poniedziałek, 19 grudnia 2016

Maślano - piernikowy kurczak wolno pieczony, z jabłkami, pieczonymi ziemniakami i surówką z tartej marchewki z pomarańczą! Idealny na obiad w pierwszy dzień świąt.























Obiad którym zaskoczycie gości, a który przygotujecie bez większego wysiłku i zaangażowania czasowego.
Maślano - piernikowy kurczak wolno pieczony, z jabłkami, pieczonymi ziemniakami i surówką z tartej marchewki z pomarańczą!
Mięso zamarynowane i długo pieczone jest soczyste, delikatne i bardzo smaczne. Jestem przekonana że moja propozycja na świąteczny obiad zasmakuje i Wam, Waszym dzieciom i gościom .
Maślano - piernikowo - miodowy aromat mięsa, do tego pieczone jabłka z majerankiem, pieczone ziemniaki i słodko - kwaśna surówka z marchewki z pomarańczą. Proste składniki, każdemu znane, łatwo dostępne, a jakże ciekawe i smaczne danie.
Danie praktycznie robi się samo. Nie wymaga długiego stania przy kuchni, a "całą robotę" robi marynata i sposób pieczenia.
Polecam ;)

Kaloryczność:
Porcja obiadowa ma ok. 460 kcal 
(udko bez skóry, 2 całe duże pieczone ziemniaki, 5 łyżek surówki) 


Składniki na obiad dla 4 osób:

Marynata piernikowa:
* szklanka płynnego miodu 
* 50 gramów masła 
* 3 łyżki musztardy sarepskiej
* 3 łyżki przyprawy piernikowej
* łyżka cynamonu 

1. Masło rozpuszczamy w rondelku. Dodajemy miód, musztardę i przyprawy. Podgrzewamy cały czas mieszając aż wszystkie składniki marynaty dokładnie się połączą.

Pozostałe składniki: 
* cały kurczak
* sól
* marynata piernikowa
* 5 jabłek 
* 2 łyżki majeranku
* ziemniaki 
* oliwa do skropienia ziemniaków

1. Kurczaka nacieramy solą i marynatą. Odstawiamy na noc do lodówki. 
2. Zamarynowane mięso wkładamy do naczynia do zapiekania. Obkładamy ćwiartkami jabłek, posypujemy majerankiem. Naczynie przykrywamy pokrywą (koniecznie) i wstawiamy po piekarnika nagrzanego do 160 stopni na godzinę. 


4. Po tym czasie zdejmujemy pokrywę naczynia do zapiekania, zwiększamy temperaturę do 180 stopni i pieczemy jeszcze 30 minut.W tym czasie do piekarnika wkładamy też pokrojone w ósemki i skropione oliwą ziemniaki.


Surówka z marchewki:
* 4 duże marchewki
* 2 pomarańcze
* łyżeczka ksylitolu

1. Marchew ścieramy na tarce, posypujemy ksylitolem. Pomarańczę filetujemy, kroimy w kawałki. Z pozostałych po filetowaniu części odciskamy sok.
2. W miseczce mieszamy startą marchew, kawałki pomarańczy i sok.


100 komentarzy:

  1. Gosiu, mam pytanie odnośnie gotowania na parze. Pisałaś, że marchewkę lepiej tak gotować ze względu na skrobię oporną. A jak jest z burakami, czy gotowane na parze mają niższy IG niż gotowane w wodzie? Czy lepiej jeść na surowo? Co myślisz o takich burakach zapakowanych hermetycznie, ugotowanych w całości na parze np. z lidla? Czy one mają jeszcze jakieś wartości, czy też się wszystko utlenia? Ostatnio mam smaka na buraka i codziennie muszę w jakiejś postaci zjeść co najmniej jednego, ostatni hit śniadaniowy to starty burak, jabłko, dużo kakao, cynamonu, gałki muszkatowej, zmielonych goździków i trochę oleju kokosowego :)
    Pozdrawiam i życzę Wesołych Świąt! Dziękuję za przepis na pierniczki- robiłam w niedzielę i mój dwulatek mówił tylko "mmm mmm mmm pycha!" :D Musiałam schować, żeby nie zjadł więcej niż 3 :D

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. 1 - tak i ta zasada obowiązuje wszystkie warzywa korzeniowe
      2- odradzam, tak skrobia jest już rozmiękczona i takie buraczki mają wysokie Ig. No i ta zalewa :(
      Jeśli masz smaka na buraki to upiecz 3 i miej na 3 dni. Ja tak robię. Pieczone są przepyszne i mają niskie IG.

