poniedziałek, 7 listopada 2016

Ograniczasz spożycie mięsa? Jesteś na diecie wegetariańskiej? Sprawdź co i jak jeść, aby ustrzec się niedoborów żelaza.



Coraz więcej osób ogranicza spożycie mięsa. Osobiście bardzo się z tego cieszę ponieważ jemy go zdecydowanie za dużo.

Czy naprawdę potrzebujemy aż tyle mięsa? 

Mięso zawsze było synonimem luksusu. Dawniej spożywano je w święta i podczas ważnych uroczystości. Powodem tego stanu rzeczy była dostępność i co za tym idzie, wysoka cena. Jak ktoś miał na stole mięso poza świętami i uroczystościami, znaczy że był kimś ważnym i bogatym.
Zapytajcie swoich dziadków i rodziców czy za czasów ich dzieciństwa i młodości jadali mięso codziennie. Spróbujcie razem z nimi porównać sposób w jaki żywili się kiedyś, i obecnie. Rezultat może Was bardzo zaskoczyć. Ja przeprowadziłam takie rozmowy z osobami w wieku lat pięćdziesięciu, sześćdziesięciu, siedemdziesięciu i osiemdziesięciu. Okazało się że sześćdziesiąt, pięćdziesiąt, czy nawet dwadzieścia lat temu, jadało się bezmięsnie nawet cały tydzień. Do tego serwowane dania były smaczne i ciekawe. Wielokrotnie słyszałam, że ówczesne Panie domu potrafiły zrobić coś z niczego. Dziś musi być kotlet, ziemniaki i daj Boże aby była, surówka.
Po okresie transformacji wszyscy zachłysnęli się pełnymi półkami. To co kiedyś uważane było za rarytas, stało się codziennością. Jeśli chodzi o mięso w diecie, kluczowa jest ilość i częstotliwość. Wystarczy jeśli zjemy mięso na obiad dwa razy w tygodniu, i raz rybę. Jeśli chcemy więcej, to małe ilości. Naprawdę nie potrzebujemy kotleta na obiad każdego dnia.

Żelazo w diecie ograniczającej mięso, lub wegetariańskiej

Wiele osób ograniczając lub całkowicie wykluczając mięso obawia się o utrzymanie prawidłowego poziomu żelaza we krwi. Bardzo dużo osób mnie o to pyta. Dużą część tej grupy stanowią zaniepokojeni rodzice nastolatek przechodzących na dietę wegetariańską. Uspokajam. Nie ma powodów do niepokoju. Prawidłowo skomponowana dieta wegetariańska nie spowoduje żadnych niedoborów. Są też sposoby, aby zwiększyć poziom przyswajania żelaza pochodzenia roślinnego.

Jeśli ciągle Ci zimno, jesteś osłabiona, apatyczna, wypadają Ci włosy, masz zawroty głowy, kołatanie serca, łamliwe paznokcie, rozdrażnienie, problemy z koncentracją, zajady, oraz bladość dolnej powieki po odchyleniu (powinna być żywo czerwona) zbadaj poziom żelaza we krwi. 

Żelazo jest składnikiem hemoglobiny, mioglobiny i wielu enzymów. Jest niezbędne do magazynowania i transportu tlenu po całym organizmie. Jeśli jest go za mało, dochodzi do spadku stężenia hemoglobiny we krwi i niedotlenienia tkanek. Jest kluczowe jeśli chodzi o odporność, właściwe funkcjonowanie układu nerwowego, oraz wzrost, rozwój i regenerację tkanek.
Kobiety potrzebuję 15 mg żelaza na dobę (w ciąży zapotrzebowanie wzrasta dwukrotnie), mężczyźni 10 mg. 

Żelazo dzielimy na hemowe (pochodzenia zwierzęcego), które wchłania się w 20 %, i niehemowe (pochodzenia roślinnego), wchłaniane w ilości od 1 do 5 %.
Wcale nie jest tak, że anemia dotyczy tylko osób niejedzących mięsa. Dotyczy wszystkich i wcale nie jest powiedziane, że jedząc mięso, zawsze ma się prawidłową morfologię krwi.
Pierś kurczaka zawiera jedynie 0,4 mg żelaza w 100 gramach, indyk 0,5 mg, wołowina 2,6 mg, schab wieprzowy 0,9 mg, wątroba wieprzowa 18,7 mg, łosoś 0,3 mg, a dorsz 0,4 mg.
100 gramów kurczaka to 0,4 mg żelaza w surowym mięsie i 0,08 mg żelaza przyswojonego. 100 gramów pistacji które zjemy w mig to 6,7 mg żelaza w orzechach i 0,16 mg żelaza przyswojonego dla przyswojenia uśrednionego czyli 2,5 %, oraz 0,06 dla minimalnego 1 procentowego. Jak widzicie, różnice są minimalne.
To czy przyswoimy żelazo niehemowe w 1 czy 5 % zależy od biodostępności. Aby ją zwiększyć należy zawsze łączyć źródła żelaza ze źródłami witaminy C, czyli np. po zjedzeniu pistacji zjeść owoc.
Biodostępność żelaza obniżają zawarte w zbożach, orzechach i strączkach fityniany. Nie ma się jednak czego obawiać jeśli źródła fitynianów połączymy ze źródłami witaminy C. Aby zniwelować ich działanie wystarczy 50 mg witaminy C do posiłku. Pamiętajmy, że wchłanianie żelaza hamuje kawa i czarna herbata, dlatego nie wolno pić ich do posiłku. Genialne efekty jeśli chodzi o podniesienie poziomu żelaza daje sok z pokrzywy.

