piątek, 25 listopada 2016

Soczysty filet z kurczaka w sosie ziołowym z dyniowymi, korzennymi muszelkami.



Za chwilę rozpoczniemy na blogu okres świąteczny, więc na koniec sezonu jesiennego postanowiłam uraczyć Was jeszcze dynią. Dynią w wydaniu korzennym.Z cynamonem, curry i imbirem. Nie będzie grała pierwszych skrzypiec. Będzie składnikiem farszu. Dodatkiem do soczystego kurczaka w bajecznym sosie ziołowym.
Sos jest kaloryczny, ale tak zjawiskowo dobry, że nie mogłam sobie odmówić, aby zdradzić Wam ten przepis. A co tam, raz na jakiś można zaszaleć i skosztować sos nie będący fit ;)  
Przepis sprawdzi się i na niedzielny obiad, i na uroczystą kolację. Ponieważ przygotowanie faszerowanych muszelek jest dość czasochłonne jest to propozycja zdecydowanie na weekend.
Dynia króluje jeszcze na straganach. Korzystajcie bo za chwilę wyprą ja typowo świąteczne smakołyki.
Ja jestem jutro umówiona na zakup śliwki suszonej wędzonej, i rozpoczynam świąteczne gotowanie, aby już od 1 grudnia zacząć cykl świąteczny.     


Kaloryczność:
Porcja dla jednej osoby składająca się ze 150 gramów kurczaka, 10 faszerowanych muszelek i 4 łyżek sosu ma ok: 500 kcal



Składniki na obiad dla 2 osób:
* 20 makaronowych muszelek
* 500 gramów dyni
* 2 jabłka
* jedna żółta papryka
* łyżka cynamonu
* łyżeczka curry
* płaska łyżeczka mielonego imbiru
* 2 łyżki klarowanego masła  
* cebula 
* świeża kolendra 
* 2 puszki pomidorów krojonych bez skóry 



1.  Na klarowanym maśle szklimy pokrojoną w kosteczkę cebulę. Dodajemy starte na grubej tarce jabłko, pokrojoną w kosteczkę paprykę i startą na grubej tarce dynię. Dusimy aż dynia się rozpadnie. Doprawiamy do smaku solą, curry, cynamonem i imbirem. 
2. Muszelki obgotowujemy w osolonej wodzie, aż będą al dente. Wypełniamy farszem. Na dno naczynia wylewamy zblendowane pomidory. Układamy faszerowane muszelki. Zapiekamy w piekarniku nagrzanym do 200 stopni przez 30 - 35 minut. Aby muszelki nie wysuszyły się podczas pieczenia, polecam przykryć je od góry papierem do pieczenia. Zapiekamy bez termoobiegu.  
3. Przed podaniem posypujemy świeżą kolendrą. 



Marynata do kurczaka oraz sposób przygotowania mięsa:
* łyżka słodkiej papryki
* pół łyżeczki ostrej papryki
* płaska łyżeczka kuminu
* sól
* pieprz 
* jeden podwójny filet z kurczaka
* 2 łyżki klarowanego masła 

1. Wszystkie składniki marynaty łączmy ze sobą. Nacieramy kurczaka z każdej strony. Odstawiamy na 3 godziny do lodówki.


2. Na patelni rozgrzewamy klarowane masło. Obsmażamy fileta po 4 minuty z każdej strony.  Obsmażonego zawijamy w papier do pieczenia i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na 12 minut.



Składniki na sos ziołowy:
* 2 łyżki drobno posiekanej natki pietruszki  
* 2 łyżki drobno posiekanej kolendry 
* 2 łyżki klarowanego masła 
* 4 żółtka 
* kilka kropel soku z limonki
* 100 ml śmietany kremówki 
* łyżeczka musztardy
* sól 
* pieprz

Żółtka miksujemy z dodatkiem soku z cytryny, soli i pieprzu. Wciąż miksując dodajemy rozpuszczone i gorące masło, a po chwili podgrzaną śmietanę kremówkę . Masę wlewamy do rondelka, podgrzewamy cały czas mieszając drewnianą łyżką. Dodajemy zioła i musztardę. Doprawiamy solą i pieprzem.