      Usuń
    2. Dziękuję za odpowiedź :) Już więcej nie kupię tych buraków. To jeszcze dwa pytania:
      1. czy gotowe zupy/zupy kremy, gdzie w składzie są same warzywa, przyprawy i oliwa też są złe?
      2. Czy masz może jakąś sprawdzoną krajalnicę do warzyw, czy używasz noża?

      Usuń
    3. 1 - nie polecam, no chyba że w podróży. Byłam kilkanaście razy proszona o reklamę tego typu zup. Oferty były baaardzo zachęcające finansowo, ale nie zdecydowałam się właśnie dlatego że to nie jest produkt który polecam jako codzienny posiłek w zdrowej diecie.
      2- używam noża lub malaksera z nakładkami (jak w tarce zwykłej) Bosha.

      Usuń
  2. Hymmmm lubię mięso na słodko kwaśno ale czy ten kurczak nie będzie za slodki ? Całą szklanka miodu ?????
    Małgosiu do czego przyrownasz ten smak kurczaka ?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. To jest duży kurczak. Mniejszą ilością marynaty (ze zmniejszoną ilością miodu) nie natrzesz całego kurczaka.
      Mięso nie wychodzi słodkie.

      Usuń
  3. Małgosiu czy da się w szybkim tempie podnieść ilość białych krwinek w krwi poprzez diete?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Czyli jest to proces raczej długotrwały?

      Usuń
    2. a w jaki sposób można tego dokonać?

      Usuń
    3. Stosując dietę bogatą w produkty działające przeciwzapalnie i bogatą w antyoksydanty. Chodzi o wzmocnienie układu odpornościowego.

      Usuń
  4. Co sądzisz o chałwie takiej prawdziwej z Turcji (teraz na jarmaku u mnie jest Pan co sprzedaje)C czytałam że stosowany jest ekstrakt z mydlnicy lekarskiej. Ze względu na zawartość w nim trujących saponin nie powinno się jej jeść...

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ciężko mi powiedzieć ponieważ nie znam składu tych chałw tureckich.

      Usuń
  5. Małgosiu teraz tyle ryb jest w Lidlu jakie kupować te z polski kupować? Moze jakiś krótki poradnik??

    OdpowiedzUsuń
  6. Witaj,
    czy warto jeść suszone owoce (wiem ze duzo zawierają cukru) ale ja sie nie odchudzam, a lubię śliwki suszone (nie wędzone), daktyle morele niesiarkowane i figi... ?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Oczywiście. Są bardzo dobrym źródłem błonnika.

      Usuń
  7. Pyszne danie, zapewne zagości u mnie w święta . Małgosiu na podaną ilość marynaty ile mniej więcej powinien ważyć kurczak , może zapytam tak : jaki najmniejszy powinien być?
    Niektórzy pewnie obawiają się że mięsko będzie słodkie , wcale nie, ja będąc na wakacjach na Krecie czy w Turcji zakochałam się w sposobie przyprawiania mięs przez tamtejszych kucharzy cynamon plus goździki i mód to sekret ich wielu smacznych dań mięsnych ...

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Powinien ważyć ok. 3 -3,5 kilograma.
      Dokładnie. Kurczak słodki nie jest.

      Usuń
    2. A gdzie Małgosiu kupujesz takie duże kurczaki? pozdrawiam

      Usuń
    3. W sklepie ekologicznym. To kurczaki z Podlasia z zagrody Łąckiej.

