotyk. słyszałam, że antybiotyk na długo nie pomaga.Małgosiu jeszcze jedno pytanko, czy to prawda, że przy HP nie powinno się pić na czczo szkl. wody z cytryną, czy to szkodzi? ja codziennie rano wypijam taką wodę , a potem glutek z siemienia. Czekam na odpowiedż. Dziękuję.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. 16 grudnia? To niemożliwe, mamy listopad.

      Usuń
    2. Przepraszam za pomyłkę 16 listopada

      Usuń
  11. Gosiu, piszesz o aronii, że obniża ciśnienie krwi. Mój partner boryka się z ciut za wysokim ciśnieniem. Mamy sok z aronii, domowej roboty. W jakich ilościach mu go podawać? Rozrabiać tylko z zimną wodą? Dodany do herbaty straci swoje właściwości? Z góry dziękuję za odpowiedź.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Pić czysty, bez rozrabiania 50 ml dwa razy dziennie.

      Usuń
    2. Gosiu, ostatnio sobie wypiłam 50 ml takiego soku z aronii. I automatycznie, z 2 minuty później, prawie wymiotowałam, było mi bardzo niedobrze. Zastanawiam się czy podrażniłam sobie tym sokiem żołądek? Po 10 minutach było już OK, objawy ustąpiły. Teraz się boję tego soku pić :D (sok domowej roboty, na cukrze zwykłym) Może warto go rozcieńczać w tym układzie?

      Usuń
    3. Tak. W takim układzie rozcieńcz go trochę.

      Usuń
  12. Małgosiu, ta woda z miodem i cytryną to może być zamiast tej wody z diety co trzeba wypić rano na czczo? :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Małgosiu, dlaczego powinno się rano pić wodę? Jakoś nie mogę się przemóc, żeby napić się od razu po wstaniu czegoś chłodnego. Wolę herbatę, kawę albo kakao. Czy jeśli tą wodę z miodem wypiję trochę później, powiedzmy 2 godziny po wstaniu to będzie źle?

      Usuń
  13. Malgosiu, czy moge podawac 9m-cy dziecku taka odstana wode z miodem i cytryna?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Tak, ale obserwuj reakcje maluszka bo dzieci bywają uczulone na miód.

      Usuń
  14. Gosiu, mam pytanie o regularność posiłków. Moje posiłki jem wg następującego schematu: śniadanie ok. 6.30, 2-gie śniadanie ok. 10.00-10.30, lunch w pracy ok. 13.30 - 14.00, po powrocie z pracy obiad ok. 17.30. Szczerze powiedziawszy ciężko jest mi wepchnąć w to jeszcze kolację, poza tym te 4 posiłki + 2 kawy z mlekiem wypełniają mój bilans kaloryczny (ok. 1500 kcal na redukcji). Czy muszę koniecznie zmniejszyć pozostałe posiłki i zacząć jeść kolację? Boję się, że z 4 posiłkami mój metabolizm będzie wolniejszy. Dodam, że chodzę spać ok. 22.30.

    OdpowiedzUsuń
  15. A ja mam pytanie do KANDYDOZEK :) ja radzicie sobie z dieta podczas kilkudniowych wyjazdow bez mozliwosci gotowania? Mam niedlugo 3 dniowy wyjazd (dojazd do lotniska, lot samolotem, hotel) i nie wiem jak to uryzc zeby nie odbilo sie na zdrowiu...
    Miala ktoras taka sytuacje? Pozdrawima

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. miałam, byłam w w-wie od sob rano do niedzieli wieczorem, no nie było łatwo, tobie będzie gorzej bo 3 dni. Miałam spakowane chleb, pesto, jajka gotowane, 2 jogurty naturalne + płatki żytnie, i to miałam na 2 sniadanie 1 dnia i 1 sniadanie drugiego i kolację 1 dnia, do tego na przekąskę pomarańcze, pomelo, orzechy, do tego na obiad sałatkę z ryzem, kuczakiem i warzywami, tak przetrwałam 1 dzień i sniadanie w niedziele, obiad w niedziele to grillowane mięso z warzywami i pieczonymi ziemniakami. Dasz radę choć to nie jest łatwe, pozdrawiam:)

      Usuń
  16. Witam Malgosiu. Prpsze poradz mi co podawac dzieciom 6 i 2 lata zaczynajacym kichac, tak aby zatrzymac chorobsko zeby nie przerodzila sie w cos powazniejszego. Ogolnie nastroje dobre i bez goraczki. Dziekuje za odpowiedz.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Odsyłam do posta Odporność last minute.