78 komentarzy:

  1. Odnośnie sliwki wędzonej polecam: Suska sechlońska.
    ja wędzonej nie lubię dobija się mi ale w rodzinie wszyscy ją jedzą :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Małgosiu wiem, że nie na temat ale proszę o pomoc - jakie badania mam jeszcze zrobić przed zamówieniem u Ciebie diety, zrobiłam już TSH Wynik 2.96 (Wartość odniesienia 0.27 - 4.20) FT4 14.40 (12.0 - 22.0) FT3 6.19 (3.1 - 6.8) P/CIAŁA ANTY TPO <5.00 (< 35.0)P/CIAŁA ANTY TG 30.89(< 115),GLUKOZA WE KRWI 107 (60 - 99 mg/dl) Gosiu od kilku lat nie robiłam badań aż do teraz,nie chodzę do żadnego specjalisty, nawet nie wiem czy powinnam. Chce zmienić swój styl odżywiania i mam nadzieję, że ty mi w tym pomożesz, jeśli są jakieś badania potrzebne to zrobię je w następnym tygodniu i jak najszybciej zamawiam dietę. pozdrawiam Luiza

    OdpowiedzUsuń
  3. Ten komentarz został usunięty przez autora.

    OdpowiedzUsuń
  4. Małgosiu ja tak troszkę o czym innym czy dzieci mogą też pic ocet jabłkowy ?

    OdpowiedzUsuń
  5. Małgosiu czy: Śniadanie bogate w białko sprzyja odchudzaniu. Naukowcy z Missouri uważają, że wystarczy 35 g wysokiej jakości protein na zdrowy początek dnia.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Owszem, białko sprzyja odchudzaniu ale za wysoką cenę. Na odchudzających właściwościach białka bazowała dieta Dukana. Doktor ma w tej chwili zakaz wykonywania zawodu a dietę Dukana stosujący ją klienci przypłacili problemami zdrowotnymi.
      Wszystko musi być z umiarem.

      Usuń
  6. Małgosiu jeśli nie jem nabiału to białku na śniadanie z czego mam dostarczyć?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Białko to nie tylko nabiał. To także jaja, mięso, ryby, ziarna, strączki, warzywa. Białko roślinne to też białko.

      Usuń
  7. Ja poszukuję już od jakiegoś czasu bez śliwek bez chemii, dziś spróbuję szczęścia na lokalnym bazarku. Małgosiu jeśli to nie tajemnica skąd bierzesz śliwki suszone ?? Przepis wypróbuję jak skończę Dąbrowską,jeszcze 2 dni :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Aniu ja kupuję w zaprzyjaźnionym zieleniaku gdzie śliwki dostarczane są z konkretnego gospodarstwa bez opakowań i całej tej chemii.

      Usuń
  8. Kurczak z tym sosem musi być przepyszny :-)
    Świetny pomysł na cykl potraw świątecznych....wielkie dzięki :-)

    Wszystkiego dobrego
    Pozdrawiam
    Kasia

    OdpowiedzUsuń
  9. wygląda apetycznie..będzie na niedziele.Dzieci znów będą pytały:"to od pani GOSI?"A teraz trochę nie na temat, czym zastąpić maliny w twoich koktajlach?Bo już mi się skończyły zapasy malin i truskawek

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Oj jak sweet ;))) Miło mi bardzo ;)
      Jeśli chodzi o koktajle to polecam mrożone owoce. Jeśli nie masz swojego zapasu, polecam mrożonki z mieszanych owoców czerwonych Hortexu.

      Usuń
  10. Gosiu nie mogę się z Tobą skontaktować !!! 23.9.2016 wysłałam formularz o dietę i nadal nic ni otrzymałam

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Zerknij w spam. Jeśli nie ma napisz mi tu w komentarzu z jakiego maila wysyłałaś. Sprawdzę i napiszę do Ciebie.

      Usuń
    2. Gosiu na facebook masz wiadomość.

      Usuń
  11. Małgosiu jakie plany na weekend? :) :) :)

    OdpowiedzUsuń
  12. Gosiu ja nie na temat. Czym może być spowodowany wyprysk pieniążkowaty na policzku u rocznego dziecka? Alergia?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Na jednym policzku jest dosyć duży, na drugim mniejszy.

      Usuń
    2. Sprawdź czy nie ma alergii na mleko krowie. I niech lekarz dermatolog zerknie czy nie są to zmiany grzybiczne, ale ja mleko bym obstawiała.
      Maluszek nie ma zaparć, bóli brzuszka?

