poniedziałek, 14 listopada 2016

Roślinny smalczyk! Pełen białka, żelaza, potasu i wapnia! Doskonały nie tylko dla wegetarian i wegan!

Roślinne pasty do pieczywa to doskonała alternatywa dla wędlin, twarożków, serów czy pasztetów. 
Mój dzisiejszy roślinny "smalczyk" dedykuję nie tylko moim wegetariańskim i wegańskim czytelnikom, ale wszystkim tym, którzy szukają urozmaicenia i zaskakujących smaków na talerzu.
Tradycyjny smalczyk robiony w moim rodzinnym domu składał się z wytopionej słoniny (czasem kawałków mięsa), jabłka, cebuli i przypraw. Postanowiłam pójść tym tropem i zastosować identyczne proporcje, ale słoninę zastąpić fasolą. Uwielbiam tę przekąskę. Koniecznie wypróbujcie. Będziecie zaskoczeni ponieważ smak smalczyku z fasoli, nie różni się znacznie od tego ze słoniny. 

Dlaczego warto jeść fasolę?
100 gramów suchych ziaren fasoli zawiera aż 20 % białka. To więcej niż mięso (od 10 do 13 %). Ponadto jest bardzo dobrym źródłem żelaza (zawiera aż 7 gramów w 100 gramach), witamin z grupy B, potasu, wapnia, fosforu i błonnika. Jako produkt zasadotwórczy, bardzo dobrze równoważy zakwaszające działanie np. pieczywa. 

Boicie się wzdęć po fasoli ?

Po pierwsze fasolę przed ugotowaniem należy zalać gorącą woda i odstawić na minimum 10 godzin. 
Podczas moczenia nasiona zmiękną i zawarte w nich rafinozy, czyli gazotwórcze cukry (olisachardydy) w dużej części zostaną rozpuszczone w wodzie. 
Po drugie przed przystąpieniem do gotowania należy wylać wodę w której moczyła się fasola i obficie przelać ją zimną woda.
Fasoli nie gotujemy w wodzie w której się moczyła! Inaczej bakterie jelitowe pożywione rafinozami zaczną produkować duże ilości gazów. 

Ważne!
  • Jeśli macie w domu twardą wodę, gotujcie fasolę w wodzie źródlanej. Pektyny zawarte w fasoli łączą się z wapniem, którego twarda woda zawiera bardzo dużo. To powoduje powstanie utrudniającego trawienie pektynianu wapnia. 
  • Jeśli posolicie fasolę na początku gotowania, będzie się gotowała dłużej. Ponadto spowoduje to znaczne straty białka. Fasolę solimy już ugotowaną, lub najwcześniej ok. 10 minut przed końcem gotowania.

Kaloryczność:
Łyżka smalczyku ma ok. 25 kcal


Składniki:
* 150 gramów fasoli jaś
* jedno małe jabłko
* jedna średnia cebula 
* sól
* czubata łyżka majeranku
* czarny pieprz 
* 3 łyżki oleju rzepakowego  



1. Fasolę wkładamy do naczynia, zalewamy gorącą wodą 4 centymetry ponad jej poziom. Odstawiamy na noc do namoczenia. 
2. Następnego dnia odcedzamy i przelewamy obficie zimną woda. Wkładamy do garnka, gotujemy do miękkości. Ugotowaną odcedzamy i całkowicie studzimy. 
3. Na oleju podsmażamy na rumiano drobno posiekaną cebulkę. Dodajemy starte na grubej tarce jabłko i majeranek. Smażymy 1-2 minuty. 
4. Wystudzoną fasolę delikatnie siekamy w malakserze tak, aby nie zrobić z niej papki. Mają być wyczuwalne drobne kawałki. Można do tego celu użyć tłuczka do ziemniaków.  
5. Rozdrobnioną fasolę mieszamy z podsmażoną cebulą z jabłkiem i majerankiem. Doprawiamy solą oraz świeżo zmielonym pieprzem. 



179 komentarzy:

  1. Ile taki smalczyk wytrzyma w lodówce?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. dziękuję za informacje

      Usuń
    2. Pani Małgosiu, dziękuje za wiele inspiracji kulinarnych:) mąż był zachwycony smalcem z fasoli:))polecam Pani bloga wszystkim znajomym!

      Usuń
  2. mniam mniam :-)
    Małgosiu jak to jest z olejem rzepakowym rafinowanym a nierafinowanym? Czy na nierafinowanym można smażyć? czy tylko nadaje się na zimnno? Kupiłam ostatnio i tak się zastanawiam...

    Pozdrawiam gorąco, Małgosia

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Nierafinowany spożywamy na zimno. Na rafinowanym smażymy.

      Usuń
    2. A co myslisz o tym ze teraz wszyscy mowia zeby nie smazyc na roslinnych olejach ??

      Usuń
    3. Wszyscy czyli kto? Ja nie słyszałam jakoby smażenie na rafinowanych olejach roślinnych których temperatura dymienia przekracza 200 st. było szkodliwe. Oczywiście nie chodzi o sytuację w której ktoś podkręca gaz jak szalony a z patelni się dymi.

