środa, 14 grudnia 2016

Pierniczki imbirowo - cynamonowo - pomarańczowe! Najlepsze!



Święta bez pierniczków? U mnie w domu absolutnie nie ma takiej opcji. Pieczemy je zawsze w hurcie. Dlaczego? Ponieważ dużym sukcesem jest, jeśli do świąt dotrwa połowa ;)
A to mąż  skubnie, a to dzieci "po jednym" i tak kilka razy dziennie. Pieczenie dzielę na cztery tury. Inaczej ręce odpadłyby mi od wałkowania, a kręgosłup od biegania po kuchni. W tym tygodniu zostały mi jeszcze dwie partie i jedna w przyszłym;).
Co roku piekę moje tradycyjne, klasyczne, z przepisu rodzinnego - przepis TU. Wychodzą zawsze o czym przekonały się już tysiące moich czytelników. W tym roku postanowiłam zaszaleć i opracowałam nową recepturę smakową, pierniczki imbirowo - cynamonowo - pomarańczowe. R E W E L A C J A!!! Jestem przekonana że Wam zasmakują. Dla porównania koniecznie zróbcie i jedne i drugie. Moja córka orzekła wczoraj, że imbirowe smakują jej bardziej ;).
Do dekoracji użyłam lukru domowej roboty, ale z użyciem klasycznego cukru. Jest gęstszy i do pierniczków nadaje się lepiej niż ten na bazie ksylitolu. Lukier z ksylitolem jest świetny jako polewa do ciast  - przepis TU.   

Kaloryczność:
Jeden pierniczek ma ok. 60-70 kcal 

A to Wacław, piernik autorstwa mojego synka ;)




Składniki na ok. 60 pierniczków:
* 1 kg mąki orkiszowej typ. 700 lub 650
* 300 gramów masła
* 200 gramów cukru
* 250 gramów płynnego miodu
* skórka otarta z 2 dużych pomarańczy
* 4 płaskie łyżki cynamonu
* płaska łyżka imbiru mielonego
* 1 łyżeczka proszku do pieczenia
* 2 łyżeczki sody oczyszczonej
* 3 żółtka
* 4-5 łyżek słodkiej, płynnej śmietany

1. W rondelku rozpuszczamy masło. Dodajemy cukier, miód, imbir i cynamon. Podgrzewamy na małym ogniu cały czas mieszając, aż wszystkie składniki dokładnie się połączą. Zestawiamy z ognia, studzimy.
2. Sodę oczyszczoną rozpuszczamy w 2 łyżkach wody. Mąkę mieszamy z proszkiem do pieczenia.  Przesiewamy przez sito (koniecznie !!!).
3. Wystudzoną masę miodową wlewamy do miski. Miksujemy dodając żółtka, skórkę pomarańczową i rozpuszczoną w wodzie sodę. Po uzyskaniu jednolitej masy wsypujemy przesianą z proszkiem do pieczenia mąkę i śmietanę. Zagniatamy ciasto. Ma być gładkie i sprężyste.
4. Zagniecione ciasto wstawiamy do lodówki na 2-3 godziny. Rozwałkowujemy partiami na posypanej mąką silikonowej (najlepiej) stolnicy. Przy pomocy foremek wykrawamy dowolne kształty i układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Pieczemy 7 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni (bez termoobiegu).
Wystudzone pierniczki dowolnie dekorujemy. 

Lukier:
* szklanka cukru pudru
* jedno białko
* 6 kropel soku z cytryny 

1. Cukier puder miksujemy z białkiem i sokiem z cytryny na gładką, gęstą masę.


172 komentarze:

  1. Witaj Gosiu,mam pytanie nie w temacie, co sądzisz o owocach i warzywach liofilizowanych sproszkowanych, które można kupić np w sklepie pani A.L czy warto? Ps przepis na pierniczki z pewnością wykorzystam a i chciałabym pogratulować Tobie Gosiu cudownej książki,którą już posiadam i korzystam codziennie.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Liofilizaty dobrej jakości są fajnym uzupełnieniem diety. Ja ich nie kupuję ponieważ używam owoców mrożonych.

      Usuń
    2. Za wcześnie mi się kliknęło. Kochana życzę przyjemnego gotowanie z książki ;)

      Usuń
    3. Bardzo dziękuję :)miłego dnia

      Usuń
  2. Wczoraj zrobiłam ciasto na Twoje tradycyjne pierniczki i właśnie zabieram się za wykrawanie:) a wieczorem wypróbuję ten przepis. Mogę użyć miodu sztucznego?

    OdpowiedzUsuń
  3. super przepis :) jakiej śmietany używasz Małgosiu? i pytanie z innej beczki - czy ma sens dodawanie kurkumy do gotowania jaglanki, makaronu czy ryżu? czy to tylko efekt barwienia składników?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Zwykłej kremówki.
      Kurkuma to złoto. Będę o niej pisała niebawem. Dodawaj.

