poniedziałek, 20 lutego 2017

Olej rzepakowy! Jakie ma wartości ? Dlaczego każdy, komu zależy na byciu fit, powinien mieć go w swojej kuchni? Dziś wszystko, co powinniście wiedzieć na temat oleju rzepakowego.

W XVI wieku uprawiany głównie w celu uzyskania oleju do lamp oliwnych, produkcji mydła i smarów. Dziś zwany „oliwą Północy” króluje na większości polskich stołów. I słusznie, bo zasługuje na najlepsze traktowanie.
Rzepak, bo o nim mowa, to roślina, co pewnie wielu zaskoczy, z rodziny kapustowatych. W oczy rzuca się w maju, ponieważ intensywną, słoneczno - złotą barwą po horyzont spowija polskie pola.
Dlaczego my Polacy powinniśmy pokochać olej rzepakowy?  

Najlepsze proporcje i skład kwasów tłuszczowych spośród olejów roślinnych

Tłuszcze w diecie człowieka nie powinny przekraczać od 30 do 35 % dobowego zapotrzebowania na energię. Minimalna ilość to 15 – 20 % (w przypadku kobiet w wieku prokreacyjnym) [1]
Stosunek tłuszczów ukrytych do widocznych powinien wynosić 1:1, co oznacza że połowę powinny stanowić tłuszcze, które widzimy, czyli np. oleje roślinne, a połowę tłuszcze niewidoczne gołym okiem czyli takie, które występują np. w awokado czy orzechach
[2].
Kluczowe dla organizmu są niezbędne nienasycone kwasy tłuszczowe (NNKT). Są to kwasy egzogenne czyli takie, które dla prawidłowej pracy całego organizmu musimy dostarczyć z zewnątrz. Organizm nie wytwarza ich sam. Sam wytworzy kwasy nasycone i cholesterol, co oznacza, że z zewnątrz nie są nam niezbędne.
Jeśli chodzi o NNKT z punktu widzenia potrzeb zdrowotnych kluczowa jest ich ilość, ale i właściwa proporcja. Olej rzepakowy zasługuje tu na wyróżnienie. Zawiera ich aż 30 %, a stosunek kwasu linolowego (Omega 6) do linolenowego (Omega 3) jest idealny i wynosi 2:1.
Oliwa z oliwek, olej słonecznikowy, sojowy, olej krokoszowy, makowy, kukurydziany, z pestek dyni, winogron, sezamowy czy arachidowy zawierają więcej kwasu Omega 6.
Wyższą zawartość Omega 3 posiadają olej lniany i lniankowy, ale ten ostatni zawiera 4% kwasu erukowego i 17% eikozenowego. Mówiąc o oleju lnianym, należy zwrócić szczególną uwagę na to, czy nie jest to olej z odmian lnu niskolinolenowego (Linola). Olej taki zawiera tylko 2% kwasu Omega 3, a aż 69% kwasu Omega 6. Stosunek Omega 6 do Omega 3 dla tego oleju jest niekorzystny, wynosi aż 35:1 [3].
Olej rzepakowy zawiera najmniej nasyconych kwasów tłuszczowych (zawartość dwukrotnie niższa niż w oliwie z oliwek czy oleju słonecznikowym). W dodatku zawiera dużo kwasów jednonienasyconych i Omega 3. Z uwagi na wysoką zawartość kwasu oleinowego, zbliżoną do zawartości w oliwie z oliwek nazywany jest „oliwą Północy”[4]. Codzienne spożywanie ok. 2 łyżek oleju rzepakowego całkowicie pokrywa zapotrzebowanie człowieka na kwas linolenowy (ALA) z rodziny Omega 3.

Olej rzepakowy w swoim składzie zawiera :
  • 56-68% kwasu oleinowego
  • 18-22% kwasu linolowego (Omega-6)
  • 10-13% kwasu linolenowego (Omega-3)
  • 4-6% kwasów nasyconych (palmitynowego i stearynowego)
  • 0-2% kwasu erukowego (w odmianach uprawianych dawniej kwas ten stanowił połowę składu kwasów tłuszczowych).

Niezbędne nienasycone kwasy tłuszczowe:
  • to najbardziej cenna grupa kwasów tłuszczowych
  • organizm ludzki ich nie wytwarza, dlatego trzeba dostarczać je z pożywieniem
  • kwasy ALA i LA są niezbędne dla prawidłowego rozwoju i funkcjonowania organizmu, a ponadto pomagają w utrzymaniu prawidłowego poziomu cholesterolu

Dlaczego warto włączyć olej rzepakowy do codziennej diety?

