piątek, 27 stycznia 2017

Cielęcina na anemię i problemy z żelazem. Dlaczego jest taka zdrowa i kto powinien zwrócić na nią szczególną uwagę? A także pulpeciki cielęce pieczone w sosie warzywnym. Bezglutenowy, beznabiałowy i bezjajeczny obiad nie tylko dla dzieci!






Pulpeciki cielęce. Delikatne, puszyste, mięciutkie i aromatyczne. Zapieczone w sosie warzywnym na bazie kolendry (lub natki pietruszki), marchewki, cebuli, czosnku, papryki i pomidorów. Pysznym i aromatycznym. Genialne w smaku. Jestem przekonana, że przypadną Wam do gustu i na stałe zagoszczą w Waszej kuchni.
Z pewnością pokochają je dzieci. Zwłaszcza te które muszą być na diecie bez glutenu, nabiału i jaj.  
Wbrew pozorom robi się je bardzo szybko. Pod warunkiem, że dzień wcześniej ugotujecie ryż. Pamiętajcie aby gotować go z listkiem laurowym i zielem angielskim. Smakują wybornie także odgrzane na drugi dzień.
Jeśli nie jesteście na diecie bezmlecznej, przed włożeniem pulpecików do piekarnika posypcie je startym parmezanem. Bajka ;)
Ponieważ w środku w pulpecikach mamy ryż, ja serwuję je z sałatą z winegretem. Dla dzieci z brokułami.

Pyszna i zdrowa cielęcina

Mięso cielęce to najzdrowsze z czerwonych mięs. Ma najmniej tłuszczu i nasyconych kwasów tłuszczowych.  Jest bardzo delikatne i kruche w związku z czym idealnie nadaje się dla dzieci. Z uwagi na fakt iż jest bogate w witaminę B12 (ma jej 30 % więcej niż wołowina), a do tego niskokaloryczne i chude, idealne nadaje się dla osób na diecie, zwłaszcza tych mających kłopoty z morfologią krwi. Cielęcina oprócz witaminy B12, jest także cennym źródłem białka, cynku, potasu, fosforu i łatwo przyswajalnego żelaza.
Najsmaczniejsze jak dla mnie jest mięso z udźca. Cielęcina bardzo lubi się z kolendrą i liściem laurowym.

Witamina B12 zwana inaczej kobalaminą bierze udział w:
  • tworzeniu i regeneracji czerwonych krwinek (bez witaminy B12 nie mam mowy o prawidłowej budowie erytrocytów),
  • budowaniu naturalnej odporności,
  • syntezie kwasów nukleinowych w komórkach szpiku kostnego (szpik jest odpowiedzialny za wytwarzanie komórek krwi),
  • umożliwia wchłanianie witaminy A oraz jej przekształcenie się w beta karoten, 
  • wpływa na aktywizację żelaza i przyswajanie białka,
  • jest kluczowa dla kobiet w ciąży i w okresie karmienia piersią,

Co pozbawia organizm witaminy B12:
  • problemy z przyswajaniem, będące skutkiem braku enzymu mukoproteinowego w soku żołądkowym. Jeśli nie ma enzymu mukoproteinowego, witamina B12 nie zostanie dostarczona do jelita cienkiego, a tym samym nie zostanie wchłonięta. Produkcja enzymu mukoproteinowego zmniejsza się wraz z wiekiem, ale jego ilość zmniejsza się także u osób mających bakterię Helicobacter Pylori oraz choroby autoimmunologiczne. Najskuteczniejszą metodą na uzupełnienie niedoborów są zastrzyki z witaminy B12, ale jeśli osoba cierpi na brak enzymu mukoproteinowego, także należy go podać, ponieważ bez niego zastrzyk nie będzie skuteczny. 
  • antybiotyki,
  • tabletki antykoncepcyjne,
  • choroby wątroby,
  • nadużywanie alkoholu,
  • palenie papierosów,
  • nadużywanie używek, 

O właściwą podaż witaminy B12 powinny dbać: 
  • osoby z refluksem przyjmujące leki zobojętniające kwasy żołądkowe,
  • osoby przyjmujące leki przeciwcukrzycowe z grupy biguanidów np. zawierające metforminę,
  • osoby przewlekle przyjmujące leki,
  • panie przyjmujące tabletki antykoncepcyjne,  

Objawy niedoboru witaminy B12:
  • niedokrwistość,  
  • anemia złośliwa, będąca efektem zakłóceń w procesie wytwarzania czerwonych krwinek,
  • zmniejszenie liczny płytek krwi i krwinek białych, 
  • bladość skóry,  
  • apatia,
  • zmęczenie,
  • ospałość,
  • depresja,
  • problemy z koncentracją,

UWAGA! Przy alergii na białka mleka krowiego nie można jeść cielęciny!