      Usuń
    3. Miał badanie w kierunku grzybicy i nie są to zmiany grzybicze. Nie ma zaparć, ale po wypiciu rumianku ma wzmożone gazy ;-) Męczymy się z tymi zmianami już dwa miesiące. A więc wybierzemy się na badania.

      Usuń
    4. Byliśmy dzisiaj u dermatologa i stwierdziła, że badania nie mają sensu bo nie są wiarygodne. Ja już sama nie wiem. Myślę, że zrobimy na własną rękę. Gosiu jakie tą mają być badania, z krwi czy płatkowe?

      Usuń
  13. Małgosiu, czy ułożysz dietę dla kobiety trenujacej na siłowni?

    OdpowiedzUsuń
  14. Pani Małgosiu co w przypadku nietolerancji na białko mleka krowiego, czy zastąpić kremówkę czy w ogóle się da?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Spróbowałabym z mlekiem kokosowym i ewentualnie dodała więcej przypraw - kokos i dynia ładnie się łączą ;) lub może jogurt grecki, oryginalny, kozi lub owczy? Ostatnio używałam owczego właśnie, co prawda do tzatziki, ale byl świetny!

      Usuń
    2. nie da sie, ale mozesz ubic mleczko kokosowe (wlozyc do lodowki zeby sie oddzielila biala masa od wody) ubijasz ta biala mase. poszukaj przepisow weganskich

      Usuń
    3. Mlekiem kokosowym

      Usuń
    4. Mleko kokosowe do tego sosu się nie nadaje.

      Usuń
  15. Małgosiu mam zapytania:
    1.Czy cebulę do farszu mogę przygotować na maśle kokosowym, czy zmieni się smak (mam masło nierafinowane)?
    2.Jaką w przybliżeniu procentowo utraci sok warzywno-owocowy przygotowany samodzielnie w sokowirówce wieczorem, przechowywany w lodówce a skonsumowany rano na śniadanie? Bo zepsuć się raczej nie powinien?
    3.Nawiązując do suszonych śliwek, czy wędzone zawierają w sobie rakotwórcze substancje powstałe podczas wędzenia? suszone kalifornijskie nie będą miały tych szkodliwych substancji!
    Bardzo dziękuję za odpowiedzi.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. 1 - tak
      2 - oj bardzo dużo, witaminy się praktycznie utlenią całkowicie
      3 - bez przesady

      Usuń
  16. Gosiu karmiac piersia moge zazywac kapsulki z olejem wiesiołka?

    OdpowiedzUsuń
  17. Kochana Gosienko...tyle razy mi odpowiadałas na moje pytania,poratuj i teraz,prosze...jestem z 4,5letnia córka w szpitalu alergologiczny wykonano jej szereg badań by stwierdzić co ja uczula,okazalo się że nic i to co jej dolega to azs....czytałam u Ciebie na blogu o azs i mam pytania bo nie wiem co mogę jej podawac(z twoich rad korzystam od dawna i daje jej 1lyzeczke wieczorem oleju z czarnuszki)ale co mogę jeszcze glutka inne oleje,czystek????co jej dawać by jej nie zaszkodzić bardziej,dieta?smutne jest to że w takim szpitalu lek.nic nie mówią o diecie przy azs,pani dr.powiedziala tylko"nie wolno słodyczy"ja to i tak dawno wyeliminowalam czasami w wek.pozwole tylko córce na małe co nieco a najlepiej upieczone przez nas same....a możesz dla iez mi polecić jakąś db.ksiazke przy azs dzieci....
    Dziękuje z góry za odpowiedź...pozdrawiam serdeczne
    Ela

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Czystek, glutka z siemienia rano na czczo i na noc na koniec dnia ale 2 godziny po kolacji, czarnuszkę i odstawić nabiał, wszelką żywność z konserwantami, barwnikami etc.
      Podawaj jej też amarantus (zawiera oczyszczający skwalen) - mieszaj z kaszami, kaszę jaglaną i dużo zielonych warzyw.

      Usuń
  18. Małgosiu co sądzisz o diecie ketogenicznej/Low carb?

    OdpowiedzUsuń
  19. Małgosiu, planujesz może jakaś akcję promocyjną na testy nietolerancji jak rok temu? :-)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. W ubiegłym roku była interpretacja gratis. Teraz jest cenie testu cały czas.