Decydując się na wybór oleju, trzeba patrzeć na skład i proporcje.
Jeśli chodzi o olej rzepakowy na szczególną uwagę zasługuje [5]:
  • wysoka zawartość kwasu oleinowego z rodziny Omega 9, który jest tłuszczem nienasyconym. Zastąpienie w diecie tłuszczów nasyconych nienasyconymi przyczynia się do utrzymania prawidłowego poziomu cholesterolu we krwi. 
  • optymalna zawartość kwasów tłuszczowych z rodziny Omega 3
  • zrównoważony stosunek (2:1) Omega 6 do Omega 3,
  • najniższa zawartość, niepożądanych w diecie człowieka, nasyconych kwasów tłuszczowych,
  • obecność substancji aktywnych – tokoferoli (stanowiących główną grupę związków zwanych tokochromanolami), fitosteroli a także beta-karotenu i związków polifenolowych. W organizmie człowieka tokoferole działają również jak przeciwutleniacze (pomagają w ochronie organizmu przed wolnymi rodnikami) i witaminy, a fitosterole pomagają utrzymać prawidłowy poziom cholesterolu we krwi. 



Kwas erukowy oraz ewolucja oleju rzepakowego

Wiele razy spotkałam się z opinią, że olej rzepakowy nie jest korzystny, ponieważ zawiera szkodliwy dla człowieka kwas erukowy. Stare, oryginalne odmiany rzepaku owszem tak, ale warto wiedzieć, że od początku lat 90-tych uprawiane są w Polsce wyłącznie odmiany rzepaku podwójnie ulepszone, pozbawione kwasu erukowego i zawierające znacznie niższą zawartość glukozynolanów niż uprawiane w przeszłości. Olej produkowany z nasion podwójnie ulepszonych różni się od tradycyjnego przede wszystkim większą zawartością jednonienasyconego kwasu oleinowego oraz wielonienasyconych egzogennych kwasów Omega 6 i Omega 3. Średnio zawiera około 7% kwasów nasyconych (palmitynowy, stearynowy, arachidowy i behenowy), jednonienasyconych kwasów: oleinowego 62% i eikozenowego 1%, oraz około 30% kwasów wielonienasyconych – linolowego 20%, linolenowego 10% [6]. Co ważne metoda podwójnie ulepszona powstała zanim wprowadzono techniki modyfikacji genetycznej. Olej rzepakowy nie jest zatem żywnością GMO.

Rafinacja [7]

Olej rzepakowy, który spotkacie na sklepowych półkach w każdym polskim sklepie oznaczony jako „olej z pierwszego tłoczenia” to olej wytłaczany i rafinowany.
Proces rafinacji, obejmujący kilka etapów, ma na celu uzyskanie produktu bezpiecznego do spożycia, stabilnego pod względem wartości odżywczych i dobrego jakościowo. 
Konieczne jest usunięcie zanieczyszczeń pochodzących min. ze środowiska, np. benzo(a)piranu,  metali (żelazo, ołów, arsen, kadm, rtęć) oraz wielopierścieniowych węglowodorów aromatycznych (WWA) czy czynników przyspieszających utlenianie tłuszczu np. barwników chlorofilowych, fosforu, produktów utleniania czy metali.
Klasyczny proces rafinacji składa się z kilku etapów:
  • odśluzowania (odszlamowania) polegającego głównie na usunięciu fosforu, który przyspiesza utlenianie oleju.
  • odkwaszania (neutralizacji) polegającego na usunięciu wolnych kwasów tłuszczowych.
  • odbarwiania (bielenia) mającego na celu usunięcie barwników, przede wszystkim barwników chlorofilowych, które bardzo silnie przyspieszają utlenianie oleju.
  • odwaniania (dezodoryzacji) mającego na celu usunięcie z oleju substancji, które niekorzystnie wpływają na smak i zapach. Związkami usuwanymi w procesie dezodoryzacji są: wolne kwasy tłuszczowe, produkty autooksydacji m.in. ketony, aldehydy i węglowodory, związki siarkowe, pozostałości barwników.

