Obiad





Chłodnik z botwinki i rzodkiewki na maślance!










Kurczak ze szparagami i pietruszką w sosie kokosowym!










Szybkie penne z marynowaną wołowiną i pomidorami!









Pieczona polędwica z dorsza w towarzystwie sałatki z duszonego fenkułu! Elegancka kolacja z rybą w roli głównej!









Potrawka z wołowiny z fasolą w sosie pomidorowym w wersji fit! Wysokobiałkowa i niskokaloryczna, aromatyczna, wyrazista, sycąca.









Wegetariańskie orkiszowe spaghetti z aromatyczną cukinią, ricottą i natką pietruszki! Błyskawiczny obiad, w sam raz dla zapracowanych!









Kotleciki z kaszy jaglanej z marchewką, curry i natką pietruszki. Bezglutenowe, wegetariańskie, bezmleczne! Nie tylko dla dzieci!









Wegetariańska zapiekanka z pomidorami, cukinią, oliwkami i serem pleśniowym! W sam raz, kiedy wszyscy głodni i mało czasu na gotowanie!









Tajsko przyprawiona zupa krem z marchewki, selera i sezamu! Wegańska i wegetariańska.









Kurczak w sosie kokosowo - orzechowym! Pyszne, aromatyczne, wyraziste w smaku danie, w sam raz dla lubiących zdecydowane, indyjskie smaki!









Zupa jarzynowa z zielonym groszkiem. Pyszna, aromatyczna, wyrazista. Dla dzieci i dorosłych.









Bezglutenowa, dietetyczna zapiekanka ziemniaczana z pikantnym leczo z pieczonej papryki i bakłażana, czyli placki ziemniaczane w wersji FIT!









Wegetariański krem z selera na grzybowym wywarze z parmezanem i nutą białego wina!









Delikatna, aromatyczna, pieczona polędwiczka wieprzowa w sam raz na każdą uroczystą okazję!









Zimowa zupa brokułowa z kaszą jaglaną! Sycąca i rozgrzewająca! Wegetariańska!









Kolacja we dwoje? Krewetki w tempurze podane z ryżem na białym winie z grzybową nutą, bakłażanem i świeżą kolendrą!









Świąteczny indyk z żurawiną i daktylami podany z aromatycznym białym sosem.










Soczysty dorsz na warzywach z orientalną nutą.









Bigos Wigilijny, wegetariański i wegański! W wersji na szybkowar i tradycyjny garnek. Przesmaczny!









Orkiszowa pasta z szynką parmeńską, pomidorkami koktajlowymi i czosnkową oliwą z oliwek ze świeżym oregano .










Pieczone warzywa oraz przepis na domowy aromatyzowany olej rzepakowy.









Pieczona papryka faszerowana paprykowym kaszotto z mięsem, czosnkiem, świeżą kolendrą i serem blue, podana na delikatnym sosie pomidorowym.










Soczysta i krucha, pieczona gęś na św. Marcina!









Kremowe tagliatelle z leśnymi grzybami w towarzystwie soczystego, grillowanego fileta z kurczaka. Cudowna marynata do mięsa i sos który pokochają osoby na diecie bezmlecznej! Obiad lub kolacja w 20 minut!








Kapusta w pomidorach z dodatkiem podsuszanej, wędzonej kiełbaski myśliwskiej. Bez zasmażek i zagęszczaczy! Cudownie sycąca i rozgrzewająca. Nie tylko dla panów! Tylko 280 kcal na 400 gramową porcję!








Kuchnia dla dzieci: delikatne pulpeciki z indyka w sosie warzywno - koperkowym na bazie jarzynowego wywaru domowej roboty. Danie, które polubi każdy.








Smażony pęczak z leśnymi grzybami i ziołami. Doskonały jako dodatek lub samodzielne danie.









Soczysta, aromatyczna rolada z kurczaka z sosem z kolorowego pieprzu. Na uroczysty obiad i wyjątkowe okazje.









Dyniowo - ananasowe leczo z karmelizowaną papryką, curry i cynamonem. Propozycja wegetariańska.









Dwa w jednym, czyli pieczony łosoś na obiad i pasta na następny dzień. Jak doprawić rybę, aby była smaczna i jak upiec, aby była aromatyczna?









Delikatne placuszki z cukinii z tajemniczym bardzo zdrowym dodatkiem, czyli jak przemycić mało popularny składnik do znanego dania. Danie bezglutenowe w wersji dla dzieci i dorosłych.