Dobre źródła żelaza na diecie wegetariańskiej to:
  • drożdże piwne - 18 mg na 100 gramów,
  • amarantus - 15 mg na 100 gramów,
  • pestki dyni - 15 mg na 100 gramów,
  • otręby pszenne - 15 mg na 100 gramów,
  • sezam  - 14 mg na 100 gramów,
  • suszone grzyby - 11 mg na 100 gramów,
  • kasza gryczana - 10 mg na 100 gramów,
  • kakao - 10 mg na 100 gramów,
  • mak - 8,1 mg na 100 gramów,
  • żółtka jaj - 7,2 mg na 100 gramów,
  • biała fasola - 7 mg na 100 gramów,
  • orzechy pistacjowe - 6,7 mg na 100 gramów,
  • cieciorka - 6,2 mg na 100 gramów,
  • soczewica  - 5,8 mg na 100 gramów,
  • pestki słonecznika - 5,3 mg na 100 gramów,
  • natka pietruszki - 5,3 mg na 100 gramów,
  • orzechy laskowe - 4,7 mg na 100 gramów,
  • płatki owsiane - 4 mg na 100 gramów,
  • migdały - 3,7 mg na 100 gramów,
  • suszone morele - 3,6 mg na 100 gramów,
  • orzechy arachidowe - 3,2 mg na 100 gramów,
  • kasza jaglana - 3 mg na 100 gramów,
  • szpinak - 2,7 mg na 100 gramów,
  • chleb żytni razowy - 2,5 mg na 100 gramów,
  • zielony groszek - 1,9 mg na 100 gramów,
  • rodzynki  - 1,9 mg na 100 gramów,
  • bób  - 1,6 mg na 100 gramów,
  • komosa ryżowa  - 1,5 mg na 100 gramów,
  • jarmuż  - 1,5 mg na 100 gramów,
  • brukselka  - 1,4 mg na 100 gramów,
  • fasolka szparagowa - 1 mg na 100 gramów,
  • daktyle - 1 mg na 100 gramów,
  • suszona śliwka  - 0,9 mg na 100 gramów,
  • burak  - 0,8 mg na 100 gramów,
  • koper włoski  - 0,7 mg na 100 gramów,
  • brokuły  - 0,7 mg na 100 gramów,
  • awokado  - 0,6 mg na 100 gramów,
  • cukinia  - 0,4 mg na 100 gramów,


Ostrożnie z suplementacją 

Przy bardzo niskim poziomie żelaza lekarz najprawdopodobniej zaleci suplementację tego pierwiastka. Jeśli żelazo i morfologia jest bardzo niska, suplementacja jest konieczna. Przy nieznacznym odchyleniu od normy, warto postarać się o podniesienie poziomu żelaza w sposób naturalny. Genialnie sprawdza się tu sok z pokrzywy. Warto wiedzieć, że preparaty żelaza dwuwartościowego mogą zabarwiać zęby na ciemno, ponieważ żelazo wchodzi w reakcję z siarkowodorem wydzielanym przez obecne w płytce nazębnej bakterie beztlenowe. Ponadto spowalnia motorykę jelita grubego  powodując zaparcia i uszkadza błonę śluzową żołądka.

    
 Polecam do poczytania:
* T.C.Campbell, T.M.Campbell - Nowoczesne zasady odżywiania, 
* P. Pitchford - Odżywianie dla zdrowia, 
* C.Leitzmann, M.Keller - Dieta wegetariańska,

152 komentarze:

  1. Proszę wybaczyć że nie na temat ale bardzo chciałabym zapytać czy przy Hasimoto można pić mleko bez laktozy? Czy mleko jest całkowicie zabrobione?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Mleko jest zabronione wówczas, kiedy występuje nietolerancja na białka mleka krowiego.

      Usuń
  2. Dziękuje za informacje , to problem z ,którym się borykam, a u Pani znalazłam treściwą informację na ten temat. Ann B

    OdpowiedzUsuń
  3. To pierwsze zdjęcie to Twojego autorstwa?? Cudne :) :) Temat super :)

    OdpowiedzUsuń
  4. A sok z buraka dobry na niedobór żelaza tak mi lekarz kazał :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Małgosiu pistacje takie niesolone to gdzie kupujesz??

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Pistacje niesolone ma w ofercie firma Helio. Kupuję w Simplu pod domem :)

      Usuń
  6. Małgosiu - pisałaś iż książka będzie na jesieni - przyszłego roku czy jednak wydawnictwo ma takie opóźnienie?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Już lada chwila. Proszę o jeszcze trochę cierpliwości. Opóźnienia nie wynikają z mojej winy :(

      Usuń
  7. Gosia, czy na diecie indywidualnej sa wliczone "slodkie grzeszki" raz w tygodniu? Czy samemu trzeba sobie to doliczyc?

    OdpowiedzUsuń
  8. Witam,

    Dziękuję ogromnie za ten artykuł. Jestem w ciąży i jestem wegetarianką, więc na pewno mi się przyda. Mam jeszcze pytanie odnośnie wapnia - wiem ze muszę spożywać go ok. 1200 mg dziennie, we wszystkich poradnikach zaleca się picie litra mleka dziennie. Mleko źle na mnie działa, mam po nim "sensacje".
    W jakich innych produktach znajdę dużo wapnia? Wiem ze żółty ser ma go sporo, a np. twaróg? Jakie produkty roślinne maja dużo wapnia?
    Z góry dziękuję za odpowiedź.
    Pozdrawiam
    Wierna czytelniczka Anna

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Migdały, zielone warzywa, jarmuż, rzepa, strączki, suszone morele, sezam, brokuły, pomarańcze,amarantus.