      Usuń
    4. Dzięki :)

      Usuń
  8. Pani Małgosiu, proszę o wskazówkę, jestem na etapie redukcji cukru w moim żywieniu ale póki co nie sprawdza się u mnie jeszcze "słodka niedziela" bo po całym tygodniu patrzenia na wszystkie słodycze na jednym kawałku się nie kończy. Chcę więc na razie pozwolić sobie na małą słodkość tak do 50 kcal (kostka gorzkiej czekolady, mały cukierek, małe ciastko) co drugi dzień. Tylko zastanawiam się gdzie to najlepiej wpleść w ciągu dnia czy może do śniadania, obiadu? a może wogle gdzies w ciagu dnia miedzy posiłkami tak żeby to było jak najmniej zauważone przez organizm?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Oj nie. Co drugi dzień nie. Lepiej coś co ma 250 kcal raz w tygodniu. Nie miej w domu słodyczy. W słodki dzień idz do sklepu i kup tylko tyle ile masz zjeść w danym dniu.

      Usuń
  9. Czy surówkę można zrobić dzień wcześniej i przechować w lodowce? Cieszę się z tego przepisu, kurczak czeka na niego w zamrażalniku.

    OdpowiedzUsuń
  10. Normalnie narobiłaś mi apetytu przed świętami :)

    OdpowiedzUsuń
  11. Małgosiu mam pytanie jakbym chciała upiec tylko same udka to ile sztuk to może być zamiast kurczaka całego ? jestem poczatkująca w kuchni i przeraża mnie cały kurczak :)

    OdpowiedzUsuń
  12. Małgosiu ile gramów grzybów suszonych dodajesz do bigosu wegetariańskiego? Nie mam swoich grzybów i kupuję w małych opakowaniach po 20 albo 40 gramów, a w przepisie jest dwie garście. I jeszcze jedno: jabłka, gruszki i śliwki mam wędzone, czy to nie będzie za dużo dymnego aromatu.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. 40 gramów grzybów. Owoce możesz dać wędzone wszystkie. Bigos tylko zyska na smaku.

      Usuń
  13. Małgosiu - pierwszy tydzień z ułożoną przez Ciebie dietą i już 1 kg w dół. A ja nie czuję głodu, a przez 2 dni zrezygnowałam z podwieczorka, bo nie było gdzie już wcisnąć. Uwielbiam Twój blog, zaczynam właśnie czytać wszystko po kolei od 2013 r. i czekam na kolejną książkę!

    OdpowiedzUsuń
  14. jak zrobić z tego wersję dla insulinoopornych? miód zastąpić syropem z agawy,zrobić pastę z wody i ksylitolu?a może stewia?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Pomiń miód i natrzyj kurczaka samą przyprawą piernikową rozpuszczoną w maśle.

      Usuń
  15. Cześć Małgosiu. Za ok. tydzień zaczynam brać tabletki hormonalne (Vibin mini) ze względu na bardzo mocne i wycieńczające miesiączki oraz trądzik. Szczerze mówiąc obawiam się skutków ubocznych, najbardziej zatrzymywania wody w organizmie, cellulitu i pogorszenia stanu cery. Czy są jakieś zalecenia diety, które pomogłyby zminimalizować ewentualne skutki uboczne?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Znam te tabletki. Bierze je wiele moich pacjentek i nie mają ani zatrzymania wody, ani problemów z cerą,tyciem etc. To tabletki z małą ilością hormonów.

      Usuń
    2. Pocieszyłaś mnie, bardzo Ci dziękuję :)

      Usuń
  16. Witam, ja z innym tematem. Chciałabym zamówić dietę, ale w formularzu nie wiem co zaznaczyć, bo chciałabym dietę redukcyjną (nie mogę schudnąć z powodu niedoczynności tarczycy), ale przede wszystkim na jelito drażliwe. Pomóż jak wypełnić formularz, bo miejsca na komentarz tam nie ma. Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. W celach diety wpisujesz że redukcja i że dieta w chorobie : niedoczynność tarczycy i jelito drażliwe.

      Usuń
  17. Witam. Czy odmiana jabłek ma znaczenie? Jaka odmiana jest najlepsza dla tego dania? Dziękuję pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ja użyłam Ligol. Zasadniczo odmiana nie ma znaczenia, ale dobrze by było aby jabłka były twarde.