      Usuń
    4. Wszyscy czyli paleo-specjaliści z internetu... nie bede wymieniać z nazwisk, ale jest takie grono, "kółko wzajemnej adoracji". mówią,że smażenie na rzepakowym to największe zło świata, mnnóstwo prozapalnych kwasów Omega-6 itp itd

      Usuń
  3. Małgosiu przy niedoczynnosci i candidzie nie wolno nabiału,a czy jeśli użyje od czasu do czasu mleka bez laktozy to będzie ok czy to nie o laktozę chodzi?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Przy niedoczynności tarczycy jeśli nie ma nietolerancji na białka mleka krowiego, można spożywać nabiał ale należy ograniczyć jego ilość. Wykluczamy wtedy, kiedy mamy nietolerancję. W candidzie można tylko jogurt naturalny.

      Usuń
  4. Małgosiu czy post dr Dąbrowskiej nie rozwali mi metabolizmu?Chcialabym spróbować ale boje się ze organizm zacznie szaleć,bardzo proszę o porade

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. A masz już za sobą diety odchudzające?

      Usuń
    2. Tak,dodatkowo ok 15 lat temu jak byłam bardzo młoda była to bardzo głupia dieta czyli im mniej tym lepiej

      Usuń
  5. Małgosiu mam ogromne problemy z żołądkiem i jelitami.Od ponad roku jestem na diecie anty candida ale dalej mam wzdęcia,bóle gazy.Czy warto jest zrobić testy na nietolerancje pokarmowe jeśli nie jem glutenu,nabiału,czerwonego mięsa,cukru i wielu innych produktów.czy takie testy wyjdą miarodajne?dziekuje za odp

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Jeśli stosujesz dietę eliminacyjną to testy nie będą miarodajne. Nie ma sensu ich robić. Nie wiem na jakiej jesteś diecie więc ciężko mi cokolwiek ocenić. Czy po tym roku diety robiłaś ponowne oznaczenie ilościowe candidy?
      Trochę długo trwa ta Twoja dieta. Moja dieta candidowa ma teoretycznie trzy etapy trwające łącznie 9 miesięcy. Piszę teoretycznie ponieważ 95% moich pacjentów pozbywa się candidy w 2-3 miesiące przez co nie ma potrzeby stosowania drugiego i trzeciego etapu tylko robimy wzmacnianie. A fakt pozbycia się candidy potwierdzają badania ilościowe.

      Usuń
    2. Ja po prostu myśle ze w tym momencie to nie candida jest moim problem.Mam refluks i bardzo boli mnie żołądek w miejscu wejścia przełyku do zoladka.w badaniu kalu nie wyszły grzyby ale wyszły w badaniu żywej kropli krwi.trace nadzieje ze w końcu trafie na lekarza który mi pomoże z moimi zoladkowo- jelitowym problemami

      Usuń
    3. Badanie żywej kropli krwi to bzdura, wyciągarka pieniędzy dla naiwnych. Zrób gastroskopię. Ja takie objawy miałam gdy miałam stan zapalny i nadżerki. Po przeleczeniu spokój może nie całkowity ale wzdęcia tylko od czasu do czasu, brak zgagi i bólu.

      Usuń
    4. Badanie kropli krwi to bzdura. Jeśli naprawdę masz problemy z ze zdrowiem i nie ardzo wiadomo o co chodzi poszperaj w archiwum TVN. Niedawno był program z M.Rozeek, która reklamowala badania genetyczne. To się nazywa iGENESIS. Po 7 dniach dostajesz info na temat co ci sprzyja, co jesc, co nie, jak wchłaniają się minerały, witaminy, itd. Kopalnia wiedzy. A do póki ich nie zrobisz, weź tonik Floradix na jelita. Mi pomógł w problemach z tarwieniem. Spokojnie - jest bez chemii, na nat. składniakch. Pozdrowienia

      Usuń
  6. czy można dać fasolę z puszki zamiast gotowanej?

    OdpowiedzUsuń
  7. Czy ten sam patent z pozbawieniem olisacharydów z fasoli zadziała też na soczewicę?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. a jesli do moczenia i gotowania fasoli, soczewicy, ciecierzycy dodaje kmin rzymski, czy to teæ tak dziala?
      mam wrazenie, æe potrawy tak nie wzdymaja

      Usuń
    2. Kminek działa fantastycznie ale jeśli dodatkowo ziarna wymoczymy to efekt będzie jeszcze lepszy.

      Usuń
    3. Czy kaszę jaglana można moczyć w podobny sposób?

      Usuń
    4. A jesli chodzi o kasze jaglaną? można moczyć w podobny sposób, czy to już całkiem inne działanie?

      Usuń
    5. Kminek, kmin rzymski, cząber - jest dużo przypraw, które redukują właściwości wzdymające roślin strączkowych.

      Usuń
    6. Nie kminek tylko KMIN.

      Usuń
    7. To kasza jaglana ma właściwości wzdymające? Po co ją moczyć?

      Usuń
    8. Jest i kminek i kmin (rzymski). Obie formy są poprawne, ale dotyczą innej przyprawy.

      Usuń
  8. Super przepis! Nie jestem wegetarianką, ale koniecznie muszę go wypróbować :)

    OdpowiedzUsuń
  9. Rewelacja do zrobienia.