Olej rafinowany, w porównaniu z olejem surowym, odznacza się niską zawartością wolnych kwasów tłuszczowych oraz nadtlenków, dzięki czemu może być przechowywany przez długi okres czasu bez niekorzystnych zmian jakościowych.
Dzięki usunięciu barwników odznacza się jasną barwą, pełną klarownością oraz neutralnym smakiem i zapachem. Olej surowy i olej rafinowany zawierają cenne pod względem żywieniowo-zdrowotnym związki – tokoferole, sterole czy karotenoidy.
Olej rafinowany zawiera nieco mniej tych związków, ponieważ częściowo są one usuwane w procesie rafinacji. To o czym warto wiedzieć to fakt, że olej rzepakowy rafinowany, podobnie jak tłoczony na zimno jest dobrym źródłem kwasów omega-3. Profil kwasów tłuszczowych pozostaje taki sam w oleju, rafinacja bowiem nie ma na niego wpływu. Zatem oba rodzaje olejów zawierają podobne ilości kwasów omega-3, omega-6 i zachowują właściwe proporcje.



[1] M. Jarosz, Normy żywieniowe dla populacji polskiej, Warszawa 2012.
[2] P. Pitchford, Odżywianie dla zdrowia, Galaktyka, Łódź 2008.
[3] J. Krzymański, Olej rzepakowy 0 nowy surowiec, nowa prawda, PSPO, Warszawa 2009.
[4] Tamże.
[5] Tamże.
[6] Tamże,
[7] Tamże.

128 komentarzy:

  1. Jaki olej rzepakowy Pani poleca ?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Podpinam sie pod pytanie Ania

      Usuń
    2. A który Ty używasz ?

      Usuń
    3. Polecam olej rzepakowy ze świątecznej olejarni. Przepyszny, orzechowy smak 😁

      Usuń
  2. Super. Nie dość, że tani, to jeszcze nasz i służy zdrowiu. Przyznam, że moje top 3 to olej kokosowy, sezamowy i olej z oliwek, ale dla odmiany używam też rzepakowego. Tak jak napisałaś w poście o stosunku tłuszczów widocznych do ukrytych 1:1 dla mnie to czarna magia. Tzn. ciężko to wyliczyć tak po prostu każdego dnia.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Przyjmując, że jesz np 60 gramów tłuszczów dziennie to 30 to widoczne, a drugie 30 to ukryte. To nie takie straszne do policzenia jak ktoś bardzo chce ;)

      Usuń
  3. Właśnie jaki? A co z uzywaniem Randup ? Nie ma wplywu na jakość oleju?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. w tej chwili w zasadzie wszystko jest pryskane roundupem. To nie jest zły pestycyd, problem jest w jego nadużywaniu.

      Usuń
  4. A czy przypadkiem podczas rafinacji nie używa się wysokiej temperatury, przez co nienasycone kwasy tłuszczowe się utleniają?

    OdpowiedzUsuń
  5. Małgosiu, a co myślisz o informacjach na temat desykacji rzepaku, zwłaszcza najpopularniejszym herbicydem Roundupem? Mnie to szczerze przeraziło, bo lubię i stosuję olej rzepakowy.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Nie mam takich informacji ale dowiem się.

      Usuń
    2. Słyszałam, że używają go również przy gryce

      Usuń
    3. I kaszy jaglanej. Spryskuja po zbiorach zeby nie plesniala.

      Usuń
  6. A jak w tym porównaniu wypada olej ryżowy?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Olej ryżowy jest świetny do smażenia. Ma jedną z najwyższych temperatur dymienia.

      Usuń
  7. Małgosiu, jesteś wielka. A jak w tym porównaniu wypada olej ryżowy?

    OdpowiedzUsuń
  8. Gosiu podobno przy niedoczynnosci tarczycy nie powinno sie go uzywac?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Myślę że może chodzić o to, że rzepak należy do rodziny kapustowatych (krzyżowych), czyli zawiera goitrynę i może zaburzać prace tarczycy, ale nie wiem czy w tak przetworzonej formie ma to znaczenie

      Usuń
    2. Gdybyś na surowo zjadła rzepak to tak, ale nie w formie oleju.

      Usuń
    3. Super. Niedawno dowiedzialam sie o niedoczynnosci i od razu artykuly z internetu wertowalam i trafilam na taki wpis. Troche sie zalamalam bo uzywam od kilku lat (odkad trafilam na twojego bloga-styczen 2013 ?!) Rzepakowy na zimno tloczony do dressingow i smażenia inne mi nie podchodzą...

      A jaki jeszcze polecasz do smazenia oporcz kokosowego , oliwy z oliwek nadajacej sie do smazenia ktory nie pozostawia zadnego posmaku i aromatu.

      Co myslisz i smalcu gesim????

      Usuń
    4. Ucze sie jeszcze co mozna a co nie. Czyli kapustowatych tzn brokul kalafior kapusta surowe i gotowane nie mozna?

      Usuń
    5. Surowych nie, poza kapustą kiszoną. Gotowane w małych ilościach.

      Usuń
    6. Ja od lat używam ryżowego. Nie pozostawia posmaków,jest neutralny; nie śmierdzi przy smażeniu, a to mi najbardziej przeszkadzało przy Kujawskim, pomimo że pilnowałam temperatury, by nie była za wysoka

      Usuń
  9. Małgosiu, czy olej Kujawski wg Ciebie na dobry skład?

    OdpowiedzUsuń
  10. Czyli do spożywania na zimno (np. do sałatek) jest obojętne czy będzie to olej rzepakowy rafinowany czy nierafinowany?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Nierafinowany będzie lepszy na zimno ale pamiętaj aby kupować jak najmniejsze butelki bo szybko się utlenia. Nie ma się co łaszczyć na promocje w litrowych butlach. Ja olej nierafinowany do sałatek kupuję w butelkach 250 ml.

      Usuń
    2. Ok, dziękuję :)

      Usuń
  11. a przechowywanie? po otwarciu w lodowce, chlodniejszej szafce?

    OdpowiedzUsuń
  12. A używanie takiego oleju tłoczonego na zimno (np.Kujawskiego) do smażenia ma jakikolwiek sens? Czy wówczas wyrządzamy sobie więcej szkody niż pożytku?

    OdpowiedzUsuń
  13. A co z olejem rzepakowym nierafinowanym,czy nie jest lepszy od rafinowanego?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Jest lepszy, ma więcej wartości ale szybciej się utlenia. Jeśli decydujesz się na taki do sałatek to kupuj małe butelki.

      Usuń
  14. A ja mam problem ze znalezieniem odpowiedniego oleju.
    Jeśli chodzi o olej rzepakowy do smażenia- rafinowany, to znalazłam tylko jeden - Kujawski 3 ziarna. Ma odpowiedni stosunek kwasów jedno i wielonienasyconych.
    Ale do spożywania na zimno nierafinowany trudno jest znaleźć. Stąd moje pytanie czy dobrze zrozumiałam poprzedni post o olejach, że olej i oliwa do spożywania na zimno muszą mieć stosunek kwasów tłuszczowych: wysoki wielonienasyconych i niski jednonienasyconych ? Wszędzie widzę, że jest odwrotnie.
    Poleć proszę choć jeden przykładowy dobry olej rzepakowy nierafinowany i jedną oliwę z oliwek , bo naprawdę nie mogę takiego kupić. Dziękuję

    OdpowiedzUsuń
  15. Piszę w innym temacie. Regularnie odwiedzam Twój blog. Nieomal nieustannie przewija się temat tarczycowy - to jak mniemam pokłosie Czarnobyla, ale czy będzie poruszany temat wątroby, jej oczyszczania (słyszałam o rożnych metodach m.in. Moritza), chciałabym poznać Twoją opinię na ten temat.

    OdpowiedzUsuń
  16. nie jest taki zły jakby mogło się wydawać

    OdpowiedzUsuń
  17. Małgosiu, czy chcąc zrobić test Food Detecvtive, muszę zjeść wszystkie badane pokarmy do 3 dni przed testem, to znaczy np. do poniedziałku jeśli test chcę zrobić w czwartek?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Małgosiu, wybacz ale nie jestem pewna czy dobrze zrozumiałam:

      jeśli przez ostatni tydzień aż do dziś (poniedziałek) jadłam te wszystkie pokarmy to Food Detective mam zrobić w czwartek?

      Usuń
  18. Ja mam pytanie nie w temacie. Co sądzisz Małgosiu o witaminach Falvit? Warto je łykać czy może polecasz coś innego?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ja jestem przeciwna takim witaminom. Potem dzieci rodzą się po 4 kilo po takich "odżywkach"

      Usuń
    2. Niestety to prawda,brałam w pierwszej i drugiej ciąży pharmaton i pierwsze ponad 4kg a drugie 4600!!! Dopiero inny lekarz powiedział mi, że najprawdopodobniej to od suplementów! Tylko po co to zalecają inni lekarze dla kasy??!

