Przekąski





Pieczona papryka ramiro faszerowana ziołowym serkiem i migdałami










Wielkanocne jajo faszerowane marchewką i nasionami chia!









Sałatka z pieczonego buraka z granatem i awokado! W sam raz na sylwestrową przekąskę!









Majonez home made, czyli wiem co jem i wiem, że mega zdrowe!










Przepis na domowy zakwas do czerwonego barszczu oraz dwie kultowe już potrawy. Czerwony barszcz według receptury mojej babci i drożdżowe paszteciki z kapustą i grzybami według przepisu mojej teściowej!








Śledź pod pierzynką z sosem jogurtowym i pieczonym burakiem. Klasyka w lekkim wydaniu.










Sałatka z cieciorki z papryką i czarnym sezamem.










Dwa w jednym, czyli pieczony łosoś na obiad i pasta na następny dzień. Jak doprawić rybę, aby była smaczna i jak upiec, aby była aromatyczna?








Delikatne placuszki z cukinii z tajemniczym bardzo zdrowym dodatkiem, czyli jak przemycić mało popularny składnik do znanego dania. Danie bezglutenowe w wersji dla dzieci i dorosłych.








Wegetariańska/wegańska pasta kanapkowa do wszechstronnego wykorzystania. 5 pomysłów, jak ją wykorzystać w kuchni, oraz 2 na kanapki do szkoły i pracy w wersji mięsnej.








Pieczone faszerowane pieczarki. Smaczna przekąska na kolację, rodzinną imprezę, do pracy czy na spotkanie przy grillu.










Bezglutenowy chleb z samych ziaren. BEZ MĄKI !









Bezglutenowy chleb na naturalnym bezglutenowym zakwasie.
Także dla osób z "candidą". Przepis na zakwas i na chleb.









Przepis na oryginalne meksykańskie guacamole!
Kto powinien zwrócić na nie szczególną uwagę?









Bezglutenowe kruche jaglane ciasteczka.
Do dziecięcej śniadaniówki, na przekąskę do pracy, na piknik. Dla osób na diecie bezmlecznej i przeciwgrzybiczej.








Przepis na przepyszny chleb orkiszowy z oliwkami i suszonymi pomidorami.
Zrobiony w multicookerze Redmond.









Wartości odżywcze jarmużu.
Jak go przygotować, aby nie stracił cennych właściwości? Komu nie wolno go jeść? No i w końcu przepis na pyszne jarmużowe pesto!








Pieczona papryka faszerowana amarantusem i fetą.
Pełnowartościowy posiłek pełen wapnia, żelaza, witamin z grupy B, oraz A,C i E, a przede wszystkim źródło genialnie detoksykującego SKWALENU !





Pomysły na ciecierzycę - domowa pasta tahini oraz hummus

Pasta z zielonego groszku (dla kobiet w ciąży, cukrzyków i "sercowców")

Śledzie z jabłkiem i śmietankowym chrzanem

Śledzie z żurawiną i rodzynkami

Gryczane bliny z kremem z ricotty, różowego imbiru i awokado

Kieszonkowa jabłkowo - gruszkowa owsianka

Rollsy z grillowaną papryką i bazyliowym serkiem

Przepis na domową, pełnoziarnistą tortillę

Cukinia faszerowana musem z orzechów włoskich i kaszy jaglanej

Wegetariańskie roladki z grillowanego bakłażana z pastą migdałową

Fit przekąska - roladki z grillowanej cukinii z prażonym słonecznikiem

Bakłażan z amarantusem

Roladki z cukinii z miętową pastą z awokado i szynką parmeńską

Chleb orkiszowo - żytni, na zakwasie, z ziarnami i kaszą gryczaną

12 propozycji na dania na spotkanie przy grillu. Bez kiełbasy :)

Wegetariańska pasta z czerwonej soczewicy

Pesto - genialny zastępca masła i nie tylko

Domowy pasztet mięsny

Wegetariańska pikantna pasta z fasoli

Pełnoziarniste muffinki z bazylią, imbirem i płatkami migdałów

Przepisy FIT: Puszysty omlet w 2 wersjach

Hummus czyli pasta z ciecierzycy !