    OdpowiedzUsuń
  10. O!!! Dzisiaj robię! Mąż szczęśliwy będzie bo z uwagi na jego cholesterol zabraniam u jeść smalcu a tu będzie miał niespodziankę :) Wielkie dzięki Małgosiu, zawsze trafiasz w sedno :)

    OdpowiedzUsuń
  11. wow,taki smalczyk teraz na zime jak znalazl, musze sprobowac :)
    ale mam pytania troche nie na temat:
    1. z moich objawow wynika ze mam niedobor przynajmniej magnezu, słyszalam ze fasola go uzupełnia, co i jak powinnam jesc aby uzupelnic niedobory oraz po jakim czasie przyjda rezultaty?
    czytalam ze musze przyjmowac produkty bogate w Mg razem z tymi co maja wit B6 i wapń
    2. od jakiegos czasu zbieram sie do korzystania z Twoich gotowych jadlopisow, ale nie znoszę ryb, a czesto w przepisach wystepuja, czym moge zastąpic wedzonego łososia czy dorsza?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. 1 - i magnez, i B6,
      2 - mięsem z indyka, kurczaka lub królika,

      Usuń
  12. Czy będąc na Twojej diecie redukcyjnej można czasem zastąpić pesto lub hummus używane jako smarowidła właśnie takim smalczykiem?

    OdpowiedzUsuń
  13. Małgosiu, co sądzisz o owocach pigwy? Moja babcia ma w ogródku krzak i nie mamy na nie pomysłu. Czy można dodawać pigwę do porannej szklanki wody z miodem zamiast cytryny? Czy także pobudzi perystaltykę jelit?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Zróbcie pigwówkę 😉

      Usuń
  14. Chętnie spróbuję tej pasty :-) Dziękuję za porady dot. przygotowania dań z fasoli, często jej unikamy ze względu na właściwości wzdymające. Swoją drogą chętnie przeczytałabym jakiś wpis dotyczący wzdęć i sposobów jak sobie z nimi radzić :-)

    OdpowiedzUsuń
  15. Witam, mam pytanie nie na temat.
    Kiedyś pisałaś o mikserze (robot plenatarny)z lidla, znowu jest w ofercie czy warto go kupić czy jednak ten oryginalny jest wart tych tysięcy?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. czyli ten z lidla jest ok czy chodzi Ci o ten oryginalny?
      Dziękuje za szybką odpowiedź

      Usuń
    2. Odpowiadałaś mi kiedyś, ze super sprawdza się przy zagniataniu chleba. Wczoraj dostałam w prezencie tego robota i oczywiście musiałam go od razu wypróbować. To było moje marzenie :) Napisz proszę Małgosiu czy jak mieszałaś hakiem chleb to na dnie misy pozostawała odrobina mąki nie wgniecionej do chleba (hak nie sięga dna misy). Ten typ tak ma czy jest to wada egzemplarza?

      Usuń
    3. Tak. Tak si dzieje i musisz to zgarnąć łyżką.

      Usuń
    4. Bardzo dziękuję za odpowiedź. Dopiero się go uczę, a instrukcja jest dość uboga :)

      Usuń
  16. Małgosiu, stosujemy odporność w 5 krokach wg. Twoich wskazówek, pijemy sok z aronii oraz pokrzywy, które mają dużo wit. C . Tu nasuwa się pytanie, czy takie soki faktycznie mają tą witaminę przecież są pasteryzowane, a jak wiadomo wit. C jest bardzo niestabilna. Pozdrawiam Małgosia

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Sok z aronii nie pijemy z uwagi na witaminę C, a antyoksydanty. One nie giną w wysokiej temperaturze.

      Usuń
    2. o to super :) . A jeszcze mam pytanko, dot. probiotyków - usłyszałam, że te które kupujemy przeważnie są martwe i nie działają, tutaj też chodzi o to że są bardzo delikatne. Podaje córce multilac baby i ich faktycznie nie trzeba przechowywać w lodówce. Myślisz, że coś z nich jeszcze tam jest ? Nie wiem co o tym myśleć. Pozdrawiam Małgosia

      Usuń
    3. Przecież napisane jest na ulotce i w składzie.

      Usuń
  17. Małgosiu mój wcześniejszy komentarz nie został opublikowany , wiec piszę jeszcze raz.Trzy tygodnie temu zaczęłam stosować Twoje jadłospisy przy tym ćwicząc i od tego momentu waga rośnie, nie wiem co się dzieje, jestem załamana. Napisałaś mi wcześniej,że na indywidualną wycenę czeka się około 5 tygodni, czy w takim przypadku jest możliwość ułożenia wcześniejszej diety, boję się, że za tydzień stanę na wagę i znowu będzie kg więcej, już nie wiem co robię nie tak, pomóż proszę !!! (boję się już cokolwiek jeść)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Jadłospisy z bloga są dla osób zdrowych. Nie wiem jak jadłaś dotychczas bo jeśli stosowałaś głodową dietę i teraz jesz więcej to naturalnie organizm magazynuje. Dzieje się tak także jeśli masz za sobą kilka diet i rozregulowany metabolizm. Wówczas organizm przy każdej nowej diecie będzie stopował.

