Wegetariańskie





Chłodnik z botwinki i rzodkiewki na maślance!









Wegetariańskie orkiszowe spaghetti z aromatyczną cukinią, ricottą i natką pietruszki! Błyskawiczny obiad, w sam raz dla zapracowanych!









Kotleciki z kaszy jaglanej z marchewką, curry i natką pietruszki. Bezglutenowe, wegetariańskie, bezmleczne! Nie tylko dla dzieci!









Wegetariańska zapiekanka z pomidorami, cukinią, oliwkami i serem pleśniowym! W sam raz, kiedy wszyscy głodni i mało czasu na gotowanie!









Tajsko przyprawiona zupa krem z marchewki, selera i sezamu! Wegańska i wegetariańska.









Zupa jarzynowa z zielonym groszkiem. Pyszna, aromatyczna, wyrazista. Dla dzieci i dorosłych.









Bezglutenowa, dietetyczna zapiekanka ziemniaczana z pikantnym leczo z pieczonej papryki i bakłażana, czyli placki ziemniaczane w wersji FIT!









Wegetariański krem z selera na grzybowym wywarze z parmezanem i nutą białego wina!









Zimowa zupa brokułowa z kaszą jaglaną! Sycąca i rozgrzewająca! Wegetariańska!










Jajka z płynnym żółtkiem na warzywach z kolendrą! Pycha...









Sałatka z pieczonego buraka z granatem i awokado! W sam raz na sylwestrową przekąskę!









Bigos Wigilijny, wegetariański i wegański! W wersji na szybkowar i tradycyjny garnek. Przesmaczny!










Sałatka z cieciorki z papryką i czarnym sezamem.










Pieczone warzywa oraz przepis na domowy aromatyzowany olej rzepakowy.









Smażony pęczak z leśnymi grzybami i ziołami. Doskonały jako dodatek lub samodzielne danie.









Dyniowo - ananasowe leczo z karmelizowaną papryką, curry i cynamonem. Propozycja wegetariańska.









Delikatne placuszki z cukinii z tajemniczym bardzo zdrowym dodatkiem, czyli jak przemycić mało popularny składnik do znanego dania. Danie bezglutenowe w wersji dla dzieci i dorosłych.








Wegetariańska/wegańska pasta kanapkowa do wszechstronnego wykorzystania. 5 pomysłów, jak ją wykorzystać w kuchni, oraz 2 na kanapki do szkoły i pracy w wersji mięsnej.








Krem z marchewki i batatów.
Lekka, dietetyczna zupa dla dzieci, osób na diecie lekkostrawnej, wegetariańskiej, bezmlecznej, bezglutenowej, bezjajecznej.








Orientalna rozkosz z makaronem.
Danie bezglutenowe, bezmleczne, wegetariańskie i wegańskie.









Spaghetti nero ze świeżymi pomidorami, świeżą kolendrą i różowym imbirem,
czyli jak poczuć egzotykę nie ruszając się z domu.









Aromatyczna, pachnąca świeżymi ziołami, wegetariańska faszerowana papryka.










Spaghetti z młodą marchewką!
Idealne danie na wiosenny obiad.










Wegetariańskie gołąbki z kaszą gryczaną i grzybami w sosie pieczarkowym









Wartości odżywcze jarmużu.
Jak go przygotować, aby nie stracił cennych właściwości? Komu nie wolno go jeść? No i w końcu przepis na pyszne jarmużowe pesto!








Bezglutenowa, wytrawna tarta z gruszką i serem blue.
Ile ma kalorii ? Z czym ją zestawić w daniu obiadowym ?









Spaghetti z domowym pesto
to żadne gotowanie, ale to fantastyczny sposób na włączenie kwasów Omega 3 i chlorofilu do diety.






Orkiszowo - kukurydziano - jogurtowe kluseczki




Wegetariańska pieczona papryka faszerowana amarantusem i fetą.
Pełnowartościowy posiłek pełen wapnia, żelaza, witamin z grupy B, oraz A,C i E, a przede wszystkim źródło genialnie detoksykującego SKWALENU !