      Usuń
  4. Już lista zakupów spisana, po południu będę robić 😊Nie wiem czy dam radę kupić silikonową matę😔Czy mogę rozwałkować ciasto na normalnej drewnianej ? Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Hura😊Udało mi się kupić matę silikonową- rewelacja!Już drewniana stolnica mi nie potrzebna:) Wczoraj upiekłam pierniczki, dziś ozdobiłam,nie są za piękne - ale smakują wyśmienicie 😋W zeszłym roku robiłam te klasyczne, też były smaczne. Uwielbiam pani bloga! Czytam każdy wpis!😁Ksiàżke kupiłam, zamówiłam do rodziców, 'mama przeczyta i mi wyślę do Anglii. Już się nie mogę doczekać kiedy będę czytać😉
      Dodałam zdjęcie na insta i otagowałam panią, że pierniczki pochodzą z pani przepisu :) mam nadzieję, że nie jest pani zła😉Pozdrawiam i Życzę Wesołych i Zdrowych Świąt!🎄🎁

      Usuń
  5. Gosiu, o jaką śmietanę chodzi?

    OdpowiedzUsuń
  6. A nie trzeba dodawac przyprawy do piernika? Jaki smak przeważa w tych pierniczkach: pomarańczowy czy imbirowy?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. I imbirowy, i pomarańczowy i cynamonowy.Smaki się cudnie łącza.
      Wypróbuj. Moja córka orzekła że smakują jej bardziej.

      Usuń
    2. Gosia, jak dlugo takie pierniczki postoja?

      Usuń
    3. he, he, u nas nie za długo ;)
      ale jeśli będą schowane to pół roku

      Usuń
  7. A gdzie moge kupic make orkiszowa?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. W każdym większym sklepie. Możesz też użyć zwykłej pszennej.

      Usuń
    2. A może być typ 1850?

      Usuń
  8. przepis ciekawy, zamierzam wypróbować:) czy pierniczki z tego przepisu wychodzą miękkie czy twarde?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Chrupiące ale miękkie. Nie są twarde.

      Usuń
    2. Moja niespełna 14-miesięczna córka mając całe 5 ząbków zajada się tymi z przepisu rodzinnego bez najmniejszych problemów :) Są pyszne. Widzę podobieństwo pomiędzy oboma przepisami, więc przypuszczam, że i te nowe będą na tyle miękkie, że sobie z nimi poradzi;) Muszę koniecznie zrobić!

      Usuń
  9. A stworzyłaś już może wersję tego przepisu dla bezglutenowców i bezlaktozowców? :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ja również proszę o przepis bezglutenowy

      Usuń
  10. A mam pytanie z innej beczki. Przejrzałam Pani posty dot. kandydozy i obawiam się że też mogę ją mieć. Ale nie mogę nigdzie doczytać jakie badanie wykrywa je w przewodzie pokarmowym? Z krwi czy jakiś wymaz z gardła ? Czy jakie mam wykonać?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. W moim przypadku zrobili testy z krwi na IgG oraz IgM. Czy to blad, ze parametry IgA i IgE zostaly pominiete? Wynik byl negatywny. Z góry dziekuje za odpowiedz Gosiu!

      Usuń
    2. Dziękuje, napewno wykonam bo po przeczytaniu artykułów nieźle się przeraziłam

      Usuń
  11. Gosiu, gdzie można kupić taką mąkę jak podana w przepisie? Orkiszową kupiłam w tesco, ale nie jest napisane jaki to typ mąki. P.s. książka świetna,cieszę się, że ją mam:)

    OdpowiedzUsuń
  12. Czy zamiast masła może być smalec? Albo pół na pół smalec z masłem? Mam też bardzo dobra przyprawę do piernika i jej dodam. Z połowy porcji na wypróbowanie bysmy z córką zrobiły.

    OdpowiedzUsuń
  13. Małgosiu, jeśli z samego rana biorę tabletkę na obniżenie kwasów żołądkowych (tak kazał lekarz ze na czczo) a po godzinie pije siemię czy to jest ok czy zmienić kolejność?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Tak. Tabletkę musisz wziąć na czczo.

      Usuń
    2. dziękuję :) po godzinie to chyba się wchłonie prawda?? I glutek moge pić :)

      Usuń
  14. Odkryłam ze po ciastkch imbirowych kupnych mam zgage. Boje się ze i po tych będzie. Da się coś zrobić żeby jej uniknąć? Może jakoś składnik dodatkowy?