      Usuń
  18. Smalczyk wygląda obłędnie i rzeczywiście ma się wrażenie, jakby był mięsny. Koniecznie niedługo zrobię, bo jestem ciekawa smaku! Ostatnio zrobiłam Twoją cieciorkę a'la po bretońsku - niebo w gębie! I obiad mieliśmy na 3 dni :D

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. A mozna zapytać, dla ilu osób i z jakiej proporcji wyszło cieciorki aż na 3 dni? Wizja niegotowania obiadu przez 3 dni jest bardzo kusząca, a cieciorkę uwielbiam!

      Usuń
  19. A dla kogoś, kto ma kamień w pęcherzyku żółciowym oprócz diety lekkostrawnej (i zabiegu operacyjnego) co byś zalecała?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Picie soku z cytryny na czczo i w ciągu dnia. Można rozcieńczyc wodą.

      Usuń
    2. Gosiu? pomożesz?

      Usuń
    3. Przy kamieniach trzeba zbadać poziom potasu. Trzeba też wyeliminować sól i zmniejszyć ilośc tłuszczu w diecie.

      Usuń
    4. Usunęłam pęcherzyk i bardzo tego żałuję. Odbija się to na trawieniu i innych komplikacjach. Są skuteczne metody oczyszczania, ale chirurg Ci tego nie powie. Czasu nie cofnę, niestety dowiedziałam się o tym za późno. Dobrze się zastanów.

      Usuń
  20. Czy polecasz może wyciąg z karczocha w postaci tabletek albo sok z karczocha na polipy cholesterolowe w woreczku żółciowym i w ogóle na choroby wątroby?

    OdpowiedzUsuń
  21. Gosiu zaczelam stosowac MACA po Twoim art. Naprawde godny polecenia srodek. Jezeli ktos ma zespol napiecia przedmiesiaczkowego, bole piersi to napewno pomaga.

    OdpowiedzUsuń
  22. Pani Małgosiu, czy osoby z cukrzyca mogą jeść taki smalec w połączeniu z chlebem ciemnym razowym?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Tak, ale przy cukrzycy do takiej kanapki trzeba jeszcze dołożyć sałatę i np. kiszonego ogórka.

      Usuń
  23. Małgosiu,piszę do Ciebie, bo już zupełnie nie wiem co mam zrobić. Moja dziewczyna całkowicie popadła w depresję w kwestii jedzenia. Przez to, że naczytała sie blogów o dietach paleo, naoglądała się na youtube kanałów "wielkich autorytetów dietetycznych"całkowicie popadła w załamanie i uważa, że nie jest w stanie sprostać wymogom diety, której wg niej powinna sie trzymac. Do tego stopnia nie umie sie dostosować, że zupełnie przestała jadać cokolwiek zdrowego, wpadła w uzależnienie od cukru i zupełnie nie wiemy, jak sobie z tym poradzić. Pamietam czas, kiedy czytała Twojego bloga,robiła Twoje dania- to był czas, kiedy była szczupła, szczęśliwa, pełna energii, a dieta była dla niej pasją. Teeraz jest największym wrogiem.Kiedy słyszę słowo gluten, ładunki glikemiczne, back-carb loading,dieta samuraja, to robi mi się słabo... Chcialbym jej jakoś pomóc, Gosiu, jak wytłumaczyc, żeby przestała być tak ortodoksyjna i znów pokochała jedzenie i zdrowy styl życia?
    Załamany K.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Przeprasza że to napiszę, ale tu potrzebny jest psycholog specjalizujący się w ortoreksji.

      Usuń
    2. To co robi nam się z mózgów jest doprawdy straszne. Ekspertów od diety paleo jak grzybów po deszczu. K. doskonale Cię rozumiem i bardzo współczuję Twojej dziewczynie bo przechodziłam przez to samo. Gosia ma rację, Twojej dziewczynie przyda się w pierwszej kolejności psycholog bo problem jest w głowie. Przechodzę przez to samo - może teraz rzadziej i staram się sobie radzić z problemem, ale każdy "grzeszek" czy "cheat" ciężko odchorowuję.

      Usuń
    3. Sory, to co napiszę, może szokować, ale... przejmij gotowanie :P
      Wspieraj, kochaj, przytulaj i karm dobrze i zdrowo :) Ja przekonałam męża do zdrowego żywienia po prostu kładąc mu je pod nos. Do niczego go nie namawiałam, nie przekonywałam - posmakowało mu po prostu :)

      Usuń
    4. Tu nie pomoże głaskanie i przytulanie tylko specjalista. Twoja dziewczyna nie radzi sobie ze sobą. Tu oczytanie dietami to sprawa drugorzędna. Co innego gdyby obsesyjnie trzymała się jakiejś diety a tu jest sama negacja.
      Ja przeszłam koszmar kiedy zdiagnozowano u mnie hashi. Przewalałam internet i lista jedzenia zakazanego wydłużała się. Prawie przestałam jeść, bałam się jedzenia, straciłam apetyt. Tyle, że ja jestem człowiek starej daty, zawsze dość mocno chodziłam po ziemi i jakoś się otrząsnęłam. Pomogło mi forum na który podchodzi się do diety zdroworozsądkowo. W tym przypadku nie ma co zwalać na specjalistów od paleo czy innej modnej diety tylko czym prędzej udać się do specjalisty. A inną sprawą jest to co wyprawiają specjaliści od "zdrowego jedzenia" robiąc nam wodę z mózgu. Coraz więcej produktów "nam szkodzi", zawiera jakieś tajemnicze składniki, które nagle stały się trucizną. Czasem sobie myślę, że syte społeczeństwa już nie wiedzą co wymyślać.zamiast przestać jeść śmieciowe, przetworzone jedzenie i masę węglowodanów prostych doszukują się lektyn, fitynianów, zeiny ...można tak długo. Papryka zawiera to, ziemniaki tamto, marchew owamto a już zboża czy fasola to sama trucizna. Zwariować można.