      Usuń
    3. To nie wiedziałam że to tak wpływa na dziecko. Ja pytałam o tą podstawową wersję bo w ciąży nie jestem:) pije pokrzywe a słyszałam że wyplukuje ona Wit B i mam też chyba niedobór magnezu więc szukam jakis witamin..

      Usuń
  19. Małgosiu, dzięki Tobie i Twojej diecie, osiągnęłam to o czym marzyłam całe życie. Od listopada moja waga poszła w dół 10kg. Czuję się świetnie i nie mogę doczekać się kolejnego zestawu, ale to po powrocie do domu.
    Wiele osób zwraca na mnie uwagę, "jak Ty schudlas",a ja od razu rozwijam temat o Małgosi.
    Małgosiu dziękuję Ci i do usłyszenia jeszcze w tym tygodniu.

    OdpowiedzUsuń
  20. Roundup to herbicyd, nieselektywny, nie stosuje się go gdy rzepak jest juz zasiany na polu.Środek ten gdy jest stosowany zgodnie z zasadami nie szkodzi ludziom, a ta nowa "moda" ze Roundup to samo zło wynika z faktu wprowadzenia na rynek 2 nowych srodkow, trzeba napisać kilka bzdur żeby ludzie się bali. A zresztą podczas kwitnienia rzepaku nie można stosować żadnych środków ochrony roślin ze względu na pszczoly. Kiedy rolnik oddaje nasiona do skupu, produkt jest badany pod kątem zawartości zanieczyszczeń, są one usuwane oraz są pobierane próbki do badań laboratoryjnych. Wiec spokojnie. Rzepak w Polsce jak i olej produkowany w Polsce są bezpieczne.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Podobno stosuje się różne środki m.in. Roundup do desykacji rzepaku (wysuszenia przed zbiorem). Ciekawa jestem czy to prawda?

      Usuń
    2. Tak to prawda. Wystarczy poczytać rolnicze fora - desykacja roundupem jest faktem i dotyczy nie tylko rzepaku. Tak anonimowy - roundup jest szalenie zdrowy i bezpieczny i nikt nie pryska rzepaku a wszelkie inne twierdzenia są kłamliwe. Naprawdę nie jest trudno znaleźć takie informacje przeczące temu o czym piszesz.

      Usuń
    3. Mieszkam na wsi i nie trudno jest zauważyć że robi się opryski Roundapem przed zbiorami. Stosuje się i do osuszenia grochu przed zbiorami . Groch kupuje tylko ekologiczny . Tak samo jak olej rzepakowy dla dziecka. Smażyć wolę na smalcu lub oleju kokosowym.

      Usuń
  21. Znasz pewnie książkę Szczęśliwe jelita - Vincent Pedre?
    Polecasz? Jakie jakie książki polecasz, o których nie wspominałas jeszcze na blogu?

    OdpowiedzUsuń
  22. Ten rafinowany nadaje się do smażenia, tak? Czy do spożywania na zimno?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Wcześniej pisałaś, że na zimno powinien być nierafinowany. Inny do smażenia inny na zimno.

      Usuń
    2. Nie pisałam tak.Rafinowany możesz używać i na zimno i na ciepło.
      Nierafinowany tylko na zimno.

      Usuń
  23. Małgosiu jestem na diecie redukcyjnej, jak sobie poradzić z podjadaniem, ciężko mi, brak silnej woli, czy jest na to jakiś sposób poradż proszę.

    OdpowiedzUsuń
  24. Witam Pani Małgosiu. Ponieważ dietetycy którym chciałam zaufać odmówili mi rozpisania diety w tym Pani ze względu na uczulenie na nikiel, więc próbuje sobie sama pomóc. I chciałabym zapytać czy np. jeśli nie mogę jeść brokuł, słonecznika itd. to czy mogę jeść ich kiełki? Czy one także zawierają nikiel? Będę bardzo wdzięczna za odpowiedź. Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
  25. Znajomi juz dawna ostrzegali mnie przed rzepakiem,internet az huczy od info na ten temat.Przeciez ten roundup nie ulega biodegradacji,rolnicy nas truja.Nawet jesli informacje te sa przesadzone to uwazam,ze w kazdej bajce jdst troche prawdy.Małgosia nie slyszalas o tym?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Nie mam rzetelnych informacji na ten temat.Tak samo mogą być traktowane wszelkie zboża i kasze.

