piątek, 18 listopada 2016

Gołąbki z indykiem, warzywami i białą kaszą gryczaną w sosie pieczarkowym. W sam raz na niedzielny obiad.


Wiecie za co lubię gołąbki? Za to że doskonale smakują odgrzewane i bez szkody dla smaku mogę je zrobić na 2-3 dni. Mogę je także zamrozić i w sytuacjach awaryjnych, kiedy wiem że szykuje się ciężki dzień w pracy i nie będę miała czasu na przygotowanie obiadu, po prostu wyjąć rano z zamrażarki. Uwielbiam je także za to, że doskonale sprawdzają się wtedy, kiedy wyjeżdżam służbowo, a tata zostaje w domu sam z dziećmi.
Tradycyjne gołąbki to te w sosie pomidorowym. Zna je chyba każdy. Dziś postanowiłam zdradzić Wam przepis na gołąbki w innej wersji, w sosie pieczarkowym z farszem z indyka, warzyw i kaszy gryczanej białej, niepalonej. Dodanie do farszu startych na tarce i podduszonych na maśle warzyw nadaje mu wilgotności, słodyczy i wyrazistości. Ten smak fantastycznie współgra ze smakiem sosu pieczarkowego.
Smak tych gołąbków jest zupełnie inny, ale jestem pewna, że Wam zasmakują. Idealnie sprawdzą się na niedzielny obiad. Ja serwuję je tylko z dodatkami warzywnymi. Na ogół z gotowanym zielonym groszkiem lub talarkami z marchewki na parze.

Kaloryczność:
Jeden gołąbek ma ok. 115 kcal
Łyżka sosu ma ok. 20 kcal


Składniki na 10 gołąbków:
* biała kapusta - będziemy potrzebować ok. 10 dużych liści
* 500 gramów mięsa z udźca indyka
* 150 gramów kaszy gryczanej niepalonej 
* sól, pieprz
* 1 cebula 
* 1 marchewka  
* 1 pietruszka
* 2 ząbki czosnku
* łyżka klarowanego masła 

1. Z kapusty wycinamy tzw. głąb i gotujemy pod przykryciem w małej ilości lekko osolonej wody. Liście mają być zaparowane, lekko miękkie, nie rozgotowane. Wyjmujemy kapustę z garnka, studzimy, zdejmujemy liście. Będziemy potrzebować ok. 10 dużych liści. 
2. W wysokiej patelni rozgrzewamy klarowane masło. Dodajemy drobniutko posiekaną cebulę, czosnek oraz startą na drobnej tarce marchewkę i pietruszkę. Dusimy ok. 2-3 minuty. 
3. Udziec z indyka mielimy w maszynce. Kaszę gotujemy al dente w osolonej wodzie.
4. Do wysokiego naczynia wkładamy ugotowaną i wystudzoną kaszę, zmielone mięso z udźca indyka oraz podduszone warzywa.Wszystkie składniki dokładnie mieszamy. Doprawiamy do smaku solą i świeżo zmielonym pieprzem.  
5. Farsz układamy na liściach kapusty. Zawijamy gołąbki.
6. Na spodzie garnka kładziemy 3-4 liście kapusty. To zapobiegnie ewentualnemu przywarciu gołąbków do dna. Układamy gołąbki dość ciasno, końcami liści do dołu. Zalewamy 300 ml wody. Gotujemy 40 minut. 

Sos pieczarkowy:
* 300 gramów małych pieczarek
* łyżka klarowanego masła
* mała cebula
* łyżka sosu sojowego
* 50 ml śmietany 12 % 
* sól
* biały pieprz 

1. W wysokiej patelni rozgrzewamy klarowane masło. Dodajemy drobno posiekaną cebulę i smażymy, aż się lekko zrumieni. Następnie  wrzucamy pokrojone w ćwiartki pieczarki i smażymy bez przykrycia, aż odparuje z nich woda. Pieczarek nie przykrywamy pokrywką! 
2. Pieczarki doprawiamy solą i białym pieprzem. Wlewamy śmietanę i sos sojowy. Mieszamy. 



90 komentarzy:

  1. ile można zjeść ich przy dziennej kaloryczności 1500?i co dodac aby obiad miał ok 450 kal

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. 2 gołąbki plus 10 łyżek sosu plus gotowana na parze marchewka pokrojona w talarki plus 5 łyżek zielonego groszku gotowanego na parze.