Krem z marchewki i batatów.
Lekka, dietetyczna zupa dla dzieci, osób na diecie lekkostrawnej, wegetariańskiej, bezmlecznej, bezglutenowej, bezjajecznej.









Pijany kurczak ze śliwkami.
Uczta na niedzielny obiad!









Orientalna rozkosz z makaronem.
Danie bezglutenowe, bezmleczne, wegetariańskie i wegańskie.









Spaghetti nero ze świeżymi pomidorami, świeżą kolendrą i różowym imbirem,
czyli jak poczuć egzotykę nie ruszając się z domu.









Aromatyczna, pachnąca świeżymi ziołami, wegetariańska faszerowana papryka.









Wegetariańska czerwona fit zupa na zielonym wywarze.
Idealna dla osób na redukcji, pracujących w nocy i dzieci.










Dietetyczna wersja tagliatelle z kurkami lub innymi grzybami leśnymi.









Grillowany kurczak w miodowo-musztardowej glazurze
podany z marchewkowym talgiatelle.










Lekka warzywna salsa
w towarzystwie kaszy jęczmiennej przygotowanej na sposób risotto. Wegetariański, wegański, bezmleczny obiad lub kolacja.









Bezglutenowy, bezmleczny obiad oraz posiłek potreningowy.
Grillowane warzywa z łososiem.









Przepis na zdrowe orkiszowe pierogi z soczewicą.









Bezmleczne, bezglutenowe penne ze szparagami
w orientalnym sosie oraz marynowany pieczony łosoś w sosie z maślanymi warzywami. Jedno przygotowanie, dwa dania!








Wegetariański krem z batatów i soczewicy
z mocnym akcentem imbiru i papryczki chili. Zaskocz gości i podaj ją jako przystawkę z domowymi grissini!










Spaghetti z młodą marchewką!
Idealne danie na wiosenny obiad.










Wegetariańskie gołąbki z kaszą gryczaną i grzybami w sosie pieczarkowym









Delikatny kapuśniak z młodej kapusty z pomidorami.
Obowiązkowa potrawa na progu wiosny! Kto powinien jeść kapustę i jakie ma wartości ?








Faszerowany filet z kurczaka na parze.
Delikatne i soczyste mięso, wyrazisty i aromatyczny środek. Doskonały jako dodatek do obiadu lub posiłek potreningowy.









Polędwiczka na rauszu z sosem grzybowo - koperkowym.
Na uroczysty obiad lub wykwintną kolację!









Pęczak a'la risotto z grzybami leśnymi i natką pietruszki.
Jako samodzielne danie lub dodatek do obiadu.









Kurczak duszony w jarzynach z sosem koperkowym z indyjską nutą.
W sam raz na niedzielny obiad.









Bezglutenowa, wytrawna tarta z gruszką i serem blue.
Ile ma kalorii ? Z czym ją zestawić w daniu obiadowym ?









Przyprawa do drobiu i ryb !
Bez glutaminianu sodu i innych niespodzianek. 100 % naturalnych składników ! Plus przepis na fajnego, pieczonego kurczaka.








Spaghetti z domowym pesto
to żadne gotowanie, ale to fantastyczny sposób na włączenie kwasów Omega 3 i chlorofilu do diety.






Orkiszowo - kukurydziano - jogurtowe kluseczki




Pieczona papryka faszerowana amarantusem i fetą.
Pełnowartościowy posiłek pełen wapnia, żelaza, witamin z grupy B, oraz A,C i E, a przede wszystkim źródło genialnie detoksykującego SKWALENU !








Orientalne tagliatelle z pieczonym bakłażanem, suszonymi pomidorami i zieloną pastą curry






Wegetariańskie warzywne tagliatelle z nutą kokosową

Wegetariański / wegański sos włoski

Soczysty schab pieczony z suszoną śliwką, morelą i żurawiną

Wegetariański, oczyszczający krem z selera

Karkówka z pieca. Cudownie krucha i aromatyczna !