Kaloryczność:
Jeden pulpecik ma ok. 70 kcal

Składniki na 10 pulpecików:
* 250 gramów mięsa z udźca cielęcego  
* 30 gramów oleju rzepakowego
* 100 gramów ryżu jaśminowego pełnoziarnistego
* jedna średnia cebula
* ząbek czosnku
* jedna marchewka
* jedna czerwona papryka
* 4 łyżki drobno posiekanej kolendry lub natki pietruszki
* sól, pieprz,
* 2 listki laurowe
* 2 ziela angielskie
* 500 gramów pomidorów (o tej porze roku polecam użyć pomidorów Pellati z puszki - krojonych, bez skóry)

1. Mięso mielimy w maszynce używając bardzo drobnego sitka. Ja używam tego do pasztetów. Ryż gotujemy al dente w osolonej wodzie z dodatkiem ziela angielskiego i listków laurowych.
2. Połowę cebuli kroimy w drobniutką kosteczkę. Połowę marchewki ścieramy na bardzo drobnej tarce. Na połowie oleju szklimy marchew i cebulę. Mieszamy z  wystudzonym ryżem (można ugotować dzień wcześniej) i mięsem. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem .
3. Z masy formujemy pulpeciki. Układamy w wysmarowanej klarowanym masłem formie do pieczenia.  

























4. Pozostałą połowę cebuli, czosnek, kolendrę lub natke pietruszki, połowę marchewki i paprykę umieszczamy w malakserze. Drobniutko siekamy.
5. Na oleju szklimy posiekane warzywa. Dodajemy pomidory, mieszamy. Gotujemy 2-3 minuty. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem.
6. Przygotowanym sosem zalewamy pulpeciki. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na 25 minut (termoobieg). 


88 komentarzy:

  1. Gosiu dziekujevza przepis. Na pewno wykorzystam jak kazdy od Ciebie. Gosiu wyslalam w poniedzialek zdj tack z F D . prosze powiedz kiedy moge sie spodziewac interpretacji?
    Pije rano glutek i wode z cytryna. Jaka powinna byc kolejnosc? Dziekuje jesli odpowiesz..

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ok. Napisalam na skrzynke. Gosiu a najpierw glutek czy woda z cytryna?

      Usuń
  2. Przy dziennej kaloryczności 1500 ile mogę zjeść tych pulpecików
    Czy mogę zastapic mięskiem z indyka?
    czyli obiad to pulpeciki plus mix sałat z winegretem?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. 4 pulpeciki + sałatka
      tak możesz zastąpić mięsem z indyka ale udźcem

      Usuń
  3. Gosiu mąż ma bardzo suchą skórę dłoni, na mrozie skóra pęka i pojawia się krew. Wprowadziłam suplementację wit D3 i omega. Myślę nad rezygnacją z nabiału którego je dużo. Czy to dobry pomysł i na jak długo? Czy można wówczas stosować masło klarowane?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Z nabiału warto zrezygnować przy czym masło klarowane niech zostanie. Ono nie ma białek mleka krowiego.
      Na skórę dłoni polecam zmieszać olej z czarnuszki z olejem kokosowym. Wmasować w dłonie, założyć bawełniane rękawiczki na noc i zdjąć rano.

      Usuń
    2. Dziękuję Gosiu wypróbujemy a jakie proporcje 1:1?

      Usuń
    3. Gosiu, mój tata z kolei pracuje na mrozie i często odmarzają mu ręce, palce sobią się takie białe jakby nie dochodziła do nich krew. Co można na to poradzić? Jak polepszyć krążenie w dłoniach? Bardzo chciałabym mu jakos z tym pomóc.
      Ewelina

      Usuń
  4. Gosiu przy alergii nie mozna a przy nietolerancji? Inne mieso mozna? Np wolowine?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Przy nietolerancji także.
      Można jeśli eliminujesz nabiał z innych powodów np. skórnych.
      Wówczas wołowina czy cielęcina nie przeszkadza.

      Usuń
    2. Czyli jak mam nietolerancje na mleko to zostaje mi drob i ryby?