      Usuń
    2. dziękuję za odp. Będzie pyszny obiadek na niedziele buziaki i miłego dnia

      Usuń
  2. Pyyyyycha ! :D
    Gosiu, wiem , ze tez masz niedoczynność tarczycy. Pisałaś również, ze nie przyjmujesz leków bo unormowałaś tarczycę dieta. Ja od dwóch lat biorę letrox. Prosze powiedz co zrobić żeby nie brać tych leków. Czy ty oprócz diety zażywasz jakieś naturalne zioła itp?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Tarczycę mam uregulowaną tylko dietą. Biorę też witaminę D3 i jedną tabletkę selenu. I wszystko jeśli chodzi o tarczycę.

      Usuń
    2. Nie mogę się doczekać jak ja ustabilizuję swoje wyniki i też będę wtedy chciała odstawić tabletki :) Jest tu tyle pyszności, że mam już teraz na nie ochotę :)

      Usuń
    3. a można zrezygnować z zażywania leków i spróbować tylko dietą uregulować pracę tarczycy?

      Usuń
    4. Wszystko zależy od tego jak duże jest TSH bo to zawsze jest proces. Powiem Ci jak to się odbywa u moich pacjentów. Jeśli masz TSH wysokie to bierzesz i leki i stosujesz dietę. Po 4-6 tygodniach diety badasz TSH i przy niższym obniża się dawkę leku oczywiście zawsze w porozumieniu z lekarze. I wtedy dalej stosujesz dietę i znów po 4 tygodniach badasz TSH i jeśli TSH masz już poniżej 2, można za zgodą lekarza odstawić leki. Tak się dzieje u moich pacjentów i niejeden endokrynolog otworzył już oczy ze zdziwienia, że jak to, dieta działa ;)) A tarczyca to metabolizm i hormony. I wykorzystując wiedzę o funkcjonowaniu metabolizmu i układu hormonalnego można ułożyć dobrą dietę.

      Usuń
    5. Czy jeżeli biorę letrox 125 to dieta także może pomóc w obniżeniu dawki leku ?

      Usuń
    6. Jeżeli równocześnie bierze się leki i stosuje dietę, to skąd wiadomo, że obniżenie poziomu TSH jest zasługą diety, a nie wyłącznie stosowania lewotyroksyny?

      Usuń
    7. Powiem na przykładzie moich pacjentów. Pacjent przed długi czas bierze lek i TSH stoi. Lub pacjent bierze lek a TSH wzrasta co wiąże się z koniecznością zastosowania większej dawki leku i mimo tej zwiększonej dawki TSH dalej nie spada. Pacjent przechodzi na dietę i TSH pięknie leci w dół.

      Usuń
  3. Witaj Gosiu. Gołąbki robie bardzo podobne tylko moje są z kaszą jaglaną. Koniecznie muszę zrobić z twojego przepisu.Mam do ciebie pytanie czy warto wspomagać sie witaminą C syntetyczną w proszku np.przy przeziębieniu? Dostałal od koleżanki ze sklepu ze zdrową żywnością. Wszyscy mamy w domu katar i zastanawiam się czy zastosować?

    OdpowiedzUsuń
  4. Czy kasza nie powinna być lekko niedogotowana. I tak dojdzie w trakcie.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Proszę doczytać przepis. Jest napisane że kaszę gotujemy al dente.

      Usuń
  5. Gosiu ja już tradycyjnie pytam. Czy insulinooporni mogą?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziękuję. Będą w niedziele.

      Usuń
    2. Małgosiu a dla dziecka jaki można zrobić sos do tych gołąbków?

      Usuń
    3. Możesz zrobić tradycyjny pomidorowy.

      Usuń
  6. Witam. Ja trochę z innej beczki. Skusiłam się na olej kokosowy i mam pytanie czy mogę go stosować w przygotowywaniu posiłków dla 3 latka i rocznego dziecka?

    OdpowiedzUsuń
  7. Małgosiu, zupełnie innej beczki. Czy masz też wiedzę z zakresu żywienia psów czy to wogóle nie Twoja bajka? Co sadzisz o barfie? Pozdrawiam serdecznie.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Jedynie o żywieniu maltańczyków ponieważ ma psa tej rasy.

      Usuń
    2. A co powiesz o barfie?
      Jakieś zalecenia odnośnie maltańczykow. Mój pies to też rasa mała więc jestem ciekawa Twojej opinii.

      Usuń
    3. np. w przypadku maltańczyka kluczowa jest karma. Ma być mięsna. Żadne domieszki zbóż. Inaczej pies będzie miał czerwone zacieki na oczach.

      Usuń
  8. A mozna czyms zastapic smietane ? Albo w ogole wyeliminowac?