      Usuń
  24. Czy mozna ten smalczyk zamiennie do pesto badz szynki z diecie rozpisanej na borelioze/candide?
    Oczywiscie pomijajac jablko ;)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Proszę o kontakt na skrzynkę kontaktową. Muszę wiedzieć o kogo chodzi.

      Usuń
  25. Witam szukam przepisu na jajko na twardo w sosie i nie mogę go zlokalizować, proszę o pomoc? Ola

    OdpowiedzUsuń
  26. Ja wczoraj zrobiłam całą blachę pasztetu fasolowego z warzywkami, ale następnym razem zrobię taki smalczyk. Fasola jest bardzo zdrowa, szkoda, że tak niedoceniana w naszej codziennej kuchni.

    OdpowiedzUsuń
  27. Małgosiu, chciałabym zacząć pić olej z czarnuszki,czy powinnam pić ,jeśli mam wydłużony czas krwawienia i krzepnięcia. / to nie jest hemofilia/
    Tam się doczytałam, że czarnuszka rozrzedza krew.

    OdpowiedzUsuń
  28. to już wiem dlaczego zawsze miałam gazy po fasoli,bo gotowałam w tej samej wodzie w której się moczyła,dzięki Gosiu!!! muszę spróbować twojego smalczyku,napewno zrobię:)

    OdpowiedzUsuń
  29. Witaj Małgosiu,wiem że trochę nie na temat ale czy miałaś do czynienia z padmą 28?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Aż sprawdziłam :D Jest to lek składający się z mieszanki ziół, który rzekomo ma działanie immunomodulujące, silny efekt przeciwzapalny, anty-oksydacyjny, anty-peroksydacyjny, cytoprotekcyjny i anaboliczny.

      Usuń
    2. Padma 28 - tabletki mieszanka ziół, robiły furorę jakieś 20 lat temu jako cudowny lek podnoszący odporność. Nie wiem, czy to efekt placebo, czy rzeczywiście pomagały, ale ja po kuracji w przedszkolu bardzo rzadko chorowałam. Dziś widzę w aptece Padma Basic, nie wiem, czy to to samo, co dawniej, ale opinie ma dobre.

      Usuń
  30. jestem mięsożerna, ale ten smalczyk wygląda kusząco chyba zrobie sobie :)

    OdpowiedzUsuń
  31. Ja na samym końcu dodaję drobno posiekane śliwki suszone. Rewelacja!

    OdpowiedzUsuń
  32. Małgosiu jak w diecie mam podane avokado to jest waga z pestka czy bez.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Wszystkie informacje podałam w opisie do diety.
      Bez pestek i skóry.

      Usuń
  33. Witam Małgosiu . Co myślisz o sproszkowanych owocach liofilizowanych ? czy jako dodatek do ciast lub koktaji warto ? Wiadomo najlepej świeże ale czy warto kupić coś takiego ?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Potwierdzam!Polecam buraka liofiliz. do koktajli,zwlaszcza osobom z niskim poziomem zelaza!

      Usuń
  34. Smalczyk wyglada bardzo smakowicie, z checia go wypróbuje.
    Wybacz, ze nie na temat, ale chcialam zapytac:

    1. Czy przy niskiej nietolerancji na pszenice moge spozywac produkty orkiszowe?
    2. Czy kazdy ocet i kazde wino zawieraja drozdze? Jak to sprawdzic, nie chcac kontaktowac sie od razu z x producentami, jesli w skladzie napisany jest tylko "ocet winny" lub "ocet jablkowy" i nic pozatym?
    3. Czy pieczac smakolyki swiateczne (np. pierniczki), mozna zamienic make pszenna 1:1 maka orkiszowa?

    Gosiu, jeszcze raz dziekeuje, ze dzielisz sie tutaj z nami swoja wiedza! Twój blog jest super!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Zgodnie z rozporządzeniami, które obowiązują wszystkich producentów, produkt musi mieć podany cały skład. Skoro nie ma czegoś opisie, to nie jest dodawane

      Usuń
  35. Wow, nie sądziłam, że można coś takiego zrobić z fasoli! Wypróbowałam, przepis rewelacja.

    OdpowiedzUsuń
  36. Małgosiu mama dostała wyniki gastroskopii i jest napisane helikobakter dodatni. czy jakieś wskazówki oprócz farmakologii mogłabym Cię prosić? probiotyk czystek kiełki brokułu, ksylitol jest ok? glutek z Siemia będzie ok? co jeszcze? co odstawić?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Czyli z tych wskazówek na Twojej stronie odnośnie candida można stosować??
      A będzie post o helikobakter?

      Usuń
    2. Tak. Zachęcam do stosowania zasad candidowych. Tak, będzie post o helicobacter.

      Usuń
  37. Ile mniej więcej gotuje się fasola do miekkosci,około godziny czy dłużej?