      Usuń
  5. Pisałaś kiedyś Gosiu że opiszesz efekty wekendowego oczyszczania(post Dąbrowskiej). Czy jest to na blogu bo nie mogę znaleźć

    OdpowiedzUsuń
  6. Wygląda przepysznie:)Na pewno zrobię je moim dzieciom. Sprytny sposób na przemycenie warzyw:)
    Pani Małgosiu, korzystając z okazji chciałabym o coś zapytać. Córka często choruje na zatoki, do tego często boli ją brzuch. Zasugerowałam lekarce,że może to być od nietolerancji. Zrobiliśmy testy z krwi(czekamy na wyniki). Lekarka zleciła jeszcze badanie ogólne kału. No i tu problem- Ph5. o to oznacza? czy może to świadczyć o zakwaszeniu organizmu, o candidzie? Ostatnio się o tym dużo naczytałam i jestem przerażona.

    OdpowiedzUsuń
  7. Ile takich pulpecików zrobiłabyś dla 4 osobowej rodziny ?

    OdpowiedzUsuń
  8. Jesli ktos nie ma piekarnika to w wyjdzie ??

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Możesz zrobić w wysokiej patelni czyli udusić, ale smak będzie się różnił od tych pieczonych. Przede wszystkim sos będzie smakował inaczej.

      Usuń
  9. Hejka mam do ciebie pytanie z innej beczki chodzi mi o kupowanie sałat
    zimą czy warto czy jest to sama chemia jaką kupować czy warto kupować pakowania jako mix w woreczki .to samo dotyczy pomidorów ogórków czy nać pietruszki czy szczypiorek.jakie owoce warto kupować.jeszcze raz dzięki za blog .

    OdpowiedzUsuń
  10. 70 kalorii ma sam pulpicie czy z sosem

    OdpowiedzUsuń
  11. Malagosiu,nie wiem czy moj mail z wynikami alergii mojej i syna dotarly do Ciebie? Wiem ze jestes zajeta, napisz tylko czy moge sie spodziewac odpowiedzi(kiedykolwiek), czy nie dasz rady?
    I czy na te alergie mozna podawac 6cio latkowi olej z czarnuszki?
    pozdrawiam
    Karolina

    OdpowiedzUsuń
  12. Małgosiu nie znalazlam nigdzie informacji na temat filtrów przeciwsłonecznych. Jakie masz na ich temat zdanie, stosujesz na co dzien w ciagu roku?

    OdpowiedzUsuń
  13. Świetny pomysł na obiad! :)

    OdpowiedzUsuń
  14. Małgosiu, wspomniałaś na ista że piszesz książkę - planujesz wydać ją jeszcze w tym roku? Na nią czekam :)

    OdpowiedzUsuń
  15. Gosiu jestem na redukcji i dla lepszego efektu pije codziennie litr wody : imbir, sok z cytryny i pieprz cayenne, czy taki napój nie podraznia żołądka i jak długo można pić, twoja rada jest dla mnie bardzo cenna.Będę wdzięczna za odpowiedź.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Jeśli masz zdrowy żołądek tzn, nie masz wrzodów czy nadżerek, nie masz się czego obawiać.

      Usuń
    2. Ale mam HP

      Usuń
  16. Czy może być spowodowany skok TSH z 2,02 do 2,95 w ciągu 2 miesiecy??

    OdpowiedzUsuń
  17. Pani Małgosiu jakie badania poleca Pani wykonać przy zaniku miesiączki, wiek 20 lat, po diecie z efektem jojo i intensywnych treningach

    OdpowiedzUsuń
  18. Małgosiu insulinooporni mogą te pyszności?

    OdpowiedzUsuń
  19. Gosiu kiedy post o Haschimoto,wiele twoich wiernych czytelnikow czeka,gdyz Tobie b.alez to b.ufamy☺

    OdpowiedzUsuń
  20. Witaj Gosiu, a co byś poradziła - poza oczywiście udaniem sie do lekarza :) - wegetariance z hashimoto i za dużym poziomem żelaza norma do 170, a u mnie 230. pozdrawiam serdecznie

    OdpowiedzUsuń
  21. Powinnam zadbać o przyjmowanie witaminy b12, bo choruje przyjmuje leki w trybie ciagle.

    OdpowiedzUsuń
  22. Ciekawy przepis. Jestem tutaj pierwszy raz ale na pewno jeszcze odwiedzę Twojego bloga. Pozdrawiam :)

    OdpowiedzUsuń
  23. Jaki jest teraz czas oczekiwania na dietę?