      Usuń
  18. Pani Małgosiu,
    obserwuję Pani blog od niedawna. Próbowałam już kilku przepisów i są przepyszne. Mojego męża i tatę nie łatwo namówić na coś nowego, ale Pani przepisy im bardzo podeszły :) serdecznie pozdrawiam i życzę zdrowych, spokojnych Świąt :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Bardzo się cieszę i bardzo mi miło że przepisy smakują. Życzę dużo zdrowia i wszelkiej pomyślności.

      Usuń
  19. Małgosiu. Chciałam zapytać co myślisz o ziarnach ekspandowanych. Dawniej był tylko ryż a teraz można kupić różne zboża żyto ,orkisz, jagły itp. Przyznam że bardzo mi smakują i chętnie je jem jako dodatek do jogurtu z suszonymi owocami orzechami i słonecznikiem jak skończy mi się twoja granola. Nie mają żadnych innych dodatków ale nie jestem pewna czy są zdrowe że względu na mocne przetworzenie .Będę ci wdzięczna za odpowiedź. Dzięki tobie schudłam 10kg i od roku nie przytyłam , czuję się świetnie. DZIĘKUJĘ

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ja nie stosuję ziaren ekspandowanych na co dzień. Traktuję je bardziej jako wypełniacz np. do fit batoników. Niemniej jednak jako dodatek do jogurtu w którym są pestki czy np. migdały jak najbardziej byle nie przesadzać z ilością.

      Usuń
    2. Małgosiu pisałaś o wartościowym ziarnie jakim jest amarantus ze względu na skwalen, więc czy ekspandowany zawiera ten składnik, jeżeli tak czy ziarno nie traci na wartości skwalenu podczas przetwarzania czy są to znikome ilości?

      Usuń
    3. 1.Czy normalne ziarno (nie ekspandowane) zawiera więcej skwalenu, ewentualnie jakie to są różnice?
      2.Rozumiem że olej z amarantusa zawiera skwalenu najwięcej?

      Usuń
    4. 1 - tak ale dokładne różnice nie są mi znane
      2- tak

      Usuń
  20. Małgosiu, bardzo proszę o poradę. Od prawie roku mam problemy ze skórą przy paznokciach u dłoni (przy pewnym jedzeniu skóra w okolicy paznokci łuszczeje, robią się jakby rany). Z całą pewnością jest to związane z jedzeniem. Robiłam test Food Detective wyszła tylko lekka nietolerancja na drożdże, oczywiście zaczęłam ich maksymalnie unikać (szczególnie odrzuciłam pieczywo). Wyeliminowałam dodatkowo słodycze. Zauważyłam, iż mój problem pogłębia się znacznie po zjedzeniu pomidorów, czy czerwonej papryki. Nie wiem na co jeszcze powinnam uważać, ani jakie testy czy badania robić. Po przeczytaniu Twojej książki pomyślałam, że może za mało u mnie kwasów omega. Masz jakąś sugestię. Dodam tylko, że mam niedoczynność (obecne tsh 2,08), a półtorej roku temu urodziłam dziecko. Będę wdzięczna za każdą radę. Pozdrawiam gorąco.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Włącz do diety dużo źródeł kwasów Omega 3, warzyw bogatych w witaminę A i wyeliminuj nabiał na 6 tygodnie. Po tym czasie możesz jeść nabiał raz na 4 dni, ale małe ilości. Bardziej feta do sałatki niż miska twarożku ze szczypiorkiem.
      Zmiany skórne smaruj na noc olejem z czarnuszki i na dłonie nakładaj rękawiczki kosmetyczne. Takie białe, do kupienia w rossmanie.

      Usuń
    2. Bardzo dziękuję za Twoją odpowiedź. Robisz kawał dobrej roboty. Pozdrawiam

      Usuń
  21. Małgosiu, czy polecasz zażywanie enzymów trawiennych, jeśli tak to bardzo proszę o rekomendację.
    pozdrawiam przedświątecznie :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Nie ponieważ rozleniwiony żołądek sam przestanie sobie radzić.