    OdpowiedzUsuń
  38. Małgosiu zrobiłam badania TSH , FT3 oraz FT4 a wyniki są następujące : TSH-0.030 uIU/ml , FT3 - 4.06 a FT4 -13.70.Jest bardzo żle?Według norm laboratoryjnych TSH mam za niskie.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Idź do endokrynologa.

      Usuń
    2. To ja wiem :-) Chodzi o to,że jestem straszną panikarą i nie wiem czy lepiej pójść do pierwszego lepszego endokrynologa czy z takim wynikiem mogę poczekać dwa tygodnie i udać się do lepszego specjalisty. Miałam nadzieję,że Małgosia mi pomoże. Nigdy nie miałam żadnych problemów z tarczycą a tu nagle cos takiego.

      Usuń
  39. Ja dodaję jeszcze uprażoną w piekarniku gotowaną wcześniej kasze gryczaną i mamy skwarki :P

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. W jakiej temperaturze i jak długo prażysz w piekarniku?

      Usuń
  40. Małgosiu chcialam zapytac czy fasoli z puszki tez ma byc 150g i czy majeranek suszony?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Jeśli z puszki to 300 gramów. Majeranek tak, suszony.

      Usuń
  41. Gosiu glupie pytanie-jestem uzalezniona od cukru-kilka razy dziennie jem slodycze? Jak z tym walczyc? Jak zaczac? Co wprowadzic do diety by zwalczyc ten chory glód?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. W zakładce "Trochę zdrowia - porady" masz posty jak od uzależnić się od słodkiego.

      Usuń
    2. Byl o tym artykul na blogu.Poza tym silna wola,3tygodnie bez cukru i bedzie ci wszystko za slodkie.Poza tym niszczysz dobre bakterie w jelitach jedzactyle slodkiego.Dorosly czlowiek swiadomy konsekwencji tego co robi bedzie wiedzial jak "zwalczyc ten chory glod".Powodzenia!

      Usuń
    3. U Chodakowskiej na Facebooku była niedawno cała akcja cukier stop. Proponuje zajrzeć. Poza tym ochota na cukier maleje gdy je się regularne posiłki dobrze zbilansowane i odżywcze. Najczęściej sięgamy po cukier na głodzie.

      Usuń
  42. Witaj Małgosiu, piszę bo mam 2 pytania
    1. Odżywiam się zdrowo, jest dużo warzyw i owoców, piję ok.1,5l płynów, nie mam problemu z zatwardzeniem ale borykam się z nieprzyjemnymi gazami. Z czego to wynika? Czy coś mi szkodzi? Czy za dużo błonnika?
    2. co poradzisz na nieprzyjemny pot i nadpotliwość?

    OdpowiedzUsuń
  43. Pani Małgosiu mam do Pani pytanie czy mozna dietą podwyższyć poziom estradiolu ? Robiłam badania hormonalne i wyszło że mam <5 pg/ml. (Nie miesiączkuje od 1.5 roku)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Tak, jedząc produkty bogate w fitohormony np. soję jeśli masz zdrową tarczycę.

      Usuń
    2. A jezeli TSH jest powyzej 3 to tez mozna?

      Usuń
    3. Mam 2.44 to mogę ?

      Usuń
    4. A mozna jakos inaczej podwyzszyc poziom estradiolu?

      Usuń
  44. Małgosiu, okazało sie, ze moja córka ma ma zaburzenia odporności - niedobór immunoglobuliny IgA i IgM. Co w takiej sytuacji robić? Czy dieta ma znaczenie?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Kolosalne. Powinna stosować dietę bogatą w warzywa, owoce, kwasy Omega 3, antyoksydanty, witaminy z grupy B. I pilnować aby poziom witaminy D3 był w okolicach 60.

      Usuń
  45. Dzień dobry! Mój syn ma nietolerancje fruktoz. Pomimo jej ograniczenia brzuch boli nadal. jaką diete zastosować? Co robić? Bede bardzo wdzeczna za wskazówki...

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Przy nietolerancji fruktozy bardzo często dołącza się nietolerancja laktozy. Czy syn w testach miała badaną laktoze?

      Usuń
    2. Nie latozy nie miał badanej...

      Usuń
  46. Witaj, czy przy Helicobakter można orzechy?

    OdpowiedzUsuń
  47. Gosiu w ktorym dniu cyklu zrobic progesteron,prolaktyna Tsh,,FSH,Estradiol?

    OdpowiedzUsuń
  48. Witaj Malgosiu.Jestem na twojej diecie i w przepisie mam smietane jogurtowa ale mieszkam w Irlandii i tutaj jej nie ma,czym moge ja zastapic?
    Smalczyk znam jest pyszny:)Zamiast skwarek dodawalam platki sojowe:)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Jogurtem greckim. W takich sprawach pisz zawsze na skrzynkę kontaktową.

      Usuń
    2. Dziekuje,potrzebowalam szybka odpowiedz bo przepis ten jest na dzis,przepraszam ze nie w temacie i obiecuje poprawe :)

      Usuń
  49. Zrobiłam, jest przepyszny!!!!

    OdpowiedzUsuń
  50. Pani Małgosiu czy można smalczyk zrobić z czerwonej fasoli? , tylko taką mam teraz.