      Usuń
    2. bardzo dziękuję za odpowiedź :)

      Usuń
  9. i pomyśleć, że burak jest na szarym końcu! a ja ostatnio parę razy na tydzień wcinam buraka, żeby podratować żelazo
    Justi82

    OdpowiedzUsuń
  10. A co, jeśli żelaza jest w nadwyżce???
    W morfologii zbadałam ojcu poziom żelaza, transferyny i ferrytyny. Pierwsze dwa wyniki ok (tzn w normie) a ferrytyna 360 (norma laboratoryjna 270). Ojciec jada dużo wymienionych wyżej przez Ciebie produktów (od 2 lat ma wykrytą cukrzycę - 70 lat mężczyzna). Inne parametry w normie (hemoglobina, CRP). Gdzie szukać przyczyny ???

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. To już sprawa dla lekarza. Miałam takich pacjentów i lekarze podczas hospitalizacji szukali przyczyny.

      Usuń
  11. Gosiu, a jak do tego wszystkiego co piszesz ma się dieta paleo oparta na mięsie i to najlepiej tym tlustym? Dlaczego jemy za dużo miesa, co jest z nim nie tak? Gubię się w gąszczu informacji, trafia do mnie to co piszesz, ale argumenty drugiej strony rownież są poparte badaniami i sensowne. Jak żyć Gosiu?
    Pozdrowienia :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Mięso zakwasza. O zakwaszeniu pisałam kilka dni temu.

      Usuń
    2. Jedz jak Ci podpowiada zdrowy rozsądek i preferencje smakowe. Ja nie lubię mięsa, bez problemu funkcjonuje na diecie wegetariańskiej, ale dla wielu osób mięso to podstawa diety. Dla mnie paleo nie ma sensu, chociażby dlatego, że nasi przodkowie żyli dużo krócej od współczesnych ludzi (dożywali może 30 lat), więc pewne choroby nie rozwijały się nie z powodu diety, lecz z powodu młodego (jak na współczesne standardy) wieku.
      Naukowcy zawsze spierali się w swoich teoriach, chyba po prostu nie ma jednego idealnego sposobu żywienia dla wszystkich ludzi. Są jakieś produkty, które wszystkim nie służą, ale resztę trzeba dopasować do siebie.

      Usuń
  12. Witam Małgosiu
    dziękuję za bardzo rzeczowy artykuł niestety mój problem jest wręcz przeciwny. W zeszłym tygodniu robiłam badania i norma żelaza jest do 180 a u mnie wyszło 245. Co mogę zrobić żeby go obniżyć. Kawy nie piję, a za czarną herbatą nie przepadam. Zaczęłam więcej pić zielonej herbaty. Proszę mi podpowiedzieć co mogę jeszcze zrobić

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. To są zaburzenia metaboliczne i leczy się je farmakologicznie. Pomoże tu lekarz.

      Usuń
  13. Małgosiu jestem w czwartym miesiącu ciąży,w jakich ilościach mogę pić sok z pokrzywy? Od miesiąca dokuczaja mi w nocy skurcze czy to moze być od niedoboru żelaza?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. To magnez. Skurcze są objawem niedoboru magnezu.
      Jeśli chodzi o pokrzywę to 30 ml dziennie.

      Usuń
  14. Witaj Małgosiu.
    Mam pytanie odnośnie proszku zasadowego.
    Znalazłam proszek z takim składem: Cytrynian magnezu, cytrynian wapnia, cytrynian potasu, inulina. Myślisz, że będzie ok? Czy może powinien mieć więcej witamin, minerałów?

    OdpowiedzUsuń
  15. Małgosiu, jakie stosować szampony lub może są jakieś inne skuteczne środki dla mężczyzn przeciwko wypadaniu włosów?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Tu już poradzi dermatolog. Odsyłam Cię także do posta o przedwczesnym siwieniu i wypadaniu włosów. Tam znajdziesz cenne informacje na temat tego jak wspomóc się dietą.

      Usuń
  16. a jaki sok z pokrzywy polecasz? taki gotowy kupiony w sklepie zielarskim czy koniecznie trzeba robić samemu? Nie mam wyciskarki, zresztą dostęp do świeżej i zanieczyszczonej pokrzywy też mam ograniczony. I czy można ten sok pić w ciąży?

    OdpowiedzUsuń
  17. Dzień dobry! Ostatnio dopadła mnie typowa infekcja wirusowa (co nie zdążyło mi się od kilku lat, bo stosuje Pani zalecenia o zdrowym odżywianiu i odporności). Organizm mam najwyraźniej cały osłabiony bo po infekcji pojawiły mi sie afty, jęczmień w oku, ogolne przemęczenie. Jak wzmocnić organizm po infekcji? Jem dużo owoców, robię koktajle na natce pietruszki, ale jak dodać takiego zdrowotnego kopa?;) Pozdrawiam!

    OdpowiedzUsuń
  18. Małgosiu czy możesz sprawić by wszystkie przepisy które omawiasz w postach znalazły sie w zakładkach z przepisami?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. To wynika z faktu iż informatycy pracują nad nowym layoutem bloga który ruszy niebawem i nie wpisujemy już przepisów tu aby nie mieszać im w pracy. Niebawem wszystko będzie jak trzeba ;)

      Usuń
    2. świetnie, dziękuje :)

      Usuń
  19. Małgosiu, temat akurat dla mnie! Miałam wszystkie objawy i myślałam, że jestem przemęczona pracą i dziećmi. Anemia wyszła przypadkiem przy okazji badań okresowych w pracy. Przez ostatni rok usiłowałam schudnąć, wydawało mi się, że jem zdrowo. Dziwnym trafem przytyłam 8kg i dorobiłam się hemoglobiny na poziomie 10,4.
    Małgosiu, czy mogę teraz zacząć dietę redukcyjną z produktami bogatymi w żelazo i suplementacją żelaza oraz witaminy B12, C i kwasu foliowego, czy też najpierw powinnam wyjść z anemii, a dopiero później odchudzać się?