Wigilijny barszcz czerwony na zakwasie, według receptury mojej babci

Pstrąg z gruszką, śliwką, migdałami, cynamonem, imbirem i miodem

Soczysty, aromatyczny kurczak z bakłażanową salsą

Ravioli ze szpinakiem, ricottą i fetą

Pulpeciki z pieczoną papryką inspirowane kuchnią gruzińską

Soczysta kaczka z jabłkami

Sposoby na bulion

Pęczak a'la risotto

Kurczak w aromatycznym sosie koperkowym z rozmarynem

Cukinia faszerowana musem z orzechów włoskich i kaszy jaglanej

Wegetariański krem dyniowo - marchwiowy z mlekiem kokosowym

Gulasz dyniowo - wołowy i parę słów na temat mięsa wołowego

Risotto z dynią, jabłkiem i serem cheddar

Indyk duszony w jarzynach z pomidorami

Wieprzowina curry z warzywami i cynamonem

Wegetariańskie gołąbki

Wegetariańska zapiekanka z dynią, bakłażanem i mozzarellą

Penne z łososiem i warzywami w sosie jogurtowym

Krem z cukinii i młodego selera z mleczkiem kokosowym

Soczysty filet z kurczaka z bakłażanem i serem blue

Fit dorsz z piekarnika - soczysty i aromatyczny

Orientalny krem z młodej marchwii z mlekiem kokosowym

Pulpeciki z tajemniczym dodatkiem duszone w jarzynach

Bezglutenowa pasta z tuńczykiem,pomidorami, kaparami i cukinią

Mus z czerwonej soczewicy i amarantusa z kurkami

Wołowina z warzywami w pomidorach

Roladki z indyka na parze z suszonymi pomidorami i mozzarellą

Pstrąg w sosie orzechowym

Pasta z pieczonymi pomidorami, pachnąca czosnkiem i świeżą bazylią

Dorsz na maślanych szparagach

Szybki fit lunch do zabrania do pracy

Fit gulasz z indyka, bez Fixów i polepszaczy smaku

Marynowany kurczak w sosie szpinakowym

Wegetariański orientalnie przyprawiony krem ze szparagów z fenkułem

Łosoś w sosie Teriyaki z glazurowaną, młodą marchewką

Szparagi w kremowym sosie serowym

Szparagi i fankuł z brązowym ryżem a'la risotto

Orkiszowe krokiety z farszem z mięsnym

Pełnoziarniste tagliatelle ze szpinakiem i jogurtem greckim

Przepisy FIT: Wegetariańska pieczona, faszerowana papryka

Zupa z kaczki, orientalna, elegancka

Delikatne pulpeciki w kremowym sosie na bazie wywaru z warzyw

Przepisy FIT: sos z pieczonej papryki do wszechstronnego zastosowania

Delikatny,kruchy i soczysty filet z kurczaka w sosie pieczarkowym

Frytkowe placki ziemniaczane z marchewką

Naleśnik graham z mozzarellą i świeżą bazylią

Przepisy FIT: Zupa z soczewicy,także w wersji wegetariańskiej

Przepisy FIT: Delikatny filet z dorsza w sosie szpinakowym

Przepisy FIT: Zaskakujący kuskus

Przepisy FIT: Zielona zupa, którą nazywam zupą zdrowia !

Przepisy FIT: aromatyczna,faszerowana cukinia

Przepisy FIT: Pełnoziarniste tagliatelle w aromatycznym sosie

Przepisy FIT: Dietetyczna wersja smażonego ryżu z warzywami

Przepisy FIT: Tagliatelle z warzywami i prażonymi ziarnami słonecznika

Przepisy FIT : Soczysty grillowany kurczak podany na zielonej sałatce

Roladki ze szpinakiem i suszonymi pomidorami

Fettucini Carbonara

Rozgrzewający krem z dyni i pieczonej papryki

Umbryjskie Ragù

Karkówka w sosie chrzanowym wg. Magdy Gessler

Pulpeciki z łososia w sosie śmietanowo - koperkowym

Przepisy FIT: Faszerowane łódeczki bakłażana

Dyniowe risotto z cynamonem, curry i parmezanem

Grillowany filet z kurczaka w marynacie

Faszerowane roladki w sosie curry

Zapiekanka z kaszy gryczanej

Placuszki dyniowe z cynamonem i jabłkiem

Hiszpańska Paella

Pikantny krem z kalafiora z prażonymi migdałami

Leczo z samych warzyw. Dodatek do wszystkiego

Potrawka z kurczaka z warzywami

Naleśniki z fetą i szpinakiem

Kofty z dipem czosnkowo-ziołowym

Casserole with blue cheese

Krem z dyni z imbirową nutą. Porcja ok. 130 kcal

Soczysty kurczak Fit - przygotowany bez dodatku tłuszczu

Kulebiak z indykiem,ryżem,warzywami i sosem

Tricolori tagliatelle z wędzonym łososiem i warzywami

Medaliony z polędwiczki w sosie kurkowym

Dietetyczne gołąbki . Jeden gołąbek z sosem - ok. 130 kcal

Leczo z grillowanymi frankfurterkami

Na wschodnią nutę!