      Usuń
  22. witaj Małgosiu,trafiłam na Twojego bloga szukając info o IBS,i w końcu normalne,rzeczowe porady(a nie tak jak na kilkunastu innych stronach to samo czyli kopiuj-wklej)Powtórzę to co inni czytelnicy - kawał świetnej roboty.wczoraj wieczorem upiekłam Twój chlebek na zakwasie żytnim-jeden bochenek już zniknął:)Barszcz na zakwasie,smalczyk roślinny(mój mięsożerny tata nie wierzył,że tam nie ma ani grama mięsa;))-REWELACJA!!Pozdrawiam serdecznie!G.

    OdpowiedzUsuń
  23. Witam
    Kiedy zostaną wysłane książki zamówione 16 grudnia.
    Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
  24. Gosiu ja nie na temat-alechcialam Ci bardzo podziekowac za polecenie mi patelni Valdinox.rewelacja.bez problemu sie myje-nawet po jajecznicy.a filet z kurczaka bez tluszczu tez rewelacyjny wychodzi.dziekuje☺

    OdpowiedzUsuń
  25. Małgosiu, piszę do Ciebie nie w temacie ale gorąco proszę o poradę a mianowicie w badaniu ogólnym moczu wyszły mi liczne fosforany bezpostaciowe. Domyślam się, że ma na to wpływ dieta, proszę doradź co jeść a czego unikać? Ph moczu wyszło 8(zasadowy) a ciężar 1010. Ogólnie wynik dobry. Dodam, że jestem weganką i jem bardzo dużo warzyw. Proszę cię o poradę, ponieważ boję się, że z biegiem czasu wykształcą mi się złogi kamieni! Co robić?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Zbadaj sobie jeszcze potas. To ważne i ja obstawiam że możesz mieć podwyższony i wtedy musiałabyś ograniczyć produkty bogate w potas.

      Usuń
    2. Bardzo dziękuję za odpowiedź, jednakże Małgosiu:
      1 czy może to grozić tworzeniu się kamieni nerkowych?
      2. Czytałam, że fosforany są w moczy przy stosowaniu dużych ilości soli ( ja używam himalajskiej i kłodawskiej), czy to prawda?
      3. Czy mam się niepokoić?
      Jeszcze raz dziękuję za zainteresowanie moją osobą.

      Usuń
    3. 1 - tak
      2 - tak
      3 - nie ale nie bagatelizować

      Usuń
    4. Małgosiu piszesz,że mam ograniczyć potas, myślałam, że fosfor?
      Potasu jem dużo (banany, warzywa korzeniowe), ale też używam dość sporo soli (tylko do warzyw ale bywają dni, że nic nie solę, nie jadam kupnych produktów gdzie mogłaby być ukryta sól)! Piję też dużo wody i herbat (zielona,różne ziołowe), kawy nie piję żadnej. Jem mnóstwo cytrusów.

      Usuń
    5. Musisz ograniczyć sól. Koniecznie.

      Usuń
    6. Małgosiu, znasz może lek roślinny Rowatinex, czy warto stosować w moim przypadku profilaktycznie?
      Czy fosfor mam też ograniczyć?
      Nie bardzo rozumiem dlaczego mam ograniczyć potas?
      Czy mogłabyś mi to troszkę rozświetlić?

      Usuń
  26. Gosiu dzis odebrałam wyniki i jestem troche podłamana TSH 1,510,Ft3 3,39,Ft4 17,22,anty TPO 284,anty TG 400:(lekarz powiedział,że Hashimoto i wczesniej czy pozniej przekształci sie to u Mnie w niedoczynnosc....leków mi tez nie przepisał.Gosiu dobra duszyczko doradź co robić dieta by cos poprawiła w takim przypadku?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Tak. To Hashimoto jak z bicza strzelił. Koniecznie zrób test na nietolerancje pokarmowe. Dieta ma tu kluczowe znaczenie.
      Koniecznie suplementuj D3, i selen. Jak ze skórą? Nie masz problemów?

      Usuń
    2. Gosiu własnie mam straszny problem od 3 miesiecy wysypała mi cała szyje i nic mi nie znika,tylko ciagle ropne wulkany:(co robic,pomoz...bo juz nie moge patrzec w lustro....a dieta to co opisałas przy niedoczynnosci?

      Usuń
    3. Gosiu a jaka dawke brac D3(2000IU dziennie?) i selenu?

      Usuń
    4. Czyli tak jak podejrzewałam. Odstaw nabiał, całkowicie.

      Usuń
    5. Gosiu serdeczne dzieki za odpow.i pomoc..uwielbiam Twoj blog i wszedzie gdzie moge go promuje...

      Usuń
    6. Gosiu prosze rozwiej jeszcze moje watpliwosci czy samo Hashimoto wczesniej czy poznieh doprowadzi do niedoczynnosci?czy mozna z tego wyjsc stosujac Twoja diete?

      Usuń
    7. Doprowadzi dlatego dieta jest kluczowa w terapii chorób tarczycy.

      Usuń
  27. Gosiu czy przy Hashimoto musze odstawicvwitam.dla matki karmiacej tam jest jod a czytalam u Ciebie zeby unikac?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. A jakie witaminy bierzesz? Są konieczne.
      Ja żadnych nie brałam, swoim pacjentkom też nie zalecam. Sama dieta pokrywa zapotrzebowanie.

      Usuń
    2. Mama premium Doppel Herz.Gosiu lepiej zakupic selen kapsułki czy 2 orzechy braz.dziennie?a i czy faktycznie ta jest ze jak ma Hashimoto to wcześniej czy pózniej będę miała niedoczynność

      Usuń
  28. Dzisiaj na obiad zrobiłam kurczaka maślano-pierniczkowego. Bardzo dobry, polecam.

    OdpowiedzUsuń
  29. Małgosiu czy spożywanie 2 orzechów brazilijskich dziennie pokrywa dzienne zapotrzebowanie na selen, mam mało krwinek białych i chciałabym diet to podpinieść... ale nie wiem czy kupić tabletki czy co?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Tak że kupić czy tak że wystarczy?? :):)

      Usuń
    2. Czy spożywanie produktów bogatych w selen wpływa na podniesienie białych krwinek, też borykam się z tym problemem, jak można jeszcze zaradzić Małgosiu? Hemoglobina i czerwone krwinki w dolnej granicy.

      Usuń
    3. Orzechy same w sobie nie ale dieta przeciwzapalna tak. Orzechy są elementem takiej diety.

      Usuń
  30. GOSIU gdzies czytałam na jednym z blogów,dziewczyna z Hashimoto pisała ze tymi tabletkami poprawila stan cery Noble Health, Class A Collagen, ca sadzisz bo Tobie ufam?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Odradzam. Jak masz problemy z cerą, odstaw nabiał.

      Usuń
  31. Malgosiu mam 165cm i waze 75,mam grube nogi i rece,choruje naniedocz tarczycy i tu moje pytanie:mam cholest powyzej 200 czym to moze byc spowodowane?pijeduzo koktajli,jem pestki,siemie,mieso tylko w niedziele,ser zolty 2plasterki,niewiem co robic dalej.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Podwyższony cholesterol to może nie typowe przy tarczycy, ale bardzo częste. Kluczowa jest tu dieta.

      Usuń
  32. Małgosiu ja nie jadam tłusto.Jem płatki owsiane owoce siemie pestki ryby,wedlin wogole.Czy powinnam wykonac jeszcze jakids badania w zwiazku z tym cholesterolem?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Po zastosowaniu diety monitoruj po prostu ten cholesterol.

      Usuń
  33. Czy kasza jaglana ma wysoki indeks glikemiczny oraz ładunek glikemiczny?tak czytałam. Jeśli tak co to znaczy?jem dużo kaszy a muszę unikać wysokiego indeksu.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. IG ta. Ładunek liczymy biorąc pod uwagę ilość w gramach.
      Odsyłam do posta jak liczyć IG i Łg.

      Usuń
  34. Małgosiu a co z jabłkami? Po upieczeniu kurczaka wyrzucamy je? Czy może wyjmujemy je tuż przed włożeniem ziemniaków?

    Kasia

    OdpowiedzUsuń
  35. Jeśli mam kurczaka 1.6kg to ile powinnam go piec? W 160 stopniach pół godziny a potem w 180 stopniach 15 minut? Czy jakoś inaczej?

    OdpowiedzUsuń