      Usuń
  26. Gosiu dziś odebrałam wyniki badań i jestem przerażona atpo >1300, atg - 234. Skąd takie wysokie atpo ? Jest to w ogóle możliwe ?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ft3 3,31 Ft4 0,98 TSH 2,8 na USG są guzki. Taki wysoki poziom atopo co oznacza? Co się dzieje z tarczycą?

      Usuń
    2. Na moje oko to Hashimoto co potwierdzają guzki na tarczycy.

      Usuń
  27. Gosiu podpowiesz,jem 1500 kalorii dziennie i tu moje pytanie ile gram mandarynek mogę sobie pozwolić na 2 sniadanie?bo o pomarańczach wspominasz a o mandarynkach nic a teraz jest na nie sezon. będę wdzieczna za odp pozdrowienia z Warmi I Mazur;-)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziekuje, jak zawsze potrafisz rozwiać moje wątpliwości ;-)

      Usuń
  28. A propos tłuszczy. Czy osoby u których występuje trądzik po spożyciu masła, śmietany mogą smażyć na smalcu? Czy pryszcze tez sie pojawią? Mogłabym sama na sobie to sprawdzić, ale wolę nie ryzykować, bo później ze swoją cerą raczej do ładu już bym nie doszła.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Wszystko zależy od tego jaka jest przyczyna trądziku i jak wygląda dieta. Na pewno odstaw nabiał.

      Usuń
  29. Mówi się, że dla niemowląt najlepiej podawać olej rzepakowy bezerukowy. Czy zatem według tego co piszesz zwykły kujawski też się nada?

    OdpowiedzUsuń
  30. Małgosiu czy płatki jaglane są dobrym produktem ? Warto je jeść?
    Oraz czy otręby owsiane mają dużo błonnika ? Jak można uzupełniać błonnik ?
    Czy pieczywo chrupie które ma 6 g błonnika na 100 g produktu to jest dobry produkt? Dużo jest błonnika ? opisane jest jako wysokobłonnikowe :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. 1 - tak
      2- dużo ale mniej niż pszenne
      3- nie polecam pieczywa chrupkiego, chyba że to twarde

      Usuń
    2. Twarde , Lubię bezglutenowe z firmy Amarello z amarantusem. Czy warto ??

      Usuń
    3. Tutaj inna czytelniczka. Zaciekawiło mnie to, ze nie polecasz pieczywa chrupkiego -dlaczego? Osobiście mam otwartą paczkę już dobry rok i czasem sobie chrupnę, raczej z tego nie zrezygnuję bo i tak jem okazjonalnie, ale jestem ciekawa ;) pozdrawiam cieplutko!

      Usuń
    4. Wielu osobom się wydaje że pieczywo chrupkie można jeść bezkarnie. To nie prawda i kaloryczność takiego chlebka w 100 gramach jest taka sama jak chleba innego. Dlatego ja nie polecam takich chlebków bo wiem że wiele Pań zatraca się w tym produkcie i podjada w wielu sytuacjach.

      Usuń
    5. a na dodatek to chrupkie pieczywo jest bardzo przetworzone, więcej lepiej zjeść kromkę zwykłego chleba razowego niż dwie chrupkiego :D przynajmniej wiadomo, że coś się zjadło :D Pozdrawiam Monika

      Usuń
    6. Wiele ma nawet o 100kcal w 100 gramach więcej niż zwykły chleb więc na jedno wychodzi ;) Takie niektóre wafle ryżowe mają ok 380 kcal, a jak wiadomo mogą "wciągnąć"

      Usuń
  31. Małgosiu, to już ostatnie pytanie o Food Detective:

    czy dużo trzeba spożyć każdego produktu żeby był wykryty? Czy wystarczy np. garść makaronu albo garść brokułów?

    OdpowiedzUsuń
  32. Małgosiu a ja jeszcze chciała bym dopytać o ryże.. jaki ma najniższy indeks? Jaki mogą jeśc osoby które chcą uniknąć skoków cukry we krwi ? czerowny, brązowy ?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Wszystkie nieoczyszczone, pełnoziarniste.

      Usuń
    2. Basmati jest ok??

      Usuń
  33. Czy można u Ciebie zamówić dietę redukcyjną przy PCOS podczas brania leków hormonalnych? czy dopiero po odstawieniu?