    OdpowiedzUsuń
  15. Mam swój sprawdzony od lat przepis, ale chyba część zrobię takich :) Dziękuję za kolejny przepis trafiony w moje smaki :)

    OdpowiedzUsuń
  16. Gosiu, zrobiłam twoje paszteciki,rewelka wszystkim smakowały,na święta musze jeszcze jedna porcję zrobić :-D

    OdpowiedzUsuń
  17. Małgosiu mam dwa pytania odnośnie pierniczków :)
    1. Czy jeśli cukier w cieście zamienię na ksylitol to rownież muszę go zmielić?
    2. Czy mąka orkiszowa melvit będzie ok do nich?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. 1 - ale cukru w cieście nie mielimy na puder.
      2 - tak

      Usuń
  18. Dzień dobry bardzo przepraszam, że nie na temat, ale chyba jest Pani moją ostatnią nadzieją.
    Mam 20 lat i problem z aftami, pojawia mi się ona (zawsze pojedyncza) co około 2-3 tygodnie,a wyleczenie trwa tyle samo, więc tak naprawdę afty mam non stop.
    Byłam u periodontologia, który nie umiał znaleźć przyczyny.
    Nie jestem na nic chora(oprócz PCOS ale to chyba znaczenia nie ma) morfologię krwi w normie, innych objawów brak.
    Może Pani ma jakiś pomysł?
    Dziękuję i życzę Wesołych Świąt

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Polecam pobrać wymaz z jamy ustnej aby sprawdzić czy przyczyną nie jest jakaś bakteria lub grzyb.

      Usuń
    2. dziękuję za odpowiedź

      Usuń
  19. Małgosiu zawsze boję się dodawać skórki pomarańczowej lub cytrynowej ze względu na konserwanty. Czy masz jakiś sprawdzony przepis aby pozbyć się ich z cytrusów?
    Ps.Wacław jest przecudowny😉
    Pozdrawiam cieplutko.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Pomarańczę lub cytrynę trzeba porządnie umyć i sparzyć wrzątkiem.

      Usuń
  20. Czy to nie jest pomyłka - tylko 60 pierniczków z 1kg maki ?

    OdpowiedzUsuń
  21. Czy jakbym włożyła ciasto do zamrażalnika, to czy można skrócić czas chłodzenia( mrożenia) np do 30 min?

    OdpowiedzUsuń
  22. Gosiu czy zrobienie badań Tsh,antyTPO,w czasie miesiączki(1 dzień)to wyjda miarodajne?a i czy poporodowe zapalenie tarczycy mija,bo tak to lekarz określił?i jak myślisz regulować najpierw dieta czy brać tabletki,tylko że karmie jeszcze piersią?Gosiu poradź bo tobie ufam bardziej niż lekarzowi....

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. 1 - tak
      2 - trzeba monitorować
      3- a jakie TSH, jakie Anty TPO i jakie FT3 i Ft4

      Usuń
    2. Gosiu w paźdz.Tsh 2.460,Ft3 3.39,Ft4 17.22,a w listop.Tsh 1.510,dodam ze teraz od porodu dostalam pierwsza miesiaczke i robilam w 5 dniu cyklu Tsh i prolaktyna 26.9

      Usuń
    3. Anty TPO musze jeszcze zrobic.Gosiu jak poprosilam o kortyzol,D3 itp.to Mnie wysmial endokrynolog i zapytal co ma Pani rozstepy zeby badac kortyzol...

      Usuń
    4. FT4 i FT3 masz za wysoko, TSH też więc dla mnie to jest nieodczynność. Konieczna jest dieta i badania co 4 tygodnie.

      Usuń
    5. Dzieki Gosiu za porade,czyli lekow na razie nie brac?

      Usuń
  23. Dzień dobry, mam krótkie pytanie. Jeżeli użyję surowego białka do lukru królewskiego to salmonella mnie nie dopadnie?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ewentualna salmonella jest na skorupce, nie w jajku w środku, więc jajka zawsze sparzamy. W zasadzie powinnam to napisać, ale wydało mi się to oczywiste.

      Usuń
  24. Czemu zniknal wczorajszy post o spedzaniu swiat? :(

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. :((( przez błąd bloggera skasował się, a nie zrobiłam kopii zapasowej.

      Usuń
    2. Szkoda ale zdazylam przeczytać byl bardzo fajny naprawdę:))

      Usuń
    3. Zawsze mam kopie zapasowe, a tu post był lifestylowy i krótki więc stwierdziłam że zrobię później. No i poszło w kosmos :(((

      Usuń
    4. Też zdążyłam przeczytać i zgadzam się w 100% z tym tradycyjnym spojrzeniem na święta. Takie przygotowania, choć męczące, mają swoją magię :)

      Usuń
    5. Ja tez zdazylam przeczytac.. Post byl swietny

      Usuń
    6. Ja niestety nie zdążyłam :((((( Gosiu może jeszcze wstawisz taki pościk?

      Usuń
  25. Gosiu, na codzień odżywiam się raczej zdrowo ale od jakiegoś czasu nie mam na nic ochoty do jedzenia i co nie bym nie zjadła jest mi niedobrze co to może oznaczać ?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Myślę że powinnaś to przeczekać. Tam bywa i też tak czasem miewam że na co nie spojrzę to mnie mdli. Albo odrzucam od różnych produktów czasowo.