    OdpowiedzUsuń
  24. Małgosiu, jesteś wspaniała :). Nie dość, że odpisujesz na każde pytanie to jeszcze Twoje przepisy są super. Dzisiaj zrobiłam rybkę w cieście naleśnikowym - cudo, jutro robię pulpeciki z cielęciny, w dodatku jesteś mądrzejsza niż niejeden lekarz, przynajmniej ja Ci bardziej ufam niż lekarzom. Każesz robić jakieś badania to lecę i robię :). Buziaki! nigdy nie przestawaj

    OdpowiedzUsuń
  25. Gosiu, czy planujesz wkrótce napisać coś na temat choroby refluksowej? Będę bardzo wdzięczna, gdyż jesteś dla mnie najbardziej wiarygodnym źródłem wiedzy a zmagam się od jakiegoś czasu z tym problemem i chętnie poczytam na ten temat. Pozdrawiam stała czytelniczka.

    OdpowiedzUsuń
  26. Małgosiu, zrobiłam badania w kierunku nietolerancji glutenu - IgE całkowite, immunoglobulina IgA, transglutaminaza tkankowa IgA, deamidowane peptyny gliadyny IgG. Wszystkie wyszły zdecydowanie ujemne. Czy można całkowicie wykluczyć nietolerancję glutenu na podstawie tych badań?

    OdpowiedzUsuń
  27. a przy dnie moczanowej tez mozna? Moze ten temat też kiedys poruszysz?

    OdpowiedzUsuń
  28. Gosiu zostawiłam komentarz pod artykułem nt. testów na nietolerancję. Nie mogę odczytać Twojej odpowiedzi, bo jak klikam "wczytaj więcej", to jest napisane "ładuję", ale nie załadowują się komentarze:/ Chyba to jakiś błąd. Sprawdzałam na dwóch kompach i telefonie i wszędzie to samo....

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Już niedługo strona będzie zmodernizowana i wszystko będzie działało.

      Usuń
    2. Czy coś się zmieniło? Nadal nie mogę wczytywać komentarzy.

      Usuń
  29. Kiedyś gdzieś Pani napisała, że w przypadku 25 letniej kobiety wysyp niedoskonałości na twarzy przed miesiączką nie jest czymś normalnym i należy zrobić badania. Stąd moje pytanie - do jakiego wieku jest to normalne przy zwykłej cerze, i jakie badania należy wykonać?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Do każdego, ale kluczowe w tej sytuacji są cykle.Czy są długie, regularne etc.

      Usuń
  30. Gosiu, czy trzeba zmniejszać kaloryczność po pierwszych trzech miesiącach? Czy można np ciągnąć to przez 4-5? Boję się, że jak po trzech miesiącach zmniejsze ( teraz mam 1650kcal) do 1550, to potem już nie bardzo będę miała co zmniejszać, skoro nie polecasz schodzić poniżej 1500. No i największa obawa, że waga stanie.

    OdpowiedzUsuń
  31. Gosiu kiedyś wspominałaś ze masz patelnie grillowa z Valdinox. Sprawdza Ci się dalej ? Bo planuje zakup :) pozdrawiam !

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Sprawdza bardzo. Polecam tę firmę i jeśli chodzi o patelnię i o garnki.

      Usuń
  32. Witaj Gosiu, na insta obiecywałaś przepis na makaron szynką parmeńską, codziennie zagladałem na bloga i przepisu nie ma, czy zgodnie z obietnicą wrzucisz przepis? Pozdrawiam, Tomek

    OdpowiedzUsuń
  33. Małgosiu jak szybko podnieść poziom żelaza czy sok z pokrzywy będzie ok?

    OdpowiedzUsuń
  34. Gosiu, czy wg Ciebie powinno sie podawac noworodkom karmionym piersia wit K i D? Dawke jednorazowa wit K podaja w szpitalu po porodzie ale co potem? Bede rodzic niedlugo (w uk) ale z tego co wiem to tu nie zalecaja pozniej ani jednej ani drugiej witaminy. .

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. I jedna i druga od pierwszego dnia po urodzeniu?

      Usuń
    2. Gosiu a jaka witamine D i K polecasz?

      Usuń
  35. Małgosiu czy owsianka ugotowana na wodzie jest ok, jak ją robić? czy zalac płatni i ugotować czy z samego rana na wodzie??

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Możesz zalać płatki dzień wcześniej na noc i rano będzie ok.