    OdpowiedzUsuń
  9. Witam. Mam niedoczynność tarczycy/po 2-krótnym jodowaniu/ale unormowaną 1,78-1.90. Od zawsze lubiłam gołąbki. A teraz pytanie czy to prawda, że mogę je zrobić z kapusty pekińskiej? Będę bardzo wdzięczna za odpowiedź. Pozdrawiam jesiennie z lekkim przebłyskiem słońca. Wierna Twoja fanka- Maria

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Możesz je zrobić ze zwykłej kapusty ponieważ zawarte w kapuście goitrogeny dezaktywują się podczas gotowania.
      Nie mogłabyś zjeść surówki z kapustą surową.

      Usuń
  10. Małgosiu kochana, powiedz proszę co robić gdy jak kilka dni nie biegam np. w sobotę i niedziele od razu w poniedziałek na wadze mam ok 1 kg więcej...potem trzy dni biegam i wracam do normy ale co jak nie będę mogla biegać tydzień ? czy przejmować się tym?

    OdpowiedzUsuń
  11. Czy Helicobakterem można się zarazić?

    OdpowiedzUsuń
  12. Gosiu czy mogłabyś mi coś doradzić zawsze byłam bardzo spokojna a teraz od 2 tygodni bardzo zrobiłam się nerwowa tak bez powodu łatwo daje się wyprowadzić z równowagi do tego przez cały czas jestem zmęczona mimo ze spię 8 godz.doradz cos bo cierpi na tym maż i dzieci

    OdpowiedzUsuń
  13. kochana na co dzień jem 1500 kal.ale jutro idziemy na urodziny do restauracji i czeka nas imprezka do białego rana.czy mogę poprubowac trochę dań?a co z tortem urodzinowym skusic się?bo chyba nie przytyje w jedna noc?moze w tańcu zgubię....

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. No pewnie że możesz. Do białego rana, pewnie z tańcami więc wyskaczesz.

      Usuń
  14. Gosiu,

    czy mozesz zamiescic jaki przepis na sniadanie dla dzieci, ktore mają candide?
    dziękuje

    OdpowiedzUsuń
  15. Pni Małgosiu, a ja z zupełnie innej baczki. Jak zdobywa się wiedzę z takiego zakresu jak pani - dietoterapia, zdrowe żywienie, zdrowy styl życia itp. Czy jest to konkretny kierunek studiów czy raczej zaliczane jeden po drugim kursy tematyczne ?

    Pozdrawiam,
    Magdalena

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Po pierwsze książki.Ja od 10 lat czytam wszystko co związane z żywieniem i leczeniem. Potem analizuję, łączę ze sobą etc. Mój konik to endokrynologia i wszystko co związane z hormonami. To mnie pasjonuje najbardziej dlatego 70% moich pacjentów to osoby z:
      * niedoczynnością tarczycy
      * PCOS
      * zaburzeniami hormonalnymi, trądzikiem etc,
      Oprócz książek kursy i rozmowy z lekarzami, konsultacje, analizy. Ja mam dwójkę lekarzy z którymi się konsultuje w sprawach moich pacjentów.

      Usuń
    2. Generalnie jeśli chcesz iść w moje ślady to kieruj się na dział z książkami medycznymi. Rób notatki, analizuj, zestawiaj różne punktu widzenia aby wyrobić własny.

      Usuń
    3. Czyli nie ma Pani ukończonych żadnych studiów tematycznych?

      Usuń
    4. Studiów nie, ale moja wiedza jest łatwo sprawdzalna tu na blogu i w efektach moich pacjentów.

      Usuń
  16. Małgosiu, a czy mogłabys polecić oliwę z oliwek dobrej jakości i gdzie ewentualnie ją kupić? Czy podobnie jak olej lniany należy ją przechowywać w lodówce czy wystarczy zaciemnione chłodne miejsce? Pozdrawiam i dziękuję za odpowiedź Edyta

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Oliwę z oliwek przechowujemy w ciemnym miejscu. Nie musi to być lodówka. Ostatnio kupiłam ekologiczną oliwę z Grecji w Lidlu. Jest świetna.

      Usuń
    2. Małgosia czy ta oliwa z Lidla jest łagodna w smaku czy ostra i intensywna ? Ile czasu po otwarciu można przechowywać oliwę?

      Usuń
  17. Witaj Gosiu przepraszam ze nie w temacie posta ale chciałam zapytać czy jeśli chce zjeść Twoja cieciorkę po bretonsku na obiad to czy mogę dołożyć do niej jakaś kasze lub makaron ? Co będzie bardziej pasowało?