      Usuń
  26. Gosiu,
    Mam do Ciebie nietypową prośbę. Czy jest możliwość zamówienia u Ciebie nie diety, ale wytycznych, co mam jeść, jak jeść, jak łączyć posiłki itp. z takimi wynikami?
    TSH | 3,6135 µIU/ml | (Min=0,35 Max=4,94), poprzednio było 3,0
    Cholesterol całkowity | 6,37 mmol/l | (Min=3 Max=5)
    Cholesterol HDL | 1,50 mmol/l
    Cholesterol LDL | 4,47 mmol/l
    Trójglicerydy | 0,87 mmol/l
    Glukoza | 4,93 mmol/l | (Min=3,9 Max=5,5)

    Do tego prolaktyna, kiedy była ostatni raz sprawdzana 10 lat temu to była za wysoka. Od zawsze mam nieregularne miesiączki i nadmierne odwłosienie. Rok temu zrezygnowałam z glutenu i kilka kilogramów spadło. Teraz waga w miarę utrzymuje się na 65kg przy 165cm wzrostu, ale nie chce niżej spaść. Lekarze oczywiście mówią mi, że „taka uroda”. Ale po lekturze Twoich artykułów i komentarzy zauważyłam, że moje TSH mimo że jest w laboratoryjnej normie to jest za wysokie. Chętnie zamówiłabym u Ciebie dietę, ale źle się czuję musząc jeść wszystko dokładnie tak jest na kartce, wolę sama tworzyć menu w oparciu o odpowiednie zasady, dlatego pytam o ich możliwość zamówienia takich zasad. Jaka byłaby ich cena? Czy powinnam zrobić jeszcze jakieś badania? Czy ewentualnie mogłabyś mi polecić jakieś książki do poczytania, artykuły w którą stronę się skierować?
    Bardzo poproszę Cię o odpowiedź :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Wszystkie wytyczne za darmo masz w postach o NT i tam też pod postami polecane książki.

      Usuń
    2. Dziękuję!! Rozumiem, że masz na myśli niedoczynność?

      Usuń
  27. Zagniotłam ciasto, niestety mam wrażenie, że jest za bardzo plastyczne ;-) i ciężko wyobrazić mi sobie, żeby ładnie dało się rozwałkować :-(. Raczej wygląda na takie, co to przywierać będzie i do stolnicy i do wałka. NO nic na razie siedzi w lodówce

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Wyrobiłaś zatem za słabo. Ciasto ma mieć konsystencję plasteliny.

      Usuń
  28. Gosiu a można zamiast imbiru i cynamonu dać przyprawę specjalną do pierników, kupiłam wyśmienitą w sklepie eko i szkoda by było aby sie zmarnowała. Tylko nie wiem ile łyżeczek?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Gosiu nie uzyskałam odp. na swoje pytanie ?

      Usuń
    2. Nie udzieliłam odpowiedzi ponieważ dla mnie jest oczywista.
      Te pierniczki są imbirowe. Moje klasyczne które są w poście podlinkowane są z wykorzystaniem przyprawy piernikowej.

      Usuń
    3. dziękuje za odp, dla mnie nie była oczywista:) poza tym nie widziałam, że jest link do innego przepisu z wykorzystaniem przyprawy piernikowej, skupiłam się na tym przepisie i tyle w temacie

      Usuń
  29. Czy mąka orkoszowa typ 1050 może być? I śmietanka 12% ?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. A śmietanka 12% to nie jest zwykła śmietana do zup? Raczej nie jest zbyt słodka... Wcześniej w komentarzach Małgosiu pisałaś o kremówce, teraz już nie wiem jakiej dodać :) Rzeczywiście ich wychodzi tylko 60? :(

      Usuń
    2. Najlepsza jest kremówka, słodka, ale jeśli ktoś nie chce to może użyć 12%.
      Ilość pierniczków jest zależna od wielkości foremek.

      Usuń
  30. Gosiu,chciałabym w poniedziałek zrobić bigosik wegetariański, który umieściłaś w swoim top 5 na święta.
    1.Który sposób zachowania świeżości potrawy jest lepszy: zamrożenie czy zawekowanie?
    2. Jak Ty wekujesz ewentualnie taki bigos ?
    Dziękuję.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. 1 - I jeden i drugi.Nie ma znaczenia.
      2 - wkładam gorący do słoika i stawiam słoik na ściereczce do góry dnem na całą noc. Rano są pięknie pozamykane.

      Usuń
    2. Dziękuję.Planowałam zawekować tak samo;)Tylko czy tak zawekowany bigos trzymać w lodówce czy poza nią.Wydaje mi się,że skoro jest zawekowany to nie wymaga lodówki ale wolę upewnić się :)

      Usuń
  31. Małgosiu bardzo dziękuję Ci za odpowiedź pod poprzednim postem odnośnie spieniacza :) mam jeszcze jedno pytanko do Ciebie . Widziałam kiedyś u Ciebie na zdjeciach (chyba na facebooku kawiarkę , czy ona dobrze się sprawdza , stosujesz ją nadal?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Tak. Polecam ją całym sercem. Póki co nie mam miejsca na ekspres do kawy i taka kawiarka sprawdza się w 200%.