    OdpowiedzUsuń
  20. A co jeśli w organizmie kobiety tego żelaza jest ponad normę. Czy organizm jakoś źle funkcjonuje? O czym to może świadczyć?

    OdpowiedzUsuń
  21. Małgosiu poszukuje książki c. leitzmann m.keller Dieta wegeterianska czy jest ona w jezyku polskim??? Nie mogę znaleźć :(

    OdpowiedzUsuń
  22. Malgosiu mam pytanie odnosnie pieczywa przy kandydozie.
    Czy zamiast chleba bezglutenowego czy zytniego na zakwasie mozna czasem zjesc chleb z samych ziaren twojego przepisu?
    W poscie pisze o wykluczeniu oczyszczonej pszenicy-jednak pelnoziarnisty makaron bedzie OK?
    Z gory dziekuje za odpowiedz :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Tak. Możesz jeść chleb z samych ziaren. Jeśli chodzi o makaron pełnoziarnisty to kupujesz gryczany lub z brązowego ryżu.

      Usuń
  23. Dzień dobry. A czy to prawda, że pyłek pszczeli zawiera duże ilości żelaza?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Nie ma to większego znaczenia ponieważ 100 gramów czy nawet 50 gramów pyłku nie zjesz.

      Usuń
    2. O tym nie pomyślałam :) dziękuję za odpowiedź.
      Mam córkę, 15 lat, je mięso, warzywa, nie odchudza się, wygląda naprawdę zdrowo- wysoka, szczupła dziewczyna. Ostatnio miała robione badania, i szok: hemoglobina: 7,2, żelazo- 11. Dostała żelazo w tabletkach. Co by Pani przede wszystkim polecała w diecie dla niej?

      Usuń
    3. Sok z pokrzywy, dużo wieprzowej wątroby, i produkty które wymieniłam w poście.

      Usuń
  24. Chciałam spytać czy kapusta kiszona w postaci bigosu lub w zupie i zupa ogórkowa z kiszonych ogórków mają nadal swoje cudowne właściwości? Czy powinniśmy jeść je tylko na surowo a po obrobce cieplnej jedynie dla smaku ?

    OdpowiedzUsuń
  25. Cieszy mnie, że ktoś pokazuje, że codzienne spożycie mięsa nie jest konieczne. W przeciwieństwie do wszystkich promujących diety wysokobiałkowe, tłuszczowe czy paleo - propagujące spożywanie mięsa w każdym posiłku jako jedynego właściwego źródła białka dla ludzi.

    Od niedawna jestem wegetarianką, czym wzbudzam żywe zainteresowanie rodziny i znajomych. Jednak największą troskę o brak składników odżywczych w mojej diecie wykazują osoby, które same odżywiają się strasznie (wędliny, pieczywo, tłuste mięso, słodycze, brak warzyw poza ziemniakami i owoców). Nadal pokutuje przekonanie, że mięso zawiera wszystkie składniki odżywcze, a jedzenie roślin jest głodówką, która prowadzi do anemii. Dlaczego osoby jedzące mięso nie przywiązują wagi do jedzenia odpowiedniej ilości warzyw i owoców? Taka dieta prędzej doprowadzi do niedoborów niż dieta wegetariańska.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. W pełni się z Tobą zgadzam. Wielokrotnie słyszę od rodziny czy znajomych że warzywa nie sycą. Że tylko mięso daje sytość.

      Usuń
    2. I tylko mięso daje siłę:)

      Usuń
  26. Małgosiu, a co jeśli, HGB wynosi 11,7, a żelazo 24,8, warto suplementować czy zadbać lepiej o dietę?
    Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
  27. Gosiu ostatnio zauważyłam że pije mało wody,ale za to pije herbaty owocowe, ziołowe i kawę zbozowa bądź inke. Czy to nie przeszkadza w nawodnienia organizmu?

    OdpowiedzUsuń
  28. Mam pytanie. Robiłam sobie ostatnio badanie krwi i wyszedł mi za wysoki poziom testosteronu. Co w takim wypadku należy zrobić? Czy można go jakoś obniżyć dietą?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. ograniczyć sport i ćwiczenia!

      Usuń
  29. Gosiu, moja mama na dolegliwości związane z trawieniem i w sumie niedokońca zdiagonalizowanymi przez lekarzy chorobami wątroby dostała m.in. DEBUTIR. Patrząc na skłąd na 1 miejscu znajduje się: uwodorniony olej palmowy. Bardzo mnie to zaniepokoiło no bo to przecież najgorszy rodzaj tłuszczu. Czy wiesz może czy jest inny podobnie działający lek bez tego składnika? Mama naprawdę mało co może jeść (np. z warzyw tylko gotowaną marchew i sałatę, ziemniaki i chude mięso, owoców żadnych) żeby potem nie przesiedzieć w toalecie całej nocy... Martwię się.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Nie będę oceniać leku i działania. Nie sądzę aby tego tłuszczu było tam procentowo dużo ale tak czy inaczej dziwi mnie że jest palmowy.

      Usuń
  30. Najczesciej rano jem kanapki z razowego pieczywa z humusem/jajkiem/mozarella. W sezonie dokladam najczesciej pomidora bo go uwielbiam ale teraz poza sezonem, kiedy sa one bez smaku mam problem i nie wiem co dodac do tych kanapek:( macie jakies pomysly?:)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Jak z jajkiem to wspaniałe jest awokado. Oprócz tego masz przecież wiele opcji, ogórek, rzodkiewka, papryka (sezon jest), grillowana cukinia albo bakłażan. Różnego rodzaju kiełki (moje ulubione ostatnio - słonecznika) i zielenina np. rukola, roszponka.