    OdpowiedzUsuń
  18. Wygląda bardzo apetycznie! :-)

    OdpowiedzUsuń
  19. Gosiu (lub może ktoś z czytelników/czek) masz jakiś sposób na opalenie cebuli do wywaru w sytuacji gdy nie ma się kuchenki gazowej? Obecnie używam płyty indukcyjnej i bardzo brakuje mi smaku wywaru właśnie z opaloną cebulą.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Na cebulę do rosołu mam patelnię 😉. Używam jej tylko do tego, bo cebula przywiera.Przeniosłam babci metodę opiekania na blasze kuchennej. Przekrojoną cebulę przed położeniem na rozgrzaną patelnię cienko posypuję cukrem, który karmelizuje i nadaje rosolowi złoty kolor.

      Usuń
    2. na patelni grillowej, teflonowej, cebula przekrojona na pół, lub grubsze krązki

      Usuń
    3. Można na suchej patelni.

      Usuń
  20. Gosiu czy gromadzenie się wody może być skutkiem zbyt małej ilości spożywanych węglowodanów?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Może mieć wiele przyczyn, ale raczej nie jest związane ze zbyt małą ilością spożywanych węgli.

      Usuń
  21. Jeśli chodzi o Food Detective i o np. "mieszanina roślin strączkowych" lub też mieszanina ryb; to nie dowiem się konkretnie na który z nich jestem uczulona? Czy jeśli zabarwi się ten punkt na czerwono to znaczy, mam nietolerancję na któryś z wymienionych z mieszaniny, czy na wszystkie?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Nie, ale możesz zrobić rozszerzoną wersję FD która zbada które konkretnie produkty ale już cena testu jest też kilkukrotnie wyższa.

      Usuń
  22. Witam Gosiu
    Wiem że pytanie jest nie w temacie ale bardzo mnie to nurtuje .Pisze się w necie że warto pić sok pokrzywy na czczo inni że wodę z imbirem miodem cytryną siemie lniane.jak pogodzić to wszystko a dodatkowo pisze się że warto pić herbatę z czystka czy innych ziół.Jak to wszystko pogodzić wiadomo że doba jest krótka a dodatkowo chcemy wypić kawę .co warto pić czego nie można ze sobą łączyć.co do kawy mam jeszcze pytanie wyczytałam u ciebie na blogu że nie wolno łączyć fusów z mlekiem a jak tradycyjnie zaparzymy kawę w zaparzaczu i od dzielimy kawę od fusy od kawy czy będzie ok?Wiem że jest tego dużo ale wiem że jesteś osobą która zna się na temacie i twoja odpowiedź będzie rzetelna i obiektywna .Bardzo lubią twój blog za proste przepisy i wiedzę którą się dzielisz i przekazujesz w prosty sposób dla laików.Dziękuje

    OdpowiedzUsuń
  23. Bardzo fajny blog :) Dużo ciekawych rzeczy się dowiedziałam. Bardzo podoba mi się fakt, że odpisujesz na pytania czytelniczek :))) Pozdrawiam ciepło

    OdpowiedzUsuń
  24. Gosiu, jak długo czeka się na dietę w Candidzie dla kobiety w ciąży?

    OdpowiedzUsuń
  25. Gośku zrobiłam - były przepyszne! Niestety zamiast kaszy dodałam ryż, który został mi z wczorajszego obiadu. Pieczarek nie miałam więc zrobiłam sos pomidorowy. Dodatek duszonych warzyw podnosi walory smakowe. Bardzo dobry obiadek, muszę taki robić częściej :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Bardzo się cieszę.
      Tak. Warzywa dodają smaku ale też wilgotności.

      Usuń
    2. I jeszcze uparowałam w parowarze ;0

      Usuń
  26. Witam, czy orzechy brazylijskie w duzych ilsciach moga zaszkodzić czytałam o szkodliwości

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Jeden orzech zaspokaja zapotrzebowanie więc spożywanie większej ilości nie jest konieczne.

      Usuń
  27. Mam pytanie z całkiem innej beczki. Dużo mówi się o utrzymaniu masy ciała, odchudzaniu, a co z osobami, którym bardzo trudno przytyć? Mój facet z budowy jest typowym ektomorfikiem, a do tego ma problem z regularnym jedzeniem ze względu na pracę i to, że nie przywiązuje dużej wagi do jedzenia (nie widzi problemu w tym ze przez 3/4 dnia nie je etc). Poza wprowadzeniem regularność posiłków (staram się go do tego przyzwyczaić) co warto stosować w diecie oraz jak ją komponować, by była zdrowa? W jaki sposób układać posiłki?