      Usuń
    2. Dziękuję Kochana :) jak zwykle mogę na Ciebie liczyć ! :)

      Usuń
    3. Gosiu a ty masz kawiarke aluminiowa?

      Usuń
  32. Gosiu proszę ratuj. Mąż 23 października zamówił u Ciebie dietę i do tej pory nie dostał wyceny. Bardzo nam zależy na czasie. Pozdrawiam Honorata

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Odpowiadając na ten komentarz napisz mi z jakiego maila mąż wysyłał formularz - komentarza z adresem email nie opublikuję. Sprawdzę i napiszę do Was.

      Usuń
  33. Malgosiu,
    Ja nie w temacie i pytanie moze glupie ;)), ale nie wiem jak to jest. Jak uzywam do zup mrozonej wloszczyzny, to czy potem moge ta zupe zamrozic? Jestem rozdarta poniewaz slyszalam odmienne opinie. Teoretycznie te warzywa juz byly mrozone, ale surowe, wiec jak to jest? To samo sie tyczy szpinaku, mies,czy czegokolwiek innego. Bardzo prosze o odpowiedz.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Nie, nie. Produktów raz zamrożonych, nie zamrażamy ponownie. Nawet jeśli posłużyły jako półprodukt do przygotowania innego dania.

      Usuń
  34. Jeżeli mam miód naturalny z pasieki, który zdążył się już skrystalizować - masz Małgosiu jakiś patent jak go upłynnić nie tracąc przy tym jego właściwości zdrowotnych, które uciekają w wysokiej temperaturze?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Jeśli chcesz go użyć do pierniczków to i tak straci w wyniku pieczenia :(
      Jeśli nie to odkładasz np. 2 łyżki miodu do szklanki i szklankę wkładasz do ciepłej wody.

      Usuń
  35. Małgosiu, czy mogę zagnieść ciasto dziś i zostawić w lodówce do jutra,?

    OdpowiedzUsuń
  36. Wiem, że może niektórym mój problem wyda się z tyłeczka wyjęty, ale chciałabym się poradzić. Wychodzę z anoreksji (zaczętej od ortoreksji) i wiem, ze trzeba mieć dobry rozkład B/t/w oraz zwiększać kaloryczność stopniowo. Mam teraz ustalone potrzebne proporcje, ale dla mnie to za mało Jestem w stanie i chcę jeść więcej. Czy mam się zatem przejmować tymi wyliczonymi cyferkami czy nie zważać na nie i korzystać z tego, że mam wielką chęć i motywację do jedzenia i wyzdrowienia. Chodzi mi głównie o to, czy zły rozkład może doprowadzić do jakiś powikłań?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Jeśli masz wielką chęć na jedzenie to jedz i nie patrz na nic.

      Usuń
    2. Mam i nawet sama bym się po sobie tego nie spodziewała. Jakoś od czerwca udało mi się przybrać 5 kg. Nie wiem czy to dużo czy nie, ale czuję się znacznie lepiej. I pomimo nadal ogromnej niedowagi mam siłę i chęć na wszystko. Biorę sobie dużo zadań, wyrabiam się z tym, do tego w szkole mam lepsze oceny aniżeli kiedykolwiek wcześniej i nauka przychodzi mi z łatwością. Nie wiem czy to podyktowane mnóstwem orzechów które jem czy czymś innym, ale mam nadzieję, że wracam na właściwe tory :)

      Usuń
    3. A jak wpadnie w kompulsy to co wtedy?

      Usuń
    4. Od razu zaznaczam, że jem tylko zdrowe produkty i przestrzegam 5 porcji dziennie. Nie podjadam między nimi nawet jak mam ochotę. Ale nie umiem jeść tak, że śniadanie jest większe a np drugi posiłek mniejszy. wtedy przeważnie pod koniec dnia mam większą ochotę rzucić się na cokolwiek. Wolę jeść co 2-3 godziny podobne kalorycznością posiłki.

      Usuń
    5. Kochana gratuluję! Rozumiem dokładnie z czym się zmagasz bo sama przez to przechodziłam i jeszcze do końca psychicznie nie doszłam do siebie. Ale walczę z głowa i złymi myślami i trzymam za Ciebie kciuki!

      Usuń
  37. Gosiu, dzieciaczki i mąż podjadają a Ty się też skusisz? ;))
    Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ja też je uwielbiam i też mnie kuszą ale staram się z rozwagą ;) Ale rodzina podjada non stop, aż gonić muszę bo by wszystko zjedli ;))

      Usuń
  38. Czyli surowe białko w lukrze? Czy to bezpieczne? ;)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Nie zgodzę się ;) Ja nigdy nie robiłam lukru z białkiem, dopiero ostatnio się z tym spotkałam. Zawsze był sok z cytryny+cukier puder i lukier zawsze się udawał.