Orientalne tagliatelle z pieczonym bakłażanem, suszonymi pomidorami i zieloną pastą curry


Wegetariańskie warzywne tagliatelle z nutą kokosową

Pomysły na ciecierzycę - domowa pasta tahini oraz hummus

Pasta z zielonego groszku (dla kobiet w ciąży, cukrzyków i "sercowców")

Wegetariański / wegański sos włoski

Wegetariański, oczyszczający krem z selera

Gryczane bliny z kremem z ricotty, różowego imbiru i awokado

Ravioli ze szpinakiem, ricottą i fetą

Kasza jaglana zapiekana z jabłkiem, wanilią i cynamonem

Kieszonkowa jabłkowo - gruszkowa owsianka

Rollsy z grillowaną papryką i bazyliowym serkiem

Cukinia faszerowana musem z orzechów włoskich i kaszy jaglanej

Wegetariański krem dyniowo - marchwiowy z mlekiem kokosowym

Bezglutenowe babeczki z musem dyniowo-pomarańczowo-migdałowym

Risotto z dynią, jabłkiem i serem cheddar

Wegetariańskie roladki z grillowanego bakłażana z pastą migdałową

Wegetariańskie gołąbki z zieloną soczewicą

Wegetariańska zapiekanka z dynią, bakłażanem i mozzarellą

Krem z cukinii i młodego selera z mleczkiem kokosowym

Śniadaniowy twarożek z papryką

Orientalny krem z młodej marchwii z mlekiem kokosowym

Fit przekąska - roladki z grillowanej cukinii z prażonym słonecznikiem

Śniadaniowa jaglanka z owocami i wanilią na dwa sposoby

Mus z czerwonej soczewicy i amarantusa z kurkami

Bakłażan z amarantusem

Brzoskwiniowa owsianka

Omlet w stylu śródziemnomorskim

Pasta z pieczonymi pomidorami, pachnąca czosnkiem i świeżą bazylią

Wegetariański orientalnie przyprawiony krem ze szparagów z fenkułem

Szparagi w kremowym sosie serowym

Szparagi i fankuł z brązowym ryżem a'la risotto

Pełnoziarniste tagliatelle ze szpinakiem i jogurtem greckim

Przepisy FIT: Wegetariańska pieczona, faszerowana papryka

Domowa granola

Pasta jajeczna bez majonezu

Wegetariańska pasta z czerwonej soczewicy

Pesto - genialny zastępca masła i nie tylko

Wegetariańska pikantna pasta z fasoli

Przepisy FIT: sos z pieczonej papryki do wszechstronnego zastosowania

Frytkowe placki ziemniaczane z marchewką

Naleśnik graham z mozzarellą i świeżą bazylią

Przepisy FIT: Zupa z soczewicy,także w wersji wegetariańskiej

Przepisy FIT: Zaskakujący kuskus

Przepisy FIT: Pełnoziarniste tagliatelle w aromatycznym sosie

Przepisy FIT: Dietetyczna wersja smażonego ryżu z warzywami

Przepisy FIT: Tagliatelle z warzywami i prażonymi ziarnami słonecznika

Miodowy dressing do sałatek

Sałatka z prażonymi pestkami dyni i miodowym dressingiem

Przepisy FIT: szybki lunch, na zimno lub na ciepło ( 420 kcal)

Przepisy FIT:Sałatka z awokado i serem blue

Dressing miodowo - ziołowy na bazie oleju rzepakowego

Sałatka z kaszką kuskus!

Przepisy FIT: Sałatka z figami i dressingiem pomarańczowym

Melon, mango i borówka skąpane w Baileys Irish Cream

Przepisy FIT: Sałatka nicejska

Przepisy FIT: Wiosenna surówka z sosem jogurtowym

Przepisy FIT:Sałatka z prażonymi migdałami, suszonymi pomidorami etc.