Pieczona faszerowana papryka na sposób hiszpański

Chłodnik z botwinki

Spaghetti z łososiem, cukinią i młodą marchewką

Tom Kha Gai - tajska zupa

Zupa krem z białych szparagów

Indyk w marynacie ze smażonymi warzywami

Risotto z zielonymi warzywami i kurczakiem

Solidna podstawa zup i sosów - bulion doskonały !

Pstrąg ze szpinakiem i ziołowo - czosnkowym masełkiem

Saltimbocca z kurczaka z pietruszkowym pesto

Wege lunch

Tricolori pasta con pomodoro e pollo

Dorsz w płatkach migdałowych podany z zapiekanką

Szparagi w rulonikach pod beszamelem

Lasagne bolognese

Tagliatelle ze szpinakiem,szynką serrano i parmezanem

Toskański krem z pieczonych pomidorów i papryki

Pizza Italiana

Krem z porów i łososia norweskiego z imbirem i grzankami

Dorada z patelni ze słodką glazurowaną marchewką ....

Krem z marchewki ze świeżym imbirem

Żurek na wędzonce

Penne z łososiem w sosie beszamelowym z limonką

Soczysta pierś kurczaka podana z grzybami w śmietanie

Kurkowe gniazdka

Łososiowe kąski w miseczce z ciasta francuskiego

Filet z kurczaka w pomidorowej salsie z imbirem

48 komentarzy:

  1. Witam Cię serdecznie. Nie mogę podejrzeć przepisu na żurek na wędzonce, po kliknięciu zamiast przepisu pokazuje mi się miniaturka zdjęcia. Nie wiem czy tylko ja nie mogę otworzyć przepisu czy Wy też :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Asiu dziękuję Ci serdecznie, już poprawiłam :)

      Usuń
  2. A pojawią się może jakieś przepisy z mięsem wołowym? Bo jak przeglądałam chyba nie było jeszcze :) Bardzo bym była wdzięczna i mąż również (chciałby jeść zdrowo i pożywnie ale też "prawdziwego" czerwnego mięsa mu brakuje :P)

    OdpowiedzUsuń
  3. Małgosiu masz jakieś sprawdzone i smaczne danie z soczewicą?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. na blogu w dziale przekąski jest pasta z ciecierzycy do kanapek, jeśli chodzi o obiad to mam ale jeszcze nie wystawiłam na blogu , ale będzie ;)

      Usuń
  4. Małgosiu a co z jabłkiem zapiekanym z ryżem jak jest z kalorycznością no i jak najlepiej przyrządzić jakich przypraw użyć ?? Uwielbiam Twój blog co rano wchodzę i patrzę co dodałaś . Super blog !!!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Aaa czekam :*

      Usuń
    2. Kurczę patrzę paterze i nie widzę takiego przepisu :(

      Usuń
  5. A co powiesz na przepis na bigos light ??Masz może jakiś dobry przepis ??

    OdpowiedzUsuń
  6. A moze jakies danie z miesem wolowym :-)
    Pozdrawiam
    Sylwia

    OdpowiedzUsuń
  7. Chętnie zrobiła bym tarte np. z warzywami. Posiadasz może taki przepis

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. tak :)
      muszę wiec zrobić, obfotografować i wrzucić na bloga

      Usuń
  8. Małgosiu szukam przepisu na krupniczek :(

    OdpowiedzUsuń
  9. Małgosiu dodaj więcej zup proszę Czy ty nie jadasz zupy są namjniej kaloryczne ??

    OdpowiedzUsuń
  10. Witam

    Widziałam ostatnio u Ciebie na facebooku zdjęcie placka w węgierskiego, czy przepis jest na blogu bo nie umiem znaleźć ?