      Usuń
    2. Do hummusu polecam kiełki, szczególnie słonecznika albo rzodkiewki (są ostrzejsze). Do jajka genialne jest pesto przepisu Gosi - pycha :)

      Usuń
  31. Witam.
    Mój syn (18 miesięcy) ma poziom żelaza w dolnej granicy normy. Nasza pani doktor zaleciła suplementowanie żelaza Actiferol FE 15mg. Czy mogę tak małemu dziecku tez podawać sok z pokrzywy?

    OdpowiedzUsuń
  32. Z ciekawostek: zawsze odżywiałam się bardzo świadomie i zdrowo, ale hemoglobina i hematokryt były w dolnej granicy normy. Od roku moja dieta jest (prawie) wegetariańska i nigdy nie miałam tak dobrych wyników :)
    Przy okazji dziękuję za ciekawego bloga i pozdrawiam :)

    OdpowiedzUsuń
  33. Uważam, że dobrze zbilansowana dieta dostarczy nam wszystkich niezbędnych składników - obojętnie czy wege, czy nie. Dużo osób jedzących mięso ma mocne niedobory żelaza :) Sama też miałam na bank, bo kiedyś jadłam tragicznie.

    OdpowiedzUsuń
  34. Czy z tą powieką to prawda? Żelazo mam w normie,a powieka jest blada, tylko żyłki czerwone.Zbadać jeszcze ferrytynę?

    OdpowiedzUsuń
  35. Gosiu a może masz w zanadrzu jakiś przepis na coś słodkiego ale zdrowego gdy napadnie nas chęć na słodkie?np.przed okresem porażka unie:(

    OdpowiedzUsuń
  36. Ukryte Terapie. Czego ci lekarz nie powie
    Jerzy Zięba
    CO SĄDZI PANI NA TEMAT TEJ KSIĄŻKI, W TEMACIE HASHIMOTO I NIEDOCZYNNOŚCI TARCZYCY?

    OdpowiedzUsuń
  37. co to jest żelazo dwuwartościowe? Ja biore tardyferon czy on moze zabarwić?

    OdpowiedzUsuń
  38. Gosiu pytanie z innej beczki. Chciałam zrobić Twój hummus i kupiłam dziś tahini (okazało się,że to krem,nie pasta ale jest 100% z sezamu i bez cukru) i tu moje pytanie czy Twoja tahini też jest taka gorzka? Bo ta przy spróbowaniu taka jest i nie wiem czy jej nie dosłodzić miodem?

    OdpowiedzUsuń
  39. Gosiu a czy sprawdziłaś już na kimś czy sok z pokrzywy działa ? Moja historia jest trochę inna : zrobiłam morfologię i miałam żelazo na poziomie 54 więc zaczęłam pić sok z pokrzywy, po miesiącu sprawdziłam ponownymi badaniami czy sok podziałał i tu niespodzianka żelazo 25.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Oczywiście. Na wielu moich pacjentach.
      U Ciebie problem może być w przyswajaniu. Znam wiele takich przypadków i warto powiedzieć o tym lekarzowi.

      Usuń
  40. Gosiu - Co zrobić jeśli zelazo jest w normie natomiast ferrytyna za niska ponieważ rowna się 18 ? Piszesz o soku z pokrzywy, cczy to jedyny sposób i mogą go ic osoby z duza insulinoopornoscia ? Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ferrytyna to zapas żelaza i przy jej niskim poziomie należy wprowadzić więcej żelaza do diety, aby organizm zmagazynował zapas. Włącz wymienione w poście produkty i sok z pokrzywy. Plus duuużo witaminy C.

      Usuń
  41. Gosiu.moja mama jest w trakcie doagnozowania wloknienia pluc.tzn na zdjeciach widac zmiany ale jeszcze czeka na dokladna diagnoze i wizyte u specjalisty.czy w przypadku tej choroby mozna spowolnic jej postepy dieta?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Polecam książkę Cud terapii Gersona. Mój znajomy ma koleżankę której ta dieta pomogła w wyleczeniu raka.

      Usuń
  42. Czy te zaparcia dotyczą tylko suplementacji żelazem? Ostatnio zakupiłam sok z pokrzywy, który należy wypić pół h przed posiłkiem i efekt był odwrotny, tzn. że po posiłku jelito grube było raczej mocno pobudzone i skończyło się to wizytą w toalecie :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Przyczyn spowolnienia motoryki jelita grubego jest bardzo dużo. Zerknij w mój ostatni post o zaparciach.

      Usuń
  43. Gosiu, czy mogłabyś krótko poradzić jak powinna odżywiać się osoba po nowotworze (konkretnie jelita grubego) i ok. 1,5 roku od chemioterapii? Mam kilka pytań:
    1. Czy po takim czasie nadal wskazana jest większa ilość białka?
    2. Dieta raczej lekkostrawna czy niekoniecznie?
    3. Są produkty których bezwzględnie nie powinno się spożywać?
    4. Czy taka osoba może pić czystek, olej lniany, z czarnuszki, zielony jęczmień?

    Będę bardzo wdzięczna za odpowiedź
    dziękuję i pozdrawiam
    Kasia

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. 1- tak
      2 - lekkostrawna
      3 -nabiał max 2 razy w tygodniu, mięso także. W 70% dieta roślinna. Unikaj cukru, konserwantów i wszelkiej chemii i gotowizny.
      4- tak i jak najwięcej soku z aronii z uwagi na silne właściwości antyoksydacyjne

      Usuń
  44. Małgosia wyedukowana juz na Twoim blogu (ponad 2 lata) zrobilam jakis cxas temu badania i mamwysoki poziom żelaza 176, hgb 12,8 , a ferrytyna 13. Czy to oznacza ze dużo żelaza krąży we krwi ale się nie przyswaja ? Staram się jeść produkty z żelazem w towarzystwie wit C , nie popijam posiłków herbata ani kawa.Troche mnie yo martwi bo czytałam ze duże poziomy żelaza obciążają wątrobę. Moja doktor mówi ze jest ok.Jakos mnie nie przekonuje to.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. To mogą być problemy z przyswajaniem/magazynowaniem ale to już temat dla lekarza.