      Usuń
  20. Małgosiu wysłałam 11.10.2016 formularz zamówienia diety i otrzymałam potwierdzenie. Czy mam jeszcze poczekać na wycenę czy może coś umknęło?
    Edyta H.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Odpowiadając na ten komentarz napisz mi z jakiego maila. Ja komentarza nie opublikuję, a sprawdzę i napiszę do Ciebie.

      Usuń
  21. Gosiu ile ty wypijasz płynów w ciągu dnia?ile i jakich herbat?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ponad dwa litry. Piję dużo wody, teraz też herbat korzennych, ziolowych.

      Usuń
    2. Jakie herbatki korzenne pijesz? Mozesz polecic cos sprawdzonego?:)

      Usuń
    3. Jak mam swój ulubiony sklep w którym sprzedawane są tylko herbaty. Moja nazywa się Yogi Tea. Jest z imbirem, cynamonem, pomarańczą i jeszcze jakieś są dodatki ale w mniejszej ilości.

      Usuń
  22. Małgosiu ja nie w temacie, ile razy w tygodniu i w jakich porcjach można zajadać masło orzechowe własnej roboty?Bez soli i cukru , tylko orzechy ziemne

    OdpowiedzUsuń
  23. Matko, jak to się rewelacyjnie prezentuje! ♥

    OdpowiedzUsuń
  24. Małgosiu,dziewczyny z niedoczynnośią doradzcie. U mnie nt stwierdzono całkiem niedawno, do tej pory ćwiczyłam treningi Chodakowskiej typu. Killer w połączeniu z dietą treningi dawały efekty. Po przeczytaniu tekstu o ćwiczeniach w niedoczynności lekko sie podłamałam, dowiadyujacąc się,że lepiej je odstawić.Czy polecicie jakieś ćwiczenia w domu, dzięki którym zgubię dodatkowe kg i przy okazji ujedrnie ciało? Marta

    OdpowiedzUsuń
  25. Ja z innej beczki.Moze Ty Gosiu albo jakaś mądra głową podpowie mi jak jest z tym miodem.Kupuje miód lipowa na bazarku,i czasem jest tak,ze jak zostawiam go na noc w szklance wody by rano wypić go z cytryna to często jest tak,ze ten miód się nie rozpuszcza praktycznie nic a nic.Jak dostałam ostatnio miód z Podlasia,ktory może nie wyglądał cudownie,byl skrystalizowany,ale po stanie w nocy w wodzie,rozpuszczal się praktycznie calkowicie.Nie wiem dlaczego tak jest.Zastanawiam się czy ten z bazarku,ktory kupuje nie jest jakiś kiepski :/ Będę wdzięczna za porade.Pozdrawiam i dziękuję za kolejny super wpis ;)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Jeśli miód po odstaniu nie rozpuszcza się tylko powstaje na dnie taka mazia to znaczy że miód jest oszukany.

      Usuń
    2. Bardzo dziękuję za odpowiedź- muszę poszukać lepszego dostawcy miodu zatem.

      Usuń
  26. Witam Pani Małgosiu. Bardzo proszę o pomoc.
    Latem zaczęłam podejrzewać u siebie candidę. Ponieważ nie stać mnie na diety zaczęłam działać na własną rękę. Całkowicie odstawiłam cukier, owoce, kawę itd. Jem kaszę jaglaną, ciemny ryż i ciemny makaron z warzywami, od czasu do czasu ryby, mięsa prawie wcale. Do diety włączyłam olej lniany, błonnik, otręby oraz pestki słonecznika i dyni. Problem w tym,że całkowicie rozregulowała mi się miesiączka. Może coś robię nie tak? W Pani artykule o miesiączce wyczytałam,że na takie problemy dobre jest awokado. Ile tygodniowo należy go spożywać, a ile np oleju lnianego dziennie? co jeszcze mogę zrobić? Bardzo proszę o radę, bo bardzo się tym wszystkim stresuję. Pozdrawiam sedecznie. agata

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ile procentowo węgli spożywasz i ile tłuszczu?

      Usuń
    2. Oj nie znam się na tym... Dopiero od niedawna dzięki Pani zmieniłam nawyki i zgłębiam wiedzę na te tematy. Ale może podam mój przykładowy jadłospis.
      I śniadanie- 4łyżki płatków osianych na wodzie+ pół grejfruta+2łyżki oleju lnianego
      Przekąska- starta marchew z sokiem z cytryny i łyżką oleju lnianego lub 2kanapki z chleba bez drożdży z sałatą, serkiem kozim i ogórkiem lub jajecznica na maśle z dwóch jajek+pomidor
      Obiad-ok pół woreczka kaszy jaglanej z warzywami, lub tak na oko dwie garście ciemnego makaronu z warzywami
      podwieczorek- znów marchew, albo jogurt naturalny, albo surówka z kapusty kiszonej+2łyżki oleju lnianego
      kolacja- najczęściej 2 kanapki z sałatą i jakimś warzywem.
      Nie wiem czy ma to ręce i nogi...Proszę o radę co mam zmienić. Dziękuję za odpowiedź i pozdrawiam. Agata

      Usuń
    3. Możesz to wszystko wliczyć w kalkulatory kalorii (ilewazy, cronometer) i sama obliczyć udział procentowy. Na tej drugiej stronie od razu pokazują się procenty, ale strona jest po angielsku.

      Usuń
  27. Dzień dobry Gosiu, a jak odbiorę warzywa o owoce wieczorem a rano wycisnę z nich sok to będzie ok czy lepiej wszystko na świeżo?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Przygotowując sok na świeżo dostarczamy organizmowi najwięcej witamin. Każda obróbka warzywa i zostawienie go np. na noc, powoduje utlenianie się cennych składników.

      Usuń
    2. Dziękuje Ci za odpowiedź. Pozdrawiam ciepło ��

      Usuń
  28. Małgosiu czy słyszałaś może o tabletkach z liscia oliwnego? Czy jest sens podawac dziecku przy wysokim aso?

    OdpowiedzUsuń
  29. Witam! Czy food detective jest gorszy niz food print albo food test? te dwa sa duzo drozsze. Czy warto za nie przeplacac? Widze, ze Pani poleca food detective, wiec chyba sie sprawdza. Nurtuje mnie czy takie testy roznia sie od tych wykonywanych w labolatoriach, czy tez dzialaja na tej samej zasadzie i moge im zaufac?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Te testy znacznie się różnią. Te droższe mają rozszerzoną diagnostykę.

      Usuń
  30. Małgosiu proszę doradz.Zamówiłam dietę redukcyjna 6 listpada,mam boreliozę leczona 9m-cy antybiotykami,przerwa od sierpnia do października i znowu antybiotyki bo badanie Ltt wykazało jeszcze aktywność tej choroby.Antybiotyk na 40 dni,moje odżywianie nie jest prawidłowe,podałam sie i nie najlepiej sie czuję,chce to zmienic,dalej walczyć.Prosze podpowiedz czy wykupić teraz na candida a dopiero później redakcyjna ktora zamówiłam w listopadzie problemy z brzuchem,zaparcia,wzdęcia a przy tym samopoczucie kiepskie.Bede wdzięczna bo nie wiem co robić.Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Koniecznie powinnaś stosować dietę typowo candidową która zapobiegnie negatywnym skutkom antybiotykoterapii.

      Usuń
  31. Zrobiłam na dzisiejszy obiad, zamiast muszelek (w mojej miejscowości nie znalazłam nigdzie) użyłam canelloni. Wyszło przepyszne! a ten sos do mięsa jest genialny. To będzie moje popisowe danie na szczególne okazje:)

    OdpowiedzUsuń
  32. Czy piszesz diety redukcyjne dla osób które nie miały miesiączki ale została "przywrócona" sztucznie dzięki lekom hormonalnym, które nadal przyjmuję? Mimo stosowania wcześniej diety takiej jak zalecasz na odzyskanie okresu (parę miesięcy) okres nie wrócił sam dlatego niechętnie zaczęłam przyjmować hormony.

    OdpowiedzUsuń
  33. Gosiu, o czym świadczy wahanie Tsh? Dwóch lekarzy zlecilo mi w ciągu 2 tygodni i jednego tyg mialam 2,4 czyli podwyższone a teraz 1,7 mam się martwić czy zrobic coś jeszcze? Dodam, ze Walczę z trądzikiem.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Zależy od tego w jakim dniu cyklu robiłaś, co jadłaś na kolację bo wahania poziomu cukru we krwi też mają znaczenie.

      Usuń
  34. Małgosiu poradź proszę. Jeśli w przepisach jest sok z cytryny jako dodatek a ja nie mogę ze względu na uczulenie na cytrusy to czym będzie najlepiej zastąpić?

    OdpowiedzUsuń