    OdpowiedzUsuń
  11. Witaj!
    Właśnie odkryłam Twój blog i jestem zachwycona!
    Fantastyczne przepisy :) no i nareszcie ktoś o rozsądnym podejściu do całości :)
    Zmieniamy styl życia, wybieramy zdrowie, a nie chwilowy zryw dietowy a potem witajcie chipsy, hamburgery i coca-cola.
    Ja przeszłam na radosną stronę życia 2 miesiące temu :) nie stosuję żadnych diet, ograniczam "złych żołnierzy" w organizmie, dorzucam dobrych i się ruszam (średnio 60min praktycznie codziennie). Schudłam od początku maja 8kg. Nie chcę przyspieszać, bo właśnie o skórę się obawiam (zaczynałam powyżej 100kg także tej skóry będzie ogrom).
    Czy masz może jakieś propozycje pod namiot? Jadę z rodzinką na rajd rowerowy, sportu będzie sporo, jednak przeraża mnie żywienie. Zawsze były to jakieś konserwy, słoiki itp. Nie wiem jak to teraz rozwiązać.
    Pozdrawiam
    marhefffka

    OdpowiedzUsuń
  12. Trafiłam na Twoją stronę zupełnie przypadkiem i od tamtego czasu goszczę tu regularnie. Dzięki Tobie pokochałam zupy z dodatkiem imbiru :) i nie tylko. Przekazujesz w pigułce ważne informacje, których ja pewnie szukałabym godzinami. Bardzo Ci dziękuje. Wszystkiego dobrego Małgosiu, pozdrawiam. Beata

    OdpowiedzUsuń
  13. Gosiu mam pytanie jak przyrządzić zwykłą prostą surówke z marchewki żeby byla slodka i soczysta?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. starta marchewka + jabłko + sok z połowy pomarańczy + miąższ z drugiej połowy ;)

      Usuń
  14. Witam bardzo fajne przepisy , może skorzystam z kilku bo jestem po resekcji żołądka i dietka.

    OdpowiedzUsuń
  15. A co z kopytkami, kluskami śląskimi i knedlami? :) Jak sprawić żeby były "fit"? :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Najlepiej nie jeść ;)

      Usuń
    2. np. używać mąki pełnoziarnistej ;>

      Usuń
  16. Pani Małgosiu,

    zaprosiłam znajomych na obiad, którzy również starają sie zdrowo odżywiać i w związku z tym mam pytanie. Czy może mi Pani polecić, któreś z Pani dań, które w podobnym przypadku "zwalało" gości z nóg? :) Serdecznie pozdrawiam i dziękuję za odpowiedź. Ala

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Oj ciężko powiedzieć ;) Każdy lubi co innego.

      Usuń
  17. Szukam przepisu na danie z wykorzystaniem udek i piersi z kaczki, pani Małgosiu pomóż proszę!!!!

    OdpowiedzUsuń
  18. Pani Małgosiu, czy na redukcji można sobie pozwolić raz w miesiącu na zjedzenie domowego rosołu?
    Pozdrawiam :)

    OdpowiedzUsuń
  19. Małgosiu nie ma nigdzie przepisu na makaron w sosie kurkowym.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Nie wkleiłam jeszcze do kategorii ale jest na stronie głównej.

      Usuń
  20. Witam Pani Malgosiu
    mam prosbe szukam wszedzie przepisow ktore maja niski indeks glikemiczny i mam z tym duzy problem choruje na insulinoopornosc i brakuje mi pomyslow na obiady,bardzo prosze o pomoc z gory dziekuje i pozdrawiam.

    OdpowiedzUsuń
  21. Te przepisy są cudowne :) Chciałabym tylko prosić o przepis na spaghetti bolognese w wersji bardziej dietetycznej niż normalnie.

    OdpowiedzUsuń
  22. Witam, w niektórych przepisach stosujesz masło klarowane i w związku z tym mam pytanie, czy robisz je sama? Bo wiem ,ze na rynku jest gotowe masło klarowane w wiaderku chyba z Mlekowity i chciałabym wiedzieć czy się nada.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Odpowiedź znajdziesz w zakładce Trochę Zdrowia w poście o maśle klarowanym.

      Usuń
  23. Małgosiu proszę o podpowiedź co jeszcze oprócz zupy krem mogę zrobić z batatow? Z góry bardzo dziękuję o odpowiedz😊 pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Pokrój w paski. Skrop oliwą posyp ziołami prowansalskimi. Piecz w temp. 180 stopni przez 15 minut.

      Usuń
    2. Dziękuję😊

      Usuń
  24. Małgosiu co sądzisz o piersi z kurczaka w pergaminie od Winiary ? Czy jest to zdrowa opcja ? Z góry dziękuję :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Wolę pierś w pergaminie + moja kompozycja przypraw ;)

      Usuń
  25. Gosiu masz jakiś pomysł na pizze?

    OdpowiedzUsuń
  26. Gosiu, czy mogłabyś przed świętami wielkanocnymi wrzucić, jeśli masz przepis na barszcz biały? U mnie niestety żur nie przejdzie- jest za ostry. Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń