piątek, 9 grudnia 2016

Korzenne śledzie wigilijno - sylwestrowe!



Bardzo lubię zamarynowane w ten sposób śledzie dlatego postanowiłam zdradzić Wam tę recepturę. Idealnie sprawdzą się na Wigilię, oraz jako sylwestrowa przekąska.
Korzenno, słodko, pomidorowa marynata sprawia że śledzie smakują trochę jak te "po Kaszubsku", ale z korzennym pazurem. Aby nabrały aromatu trzeba je marynować minimum dobę. Ja marynuję zazwyczaj dwie doby i tyle wystarcza.
Polecam ;)


Składniki:
* 6 filetów a'la matias 
* 4 średnie cebule
* 5 łyżek ketchupu "Krzepki Radek"
* płaska łyżka przyprawy piernikowej 
* pół płaskiej łyżeczki imbiru 
* 200 ml oleju 
* 4 łyżki koncentratu pomidorowego
* 100 gramów śliwki suszonej wędzonej
* 4 czubate łyżki rodzynek 

1. Śledzie moczymy przez noc w zimnej wodzie. Rodzynki zalewamy ciepłą wodą, odstawiamy na dwie godziny. 
2. Na oleju szklimy pokrojoną w drobną kosteczkę cebulę. Dodajemy namoczone w wodzie, odsączone rodzynki oraz pokrojone w drobną kosteczkę śliwki. Smażymy chwilę po czym dodajemy ketchup, koncentrat pomidorowy, przyprawę piernikową i imbir. Smażymy 1-2 minuty. Studzimy. 
3. Śledzie kroimy na mniejsze kawałki. W naczyniu układamy warstwowo śledzie i zimną marynatę. Odstawiamy do lodówki na minimum 24 godziny.


105 komentarzy:

  1. Małgosiu, jak długo można przechowywać przygotowane wg tego przepisu śledzie ?

    OdpowiedzUsuń
  2. GOSIU jestem zielona w temacie śledzi,chciałabym zrobić na świeta,matiasy to te solone?

    OdpowiedzUsuń
  3. Małgosiu dzięki za to co dla nas robisz. Mam pytanie, spotkałaś się z nazwiskiem Jean-Marc Dupuis? Co myślisz o jego teoriach? Pozdrawiam świątecznie Anna

    OdpowiedzUsuń
  4. Super, dzięki za fajny przepis. A co robimy z olejem? Na całej ilości oleju z przepisu smażymy cebulkę?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Tak ponieważ cebule są 4. Będzie tego dużo. No i ten olej podgrzewany przechodzi aromatem wszystkich dodatków.

      Usuń
  5. Keczup Krzepki Radek : ))))). To znaczy mocno pikantny? Bo nie słyszałam o takim muszę podmienić. Przepis super. Tego mi było trzeba.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Wpisz w google to zobaczysz jak wygląda. Jest w szklanej butelce. Jak mam ketchup domowy od teściowej to używam tego, jak nie mam to krzepkiego Radka.

      Usuń
  6. Śledzie wyglądają apetycznie na pewno wypróbuję przepis. Wczoraj robiłam smalec z fasoli pycha. Dziękuję za wszystko.

    OdpowiedzUsuń
  7. a dlaczego właśnie Krzepki Radek, jego skład nie jest zbyt dobry? Czy chodzi po prostu o to aby ketchup był ostrzejszy ?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. To chyba najbardziej naturalny skład ze wszystkich ketchupów.

      Usuń
    2. wpisałam w wyszukiwarkę - w składzie jest benzoesan sodu.

      A co powiesz na Pudliszki:
      pomidory (198 g na 100 g ketchupu), cukier, ocet, sól, skrobia modyfikowana, aromat naturalny
      albo Włocławek:
      pomidory (161 g pomidorów zużyto na 100 g produktu), cukier, przeciery z: selera (7,3%) i cebuli (6,7%), skrobia modyfikowana kukurydziana, sól, ocet spirytusowy, regulator kwasowości - kwas cytrynowy, przyprawy

      Usuń
    3. ale po co wam te skrobie -
      heinz łagodny - bez skrobi
      roleski - bez skrobi

      Usuń
    4. Ja polecam ketchup Krokus w słoiku: przetarte pomidory, cebula, ocet, cukier, sól, przyprawy.
      Pudliszek (dla dzieci), Roleski, Develey Premium też nie mają skrobii.