    OdpowiedzUsuń
  28. Czy wybierając makaron pełnoziarnisty warto kupić ten pięcio-jajeczny, czy nie ma to znaczenia?

    OdpowiedzUsuń
  29. Gosiu, mam zamiar kupić spirulinę lub chlorellę w tabl (ostatnio coś mnie podkusiło i kupiłam spirulinę w proszku..-NIGDY WIĘCEJ! :) jakiej firmy polecasz? chciałam zamówić z firmy diet food- wszystko fajnie, certyfikaty eko ale uprawa w Chinach.. Jak myślisz, jeśli są to uprawy kontrolowane, ale niestety w Chinach to jest ok i można zaufać jakości?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Oj tak, te w proszku są dla wielu osób ciężkie do przejścia.
      Ja kupuję Hawajskie.

      Usuń
  30. Witam Małgosiu
    Mogę prosić o odpowiedź .Pytałam się o picie wody oraz ziół.
    Dziękuje

    OdpowiedzUsuń
  31. Małgosiu mam pytanie odnośnie kaloryczności. PPM mi wyszło 1346 a CPM 1665. Jak modyfikować Twoje przepisy, żeby móc z nich korzystać a kaloryczność wyszła mniej. Bo rozumiem, że na redukcji muszę jeść 1300-1400?
    Pozdrawiam
    Leta

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. A ile masz wzrostu, lat i jaką wagę aktualnie?

      Usuń
    2. wzrost 164cm, waga 65kg, wiek 34 lata
      Pozdrawiam
      Leta

      Usuń
    3. CPM wychodzi 1800 kcal więc 1500 będzie dla Ciebie w sam raz. Niżej schodzić nie ma potrzeby.

      Usuń
    4. Oj to coś żle policzyłam..... aktywość 1,2

      Usuń
    5. ppm mi wyszło wg Twojego wzoru 1344, a cpm 1612 z 1,2

      650+1025-170-161

      Pozdrawiam
      LEta

      Usuń
    6. Małgosiu jesteś? bo nie wiem jak jeść :)

      Usuń
    7. Małgosiu jak Cię proszę odpowiedz. Bardzo zależy mi na schudnięciu i musze zmienić te odżywianie choć nie jest złe to coś robię nie tak. Proszę sprawdź jeszcze te kaloryczność bo różnimy się o 200kcal.
      Pozdrawiam
      Leta

      Usuń
    8. Ja bym Ci nie dała mniej niż 1500 kcal.

      Usuń
    9. ok. Jest konkret. Super. To biorę się za drukowanie przepisów i jedziemy z koksem :) Dołożę do tego co 2 dzień 20km na rowerze stacjonarnym bez obiążenia 30km/h lub "taniec z gwiazdami Chodakowskiej" lub pilates i powinno być ok. :) Jak myślisz?
      Pozdrawiam
      Leta

      Usuń
  32. a czy można użyć kaszy gryczanej palonej? Myśli Pani, że nie popsuje to smaku?:)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Można, oczywiście. Będą ostrzejsze w smaku, ale pyszne.

      Usuń
  33. Pani Małgosiu mogła by Pani zinterpretować wyniki,? Ob 32,htc35. 6,szer rozkładu krw czer 35,7, pdw 14,4,p-lcr 35.6, alat 52. Lekarz dał tabletki i tyle... Czy wystarczy zdrowa dieta??

    OdpowiedzUsuń
  34. Małgosiu, wysłałam formularz 27 października - kiedy mam spodziewać sie diety

    OdpowiedzUsuń
  35. dziekuje za ten przepis!!! bloga czytam od jakiegos czasu, swietne zdrowe przepisy i pomocne, rzeczowe artykuly pochlaniaja bez reszty i inspiruja do normalnego funkcjonowania, nigdy nie komentowalam bo nic nowego i odkrywczego nie napisze, moge tylko powielac podzekowanie za kolejne rozwiazane problemy, wyjasnione niejasnosci i porady jak dbac o siebie... Ale tym razem musialam osobiscie podziekowac. Wlasnie skonczylam gotowac i sprobowalam, pyszne! zrobilam wersje bezmiesna, z cukinia. Nigdy nie zamienilabym sie na tradycyjnego golabka. Nawet moj maz, ktory normalnie nie jada cukinii i kaszy gryczanej, zjadl i byl pod wrazeniem. Zycze duzo zdrowia!! Pozdrowienia z Bremen:)

    OdpowiedzUsuń