      Usuń
    2. Ja zaczęłam stawiać bańki mojemu 1,5 rocznemu dziecku, 4 dni i po katarze, a dodam, że zawsze kończyło się zapaleniem zatok

      Usuń
    3. Skąd wiesz jak stawiać bańki?

      Usuń
    4. Ja również polecam bańki. Moim dzieciom stawiam zawsze jak zaczyna się infekcja. Instruktaż jest w książeczce dodawanej do baniek a filmiki znajdziesz też w sieci.

      Usuń
  17. A co sadzisz o rokitniku? Chyba jeszcze nigdy nie pisałaś o nim na blogu :)

    OdpowiedzUsuń
  18. Dzień dobry! Czy któreś z wymienianych elementów sa niewskazane przy chorobie refluksowej? Na co powinnam zwrócić przy niej uwagę?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Możesz jeść wszystkie ale przy refluksie kluczowe są ilości. Ze śledziami i kiszonkami uważaj.

      Usuń
    2. Bardzo dziękuję! A czy byłabyś w stanie ułożyć dla mnie dobrą dietę?

      Usuń
  19. Gosiu czyt przy Candidzie mozna jesc platki drozdzowe?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. a one sa zdrowe?

      Usuń
    2. i jak myslisz czytm moge zastpiac paltki drozdzowe w posilkach?

      Usuń
  20. Czy siemie lniane można zastąpić olejem lnianym, 1 łyżka na noc?
    Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
  21. Czy zamiast soku z aronii można spożywać łyżeczkę suszonych i mielonych owoców? I czy do wody z miodem warto dodawać pyłek pszczeli?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Pyłek tak. Co do soku z aronii to jeśli chodzi o wartości, to bije na głowę wszystkie czerwone owoce. Jest nie do zastąpienia jeśli chodzi o odporność.

      Usuń
  22. Co sądzisz o syropie z cebuli (bez cukru, na bazie miodu)?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Śmierdzi masakrycznie ale jest świetny na kaszel.

      Usuń
  23. a co z pomidorkami koktajlowymi? można zimą, czy lepiej odpuścić? i mam jeszcze pytanie odnośnie ciecierzycy - czy konserwowa zachowuje wszystkie wartości odżywcze, czy lepiej kupić i samemu namoczyć? :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Wiadomo, że lepiej samemu namoczyć i ugotować, bo przy namaczaniu pozbywasz się części substancji wzdymających. Ta w puszce nie była namaczana przed puszkowaniem. Ja używam puszkowanej tylko 'last minute', jeśli planuje wcześniej posiłek z ciecierzycą to wolę sama ugotować.

      Usuń
  24. Gosiu :-)
    1,Uwielbiam kasze jaglaną :) A czy płatki jaglane błyskawiczne pełnoziarniste też są ok ?
    2,Ogórki kiszone to podstawa dodaje je do sałatek duże ilości , bo zielone o tej porze to omijam ...odbijają mi się :)
    3, Ile białka powinna spożywać jeśli chce schudnąć ważę 77 kg :( i 164 cm . jak to rozłożyć na posiłki ?
    4, Czy w każdym posiłku musi być białko ? Martwię się o nerki bo miałam kiedyś piasek :( może herbatka na oczyszczenie nerek ? jaka ?
    5, zaczęłam chodzić na siłownie póki co wkręciłam się w bieżnię i 45 min daje rade :))
    dziękuje Ci i proszę o odpowiedz . Buziaczki przesyłam . Krysia

    OdpowiedzUsuń
  25. Malgosiu, czy mozna jesc siemie lniane i olej lniany przy nowotworze hormonozaleznym? Jesli nie to czym zastapic w celu uspokojenia chorego zoladka?
    Pozdrawiam, J.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. A kupiony mielony len ma jeszcze jakieś wlasciwosci? Nie mam możliwości mielenia a chce regulować hormony więc dodaje do owsianki i past kanapkowych :)

      Usuń
  26. Małgosiu jesteś cudowna wiesz o tym? musialam to napisać.Pozdrawiam Monika

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Oj kochana, dziękuję Ci bardzo ;)
      Bardzo mi miło ;)

      Usuń
  27. Witam! A w jakiej kolejności wypić rano na czczo : wodę z miodem i cytryną czy siemię lniane mielone z woda(tzw. glutek)? Ile czasu odczekać?

    OdpowiedzUsuń
  28. Dzień dobry. Z testu FD wyszła mi m.in. średnia nietolerancja na drożdże - czy mogę jeść wędlinę (Piratki z Lidla), w której jest ekstrat drożdżowy?

    OdpowiedzUsuń
  29. Małgosiu która wersja byłaby dla mnie najlepsza glutek czy olej lniany na noc . Choruje na hashimoto i N.t oraz refluks. Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
  30. Malgosiu czytalam ostatnio o owocu kaki, okazalo sie ze jest calkiem wartosciowy. Czy mozna spozywac 1 owoc kaki dziennie? pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
  31. Czy przy HP można rano pić wodę z cytryną na czczo, a za 20 min. glutek z siemienia, czy odwrotnie?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. A co jak ma się hp przeleczone pylerą dopiero co i Hashimoto...Rano łyka się hormon to czy kisiel z siemienia wchodzi rano w grę czy będzie zaburzał wchłanianie?Ewentualnie kiedy tego glutka pić?A może lepiej rano wodę z miodem?W ogóle z dietą też trudno o to co przy nadżerkowym zapaleniu żołądka można niekoniecznie służy przy hasimotto.
      Przy antybiotykoterapii nie można było nabiału i produktów bogatych w wapń,a teraz po można?Pozdrawiam G.

      Usuń
    2. Najpierw hormon, glutek po 30 minutach i wodę z miodem.
      Nabiał teraz możesz ale mało.

      Usuń
  32. Gosiu a jak ty robisz surówkę z kiszonej kapusty?i ile jej można zjeść przy dzinnej kaloryczności 1500?tak np. do obiadku?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Mieszam ze startą marchewką i jabłkiem i skrapiam olejem lnianym. Dodaję też czasem natkę pietruszki. Do obiadu jem taką solidną garść.

      Usuń
  33. Gosiu w jednym twoim przepisie jest makaron nudle. jakim innym makaronem mogę go zastąpić?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Zapewne chodzi o przepis na chińszczyznę, więc ryżowy bedzie tu odpowiedni.

      Usuń
  34. Ja mam takie pytanie: czy siemię lniane /ziarenka/ zalewa się gorącą czy zimną wodą? W necie nie znalazłam jednoznacznej odpowiedzi a jest to dla mnie bardzo ważne.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. A ja czytałam,że wrzuca się siemię do garnka i zalewa zimną wodą i gotuje kilka minut i powstaje kisiel.Przecedzam wtedy i pijemy...Ma to sens taki sposób przygotowania glutka?G.

      Usuń
  35. Witaj Małgosiu! Masz ogromną wiedzę na temat chorób tarczycy więc może wyjaśnisz mi pewną kwestię ponieważ nie wiem co myśleć. Choruję na cukrzycę typu I . 5 miesięcy temu urodziłam dziecko i trzy tygodnie temu wykonałam badania : TSH , fT3 i ft4. TSH wyszło mi zaledwie 0,06 uIU/ml pozostałe wyniki w normie.Zapisałam się na wizytę do endokrynologa który przed wizytą kazał mi wykonać również USG tarczycy. Lekarz który je wykonywał stwierdził ,że obraz jest charakterystyczny dla choroby Hashimoto. Za kilka dni mam wizytę u endokrynologa. Dzisiaj postanowiłam powtórzyć badania i TSH wyszło aż 3,74 uIU/ml.Czy możliwa jest taka zmiana w ciągu zaledwie 3 tygodni? I jeśli tak co ona może oznaczać? Strasznie się martwię.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Zanim cokolwiek powiem, przy takim skoku TSH ja bym Cię jeszcze poprosiła o krzywą cukrową i insulinową aby zobaczyć jak funkcjonuje gospodarka węglowodanowa.

      Usuń
  36. Czy jeśli mam niskie ciśnienie (90/60 to norma) to bezpieczne jest picie soku z aronii czy lepiej nie ryzykowac? Bo chcialabym zacząć ale nie wiem czy jest sens 🙁

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ciężko mi powiedzieć bo nie wiem jak się przy tym ciśnieniu czujesz. Jeśli normalnie to spróbuj. Jeśli przy nawet niewielkim spadku robi Ci się słabo to nie.