      Usuń
    2. A ciepłą czy gorącą a może zimną wodą???Różnię na necie piszą...

      Usuń
    3. A taka owsianka ma jakieś wartosci odzywcze??

      Usuń
    4. A dlaczego ma nie mieć?

      Usuń
  36. Małgosiu chciałam ci bardzo podziękować za wszystkie twoje rady, których udzielalas w komentarzach, bo wreszcie po prawie 2 latach odzyskałam miesiączke, chciałabym jeszcze zapytać Cię kiedy najlepiej zbadać poziom estradiolu i glukozy (w jakim dniu cyklu) ?

    OdpowiedzUsuń
  37. Gosiu jesli wyszla mi nietolerancja na mleko i jajka to czy moge jesc np czekolade lind 85% jesli moze zawierac sladowe ilosci? I nietoleranja glutenu to platki owsiane ale zwykle (nie te specjalne bezglutenowe)?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. To zależy jak duża nietolerancja wyszła.
      Owies glutenu nie zawiera. Bywa nim zanieczyszczony i ma to znaczenie w przypadku Celiakii gdzie nawet opary wywołają reakcję.

      Usuń
    2. Na gluten to wyszedl ten sredni kolor . i zastanawiam sie czy moge te owsiane czy lepiej zaplacic wiecej i kupowac bezglutenowe...

      Usuń
  38. Małgosiu, moje pytanie jest nieco nie na temat, ale liczę na odpowiedź :) Kupiłam ostatnio błonnik witalny (nasionka do zalania wodą; kupiłam bo chcę być syta na dłużej, zbyt często jestem głodna :)). Czy jest jakiś okres, po którym powinnam zrobić przerwę od przyjmowania błonnika? :)

    Pozdrawiam serdecznie!

    OdpowiedzUsuń
  39. Małgosiu pisałas ze będzie post o hemoroidach w styczniu:) Da radę?

    OdpowiedzUsuń
  40. Małgosiu a czy bedzie post o oczach, wzorku itp??

    OdpowiedzUsuń
  41. Mam głupie pytanie :) Zawsze kupowałam kaszę, ryz w tych woreczkach (100 gram) gotowałam i miałam na dwa dni.A wodą polewałam włosy i było ok:) Ale gdzieś wyczytałam że to nie zdrowie, powiedź prosze jak gotowac taką kasze w normalnym garnku, Zalac ile wody, ile gotowac czy dolewać wody ??

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Kasze i ryż zawierają witaminy z grupy B a te rozpuszczają się w wodzie. Gotując ryż w woreczku zjadasz go już bez witaminy z grupy B a to ogromna strata.

      Usuń
    2. To jak gotować??? Az wchłonie cała wodę czy jak?? Serio ale nie wiem jak:)

      Usuń
    3. Wlewac tyle wody, żeby ryż, kasza wszystko wchłonęła - zeby nic nie wylewać.

      Usuń
  42. Hej Małgosiu,
    Czy mogłabyś podpowiedzieć coś w poniższej sprawie. Od jakiegoś czasu (około roku) zauważyłam że mój organizm odkłada bardzo dużo tłuszczu na brzuchu i boczkach. Zawsze byłam raczej szczupła w tym miejscu, to biodra i nogi były bardziej masywne i miałam ładne wcięcie w talii które teraz powoli znika. Czy to jest jakiś problem np. hormonalny czy typowo dietetyczny (za dużo węglowodanów/białka)? Poradź proszę bo już nie wiem co robić.
    Dziękuję!

    OdpowiedzUsuń
  43. Taka ciekawostka, United States Department of Agriculture zalicza mięso strusia do czerwonych bo ma zbliżone pH do wołowiny (i ciemno czerwony kolor). A jak wiadomo, strusina to jedno z najzdrowszych mięs :P Źródło: http://mozgi.pl/jakie-mieso-jest-najzdrowsze-EAB6

    OdpowiedzUsuń
  44. Witam 😃. Od niedawna "śledzę" wszystkie wpisy z przepisami i staram się je wykorzystywać. Mam pytanie odnośnie Tsh. Czy wynik 11,41 powinien mnie niepokoić? Pozostałe wyniki w normie. Do badania krwi skłoniło mnie przewlekłe zmęczenie, apatia, rozdrażnienie...właściwie czytając wpis na temat wit B12 dolegliwości są zbliżone. Dziękuje za wszelką pomoc. Pozdrawiam 😊

    OdpowiedzUsuń