      Usuń
    2. Oczywiście, że lukier tylko sok z cytryny i cukier puder. A w ogóle po co lukrować pierniczki?

      Usuń
  39. Małgosiu chyba jestem nie kumata, czy Ty pisałaś o tym że ft3 i ft4 to powinien mieć iles tam procent w stosunku do TSH?

    OdpowiedzUsuń
  40. Małgosiu ja dalej drążę temat :) odnośnie tej kawiarki.
    Na ile kaw jest ta Twoja ? (chodzi mi o filiżanki ) .
    Czy Twoim zdaniem lepiej jest zakupić taką na 2 filiżanki espresso (będę z niej korzystać razem z mężem ) , bo z tego co zrozumiałam w instrukcji obsługi tej kawiarki którą sobie wypatrzyłam, producent pisze , że każdorazowo należy ją napełnić wodą i kawą na tyle kaw na ile jest przeznaczona

    OdpowiedzUsuń
  41. Gosiu, czy do bigosu wega pluczemy kapustę?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Nie. Ja kapusty nie płucze nigdy. Płucząc, wypłukujemy cały smak.

      Usuń
  42. Hmmm wygladają bajecznie i to połączenie smaków.. idealne tylko czy nie fit rodzinka sie do nich przekona..

    OdpowiedzUsuń
  43. Małgosiu , kiedy mogę spodziewać się wyceny wysłana była 16 listopada

    OdpowiedzUsuń
  44. Pani Małgosiu, mam prośbę o radę, ufam Pani opinii i wiem, że kiedyś pisała Pani coś w tym temacie, ale nie mogę znaleźć. Mam w domu przedszkolaka 4-letniego, u którego podejrzewam owsiki (wiem, że w przedszkolu są stwierdzone przypadki, a ostatnio często się drapie po pupie, ciągle chce słodycze). I tak zastanawiałam się od jakiegoś czasu, czy się nie odrobaczyć rodzinnie. I pytania: czy jest sens robić jakieś badania czy po prostu wziąć lek? Jeśli tak to jaki poleca Pani bo nie wiem czy one są bardzo inwazyjne dla organizmu. Czy rodzeństwo 1,5 roczne też odrobaczyć i czym? Ktoś polecał mi kiedyś preparat ziołowy (w składzie głównie miód, olej z czarnuszki, wyciąg z łupiny orzecha włoskiego i zioła), tylko czy on działa wystarczająco zamiast farmakologii? Będę ogromnie wdzięczna za podzielenie się Pani opinią - z góry dziękuję i serdecznie pozdrawiam! Kinga

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Małgosia kiedyś o tym pisała w komentarzach (też o to pytałam ) i z tego co pamiętam nie polecała ziołowych preparatów tylko udać się do lekarza i żeby on przepisał odpowiednie leki.

      Usuń
  45. Czy kandyzowana skórka z pomarańczy zamiast świeżej spełni zadanie czy nie bardzo?

    OdpowiedzUsuń
  46. Bardzo proszę o info czy może być orkiszowa 630. Musze zrobić dziś i nic innego nie znalazłam a bardzo bym chciała żeby wyszły.. :-*

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ja wczoraj zrobilam z pszennej pelnoziarnistej typ 1850 i sa prze pyszne... :) zjadlam ich stanowczo za duzo... :)

      Usuń
  47. Gosiu jak byś odpowiedziała to byłabym wdzięczna.Twoje jadłospisy sa ze mna od lutego i dobrze mi z tym tylko ze nie końca jedzenie stało się jakąś obsesja.. ciagle tylko przygotowuje jedzenie pilnuje godz posiłku przestałam chodzić do znajomych bo w tej godz musze zjeść. a jak już pójde to boję się zjeść czegoś poza jadłospisem a zazwyczaj częstują czymś słodkim... mam swoja upragniona wage i figure i boje się to zaprzepaścić (1.67 i 49 waga. 32 lata)Jak sobie z tym poradzić?moze ktoś też tak ma?czy tylko ze mna jest cos nie tak?a mój 2 problem to ze włosy w połowie mi się łamią-wypadają-krusza co mogę z z tym zrobić?załamana twoja stała czytelniczka Kasia

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Odsyłam do posta o ortoreksji. Tam znajdziesz cenne wskazówki.

      Usuń
    2. Dobrze, że od razu widzi Pani problem i próbuje coś z tym robić. Sama też tak miałam i nie wiedziałam z czym się to "je" (czyt. że to ortoreksja) i doprowadziłam się do anoreksji i skrajnego wyniszczenia. Lekarze w pewnym momencie dawali mi pół roku życia. Ponadto nie wytrzymał tego mój partner i ode mnie odszedł. Niektórym początkowo może wydać się to błaha sprawa, ale na dłuższą metę nie wróży nic dobrego. Nie chcę straszyć a tylko przestrzec, bo wiem jak się to może skończyć.