    OdpowiedzUsuń
  34. Małgosiu, który olej spożywać na obniżenie cholesterolu: lniany, czy z wiesiołka? i ile łyżek dziennie?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. I jeden i drugi będzie dobry ale jeśli chodzi o cholesterol to także ze względu na wątrobę polecam olej z ostropestu.

      Usuń
  35. Gosiu czy jest możliwe, że przez silny stres trwający ok 2 miesięcy mam hashimoto? Czy to mogło mieć aż tak duży wpływ na tarczyce? Kilka miesięcy temu robiłam tylko TSH, które było na poziomie 1,1(obecnie 2,7) teraz zrobiłam cały pakiet badań i wyszło mi hashimoto

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Tak ale to nie jest także że przez sam stres. On po prostu postawił kropkę nad i. Zerknij w post o hashimoto, tam wyjaśniam jakie 3 sytuacje muszą mieć miejsce aby hashimoto się pojawiło.

      Usuń
    2. Dziękuję bardzo za odpowiedź :-)

      Usuń
  36. Małgosiu czy jeśli na czczo poziom insuliny wynosi 14 po 1 godzinie od wypicia glukozy 70 a po 2 godzinach 45 to jest insulinodporność?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Początek. Sygnał że zaczyna się coś dziać i przy takich wynikach dietą zażegnasz wszystko.

      Usuń
    2. Ufff wysłałam kilka dni temu do Ciebie formularz także z niecierpliwością czekam na wycenę i diete :-)

      Usuń
  37. ja mam pytanie z innej beczki. Gosiu, wczoraj przyszedł do mnie test FD od Ciebie, dzięki że tak szybko :) i mam pytanie. jeśli jest np grupa ryb słodkowodnych i wczoraj jadłam łososia to muszę zjeść jeszcze np pstrąga? czy wystarczy ten łosoś? albo strączki, jadłam fasolę i groch, muszę zjeść jeszcze soczewicę ciecierzycę etc? test wykryje ewentualną nietolerancję? chciałabym dobrze się przygotować do testu, nie chcę wyrzucić kasy w błoto, a sama już nie wiem ile i czego wystarczy zjeść żeby test wszystko mógł wychwycić. z góry dziękuje za odp. pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
  38. Małgosiu proszę o pomoc. Mam wyniki badań i wychodzi mi ,że mam Hashimoto. Muszę zrobić jeszcze usg tarczycy.
    Tsh 1.89 (0.27-4.2)
    Ft3 3.96 (3.2-6.9) =20.54%
    Ft4 14.69 (12-22) =26.9%
    ATG 12 (0-115)
    ATPO 14 (0-34)
    Kortyzol z rana 25.81 (6.24-18)
    Prolaktyna 14.3 (1-23)
    Ferrytyna 79 (13-150)
    B12 531.6 (191-663)
    D 39.1 (20-80)
    HDL 73 (35-65)
    LDL 96 (50-130)
    Powiedz mi czy
    1.wystarczy tylko Twoja dieta czy konieczne jest leczenie hormonalne i dieta?
    2.czy muszę jeszcze zbadać kortyzol wieczorny?
    3.czy suplementować już od teraz D3 2000 jedn., selen, cynk, wit C 1000-1500, magnez z b6, L-glutamine, L-theaninę ?
    4. Za jaki czas dostałabym od Ciebie dietę, gdybym dziś wysłała zamowienie ?
    Ania

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Nie mogę stawiać diagnozy w komentarzu.

      Usuń
    2. Ok. Dziękuję.
      Ania

      Usuń
  39. Gosiu,ile można jeść pieczywa na redukcji?bo obliczyłam sobie wg twoich zaleceń ze mam jesc ok 1800 kcal ale nie wiem ile w tym chleba można zjeść.Mozesz mi coś doradzić?jak dziennie łącznie jem 160-180 g to za duzo będzie czy tak moze być?