      Usuń
  45. A ja bardzo długo borykałam się z anemią, przez długi czas brałam żelazo a wyniki nic się nie poprawiały. Lekarze rozkładali ręce mówiąc,że taka moja uroda i że pewnie jestem jedną z tych osób,która nie przyswaja żelaza. Wszystko się zmieniło kiedy trafiłam na tego cudownego bloga. Zawsze wydawało mi się,że zdrowo się odżywiam ale dzięki Pani Małgosi dokładniej przyjrzałam sie swojej diecie. Zwiększyłam ilość warzyw, kasz,zaczęłam brać chlorellę,o której nigdy wcześniej nawet nie słyszałam,odstawiłam cukier i zmniejszyłam ilość mięsa. Po ok 3 miesiącach wyniki były już książkowe☺ Gdzieś wyczytałam,że przy anemii warto brać wit B,(ale nie pamiętam dlaczego). Czy wit z tej grupy mają jakiś związek z przyswajaniem żelaza,Pani Małgosiu? Pozdrawiam,Agata

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Tak, witaminy z grupy B owszem, ale najbardziej witamina C.
      Bardzo się cieszę że mój blog okazał się pomocny ;)

      Usuń
  46. Gosiu w nawiązaniu do dzisiejszego artykułu proszę podpowiedz, czy przy TSH 1,112, FT3 2,19 ; FT4 0,82 , LH 5,62 ; FSH 5,66 powinnam zgłosić się lekarza w kierunku niedoczynności tarczycy ? Dodam, że ciągle jest mi zimno ale żelazo 118, i ferrytyna 35. Są to jakieś niepokojące sygnały ?? z góry dziękuję !!

    OdpowiedzUsuń
  47. Pani Malgosiu ile kalorii powinnam jeść żeby utrzymać obecmą wagę ? Mam 17 lat 155cm 41kg i dość dużo ćwicze tak--1,7

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Od tego jest kalkulator dostępny przy poście z gotowymi jadłospisami na cały rok.

      Usuń
  48. Pani Małgosiu, można liczyć na jakiś fajny wpis na temat obecnie panującego stylu "fit" tej ciągłej presji z każdej strony, która doprowadza młode dziewczyny i kobiety do obsesji liczenia kalorii komponowania posiłków. Wiem,że może zaśmiecam tym komentarzem, ale powiem szczerze, że irytuje mnie to.. Ostatnimi czasy w tv, internecie każdy ćwiczy, każdy chce być fit, nawet w pracy każdy przed każdym nosi pojemniki radzi to jedz tego nie jedz, ludzie kochani przecież uprawianie sportu ma być przyjemnością , a "mądra dieta" to styl życia nie reżim nie podporządkowywanie posiłków pod konkretną porę... kurcze przepraszam za mój wywód, ale widzę, że staje się to powszechnym problemem...

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Byl juz fajny wpis o ortoreksji,tu na blogu.

      Usuń
  49. Gosiu, jaka może być przyczyna ciągle ściągającej się skóry na twarzy?mam z tym problem już kilka m-cy zmiana kremów nie pomaga.Kupiłam vitapil bo myślałam ze coś pomoże ale niestety.Na razie po 2 tygodniach nic się nie zmienia, w sumie problem z suchą skórą zauważyłam jak zaczęłam się odchudzać i narasta.Możesz coś poradzić?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Nie ograniczyłaś tłuszczu w diecie za bardzo? Piszesz że się odchudzasz więc ja w tłuszczu widzę winowajcę.

      Usuń
  50. Małgosiu mam prośbę, jakie powinno być BTW mam 40 lat, ważę 59 kg, wzrost 164, chciałabym ważyć 55 kg w ogóle jest mi ciężko schudnąć, a wydaję się niewiele. Stosuję Twoje jadłospisy 1500 kalorii.Małgosiu powiedz jeszcze jak długo czeka się na indywidualną dietę od Ciebie w tej chwili?

    OdpowiedzUsuń
  51. Gosiu kochana powiedz proszę czy w ciąży 14 tydz.przy lekkiej niedoczynności tarczycy (biorę lek) mozna spożywać orzechy brazylijskie i ile dziennie?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziękuję Gosiu za odp.zresztą nie pierwszy raz mi pomagasz😊Dzięki Tobie w ciągu ostatnich 2-3 tygodni przestały wypadać mi włosy( po soku z pietruszki, grejpfrutów, pomarańczy i kiwi), gdzie zahamowanie tego procesu w ciąży jest naprawdę trudne. Bardzo Ci za wszystko dziękuję!

      Usuń
    2. Jeden dziennie :)))

      Usuń
  52. Gosiu Co oznacza oznaczenie krwi utajonej i czy moze miec związek z bardzo niską ferrytyną na poziomie 4 ? Jak wspomóc organizm przy takich wynikach?

    OdpowiedzUsuń
  53. Witam, mam takie nietypowe pytanie ale od dawna już się zastanawiałam, gdy gotuje posiłek to muszę sprawdzić czy jest dobrze przyprawiony itp. więc gdy już sobie nakładam to mam odjąc te 2,3 łyżki powiedzmy zupy czy sosu? dodam że jestem na redukcji

    OdpowiedzUsuń
  54. Gosiu, a napiszesz kiedyś o oleju i tłuszczu palmowym? Czy faktycznie olej jest ok a tłuszcz już nie. Jak widzę w składzie i olej i tłuszcz palmowy to odkładam ale może jednak nie jest to takie strasznie.

    OdpowiedzUsuń
  55. Gosiu, a czy na Boże Narodzenie będzie można spodziewać się Twojej książki? Chętnie połowie rodziny bym kupiła :)

    OdpowiedzUsuń
  56. Gosiu mam pytanie odnośnie rozkładu posiłków w ciągu dnia oraz treningów. Otóż pracuje w godzinach 10 - 18. W pracy jem drugie śniadanie i lunch - obiad - najczęściej sałatka z mixu i dodatki. Nie mam możliwości podgrzania wiec najbardziej odpowiadają mi sałatki tego typu. I teraz czy dobrym rozwiązaniem jest abym po przyjściu do domu zjadła kolację ok godz 19 złożonej z białka (jajka, mięso, twarog), węglowodanów złożonych i warzyw i później ok godz 21 ćwiczyła a na posiłek potreningowy wypijala koktajl z mleko roślinnego i owoców i otrębów? Dodam że jak wracam z pracy to zazwyczaj jestem głodna bo jem w pracy obiad ok 15 wiec nie jestem w stanie cwiczyc od razu. Z góry dziękuję za odpowiedź ;)

    OdpowiedzUsuń
  57. Odchodząc od tematu Małgosiu może podpowiesz na co zwrócić uwagę przy wyborze kwasu foliowego przy staraniu się o dziecko, na rynku jest tyle produktów, że ciężko wybrać... Może jakiś konkretny polecasz ? :)

    OdpowiedzUsuń
  58. Witaj Małgosiu, mam pytanie odnośnie przerostu prostaty. Mój tata leczy się od 5 lat, cały czas bierze leki, miał robioną biopsję przy poziomie PSA = 11. Na szczęście wyniki wyszły ok, ale czy jest jakiś sposób, żeby zbić ten wynik? Lekarz podniósł dawkę leku, ale to wg mnie błędne koło...Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dieta nie ma tu nic do rzeczy więc ja nic tu nie pomogę.

      Usuń
  59. Małgosiu gdzie będzie dostępna Twoja książka? Już nie mogę się doczekać. I kiedy ruszy nowa odsłona bloga? Pozdrawiam zachwycona czytelniczka.

    OdpowiedzUsuń
  60. Małgosiu, moje dzienne spożycie kalorii wynosi 1755 od trzech tygodni zeszłam na 1500 tzn.twoje jadłospisy, ćwiczę praktycznie codziennie, waga ani drgnie, nawet wręcz odwrotnie poszła w górę, jestem załamana , co robić? Dodam jeszcze,ćwiczę Twoje ćwiczenia na nogi 3 razy w tygodniu . pozostałe dni na orbitreku 40 min.Proszę odpowiedz!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Kluczowe jest czy za bardzo nie ograniczyłaś kaloryczności. Jeśli tak, metabolizm zastopuje. Organizm jest sprytny. No i kolejna kwestia - jadłospisy z bloga są dla osób zdrowych. Jeśli waga nie spada warto zbadać tarczycę.

      Usuń
  61. Tarczyce mam w porządku.Małgosiu ile się teraz czeka na indywidualną dietę.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. ok. 5 tygodni licząc od dania wysłania formularza.

      Usuń
  62. Świetny post, super blog :)
    Przyznam Wam się, że od pewnego czasu prawie do każdej potrawy dodaje olej lniany i moja odporność bardzo się podniosła.

    OdpowiedzUsuń
  63. Małgosiu, czy będąc na redukcji mogę zamiast rzodkiewki i kiełków do serka wiejskiego lub białego sera dodać np.jabłko z cynamonem z odrobiną miodu, ponieważ wolę na słodko

    OdpowiedzUsuń
  64. Co możesz powiedziec o stosowaniu śniadania białkowo-tłuszczowego? Dla wszystkich czy dla tych z insulinopoornością czy ma przediwdziałać insulinooporności? Czy to kolejna moda. Bardzo prosze o komentarz w tej sprawie. Kasia

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Śniadania białkowo - tłuszczowe są dobre dla osób które np. siadają w domu za biurkiem i pracują. Natomiast osoby które gonią na autobus do pracy potrzebują energii więc nawet mała ilość węglowodanów jest wskazana.

      Usuń
  65. Gosiu ja z innej beczki
    Jakie masło orzechowe polecasz

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Szukaj takiego, które ma minimum 90% orzechów. Najlepsze są jednak te 100%.

      Usuń
  66. Małgosiu prosze odpowiedz. Razem z mezem od jakiegos czasu po zjedzeniu posilku jestesmy jeszcze bardziej glodni niz przed. Wiesz o co chodzi? Mamy co chwila jesc zwby nie byc glodnymi? Dziekuje jesli odpiszesz. Pozdrawiam!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Warto zrobić krzywą insulinową. A taka reakcja jest po każdym posiłku, czy tylko tym z większą ilością węglowodanów?

      Usuń
  67. Chyba jednak po takich z wieksza iloscia weglowodanow. Chociaz u mojego meza ciagle slysze ze tylko pobudzil apetyt jak cos zje. Hmm jego ojciec jest cukrzykiem czy to ma jakies znaczenie?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Tak, dlatego warto zrobić krzywą i cukrową i insulinową.