      Usuń
  37. mam pytanie odnośnie wit.C lewoskrętnej,czy można się nią też wspomagać czy lepsza jest naturalna wit.c

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Firmy wykorzystują naszą nieznajomość chemii w tym przypadku. W nazwie kwas L-(+)-askorbinowy to znak plus oznacza prawoskrętność a nie literka L, która oznacza konfigurację wokół centralnego atomu węgla. Jedyną dopuszczoną do użytku witaminą C jest właśnie prawoskrętna i taką sprzedają tez naciągacze pod nieprawdziwą nazwą "lewoskrętna" za duże pieniądze.

      Usuń
  38. Małgosiu,jaka ilość kaszy jaglanej można jeść tygodniowo przy niedoczynności tarczycy? Mam jednocześnie problem z zakwaszeniem organizmu.

    OdpowiedzUsuń
  39. Małgosiu, czy można pić siemię lniane w ciąży?
    Pozdrawiam
    Agnieszka

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. W ciąży nie powinno się pić siemię lniane,ponieważ może wywołać wczesne skórcze. Jedynie można dopiero po 34 tygodniu ciąży,doskonale przygotowuję szyjkę do porodu.

      Usuń
  40. Siemie sama miele żeby było świeże. Ale na ile dni mogę sobie zmielić i wziąć do pracy żeby już nie było zwietrzałe.

    OdpowiedzUsuń
  41. Ja nie mogę zasnąć z pustym brzuchem. Ssie mnie dopóki nie zjem coś tresciwego: zazwyczaj kromkę z wedlina. Jak oszukać samego siebie?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. To ile godzin po kolacji chodzisz spać?

      Usuń
    2. Chcialabym zjeść o 18, bo chodze spać koło 22. Jeśli zjem o 20 to jest ok- brzuch jest spokojny, ale mam uczucie , ze to za późno.

      Usuń
  42. Gosiu na facebook masz wiadomość. Dotyczy tego formularza z 23.9.2016.

    OdpowiedzUsuń
  43. I jeszcze jedno pytanie -ukisiłam czosnek..niby był polski..Po ukiszeniu w niektórych słoikach czosnek zmienił kolor na zielony?jedne mniej,inne bardziej..W smaku ok...pleśni nie ma...nie pasteryzowałam,tak jak i kiszonych ogórków nie pasteryzuję. Znalazłam sprzeczne info.Niektórzy piszą,że nie nadaje się do jedzenia,inni,że wszystko ok.Co robić,jeść czy nie?Doda,że czosnek kiszony ze słoika z ogórkami nigdy mi nie zmienił koloru...ale był tylko dodatkiem i w sumie smakował jak ogórek kiszony....ten ze słoika tylko z czosnkiem bardziej czosnkiem smakuje.I czy kiszonki można jeść przy nadżerkowym zapaleniu żołądka niby spowodowanym przez hp i hasimotto?.
    Pozdrawiam,
    G.

    OdpowiedzUsuń
  44. Małgosiu bardzo proszę o poradę. Mój Tata ma nadciśnienie, dzisiaj lekarz powiedział, że grozi mu zawał :( Niestety, w jego menu króluje wieprzowina, bo twierdzi, że tylko to mięso jest zdrowe. Myślę, że w takiej sytuacji zrozumie konieczność zmian. Poradź, proszę, co włączyć do diety, co wyłączyć, a co zmienić. Błagam o jakieś wskazówki. Lekarz wspomniał tylko o redukcji soli, niestety. Paulina

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Paulina, tata powinien jak najszybciej zmienić sposób odżywiania. Jeść mało mięsa, i mięso chude, nie wieprzowina, dużo warzyw, tłuszczów roslinych na zimno i duzo błonnika.
      Polecam moje przykładowe jadłospisy jako inspirację, oczywiście zwiększając kaloryczność.

      Usuń
    2. Niestety takie przekonanie panuje wśród starszych osób. Kiedyś mięso było rarytasem, faktycznie jedzone 1-2 razy w tygodniu było zastrzykiem odżywczym w kraju, gdzie wszystko było na kartki. Teraz niestety spożycie białka zwierzęcego jest ogromne, w dodatku jakość mięsa i produktów odzwierzęcych jest przerażająco niska.