Przepisy FIT: Faszerowane łódeczki bakłażana

Zapiekanka z kaszy gryczanej

Placuszki dyniowe z cynamonem i jabłkiem

Leczo z samych warzyw. Dodatek do wszystkiego

Naleśniki z fetą i szpinakiem

Chłodnik z botwinki

Wege lunch

Pełnoziarniste muffinki z bazylią, imbirem i płatkami migdałów

Przepisy FIT: Puszysty omlet w 2 wersjach

Hummus czyli pasta z ciecierzycy !

Przepisy FIT: faszerowane ślimaczki z pieczonej papryki

Przepisy FIT: aromatyczna,faszerowana cukinia

Przepisy FIT: Kuchnia gruzińska - roladki z bakłażana z pastą orzechową !

Drożdżowe paszteciki z kapustą i grzybami

Polenta z sałatką z grillowanych warzyw

Ogórki małosolne krok po kroku

Roladki z grillowanej cukinii z kozim serem i miętą

Masełko ziołowo - czosnkowe

Placuszki z kaszy jaglanej z imbirem,anchois i serem roquefort

Naleśnik żytni z podgrzybkami w śmietanie

Grissini z guacamole i sosem z pieczonej papryki

Kurkowe gniazdka

Faszerowane jajka

Chaczapuri z serem mozarella

6 komentarzy:

  1. Uwielbiam Cię! i dziękuję za tą zakładkę :*

    OdpowiedzUsuń
  2. Ja też kocham ten dział. Jestem Twoją fanką i chętnie kupiłabym Twoją książkę ;) Fajna z Ciebie dziewczyna i bardzo podoba mi się że potrafisz indywidualnie odpowiedzieć na komentarz każdego ze swoich czytelników.

    OdpowiedzUsuń
  3. Pani Małgosiu, czy mogłabym nieśmiało poprosić o przepis na zdrowe i "chude" placuszki z cukinii? Moje często nie "kleją" się wystarczająco, rozlatują się na patelni przez co muszę dodawać dużo oleju. Serdecznie pozdrawiam i dziękuję za Pani pracę :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Witam serdecznie. CHciałam powiedzieć, że blog uważam za fanstastyczny.Przeczytałam dosłownie od deski do deski. Jestem pod wrażeniem i bardzo baardzo gratuluję. Jednocześnie chciałam powiedziec jak bardzo fajną i pożyteczną pracę robisz Małgosiu. Od dawna interesuje się i czytam zagadnieniami zwiazanymi z moim stanem zdrowia a trudno o zbalansowane i zrównowazone podejście. Ty je prezentujesz. Naprawdę ogromnie wiele to znaczy dla laikow takich jak ja. I na koniec może tylko jedna moja prośba - jeszcze wiecej przepisów, najlepiej wegetariańskich poprosze ;) WIem,że wiele kobiet zmaga się własnie z PCOS i Hashimoto, problemami z tarczycą, insulinoopornością i zespołem X. Bardzo mnie cieszy,że to uwzględniasz i bardzo ciekawie piszesz wyjaśnienia a nie tylko teoretyczne porady.Bardzo potrzebujemy praktycznego podejścia. DziękujęCi za to! I drobna prośba, bo to dla mnie wazne....fajnie by było gdyby obok przepisów poza kalorycznoscią w porcji była podana ilość węgli, białka i tłuszczu na 100 gram. Byłoby już super cudownie. Pozdrawiam cieplutko i proszę o więcej, jak najwięcej i jak najczęściej. Dużo weny i pisz nam Małgosiu wiecej i więcej.

    OdpowiedzUsuń
  5. Witam Pani Małgosiu, ciekawa jestem czy może mogłabym zasugerować / poprosić o posta, w którym mogłaby Pani przemyśleć temat ilosci węglowodanów białek i tłuszczów w diecie, jak się one powinny rozkładać? Co moze grozic przy bardzo duzym ograniczeniu danej grupy , a zwiekszeniu innej i w zasadzie tego na jakie ródła tych grup sie decydujemy?
    Pozdrawiam cieplutko

    OdpowiedzUsuń
  6. Zgadzam się z dziewczynami podział na mikro elementy był by super

    OdpowiedzUsuń