      Usuń
    3. Gosiu a 2 część pytania o włosy?odp

      Usuń
    4. Gosiu a ty jak jstes w gościach to cos jesz?i jak to się ma do twojej dziennej kalorycznosic? odpuszczasz sobie potem 1 z 5 posiłków?

      Usuń
    5. Drogi Anonimie z godz 13.48 jak sobie Pani poradziła z tym probleme?

      Usuń
    6. Jak jestem w gościach to jem w gościach, już nie jem w domu. Kluczowe jest to co się wybiera na takiej gościnie.

      Usuń
    7. Nie można powiedzieć, że sobie z tym poradziłam, bo nadal jem zdrowo i przestrzegam pór posiłków. Na imprezie ciasta, ale ich nie tknę. Dają jedznie np po 2 godzinach gdzie jeszcze nie mam jeść, więc nie jem. jedyne z czym udaje mi się walczyć to anoreksja, bo nie mam już obaw o większe porcje. Dzięki temu waga powoli idzie w górę. Znalazłam w życiu nową pasję i widzę, że jestem w tym dobra. dostrzegają to inni ludzie co mnie jeszcze bardziej motywuje. Poza tym jestem osobą, która lubi coś udowadniać. Może to źle zabrzmi, ale powiedziałam sobie że pokażę byłemu że niepotrzebnie mnie skreślał. Mi już przeszło a on niech wie co stracił. Wiem że to pewnie zła motywacja, ale dla mnie liczy się teraz każda która pomoże wyzdrowieć.

      Usuń
    8. Nie rób niczego dla byłego czy kogokolwiek. Rób dla siebie!

      Usuń
  48. czy do pasztecików z Twojego przepisu należy namoczyć wcześniej grzybki ? (suszone)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Można, ale jak nie namoczysz to też się nic nie stanie. Farsz gotujesz więc one namiękną.

      Usuń
  49. Gosiu, mojej babci nie może się zagoić (30 cm) rana pooperacyjna.Lekarze ręce rozkładają bo już dawno powinno być ok.Brała antybiotyki,rana była 3 x czyszczona nowe szwy założone żadnego zakażenia w niej niema.Czy można to jakoś dieta wspomóc?np sokami czy jakimiś witaminami.Ma 82 lata.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dieta niestety nic tu nie pomoże. W tym wieku jest problem z gojeniem ran niestety. To co mogę polecić to maści ze śluzem ślimaka.

      Usuń
  50. Gosiu, śniadanie białkowo tłuszczowe. Co wtedy jeść na kolacje?? Weglowodany ?

    OdpowiedzUsuń
  51. Gosiu, co sądzisz o piciu wody z octem jabłkowym (naturalnym) przed większym posiłkiem? czytałam, że ma właściwości obniżające wyrzut cukrów i skok insuliny?

    OdpowiedzUsuń
  52. Malgosiu,jestem wielka fanka Twojego bloga. Czytam codziennie i naczytac sie nie moge:) Wybacz, ze nie w temacie pytam...czytalam wielokrotnie w komentarzach, ze TSH nie powinno byc wieksze od 2. Dlaczego? Skoro norma jest do 4. Wlasnie odebralam wyniki badan FT3 3,5 norma 2-5pg/ml
    FT4 19,59 norma 12-22 pmol/l
    TSH 3,550 norma 0,270-4,200 ulU/ml. Moglabys prosze spojrzec czy sa poprawne? Dodam, ze czuje sie dobrze, nie mam wiadomych mi zadnych probemow zdrowotnych:) Waze 58 przy wzroscie 164, wiek 35:) Dziekuje Ci bardzo:)

    OdpowiedzUsuń
  53. Bardzo proszę o informacje czy z mąki orkiszowej 630 też wyjdzie:* baardzo chce dziś powalczyć:)

    OdpowiedzUsuń
  54. Czy kupowane mieszanki warzyw można odmrażać przed spożyciem? Np., jak chcę zrobić szybko zupę to zazwyczaj wyciągam wcześniej opakowanie. Ale spotkałam się ostatnio z informacją, że takie odmrażanie powoduje jeszcze większy ubytek witamin, czy to prawda?

    OdpowiedzUsuń
  55. Świetnie wyglądają te pierniczki. Myślisz, że można do nich dodać jagody acai na przykład w postaci musu? To moja niedawna obsesja, zaczeło się od suplementów a teraz próbuje wkomponowywać je w codzienną dietę.

    OdpowiedzUsuń
  56. Już wielokrotnie miałam zadać to pytanie, a teraz przy okazji wielkiego świątecznego pieczenia nadarza się idealna okazja: w wielu przepisach precyzujesz, Małgosiu, czy pieczenie ma się odbywać z termoobiegiem czy bez. Wydawało mi się, że producenci piekarników wymyślili tę funkcję ze względów oszczędnościowych (niższa temperatura, krótszy czas pieczenia), ale wnioskuję z Twoich wpisów, że jest jeszcze jakieś inne, nie zawsze pożądane, działanie termoobiegu. Czy mogłabyś wyjaśnić tę kwestię i podać generalne wskazówki odnośnie tego, kiedy piec z, a kiedy bez termoobiegu? Jeśli to pytanie wykracza poza odpowiedź na komentarz, to może namówię Cię na oddzielny post?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Termoobieg działa wysuszająco na potrawy i do niektórych jak np. sernik czy w ogóle ciasta nie nadaje się.