Łosoś,awokado,imbir i limonka jako tatar, sałatka lub pasta do pieczywa

Przepisy FIT: faszerowane ślimaczki z pieczonej papryki

Przepisy FIT: aromatyczna,faszerowana cukinia

Przepisy FIT: Kuchnia gruzińska - roladki z bakłażana z pastą orzechową !

Przepisy FIT: Lunch"na zimno"do zabrania do pracy lub na uczelnię.

Drożdżowe paszteciki z kapustą i grzybami

Polenta z sałatką z grillowanych warzyw

Sandwich samo zdrowie

Robimy nalewki

Ogórki małosolne krok po kroku

Sałatka z grillowanych warzyw z fenkułem w tempurze

Roladki z grillowanej cukinii z kozim serem i miętą

Masełko ziołowo - czosnkowe

Roladki z łososia z kremem chrzanowym

Placuszki z kaszy jaglanej z imbirem,anchois i serem roquefort

Kukurydziane tortille z avocado, paluszkami krabowymi .....

Naleśnik żytni z podgrzybkami w śmietanie

Time for a picnic!Lunch dla aktywnych

Grissini z guacamole i sosem z pieczonej papryki

Jajeczka z kremem z wędzonego łososia i koperkiem

Jajka z prosciutto i szczypiorkiem

Kurkowe gniazdka

Łososiowe kąski w miseczce z ciasta francuskiego

Faszerowane jajka

Chaczapuri z serem mozarella

Tartinki

Sałatka z marynowaną suszoną śliwką i szynką szwarcwaldzką

Chleb pszenno-żytni na naturalnym zakwasie

13 komentarzy:

  1. Małgosiu, jakie masz zdanie na temat popcornu? W różnego typu artykułach jest napisane że popcorn bez soli to zdrowa przekąska

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. lekko posolony popcorn zrobiony w domu jest jak najbardziej ok, aczkolwiek nie za często. Oczywiście mam tu na myśli popcorn z patelni, nie z tych woreczków do mikrofali.

      Usuń
    2. Dziękuję

      Usuń
  2. Najlepiej kupić maszynkę do popcornu która "robi go" gorącym powietrzem, potem tylko zmieszać z oliwa z oliwek z solą i gotowe ;)

    OdpowiedzUsuń
  3. Skoro jest tu chleb orkiszowo-żytni to przydałby sie jeszcze ten pierwszy pszenno-zytni - bo ciągle go musze szukac poprzez wyszukiwarkę, nie ma go w żadnej kategorii przepisów.. :(

    OdpowiedzUsuń
  4. oby jak najwięcej tych przepisów, bo właśnie one stanowią największy problem jeżeli chodzi o codzienne urozmaicenie pogodzone z różnymi planami zlokalizowanymi w godzinach ich spożycia :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Gosia bo szukam i nie wiem czy nie mogę znaleźć przepisu na te śledzie z chrzanem i jabłkiem czy nie ma przepisu?Bo ostatnio mi "przeleciały" te śledzie i taką mam na nie ochotę :) Dziękuje za odpowiedź i pozdrawiam cieplutko :)

    OdpowiedzUsuń
  6. Małgosiu, a jak zrobić taki domowy popcorn żeby był wlasnie OK? :)

    OdpowiedzUsuń
  7. Witaj, a czy masz moze przepis na domowe buleczki?

    OdpowiedzUsuń
  8. Weszłam na chwilę, zostaję na zawsze:)

    OdpowiedzUsuń
  9. Witam a jak w twoim przepisie na chleb zamieniłabym mąkę pszenną na orkiszowa można tak?

    OdpowiedzUsuń