    OdpowiedzUsuń
  51. Czy TSH trzeba robić na czczo?

    OdpowiedzUsuń
  52. Gosiu a taki domowy smalec ze sloniny bardzo nie zdrowy???

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dlaczego miałby być niezdrowy i to bardzo? Dawniej ludzie jedli dużo więcej smalcu i żyli po 90 lat

      Usuń
  53. Gosiu a czy przy niedoczynności tarczycy ale TSH = 1.2 (ustabilizowane lekami) i jednoczesnym bardzo niskim poziomie estrogenu można produkty sojowe?

    OdpowiedzUsuń
  54. Zrobiłam. Zjadłam z pysznym chlebkiem bezglutenowym własnej roboty. Pychota!:)

    OdpowiedzUsuń
  55. Zrobiłam i zjadłam z chlebkiem bezglutenowym własnej roboty! Pychota:)

    OdpowiedzUsuń
  56. Czy małe polipy w woreczku żółciowym (gastrolog powiedział że nie powinnam się nimi przejmować) mogą być przyczyną zaparć? I czy powinno się stosować lekkostrawną dietę?

    OdpowiedzUsuń
  57. Hey Małgosiu, jestem wierną czytelniczką, czasem się Ciebie o coś spytałam jednk nigdy nie odpisałas :(

    Mam 2 pytania, od pewnego czasu dręczą mnie zajady...w dodatku niewiem dlaczego, zastanawiam się czy to nie wina witaminy D, ponieważ na stałe mieszkam w Hiszpanii a przyjechałam do Polski 3 tyg temu i będę tu aż do Nowego Roku i od tygodnia bardzo mnie męczą zajady po obydwóch stronach.. :(
    I drugie pytanie - od 3 dni mam też strasznie spuchnięte palce u rąk... ja nie używam soli ale moja mama w domu tak, czy to może być przyczyna soli ? Tylko soli?? tzn zatrzymywaniu sie wody w organizmie ?

    Małgosiu będę przewdzęczna za odpowiedz!!!

    Pozdrawiam Cię cieplutko. Klaudia.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Przyczyną zajadów może być np. za niski poziom żelaza lub witaminy A.
      Zatrzymanie wody może mieć wiele przyczyn min. przyczyną może być obciążona tarczyca, zaburzenia w gospodarce węglowodanowej, hormonalnej etc.

      Usuń
    2. Dziękuję Ci Bardzo Małgosiu :)

      Usuń
  58. Również zrobiłam mega pyszny!!!!!!!

    OdpowiedzUsuń
  59. Smalec wyszedł bardzo dobry, smakował wszystkim!

    OdpowiedzUsuń
  60. Witaj Małgosiu. Chciałam się Ciebie poradzić co mam dalej robić, ponieważ od dłuższego czasu mam problemy z jelitami tzn. wzdęcia i gazy po jedzeniu. Miałam robione wszystkie wyniki, w tym również cukier, TSH, enzymy wątrobowe, USG jamy brzusznej i wszystko jest ok. Pani doktor stwierdziła, że to zespół jelita drażliwego i przepisała mi jakieś leki, które nie pomagają, odżywiam się zdrowo. Co powinnam jeszcze zrobić, może testy na nietolerancje pokarmowe? Czy testy alergiczne z krwi? Czy jeśli mam na coś alergię to w testach na nietolerancję to mi się potwierdzi i na odwrót. Z góry dziękuję za pomoc.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Przy takich objawach koniecznie. Być może jesz coś co Ci szkodzi.

      Usuń
  61. Gosiu pytanie z innej beczki.. Wiesz coś może o działaniu żywokostu na haluksy? Słyszałam o jakiejś "cudownej" maści na tą przypadłość i jestem ciekawa czy mogłoby to mieć takie działanie na początkowe zmiany. Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
  62. Zupełnie nie spodziewałam się takiego dobrego smaku... Rewelacja. Gocha! Ty to masz pomysły. Polecam... Cieplutko pozdrawiam.

    OdpowiedzUsuń
  63. Małgosiu smalczyk juz zrobiony i zjedzony z ogórkami kiszonymi :) mam pytanie czy nie wiesz jak mozna domowymi sposobami usunąć pasożyty z jelit.....nie robiłam badań ale mam grzybka na paznokciu i wiem , że najpierw należy usunąć pasożyty a następnie stosować dietę na grzybicę..

    OdpowiedzUsuń
  64. Zrobiłam wczoraj!!! Przygotowanie 10 minut a REWELACJA!!!!! Po całej nocy w lodówce dziś rano pachniało jak prawdziwym smalczykiem, lepszy od mięsnego pierwowzoru!!! Polecam każdemu!!! Zaznaczam, ze zrobiłam z fasoli z puszki.

    OdpowiedzUsuń

  65. Gosiu, mam podwyższony mocznik i ob i to dosyć mocno.Na co powinnam w diecie zwrócić uwagę? i czy tu może przyczyna być nieodpowiednie jedzenie?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Aby odpowiedzieć na to pytanie konieczna jest analiza przynajmniej 3 dni z Twojej diety. Odsyłam do posta o dnie moczanowej. Zasady diety są takie same.