    OdpowiedzUsuń
  40. Hej Gosiu prosze o pomoc. Od 9 miesięcy mam ciągłe bóle brzucha. Miałam robione badania tj. usg, gastroskopia, kolonoskopia i jest ok. Mam tylko lekkie zaczerwienienie blony śluzowej żoladka.
    Dzięki Twoim postom zrobiłam prywatnie pakiet tarczycowy w tym usg tarczycy. Moje wyniki:
    TSH 0,401 mlU/l (0,27-4,2)
    FT3 2,62 pg/ml (2,02-4.43)
    FT4 1,41 ng/dl (0,93-1,7)
    anty-TPO 12,1 IU/ml (0-34)
    anty-TG 16,6 IU/ml (0-115) , usg - nieliczne torbiele i jest ok.
    Bylam z tymi wynikami u lekarza 1-kontaktu i powiedzial, że z tarczycą jest ok. Jak myślisz iść do specjalisty czy faktycznie odpuścić bo jest wszystko w porządku? dodam, ze mam 30lat i jestem szczupła osoba. prosze o odp i pozdrawiam serdecznie ;)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Gosiu mam podobne wyniki również prosze o odpowiedz :)

      Usuń
  41. Można wiedzieć, czy Twoja dieta przy PCOS jest podobna do tej na przywrócenie miesiączki? Chodzi mi głównie o proporcje :)

    OdpowiedzUsuń
  42. Małgosiu czy uwazasz że 8 miesięcznemu dziecku można wprowadzac do diety różnego rodzaju płatki np.owsiane,gryczane czy jęczmienne?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Tak. KLuczowa jest tylko forma podania.

      Usuń
    2. Dziękuję za odpowiedź. Zamierzam zacząć je podawać dziecku na śniadanie -ugotowane na wodzie z owocami. Czy taka forma będzie odpowiednia? Czy masz Małgosiu coś innego na myśli?

      Usuń
  43. Gosiu co sadzisz o ksiazkach Zieby i jego teoriach?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Nie jestem fanką. Niektóre teorie Jerzego Zięby uważam za szarlataństwo ale to moje zdanie.

      Usuń
  44. Innej beczki. Z cytologi wyszły mi liczne bakterie oraz stan zapalny. Z ciągłymi infekcjami zmagam się od roku, pani ginekolog przepisała mi czopki i zero poprawy. Ona nie widzi problemu, a ja się boje. Gosia może Ty mi poradzisz jakiś złoty środek... Już nie mam siły do tego dyskomfortu:(

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. A jaki numer cytologii?
      Czy byłaś leczona miejscowo + probiotyki?
      Jeśli byłaś leczona miejscowo ale bez probiotyków to wszystko na nic a wiem że lekarze o probiotykach zapominają.

      Usuń
    2. Ten komentarz został usunięty przez autora.

      Usuń
    3. Karolina, odstaw słodycze, pij codziennie kefir, z wyszczególnionymi nazwami szczepów bakterii w opisie jego składu (nie chcę tu robić kryptoreklamy ;). Mi bardzo to pomogło

      Usuń
  45. Małgosiu, bardzo prosiłabym Cię o opinię.
    robiłam sobie pakiet tarczycowy końcem września (TSH, FT3, FT4, ATG, ATPO) i wszystkie wyniki miałam bardzo dobre, TSH równe 1, do tego robiłam USG tarczycy i usg wyszło wręcz idealne. dzisiaj, po 5 miesiącach, odebrałam wynik TSH (ogólnie badania zleciła mi internistka z powodu nocnych potów) i wynik to ponad 2,7! zastanawiam się, czy powodem może być niesamowity stres, na który przez ostatni czas byłam narażona w pracy? ostatnie 3 miesiące były dla mnie koszmarnie stresujące :( zalecasz zrobienie reszty badań znowu? dodatkowo ostatnio mam ciągły problem z zaparciami i wzdęciami - czy to może się ze sobą wiązać?
    bardzo dziękuję za odpowiedź i pozdrawiam,
    Kamila

    OdpowiedzUsuń
  46. Gosiu, czy wiesz może jaki poziom powinno mieć TSH u niemowlaka, bo norma wpisana przy wynikach jest bardzo szeroka 0,72-11,00?

    OdpowiedzUsuń
  47. Ostatnio Pani dietetyk stwierdziła, że olej kokosowy rafinowany jest niezdrowy. Wiem,ze lepszy nierafinowany,ale ten zapach...powiedziala,ze lepsze masełko. Proszę Cię Gosiu o krótką opinię.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Gosiu podbijam temat i zapytanie. Prosimy o odpowiedź.

      Usuń
    2. Gosiu podbijam temat i zapytanie. Moja Pani dietetyk uważa tak samo. Prosimy o odpowiedź.

      Usuń
    3. Olej rafinowany to olej oczyszczony. Do smażenia idealny tak samo jak nierafinowany.

      Usuń
  48. super wpis, bogaty w szczegóły :p taka wiedza się przyda, dzięki :)

    OdpowiedzUsuń