      Usuń
  57. Małgosiu-czy można liczyć na zakładkę na blogu -dodaj do książki-by zamieszczać w niej ulubione przepisy? Bardzo by to nam ułatwiło korzystanie z przepisów.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Cenna uwaga. Moi informatycy pracują nad nową stroną która ruszy z początkiem nowego roku. Tam będzie możliwość zalogowania się jako użytkownik strony i rzeczywiście poproszę chłopaków aby stworzyli taki album uzytkownika, taką książkę.

      Usuń
  58. Witaj Małgosiu! Jak myślisz, czy pierniczki wyjda smaczne ze "sztucznego miodu"? Zalega mi na półce słoik takiego kupnego w markecie miodu i pomyslałam,że może do nich go wykorzystam. Tylko czy to nie zmieni smak pierników na "chemiczny"? Pozdrawiam.

    OdpowiedzUsuń
  59. Wacław jest super! :)

    OdpowiedzUsuń
  60. Pomocy!Zrobilam wczoraj bardzo pozno wieczorem i wstawilam do lodowki na noc, przeczytalam wyzej ze mozna... Rano wyjelam z lodowki iciasto kamien :(co robic? Bardzo prosze o pomoc :(

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Pokrój nożem na paski, odstawi po 15 minutach wałkuj.

      Usuń
  61. Malgosiu odpowiedzialabys prosze na moj komentarz powyzej o TSH? Nie wiem czy mam sie martwic...

    OdpowiedzUsuń
  62. Małgosiu, jak nakładasz lukier na pierniczki? jakimś pędzelkiem?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Mogę podpowiedzieć, że idealnie do nakładania lukru nadają si,ę woreczki strunowe, takie troszkę większe. Wystarczy odciąć kawałeczek rogu i się super nakłada, bardzo precyzyjnie.
      Ciastka upiekłam - bomba! Piekłam z połowy porcji bo mam jeszcze do upieczenia nasze rodzinne ciasteczka ale te są naprawdę wspaniałe i godne polecenia.

      Usuń
  63. Małgosiu, mam problem, zrobiłam wczoraj wieczorem ciasto wg Twojego przepisu, potrzymałam w lodówce do dzisiejszego poranka i jest okropnie twarde...Nawet nie da się rozwałkować. Wczoraj miało idealną konsystencję... Można je jakoś uratować?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. I tak ma być. Teraz kroisz ciasto na pasy, czekasz i wałkujesz.

      Usuń
  64. A czy ktoś próbował z kokosowe? Wyjdą?

    OdpowiedzUsuń
  65. Czy śmietanę można zastąpić mlekiem kokosowym?

    OdpowiedzUsuń
  66. Przepyszne pierniczki, takie maślane i z wyraźną cynamonowo-imbirową nutą. Bardzo smaczne,piekłam z połowy porcji ale jeśli zdążę to może jeszcze upiekę przed samymi świętami.

    OdpowiedzUsuń
  67. A czy można całkowicie pominąć śmietanę? Pozdrawiam ciepło

    OdpowiedzUsuń
  68. Właśnie jestem w trakcie robienia ciasteczek i okazalo sie ze nie mam sody 😕 czy wyjda mi bez tego skladnika?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Trochę późno- mi wyszły.
      Ciasteczka są przepyszne. A zapach w domu obłędny.
      Małgosiu to samo tyczy się pierników. Pierwszy raz wyszly mi tak pyszne pierniki 😊 Dziękuje

      Usuń
  69. Małgosiu, dziękuję za przepis. Pierniczki wogóle piekłam pierwszy raz i wyszły super. Dałam trochę więcej skórki z pomarańczy a mniej imbiru i cynamonu i są idealne. Jeszcze raz wielkie dzięki :*

    OdpowiedzUsuń
  70. Upiekłam ciasteczka wczoraj- REWELACJA! Znając Twoje przepisy Małgosiu od razu zrobiłam z 1,5 porcji :) Znikały ledwo wyjęłam blaszkę z piekarnika. Zamiast śmietany dałam jogurt naturalny (zapomniałam kupić śmietankę), a mąkę sparzyłam masą miodową i nie do końca schłodziłam całość (ograniczenie czasowe). Wałkowało się z łatwością, na macie silikonowej bez mąki. Dopiero pod sam koniec po zagnieceniu resztek z wykrajania trochę się kruszyło, ale do ogarnięcia. Zdecydowanie przepis do powtórzenia. Dziękuję!

    OdpowiedzUsuń