      Usuń
    2. Zerknę, dziękuje bardzo:)

      Usuń
  66. Małgosiu kochana podpowiedz prosze moja mama ciagle jest zmeczona jest po 60 dopiero, w ciagu dnia przysypia a w dodatku okropnie bola ja nogi ma lekkie żylaki widoczne tylko na jednej nodze co powinna wprowadzić do diety na lepsze samopoczucie? To zmęczenie i sennosc nie zalezy od pory roku

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Zmęczenie, senność i do tego bóle żył mogą mieć wiele przyczyn i konieczne są badania których analiza odpowie na pytanie czy nie chodzi po jakieś niedobory. Bolące żyły mogą oznaczać problemy z żylakami i warto wykonać także cały lipidogram.

      Usuń
  67. Witaj Małgosiu, czy posiłki z kolejnych dni w jadlospisach mają takie same wartości odżywcze? Czy można mieszać je miedzy sobą? Np dzisiaj zjeść śniadanie z soboty a przekąskę z poniedziałku itp.? Czy mozna wymieniać owoce i warzywa w jadlospisach na inne o podobnej wadze, np kiwi na śliwki a pomidora na kiszonego ogorka? Z góry dziękuję za odpowiedź.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Posiłki w jadłospisach można mieszać. To nie jest dieta indywidualna.

      Usuń
  68. Gosiu, tak ostatnio sporo czytam o odżywianiu i coraz więcej zmieniam w swoim menu tylko mam problem z kolacjami.Jedni dietetycy piszą ze unikać węglowodanów (chleba, kaszy,itp) i jeść wyłącznie białko z warzywami a inni z kolei że np na kolacje można zjeść sałatkę owocową z jogurtem albo pieczywo z wędlina i nie zaszkodzi nam to.Gosiu, jak ty uważasz?co powinnam planować na kolacje kiedy chce trochę schudnąć?

    OdpowiedzUsuń
  69. Gosiu, zaczęliśmy się z mężem odchudzać, wyliczyłam że ma on zapotrzebowanie ok.2600 kcal. Żeby nie spowolnić mu metabolizmu możemy zmniejszyć kalorie do 1800? czy to już za dużo będzie?Dodam że prowadzi dość "leniwy" tryb życia i ruszać się raczej nie zacznie.Pozdrawiam ciepło...:)

    OdpowiedzUsuń
  70. ja mam pytanko czy fasolę obieramy po ugotowaniu ze skórki? czy rozdrabniamy wraz ze skórką?

    OdpowiedzUsuń
  71. zrobiłam, super smaczny, nie miałam pojęcia, że połączenie cebuli, jabłka i fasoli może być takie ciekawe. Pozdrawiam Ciebie Małgosiu i wszystkie Twoje czytelniczki :)

    OdpowiedzUsuń
  72. Pani Małgosiu. Bardzo Pani dziękuje za porady, ale teraz przyszedł czas na mnie jeśli mogę to zadam pytanie.
    Mam 61 lat, 60 cm wzrostu, waga 96 kg.
    Cukrzyca II, ciśnienie krwi (ale nie jest tak zle), wysoki alat i aspat, astma oskrzelowa. Czy powinnam się odżywiać wg schematu dla cukrzyków taki jak Pani podawała wcześniej ?? Wiem, że w zwiasku z alatem i aspamem musze ogr tłuste pożywienie, ale co z astmą?? czy tu powinnam czegoś unikać?? Zaczynam odchudzanie wraaz z Panią artykułami. Po nowym roku planuje sie do Pani zgłosić. Dziękuje za otwartość i dzielenie się wiedzą. Córka pokazała mi ten blok i jestem uzalezniona od niego. Aha i jeszcze jedno pytanie.. jakich owoców powinnam unikać ?? bo z tym sobie nie radze... dziekuje z góry za pomoc.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Przy astmie konieczna jest rezygnacja z mleka i nabiału krowiego. Do tego dieta jak przy cukrzycy.

      Usuń
    2. A jest to prawda że nie mogę jeść wszystkich owoców?? Np. Winogrona, banany?

      Marysia

      Usuń
  73. w ostatnim czasie sporo kombinuje ze smarowidłami na chleb, ale muszę przyznać, że ten smalczyk jest jednym z lepszych :D super przepis, zaskakujące połączenie:) Prosimy więcej takich past !:D

    OdpowiedzUsuń
  74. Powiem krótko-pYSZNY

    OdpowiedzUsuń
  75. A co z cukrzykami i warzywami straczkowymi? Można? Bo co chwilę spotykam inne opinie... Pozdr:)

    OdpowiedzUsuń
  76. Przed chwilą zrobiłam. Smalczyk wyborny. Polecam ;-)

    OdpowiedzUsuń
  77. Zrobiłam wczoraj, ale z fasoli w puszce, bo miałam taką ochotę i brak czasu. Powiem tak: niebo w gębie, pozdrawiam i dziękuję za przepis.

    OdpowiedzUsuń
  78. Zrobione :-)Na przyszłość tylko zrobię mniejszą porcję, bo jedząc ją co drugi dzień boję się, że się zepsuje :-)

    OdpowiedzUsuń
  79. Dominik z Żoliborza29 listopada 2016 23:04

    Zrobione, z dodatkiem trawy jęczmiennej.Wyszło sporo więc zobaczę jak wytrzyma zamrażanie.

    OdpowiedzUsuń