      Usuń
  8. To mi dałaś do myślenia Gosiu �� Miałam zrobić tylko te z pieczonym burakiem a tu takie pyszności. No cóż pewnie zrobię jedne i drugie. Ps. Bigos na początku tez miał być tylko wege ale po Twoim przepisie na mięsny wczoraj także został zawekowany ;)

    OdpowiedzUsuń
  9. A gdzie kupujesz filety sledziowe, ktore nie świeca pod względem skladu? Wszędzie glutaminian i inny badziew nawet w marketach te beczkowe, bo prosiłam o sklad. Masz jakies zródło ktorym mozesz sie z nami podzielic?

    OdpowiedzUsuń
  10. Książka dotarła:) super!

    OdpowiedzUsuń
  11. Witam Małgosiu. Wysłałam formularz diety 23.10. czy powinnam się spodziewać już wyceny? Miałam nadzieje, że załapie się na wczorajsza turę ;) wybacz, że jestem trochę niecierpliwa ale nie mogę się doczekać twojej diety. Pozdrawiam serdecznie. Alicja

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Alicja tu w odpowiedzi na tego maila prześlij mi adres e-mail z którego wysyłałaś formularz. Ja tego komentarza nie opublikuję a sprawdzę i do Ciebie napiszę.

      Usuń
  12. Otrzymałam książkę. Pięknie, starannie wydana. Bardzo mi się podoba.

    OdpowiedzUsuń
  13. Ale gdzie ten ketchup kupić ja takiego jeszcze nie spotkałam pozdrawiam Renia

    OdpowiedzUsuń
  14. Pani Małgosiu czy kobiety w ciąży mogą jeść śledzie? Słyszałam różne opinie

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Teoretycznie tak, jednak ja z uwagi na sól (obrzęki) radzę unikać.

      Usuń
    2. Pani Małgosiu a matka karmiąca piersią może takie śledzie?

      Usuń
    3. Jeśli maluszek "jest wyrozumiały" to tak. Wszystko zależy w jakim wieku dziecko.

      Usuń
  15. Gosiu, jaka glukoza powinna być na czczo?mam 38 lat i od kilku lat mam ponad 90,w rodzinie dużo osób ma cukrzyce typu 2 od strony taty prawie wszyscy włącznie z nim, nie raz czuje się dziwnie zmęczona tsch mam 2.88 i guzki na tarczycy ale lekarz powiedział ze te wyniki są ok. a ja nieraz czuje spadki energii,i coraz bardziej utrudniają mi życie co mogę zmienić w żywieniu żeby było lepiej? ogólnie staram się zdrowo odżywiać...czy powinnam jakąś dietę zastosować?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Glukoza 90 nie jest zła, ale z uwagi na podwyższone TSH i obciążenia genetyczne powinnaś stosować dietę jak dla cukrzyka.

      Usuń
  16. Gosiu a co sadzisz o keczapie Heinz?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Tak trudno sprawdzić skład?

      Usuń
    2. Znam skład, pytam ponieważ Pani Gosia poleca inny ze skrobia i zastanawialam się czy ten jest ok

      Usuń
  17. Bardzo dziękuję za książkę jest super !!!
    Pozdrawiam i życzę dalszych sukcesów
    Joanna

    OdpowiedzUsuń
  18. Polecam ketchup DEVELEY PREMIUM Classic . Bardzo dobry skład a najważniejsze to , że 100g ketchupu powstało z 232g pomidorów. Jest też wersja ostrzejsza. Bardzo dobre są też ketchupy z Ogródka Dziadunia.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Gdzie kupujecie ten ketchup? Nigdzie takiego nie widziałam...