      Moi rodzice pomału przekonują się do kuchni roślinnej. Podrzucam im książki (polecam Campbella) i sycące dania z wykorzystaniem soczewicy, ciecierzycy i kasz. Polecam wegetariańskie spaghetti bolognese z soczewicy (przepis np. z kwestii smaku)- to jest chyba najlepsze danie kuchni wege, które bardzo smakuje mięsożercom i służy jako dobry przykład alternatywnego sposobu żywienia. Często mięsożercom wydaje się, że bycie wege to tylko jedzenie sałatek. To danie pokazuje, że kuchnia roślinna może być sycąca i smaczna.

      Usuń
  45. Dziękuję, jestem świadoma konieczności zmian. Jeszcze tylko zapytam o kwestię badań. Warto wykonać coś na własna rękę w tym przypadku, np. lipidogram? Lekarz oczywiście nie zlecił żadnych, "bo koszty", przepisał leki i kazał przyjść do kontroli za miesiąc.

    OdpowiedzUsuń
  46. Witaj Małgosiu,co powinien wykluczyć z diety mój mąż przy podwyższonym kwasie moczowym - 8,5 mg/dl (norma 3,4 - 7). W ciągu dwóch lat prowadzimy zdrowe jedzenie w/g Twoich zaleceń, ale nie brałam pod uwagę tego wyniku, który od tych 2 lat się nie zmienia. Nie chciała bym żeby brał milurid, wolę zmienić to co je, czy myślisz, że to pomoże?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Odsyłam do posta Dna Moczanowa.Tam szczegółowo piszę o kwasie moczowym i diecie.

      Usuń
  47. Dzień dobry jesli dziś zamówię książkę kiedy mogę spodziewać się dostawy?

    OdpowiedzUsuń
  48. Witam Pani Małgosiu mam pytanie jestem w 4 tyg ciąży normalnie jadlam 1500-1600 kcal wiem że w pierwszym trymestrze nie zwieksza sie zapotrzebowania ale boje sie ze to 1500 to za malo nie chcę szkodzic dziecku

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. W pierwszym trymestrze kiedy dotykają mdłości ciężko bywa z jedzeniem więc jedz tyle abyś nie była głodna.

      Usuń
  49. Gosiu jak uwazasz co jest lepsze zdrowsze len glutek gotowany-kisiel czy mielone zalewane?

    OdpowiedzUsuń
  50. Gosiu Mazury piszemy z wielkiej litery.

    OdpowiedzUsuń
  51. Mogłabym się podpisać pod każdym słowem, niestety. Dziękuję Ci za pomysły, spaghetti z soczewicą na pewno wypróbuję (wybacz Małgosiu, za reklamę innej strony). Tylko u moich rodziców jak dotychczas ciężko ze zmianą, nazwijmy to, mentalności mięsożercy ;) A książki leżą i czekają na swoje lepsze dni, nie mają wzięcia na razie.

    OdpowiedzUsuń
  52. Gosiu można prosić o namiary do Pana od miodu?
    Pozdrawiam Małgosia

    OdpowiedzUsuń
  53. czytałam kiedyś, że nie powinno się do miodu dodawać cytryny. Chodziło o to, że witamina c niszczy zdrowotne właściwości miodu. Czy ty Małgosiu słyszałaś coś o tym? Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Witamina C nie niszczy wartości miodu. Kto takie herezje głosi?

      Usuń
    2. Dziękuję Małgosiu za odpowiedź, jesteś dla mnie wyrocznią w sprawie zdrowego żywienia :) nie pamiętam gdzie to przeczytałam, ale już od roku nie piłam herbaty z miodem i cytryną a uwielbiałam to połączenie. Zaraz nastawiam wodę:)

      Usuń
    3. Może chodziło o połączenie wrzątek+miód lub herbata+cytryna? Bo wrzątek zabija dobre właściwości miodu, a aluminium z herbaty po dodaniu soku z cytryny tworzy cytrynian glinu, który może być bardzo szkodliwy dla organizmu.

      Usuń
  54. Małosiu, znasz moze jakieś domowe sposoby na podniesienie odporności u rocznego dziecka? Będę bardzo wdzieczna za odpowiedź.

    OdpowiedzUsuń
  55. Niektóre z zestawień warto jeść częściej niż tylko w zimę. Szczególnie ryby czy owoce. Ja uwielbiam śledzie i mogę je jeść na okrągło. Oraz oczywiście mandarynki. Ale są rzeczy które wykluczam ze względu na dietę :)

    OdpowiedzUsuń