      Usuń
  68. Dziekuje za pomoc :)

    OdpowiedzUsuń
  69. Pani Małgosiu mam takie pytanie odnośnie posiłku po treningu . Chodzi mi o to , że jeśli zjem przekąskę o 13 to następny posiłek powinnam zjeść około 16, a jeśli planuje trening o 14 do 15 ,to czy powinnam o 15 zjeść posiłek potreningowy np koktajl i za godzinę o 16 główny posiłek czyli obiad ?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Tak. Zjedz o 15-tej coś węglowodanowego od razu po ćwiczeniach, a później coś z białkiem.

      Usuń
  70. Pani Małgosiu, czy w przypadku nietolerancji pokarmowej na drożdże można spokojnie jeść owoce i warzywa, co z kompotem, dżemem, powidłami, musami? Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Tak. Produkty które wymieniłaś nie mają drożdży.

      Usuń
  71. Pani Malgosiu mam takie pytanie jem bardzo malo miesa malo nabialu mam urozaicona zdrowa diete nie jem slodyczy no chyba ze sama zrobie zdrowy deser a mam problem tak mi sie wydaje z nadmiarem wody w organizmie jestem szczupla a pomimo rto moje uda sa jakby napompowane jaby byla tylko woda i tluszcz no i czesto nabrzmialy brzuch ...Stwierdzono kiedys u mnie nadwrazliwosc jelita ale odkad zaczelam zdrowiej zyc dolegliwosci w wiekszosci minely tylko te nogi i no i brzuch...Troche mnie to nie pokoi bo nie mam juz pojecia z czego to moze wynikac domyslam sie ze przyczyna moga byc tez srodki antykoncepcyjne ale wczesniej nie mialam takich problemow ze srodkami wiec nie wiem czy to one moga myc winowajca i tak siedze i mysle co jeszcze ...Tarczyce mam ok ...Nie wiem:(...Prosze o jakas podpowiedz moze Pani sie domysla...Pzdraawiam serdecznie:)

    OdpowiedzUsuń
  72. Małgosia .Czy mając podwyzszony poziom żelaza od lat uważasz że należało by zbadać tarczyce bardziej szczegółowo ?Tsh mam w normie.

    OdpowiedzUsuń
  73. Małgosiu, czy sok z pokrzywy 100% mogę dodać do koktajlu z pietruszki, cytryny i banana (albo innych owoców). Czy któryś ze składników może stracić witaminy? Czy pora wypicia takiego koktajlu ma jakieś znaczenie?

    OdpowiedzUsuń
  74. Bardzo fajny post i ciekawe informacje zebrane w jednym miejscu, wykorzystam szczególnie teraz gdy muszę gotować potrawy podnoszące poziom żelaza.

    OdpowiedzUsuń
  75. Jeszcze a propos niejedzenia mięsa lub znacznego ograniczenia. Trzeba koniecznie pilnować poziomu witaminy b 12, o tym się rzadko mówi, a niedobory są powszechne, nawet u mięsożerców. Weganie i wegetarianie muszą suplementować, a mięsożercy powinni zbadać poziom jeśli mają problemy z układem trawiennym lub są po 50 roku życia, albo mają Hashimoto. Ostatnio się o tym dowiedziałam, a objawy niedoboru są bardzo nieciekawe - może być anemia, mogą być objawy neurologiczne i wiele innych

    OdpowiedzUsuń
  76. Dziekuje za ten post! Wydrukowalam, lista z produktami na lodowce. Obala mity, ze mieso trzeba jesc codziennie...niestety starsze pokolenie nie daje spokoju i "meczy"... Teraz mam "bron" w postaci listy:) Fajnie by bylo miec na kazdy inny wazny skladnik Jak wapn, magnez...chetnie bym obkeila moja lodowke takimi listami. Ps.Gratuluje ksiazki- Bardzo jestem jej ciekawa. Napewno nie zabraknie jej w mojej biblioteczce.

    OdpowiedzUsuń
  77. Mam bardzo niski poziom żelaza i ferrytyny (wyniki przy dolnej granicy), mam zażywać żelazo solgar (dwuglicynian żelaza) 20mg - o 1 dziennie co najmniej przez rok, czy mam się spodziewac, że tak długi okres suplementacji może wpłynąć negatywnie np. na kolor zębów??

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Tak. Koniecznie też pij rano na czczo gluta z siemienia lnianego aby osłonić błonę śluzową żołądka i stosuj probiotyki dla ochrony flory bakteryjnej jelit.
      Syntetyczne żelazo upośledza też motorykę jelita grubego więc stosuj dietę bogatą w błonnik i dużo się ruszaj.

      Usuń
    2. Dziękuję za odpowiedź. Trochę mnie zmartwiłaś, jedno sobie polepszam (poziom żelaza), a na tyle inne szkodzę... :( Mam nadzieję, że wybielanie zębów poradzi sobie z przebarwieniami.
      PYTANIE - to siemię to muszę gotowac ziarna - żeby glut był konkretny, czy mogę zalać mielone?A probiotyki cały czas - co dzień? polecasz jakieś konkretne?

      Usuń
  78. Małgosiu chciałam zapytać się ,czy układasz diety kiedy potas jest za wysoki 5,11mmmol/l i fosfor nieorganiczny 1,55mmmol/l i witamina D 14,5ng/ml, mam problem z nerka...pozostałe wyniki są w porządku

    OdpowiedzUsuń
  79. Małgosiu, z czego wynikają tak duże rozbieżności w poziomie żelaza w tego typu zestawieniach? Przykładowo u ciebie kasza gryczana ma 10 mg żelaza w 100 g, natomiast w książce H.Ciborowska "Dietetyka żywienie zdrowego i chorego człowieka" podają tylko 2,8 mg. Czy możliwe, że w książce uwzględniają już procent wchłaniania? Cy raczej chodzi o sposób przygotowania kaszy?

    OdpowiedzUsuń