      Usuń
  19. Małgosiu Doga! Czym najlepiej zastąpić nabiał w Twoich jadłospisach ogólnych. Mam nietolerancję. O ile z płynami nie mam problemu, o tyle nie wiem czym zastąpić twarożki. Pastą ze strączków? Jest ich dość sporo jak dla mnie więc trudno by mi było zjeść aż tyle hummusu. Bardzo proszę o odpowiedź i propozycję zamienników.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Oj nie da się tak zastąpić 1:1. Proponuję sałatki z kaszą, warzywami i ziarnami.

      Usuń
  20. Małgosiu Droga, nie Doga :) przepraszam.

    OdpowiedzUsuń
  21. Gosiu, pytanie z innej beczki. W Twoich jadłospisach pojawia się moczenie rodzynek. Czy jeżeli kupuję te, które nie zawierają siarki to mogę je po prostu dodać do dania bez moczenia? Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Rodzynki musisz wymoczyć aby zmiękły. Mówię o tym przepisie. Moczenie tu akurat nie ma na celu wypłukanie siarki (ja zawsze kupuję niesiarkowane) ale zmiękczenie.

      Usuń
    2. A czy jeżeli dodaję je do sałatki owocowej (te niesiarkowane) to też powinnam moczyć?

      Usuń
    3. Tak. Będą miękkie, smaczniejsze moim zdaniem.

      Usuń
  22. Gosiu, czy śledzie są ciężkostrawne?

    OdpowiedzUsuń
  23. Przepis kojarzy mi się z przepisem na śledzie z żurawiną i rodzynka,o

    OdpowiedzUsuń
  24. Gosiu nie mogłam nigdzie dostać suszonych gruszek do twojego bigosu wega, zamówiłam w necie,patrzę na skład a na drugim miejscu cukier,czy dodać normalnie 150g czy mniej żeby nie był za słodki,a sklep niby bio

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ale cukier dodany? Czyli gruszka a'la kandyzowana?

      Usuń
    2. Nie kandyzowane,pisze skład gruszka suszona,cukier,subst.konserw.

      Usuń
  25. Gosiu, przepraszam z gory za pytanie z innej beczki. Cenie sobie bardzo Twoje zdanie i wiedze (sledze Twoj blog od klilku lat!Chyle czolo!!), wlasnie otrzymalam wyniki badan na poziom hormonow (w pierwszym dniu cyklu):
    HYROID STIMULATING HORMONE: 0.94 mIU/L
    FREE THYROXINE 14.0 pmol/l
    FOLLICLE STIM. HORMONE 3.6 IU/L
    LUTEINISING HORMONE 3.5 IU/L
    17-Beta OESTRADIOL <44 pmol/L

    Chyba wszystko jest w normie poza estradiolem. Jestem przed wizyta u endrokrynologa ale nie wiem czy powinnam wykonac dodatkowe testy? Mam nieregularny okres (czasami nie wystepuje przez 3-4 miesiace), poprzedni lekarz twierdzil, ze przyczyna jest wrazliwa przysadka mozgowa na aktywnosc fizyczna (obecnie biegam - 2 razy w roku maratony, jezdze na rowerze ale spokojnym tempem, rok temu bylam duzo bardziej aktywna). Nie mam niedowagi, nadwagi, PCOS, etc. Sa jakies inne przyczyny na tak niski poziom tego hormonu? Niestety Internet jest "bardzo ubogi" pod tym katem. Jakie pytania powinnam "wycelowac" w lekarza? Z gory, bardzo, bardzo Ci dziekuje! Pozdrawiam.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ja bym Cię jeszcze poprosiłam o zbadanie poziomu leptyny. Powiedz mi jeszcze ile masz wzrostu i jaką wagę?

      Usuń
    2. Z gory dziekuje Gosiu! Moj wzrost to 161cm i 59kg (dzisiaj) ale waga waha sie nawet o 3kg (chyba przez hormony) pomimo takiej samej, regularnej diety. Nie mialam robionej leptyny teraz ale rok temu byla w normie (wedlug lekarza). Dodam test na leptyne do listy testow.

      Usuń
    3. Mam bardzo podobny problem. Mozna tu zdzialac cos dieta?

      Usuń
    4. Gosiu, zrobilam test na poziom leptyny (w 7 dniu cyklu) i wyszedl 5.7 ug/l. Nie wiem jak to interpretowac (nadal przed wizyta u lekarza) - niski czy wysoki? Sa powody do obaw? Jak wspomoc sie dieta (unikac/dodac jakies produkty) a moze bardziej drastyczne zmiany? Z gory dziekuje za pomoc! Pozdrawiam i zycze Tobie i Twojej rodzinie pogodnych swiat!

      Usuń
  26. Kolejny przepis w sam raz dla mnie :) Korzenne smaki to jest to!

    P.S. Książka jest cudowna! Piękne zdjęcia i masa pyszności do przygotowania. Jak tylko skończy mi się dieta będę z niej często korzystać :)

    OdpowiedzUsuń
  27. Nie widzę kaloryczności śledzi. Proszę o wstawienie ;)

    OdpowiedzUsuń
  28. A czy zamówienia na książkę z dnia 28 listopada sa już realizowane?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Tak. Kurierzy odebrali transport wczoraj. Otrzymasz w poniedziałek.

      Usuń
  29. Małgosiu jaki olej polecasz do smażenia ? Jestem na redukcji

    OdpowiedzUsuń
  30. Witam,Gosiu czy układasz diety przy spadku libido? Powiedz mi proszę jakie badania powinnam wykonać,aby znaleźć przyczynę?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. może spróbuj korzeń maca, Gosia niedawno o tym pisała http://www.qchenne-inspiracje.pl/2016/10/korzen-maca-na-libido-potencje-podnosc.html
      Justi82

      Usuń
  31. Gościu czy do sernika to kremówka ubitą czy taka płynną prosto z opakowania?

    OdpowiedzUsuń
  32. Gosiu, ja z takim zapytaniem. Czy podjęłabyś się wyzwania napisania diety dla wiecznie zmęczonej, bez czasu, mamy karmiącej chorującej na tarczycę w dodatku z kilkunastu kilogramową nadwagą? Dodam, że jestem jeszcze uzależnioną od słodyczy i fast foodów młodą 23 osobą. Czuję, że mam mało witamin, nie mam energii, wiecznie mi słabo, ale wyniki w normie. Chorowałam jeszcze do niedawna (podczas ciąży) na złogi w drogach żółciowych, więc teraz chciałam sobie odbić to i próbować wszystkiego czego nie mogłam w ciąży, wyszedł z tego nałóg, z którym sama nie umiem sobie poradzić.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Tak. Z uwagi na zmęczenie potrzebuję morfologię podstawową plus żelazo. I aktualne TSH oraz dawkę euthyroxu lub letroxu jeśli bierzesz.

      Usuń
  33. Właśnie mi przypomniałaś! Wczoraj rozpisalam menu świąteczne i podzieliła na uczestników i kompletnie o moim świątecznym śledziu zapomniałam.

    Moja wersja swiąteczna śledzia:
    Zalewa: 1 część keczupu; 1 część miodu; 2 części oleju. Wszystko delikatnie podgrzewany do uzyskania w miarę jednolitej płynnej masy. Studzimy.

    Śledzia odsalamy i kroimy w 2-3 cm kawałki. W słoiku przekładany śledź, rodzynki,orzechy włoskie, zalewa, śledź, rodzynki itp...
    Najlepsze po 2-3 dniach jak orzechy zmiękną.

    Polecam!
    Ania

    OdpowiedzUsuń
  34. Gosiu przepraszam, że nie w temacie, ale czy pierniczki z Twojego pierwszego przepisu mogę zrobić nawet kilka dni przed Wigilią i bedą dobre do jedzenia?
    Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
  35. Małgosia, pozwolę tu zapytać, bo nie dostałam odpowiedzi
    . Czy na dietę przy candidzie też trzeba czekać tak długo? Czy jest opcja potraktowania takich przypadkow szybciej?

    OdpowiedzUsuń
  36. Cześć, czy będzie przepis na karpia wigilijnego? Dobrze byłoby zaleś jakiś fajny przepis :) pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
  37. Malgosiu nie widac mojego komentarza a tak czekalam na odpowiedz odnosnie diety na lipodeme,moze mialas taka pacjentke

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Nie otrzymałam komentarza o lipodemie. Mam dwie takie pacjentki, choroba jest bardzo rzadka, a w zasadzie rzadko diagnozowana.

      Usuń
  38. Malgosiu ta choroba jest straszna,najgorsze ze podobno dieta i cwiczenia nic nie daja.Mozesz napisac czy sa jakies wytyczne co do diety w lipodemi?lekarz zakazal mi jakiegokolwiek tluszczu oprocz oleju kokosowego,tylko ze ja nie cierpie tego oleju.Dodatkowo mam niedoczynnosc tarczycy.Niewiem co robic.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Musisz całkowicie odstawić sól, cukier, słodycze i wszystko co przetworzone i ma jakiekolwiek konserwanty. Dieta jest identyczna jak przy cellulicie. Odsyłam do posta.

      Usuń
  39. Mam pytanie dotyczące ilości śledzia. 6 sztuk - to jest pojedynczych filetów ze śledzia czy całych śledzi tj.12 pojedynczych filetów?

    OdpowiedzUsuń
  40. Przepis wypróbowany. Zrobiłam z 2 porcji.
    Jedną zajadali się domownicy a drugą zaniosłam na posmakowanie do pracy. Małgośka, przepis REWELACYJNY!!! Teraz cała firma będzie robiła te śledziki na Wigilię :) Dziękuję za kolejny super przepis. W weekend piekę pierniczki z nowego przepisu :)

    OdpowiedzUsuń
  41. Zastanawiam się czy można by użyć zamiast rodzynek, żurawinę?

    OdpowiedzUsuń
  42. Gosiu, a jak z kalorycznością tej potrawy? Na 100g?

    OdpowiedzUsuń
  43. Małgosiu, a czy mogę użyć filetów śledziowych marynowanych (z zalewy octowej a nie solonych) ?

    OdpowiedzUsuń
  44. Gosiu, czy zamiast śliwki suszonej wędzonej można użyć zwykłej śliwki suszonej?
    Dziękuję za odpowiedź.
    Magda.

    OdpowiedzUsuń
  45. Gosiu, czy przy karmieniu piersią trochę można zjeść? czy ta cebulka nie zaszkodzi? Dziękuję za odp. i pozdrawiam stała czytelniczka

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. To zależy od maleństwa jak zareaguje. Na pewno z umiarem.

      Usuń
  46. Czy taką potrawę mogę zjeść po wszystkich etapach leczenia grzybicy zamieniając ketchup na domowy z ksylitolem?

    OdpowiedzUsuń
  47. Pani Małgosiu śledziki zrobione wczoraj, bigos według Pani przepisu również :) dzięki Pani inspiracjom jestem z siebie dumna :) pozdrawiam wraz ze świątecznymi życzeniami! Marzena z Kujaw

    OdpowiedzUsuń
  48. Małgosiu pisalam niedawno komentarze na temat lipodemi,mianowicie czy Twoim pacjentkom ta dieta pomaga i jakie cwiczenia stosowac ale nie otrzymalam odpowiedzi a lekarze nic nie wiedza:-(

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Odpowiadałam na te komentarze. POmaga i dieta i ćwiczenia. Ruch jest kwestią kluczową plus dieta z minimalną ilością nabiału, dużą ilością omega 3, antyoksydantów i wody.

      Usuń
  49. Malgosiu dziekuje za odpowiedz,tylko ze ćwiczenia typu rowerki,step itp. powoduja wzrost obrzęku,tylko sobie szkodze.

    OdpowiedzUsuń
  50. Małgosiu nie chodze na basen,nie rozbiore sie z takimi nogami;-:-(.Czy inne cwiczenia wchodza w gre?

    OdpowiedzUsuń
  51. Czy ze mną jest coś nie tak, jeżeli przytyje to wszystko włazi mi w brzuch, robi się wzdęty jak przy ciąży, i w biodra,a góra nadal zostaje szczupła? Czy to wina hormonów czy raczej złego odżywiania, rzeczy mączne, słodkie, mięsne i podjadanie między posiłkami niestety no i brak ruchu.

    OdpowiedzUsuń